Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Bohinj 2864

Natisni
MajaO3. 04. 2013 11:42:09
všeč
VanSims3. 04. 2013 12:09:46
Kapitalizem je res čisto OK. In ne niso problem ljudje, ki vidijo lastne interese v njem. Na uveljavljanju lastnih interesov vsakega posameznika kapitalistična družba temelji. Ti so seveda v prvi vrsti materialni. V tem je tudi smisel kapitalizma. Saj če vsak dela in se mora trudi zase potem bo tudi družba imela nekaj od tega v nasprotju s socializmom, kjer delaš za neke meglene družbene cilje oz. za interese nekoga drugega oz. 'radiš ili ne radiš - plata ti je ista'.

>>>izpolnjevanje svojega življenja s škodovanjem drugim ali želeti slabo drugim.

To pa je seveda drugo in veze nima s kapitalizmom. Zaradi takih stvari pa smo tam kjer smo. Sploh zaradi tudi drugih stvari, ki veze nimajo s kapitalizmom, zato je popolen nesmisel obtoževati kapitalizem za krizo. Krivi smo mi ker nismo ravnali v skladu z njegovimi zakoni. Da, mi! Ne samo država, tajkuni,... Vsak posameznik s svojim obnašanjem, potrošniškimi navadami, življenju na račun drugih, neprevzemanju odgovornosti,...

Čoklov ne poznam, tudi ne tega projekta v podrobnostih. Vseeno se spet sprašujem: veliko smučišče ja, nekaj ferat v visokogorju s katerimi bi tudi nekdo zaslužil pa ne? Zakaj? V obeh primerih gre za kapitaliste, če že ima nekdo toliko proti njim(v primeru smučišča za še večje), za okoljske probleme,...

Da ne bi kdo mislil, da v tujini nimajo problemov z ljudmi, ki po vsej sili nagajajo in onemogočajo projekte oz. da bi nekdo nekaj dobrega naredil.

Primer je recimo ferata Konigsjodler v Avstriji, ki je predlansko leto komaj dobila dovoljenje še za 10 let potem ko so ob njeni gradnji okoljevarstveniki zagnali tak vik in krik, da je čudež da je sploh začela 'obratovati'.

Pa še bolj drastični primer: Turski predor! V sedemdestih letih je bil zgrajen kot enocevni. V devetdesetih so mislili dograditi še drugo cev. Projekt so preprečili okoljevarstveniki, ki so spet zagnali rompompom kao da bi to uničevalo okolje(kot da ga že ni predor sam in po njihovem bi se moralo vse potem peljati čez prelaz in tam bi se šele oneznaževalo v vsej gužvi čakanju, speljevanju, zaviranju, hrupu,...)

No in potem se je zgodila tista nesreča s cca. 10 mrtvimi. Se je kdo od tistih ekohisterikov čutil odgovornega? Dvomim! Naj gredo sedaj sorodnikom žrtev ali tistim ki so bili doživljenjsko prizadeti, na dom predavati o okoljevarstvu in podobnem, če si seveda upajo.
(+4)všeč
Becar3. 04. 2013 12:11:54
Zanimivo, kako ste nekateri naklonjeni temu projektu, ki bi dejansko zelo posegel v naravo, kot da vam je nekdo nekaj obljubil. Ko pa smo imeli enkrat govor o zaprti cesti v Tamar, ste pa povečini vsi moralizirali, kok je to fajn, da je zaprta.

Se pravi, če bi se en revež rad zapeljal v Tamar je to greh, če bi pa en podjetnik v Bohinju smučišče delal je pa vse ok.
(+5)všeč
jax3. 04. 2013 12:36:11
Becar
3.4.2013 Zanimivo, kako ste nekateri naklonjeni temu projektu, ki bi dejansko zelo posegel v naravo, kot da vam je nekdo nekaj obljubil. Ko pa smo imeli enkrat govor o zaprti cesti v Tamar, ste pa povečini vsi moralizirali, kok je to fajn, da je zaprta.

Se pravi, če bi se en revež rad zapeljal v Tamar je to greh, če bi pa en podjetnik v Bohinju smučišče delal je pa vse ok.

Za ostale ne vem, ampak kar se mene tiče, imam glede tega čisto vest in konsistentno stališče ... Lahko greš gledat komentarje za nazaj.
všeč
Becar3. 04. 2013 12:42:12
In pa še en pomislek, ki zraven spada... mogoče bo pa za začetni vložek v projekt dovolj tisti denar, ki so ga bohinjski ˝redarji˝ pobrali od takšnih, ki s(m)o parkirali na območjih omenjene občine, kjer ni niti ene table o prepovedi parkiranja ali prepovedi vožnje.

Pa da boste vedeli še drugi, preden greste v Bohinj, si preberite Uradni list RS, ker noter baje piše kje smete in kje ne smete parkirati (takšno je bilo pojasnilo redarstva).

In še:
Dear foreign tourists. I strongly recommend you to read Uradni list RS before you come to Bohinj and park your car. If you don't understand slovene, translation of Uradni list is highly recommended.
(+1)všeč
tol3. 04. 2013 12:51:12
Okoljevarstveniki so BARABE!
Dejansko jim je uspelo preprečiti, da se je gradnja veternice za pridobivanje električne energije, zavlekla v nedogled.
In to vse zaradi ptičev??? Halo?
In danes: Vendarle se vrti!

Kaj so okoljevarstveniki?

1. podaljšana roka nekih lobijev (naftnih,prometnih,...)?
2. dejansko skupina ljudi/posameznikov, ki s svojim znanjem (ki ga je precej specifično) zagovarja naše interese, ki se jih mi ne zavedamo?

Smo zelo ozkogledana družba, ki se svojih "prednosti" sploh ne zaveda. Danes bi se radi valjali, kopali in spali v denarju, jutri bi radi imeli neokrnjeno naravo, ki je dostopna dobrih 10 minut vožnje z avtom/sedežnico/...


Veste turizem se lahko gremo tudi na dolgi rok. Avstricij imajo polno gora "pozidanih", cesta te pripelje nad 2000 m, stuširaš se lahko nad 2000 metri,...

OK OK...fajn je če se lahko okopaš kot gospod. OK, fajn je, če nekod od tega lepo živi...a koliko časa?

Lahko gledamo strateško, prepovemo vse posege v naravo in čez 30 let, bomo odlična destinacije, kjer boste lahk ov naravnem okolju videli še živega ptiča ali modra celo košuto! Vodo boš pa lahko pil kar iz potočka, ki ima izvir nekje globoko v gorah.
Turistov se bo trlo na miljone.

Hotel Bohinj/Čokla/Smučišče 2864....
Žal (pa naj nihče ne zameri) sem ob projektu dobil pač takšno misel, da želi pač nekdo rešit svojo rit....jebi ga. tako danes to je in tudi sam sem vpet v podobne zgodbe.
(in)Prevsem so pomembne zgodbe in kako to zgodbo predstaviš in ne kaj dejansko stoji za tem.
Čokla naj bi že nekaj zafurala...no pol Slovenije je že nekaj zafurala...in kaj naj zdaj? nehamo delat/razmišljat/...?

Veste pred leti sem se peljal z novodobno sedežnico na Stari vrh. Legende. Neko smučišče pod Blegošem si lahko privošči ogrevano 6sedežnico? Pa kaj si ti nor? Naj si vodilni iz družbe Velika planina pridejo pogledat to čudo! Naj dodam, da se tam še danes vozimo z "rabljeno" SOCIALISTIČNO DVOSEDEŽNICO....
A poglej...Stari vrh je letos komaj si rešil kožo, in ni veliko manjkalo, da bi vse skupaj zaprli.
Na Veliki planini pa še danes brni neko staro železje...pa kaj? Ni ga čez nočno sankanje na Veliki planini!

Veste o smučišču 2864 naj se najprej zjasnijo lokalni prebivalci, okoljevarstveniki in drugi strokovnjaki. Ali je projekt trajnostno naravnan ali ne?
Poseg v naravo je poseg. In ni samo poseg v naravo, ampak predvsem poseg v vsakdanjik lokalcev. Če jih je kdo nategnil bodo sami nosili posledice svojih odločitev.

Na živce mi gre tudi to kreganje na forumu. Ja pa kaj je z vami?

Če nekdo drugače razmišlja kot ti, še ni treba da se skregata. Spoštovati drug drugega, še ne pomeni, da se strinjaš v vsem. Gre zato, da sprejmeš drugačno mnenje in greš v hribe.

(+10)všeč
bats3. 04. 2013 13:28:50
@tol
ja res je da ima Vel. planina še vedno staro sedežnico, pa naj se ji reče magar socialistična, pa tudi St. vrh ima moderno kapitalistično.Oboje OK.Pa ker ravno o zadevi St. vrh vem malce več, spremlajm v javnosti povsem zmotne debate ali obtožbe na račun STC.Ja St. vrh si je res priboril sezono, podjetje redno odpalčuje obveznosti in jim iz poslovanja vsako leto ostane tudi dobiček kljub redno plačanim obveznostim do vseh, tudi do Hypo banke.Zadevo je pa zakuhala kapitalistična požrtost bankirjev in nehote bi vsi pahnili potem noter eno podjetje, ki se je "kao zakalkuliralo".Velik + za ljudi, ki delajo na tem, da bo St. vrh ostal živ in ga posodabljajo.Čisto kontra primer pa je Vel. planina in Kobla (velik -), kjer so v globokem zimskem spancu že najmanj 20 let.Mimo grede na Starem vrhu za posodobitev ni bilo kakšnih večjih posegov v gozdove ali naravo nasploh.
(+5)všeč
GregorC3. 04. 2013 13:40:19
Tuki pravte, da Čokl z smučiščem rešuje hotel in vodni park. Poanta pa je, da je bila zadeva načrtovana že v začetku in se je delalo po etapah. Najprej vodni park, nato hotel in na koncu smučišče. Tukaj gre za zaključeno celoto.
Kar se pa Vogla in predvsem Koble tiče, pa ne vem zakaj bi mogu on to obnavlat. Zato naj pač poskrbijo lastniki. In mimogrede hotel na Voglu ima od lani novo lastnico in je letos med zimo tudi že obratoval. Resda precej okrnjeno in z težavami. Za njegovo obnovo pa je potrebno skoraj več birokracije in okoljevarstvenih dovoljenj, kot je sam denarni vložek.
Ko bomo pri nas pogledali enkrat malo širšo sliko bo precej boljše. Tukaj omenjate predvsem Čoklovo korist in nikogaršnjo drugo. Tako razmišljanje ne vem če je možno še kje drugje kot pri nas. To je dejansko priložnost za celotno območje Bohinja. Zadeva bo pripeljala goste in marsikateri posameznik bo lahko imel kaj od tega (aparmaji, gostinska ponudba,...). In kolikor je meni znano domačini v večini podpirajo projekt.
Sicer pa ne vem če je sploh še smisel karkoli govorit, ker bo(mo) tako ali tako vsak še naprej vztrajal pri svojem.
(+2)všeč
lynx3. 04. 2013 15:23:40
Da ne bo pomote, tudi Bohinjci nimajo enotnega mnenja glede projekta — svet ni zelenosiv.
(+4)všeč
Becar3. 04. 2013 15:57:28
A gre to za tega Čokla, ki ma na FB napisan:
Alpinist, alpinistični inštruktor, smučar, speedflyer, padalec, potapljač, ljubiteljski fotograf, snemalec in režiser, bloger? In direktor?

Če da, potem ne vem kako je to združljivo, ker koker jaz poznam dobrih in uspešnih direktorjev, so po 16 ur dnevno na svojih firmah. Na svojih profilih pa objavljajo predvsem dosežke znotraj podjetja.
(+2)všeč
BorisM3. 04. 2013 16:50:39
To je od njega sin.
A zdej kaj manj boli?cool

Pa tudi če bi bil, on to dela za svoj denar, če ima možnost izpeljat tako veliko investicijo mu lahko date samo kapo dol, da si sploh upa v teh časih.
Denar naj bi imel zagotovljen, gradbeno tudi ni problema, kakor je videt sta problem samo dva lastnika zemljišča.
A mu je treba pol še gate okrog obrnt, da bote vidli če so prave barve.
všeč
Becar3. 04. 2013 17:22:14
Glede na izkušnje z našimi vrlimi tajkuni, lokalnimi šerifi, podjetniki, ki so serijsko uničevali projekt za projektom, podjetje za podjetjem in državo pripeljali tja kot je, bi blo na žalost treba komu za tako obsežne projekte predhodno res gate okrog obrnit, kot si se izrazil. Zlasti v primeru kakšne državne pomoči, subvencij itd. Si prepričan, da se projekt ne bo vsaj delno financiral z našim davkoplačevalskim denarjem? Ali si prepričan, da se bodo sredstva res namensko porabila?

Sicer pa mene nič ne bo bolelo v enem ali drugem primeru. Če ne bo odločitev ustrezna, pa bo kvečjemu bolelo vse po malem verjetno.
všeč
Mrki3. 04. 2013 18:30:44
V zvezi s projektom se ne odločam za ali proti. Da je nadmorska višina majhna, je dejstvo in s tem v zvezi nima dobre perspektive. Bolj me moti, da investitor MPE Engineering - Čokla, oče in sin predvsem promovirata sebe, na pamet določata datume otvoritve smučišča, ne da bi imela natančno definiran projekt in se sklicujeta na težave, ki naj bi jih povzročali Bohinjci. Če samo pogledamo posamezne dokumente - članke, ki so bili objavljeni v zadnjih treh letih, sta vedno najavljala, da je pričetek gradnje tik pred zdajci, da manjka le še soglasje tega ali onega, dejansko pa nista imela urejenega še marsikaj. Tudi objavljene grafike poteka žičnic in smučišč se spreminjajo in sproti prilagajajo brez posebne razlage. Objavljajo podatke o žičnicah iz Bohinjske Bistrice na Ravne in dalje na Slatnik (verjetno nekam v bližino Možica) in od Planine za Malim vrhom do Možica(?) ter proti Soriški planini, po nekaterih skicah pa tudi z Raven na vrh smučišča Kobla. Če bi investitor jasno povedal javnosti, kaj namerava - predvsem glede žičnice Ravne-Kobla,bi bilo tudi mnogo manj debate o odnosu med sedanjim smučiščem Kobla in novim. Tudi ime projekta Bohinj 2864 je po mojem mnenju povsem neprimerno.Vendar je to stvar g. Čokla.
(+6)všeč
jedriličar3. 04. 2013 18:52:56
Baš mi je zanimljivo pratiti ovu raspravu, ko da čitam po nekom HR forumu, isti smo ... antiprotivni ... mislio sam da ste pametniji od nas hrvata, ali prevario sam se ...
Kao kod nas, čim netko makar pokuša nešto napraviti, odmah se svi dignu na noge, i zeleni, i žuti, i sindkati, i nezaposleni, i umirovljenici, i studenti, i ....
najbolji argument kod nas je: mi nečemo da neki prljavi kapitalista na nama zarađuje ... ili mi samo hočemo dobro živjeti, svoje plaćice, tutače, kućice i šta ja znam još sve ne ...
bio sam nedavno, početkom ožujka na bohinju par dana na smučanju, nakon gotovo 30 godina . Ništa se nije promijenilo, bohinj je pust i prazan, kobla ne radi, a na vogelu se napravilo slovima i brojkom 2 nove žičare. jednom riječju, dolina totalno zapuštena, još kad tome pridodamo da je i bledski zatrnik zatvoren odavno, valjda svima sve jasno. i onda se pojavi netko tko bi to sve malo revitalizirao, obnovio koblu, napravio nove žice, neke nove sadržaje, i stvar pada na par vlasnika par stotina ili tisuća kvadtrara šume. Slično imamo i kod nas, recimo golf dubrovnik, ili golf u istri itd. zar zaista mislite da se može razvijati turizam na suncu i moru (u HR) ili snijegu i suncu i prirodi (SLO) ? Pokazatelj koliko je to profitabilno je recimo ljetni turizam u SLO planinama u usporedbi sa istim u dolomitima. zar mislite da bi zaista dolomiti bili puni da tamo nema cca 500 žičara koje te dofuraju na više-manje svako veće brdo bez po muke ... plus bazeni u dolini, kojekakvi ostali sadržaji, to je ono što turisti žele i što će platiti ... pa ako se hoće bohinju vratiti predratna količina turista, mislim da dvojbe nema, da je potrebno izgraditi jedno moderno malo veće skijalište ... ostati će nam ionako dovoljno gora gdje obični turisti nemaju pristupa...
toliko, pa lep pozdrav iz pule
(+15)všeč
Becar3. 04. 2013 20:03:04
Kaj ko bi se za spremembo vprašali, zakaj turistov ni in analizirali pretekle napake. Namreč prepričan sem, da s takšnim odnosom redarstva kot vlada v tistih krajih, turiste samo odvračajo. Prepričan sem, da cca 15 avtomobilov (med njimi so bili Nizozemci, Švicarji), ki nas je bilo po krivici oglobljenih nekaj let nazaj, se nikdar več ne bo vrnilo v Bohinj. Slišal sem veliko podobnih zgodb drugih ljudi.

Tako bi bilo za začetek cenejše, če postavijo ustrezne prometne table s prepovedmi vožnje in parkiranja, redarje pa pošljejo na usposabljanje o bontonu obnašanja do turistov, o nespametnosti normativov pisanja listkov in o tematiki, ali je bolje nategniti turista za 40 EUR in da nikoli več ne bo prišel, ali raje kaj storiti glede obveščanja, informiranja itd.

Kot drugo pa se je treba ozreti tudi na trenutno revščino ljudi v Sloveniji, ki nimajo niti za jest in dvomim, da bo za takšne ljudi novo smučišče kaj spremenilo. Od samih tujcev pa se ne bo preživelo, ker imajo dovolj svojih - zelo kvalitetnih smučišč.
(+5)všeč
Holcar23. 04. 2013 20:11:19
Zgleda da vas večina misli, da nasprotniki projektu nasprotujemo zaradi samega nasprotovanja čoklom oz. nekakšni zavisti.zmeden
naj razjasnim:mene prav nič ne briga, kdo ta projekt fura. zarad mene je lahk to helena blagne. pomemben mi je poseg v naravo, ki bi bil s tem projektom narejen in na katerega opozarjam že dolgo časa, pa se nobenega ne prime. tistih par kilometrov izven TNP ja ne šteje kaj dosti, še vedno je narava in to v neposredni bližini parka. ne bom že stotič ponavljal svaril o podnebnih spremembah, o premajhni nmv in podobno. mimogrede: zavedam se, da to ne bo le smučišče, a kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. pa četudi le z delom celega projekta. stvar je tudi v 30000 kubikih posekanega gozda, še več.a to že veste, seveda. treba je mal prezret tisto nekaj finančnega priliva in pogledati drugače. kako, sem že povedal: dolgoročno. in zdaj me boste spet potrolali. pa kaj. boli me. mislim si svoje. samo spomnite se mojih besed, ko boste ostareli in bo vse skupaj zgnilo.
kakor že povedano...

ps: tisto o nasičenosti, kar ste tudi že trgali: če 4 smučišča na 15 kilometrih niso prenasičenost, potem res ne vem, kaj za vas to je.
(+1)všeč
Becar3. 04. 2013 20:22:02
Iz dneva v dan propadajo tovarne, ki zaposlujejo 100, 200, 500, 1000 ljudi. Folk nima za jest, država je totalno zadolžena, na robu finančnega zloma... Zaostajamo za Čehi, Slovaki, smučišče bomo imeli pa najmodernejše nasmeh Povejte mi eno državo, kjer je industrija propadla, življenjski standard ljudi nikakav, ima pa zelo razvit smučarski turizem. Pa ljudje božji, kje vi živite (nekateri). Nismo mi Hrvati, ki jih rešuje Jadran. Ne primerjat njihovega morja in naših smučišč.

Ta projekt je že vnaprej obsojen na en velik finančni MINUS.
všeč
Holcar23. 04. 2013 20:25:35
Se popolnoma strinjam, Becar. Na take stvari se je v temi že opozarjalo ampak seveda so eni preveč vzvišeni za dojemanje tega.
(+1)všeč
viharnik3. 04. 2013 20:34:14
Slovenski turizem zelo dobro deluje, če imaš kupcu kaj za ponuditi z dobro, nižjo ceno kot v tujini.Tako so naša termalna kopališča s hoteli povsem polna s tujci.Penzion v termah Lendava stane s prenočiščem in kopališčem 45€, hrane toliko, da jo starejši ljudje le občudujejo, ker ne morejo toliko pojesti, vsega kar hočeš.Tako bi tudi v zimskem turizmu morali zastaviti z dobro ponudbo in privlačnimi cenami ter delati na kvaliteti storitev z nizko ceno in z veliko gosti.Se pa strinjam, da pri nas zasoljen parking nekoga že apriori odbije in odvrne od gostovanja.Za primerjavo baškega jezera (Fakker see) z otokom, ki je podobno blejskemu, je celodnevno parkiranje po 2,5€, pri nas pa 7 ali 8€, ambient zelo lep, prijaznost gostiteljev, cene pijače nižje.Časi niso več rožnati in tudi bogat tujec bo glede financ dobro premislil kam se bo podal na kratek oddih ali dopust.
(+5)všeč
Holcar23. 04. 2013 20:36:29
bohinjski redarji na ta način odženejo veliko gostov, ki to povejo naprej svojim prijateljem, znancem....in ti še naprej.
nekateri se niti ne zavedajo, kako močan je v tujini ta glas.
(+1)všeč
Stran:1234567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki