Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj

Bohinj 2864

Natisni
VanSims6.4.2013 21:51:19
@jax:

Imaš prav, brez večjih sistemov ne gre. Področja, ki so še vedno nerazvita seveda nimajo takih sistemov. Tista, ki se razvijajo(Kitajska, Indija, Južna Amerika,...) pa se razvijajo ravno na njihovih temeljih. Do tu vse lepo in prav. Ampak zahodna družba je že razvita. Zahodna družba se je razvijala na velikih sistemih industrijske revolucije. To gre do neke mere, da se dobi tista osnova potem pa se mora slej ali prej zgoditi še kaj drugega sicer je 'valonski scenarij' neizogiben. Ne moreš živeti le od velikih projektov. Dajo osnovo in že medtem ko jahaš na konjunkturi, ki jo dajejo moraš misliti na to kaj bo potem ko se izpojejo. Nič ni večnega.

Valoncem se je to zgodilo ravno zato ker so bili po eni strani enostransko usmerjeni podrugi pa zaspali na teh projektih. Denarja, ki so prinašali niso vlagali naprej v druge panoge , druge projekte v raznolikost gospodarstva, to pa pomeni tudi drobljenje kapitala v smislu da ni vse skoncentrirano v nekaj velikih stvari od katerih je vse odvisno.

To se lahko zgodi npr. tudi Arabcem. Sedaj lepo živijo od nafte. Bogastvo je skoncentrirano v rokah peščice šejkov in naftnih mogotcev. Kaj pa potem? Ko je zmanjka? Ali pa če prej slučajno(kljub mighty naftnemu lobiju) razvijemo alternativno energijo? Če niso dobička od nafte usmerili naprej v druge projekte, v druge ljudi, drobnejšo, prožnejšo ekonomijo bodo ko bo naftnega obdobja konec spet šli nazaj na kamele in v šotore, če malo pretiravam. mežikanje

Slovenija je dokaj že razvita. Rabimo tudi še velike razvojne projekte. Če je ta Bohinj 2864 eden izmed njih nimam nič proti. Vendar moramo misliti na to kaj potem? Sicer se nam lahko zgodi 'valonski scenarij', ki se nam je v tej krizi pravzaprav že začel a še ni vse prepozno.

Tudi mi smo bili preveč usmerjeni, da tako rečem k velikim projektom. Eden od njih je bil npr. izvoz na zahodna bogata tržišča in na Balkan. Pa skoraj nič drugam. In sedaj ko so ta tržišča v krizi je štala tudi pri nas. Sedaj smo se šele začeli preusmerjati na rastoča tržišča Azije in J. Amerike. A počasi. Morali bi prej. To je primer tistega, ko sem rekel, da moraš že v času ko ti veliki projekti prinašajo denar misliti na drobnejše, v našem primeru na razpršitev izvoza(in investiranje dobička od njega drugam) to pa se zgodi če obstaja več podjetij, ki zvaža na različne trge i.e. drobnejša ekonomija.
(+2)všeč
viharnik7.4.2013 7:50:30
Razlika med nami in vzhodnjaki je v tem, da tam lahko izdelujejo končne produkte s ceneno delovno silo, ker je sam narod navajen trdega dela za malo denarja.Mi pa takšnih delovnih navad nismo v zgodovini nikoli razvili in prevzeli, še manj, da lahko delamo dnevno za prgišče riža.Tako se je svetovna proizvodnja širila najprej na Kitajsko, nakar že roma v Indijo in druge bližnje države, potem bo prišel posel počasi v Afriko.Nam ostane paradni konj samo znanje in projekti ter izdelovanje kvalitetnih posebnih izdelkov, ki se prodajajo širom po svetu.Mi kot evropski narod ne bomo nikoli kos vzhodnim družbam pri izdelavi končnih produktov, ker se enostavno v zgodovini nismo razvili v težkih pogojih ustvarjati benefit in nam to ni bilo treba.Živeli smo kot sodobna družba znanja ter človeških vrednot s povsem drugačnim tempom vsakdana v življenju.Svetovnemu gospodarstvu bomo edino lahko konkurirali z razvojnim znanjem in nekaterimi končnimi produkti, ki jih vzhod še ne more izdelovati.Še vedno pa sam precej raje posežem po kvalitetnih evropskih proizvodih, kot pa malo cenejši robi a s tem tudi manj kvalitetni, ki pride iz vzhoda.Kopirajo tam že vse masovno, tudi sončne kolektorje (fotovoltaiko), a tiste najbolj zmogljive module z največjim površinskim izkoristkom pri sončnem obsevanju še ne znajo izdelovati, tu prednjačijo nemci in kanadčani.
všeč
Holcar28.4.2013 17:24:32
@viharnik: maš deloma prav s tem ko trdiš, da slovenci nikoli nismo imeli delovnih navad. če jih že danes ni (pa seveda ne moreš govoriti o vseh, morda o večini) ne pomeni, da je tako bilo od nekdaj. včasih so bile razmere slovencev precej podobne tistim omenjenim v državah tretjega sveta.tudi slovence je večkrat v zgodovini pestila huda revščina (še danes je ponekod tako, je pa delež manjši) in delali so zelo trdo za zelo malo plačilo. primer je čas kmečkih uporov in s tem povezane tlake, pa še več bi se jih našlo.
všeč
zmaja0076.5.2014 14:36:28
Dejstvo je, da so v zadevii smučišča 2864 Bohinj vložene tri kazenske ovadbe zaradi nevestenega dela v službi po 258. čl. KZ-1, proti dvema državnima podsekretarkama in eni pravnici, da ena od PP obravnava pisne grožnje, da ima sestrska firma MPM Engeeniring bodočega graditelja Boštjana Čokla, 16 milijonov miniusa, da ima projektanstka firma MARBO 17 milijonov minusa, da pričakujejo, da bodo nategnil državo za najmanj 25 milijonov €, da hočejo razlastiti lastnika Bogataja in Tičarja ( vrednost nepremičnine 600.000,00 €, ponujajo jima 2.800,00€), da je utemeljen sum, da je okoljevarstveo dovoljenje za smučišče ponarejeno, da je vpleteno pol sedanje vlade, da si noben pisni medij, razen DELA, dne 19. aprila 2014., ni upal objaviti Odprto pismo predsednici vlade, da od 3. aprila 2014. v nobenem mediju ni več članka o smučišču 2864 Bohinj, da je župan Kramar včasih bil direktor hotela pri Čoklu, da se do zdaj še nikoli ni srečalo, na nobenem sestanku, predstavnika družba LEITNER, KI BO GRADILA, VLOŽILA PA JE V PROJEKT ČISTIH 1.920 €(po notarskem zapisu), da je EKO hotel v Bohinju zgrajen iz podarjenih 4 milijonov €, pred desetimi leti, da je v desetih letih naredil dobrih 600.000,00€ prometa in da ima MPM Engeeniring na današnji dan 515 dni blokiran račun. To bo tretji velik projekt v Sloveniji, po Stožicah in mariborskih semaforjih. Glede žičnic v Sloveniji - spremljajte medije in berite o njihovi uspešnosti. Razen ene ali dveh - vse na tleh. Kanin bi bil rešen s 500.000,00€, edino primerno smučišče, visokogorsko- ga ni bilo junaka. Še to: vsi mediji so bil obveščeni o tem, kar je napisano, pokličite Gorenjski glas, lahko tudi Radio Triglav, tudi blejskega župana itd. Lep dan!
(+17)všeč
viharnik6.5.2014 17:47:42
Molji se vedno nalimajo na svetila, tako je tudi v prenesenem pomenu z ljudmi pri večjih projektih.Posebej to velja za Slovenijo, ko je ozadje še vedno gnilo in skorumpirano in deluje še na starih temeljih.Pravnih družb, ki bi se ukvarjale z gospodarsko političnimi nepravilnostmi pa tudi ni oz nimajo interesa za posredovanje ali je celo omejen od višjih instanc, saj jim tako verjetno bolj godi za lasten profit.
(+3)všeč
peter29.5.2014 20:05:53
Zmaja007, zanimivo.
Glede na to, da smo o šotorjenju na vrhu Rjavine, ki si ga je omislil g. Čokl, brali malo da ne še v New York Timesu, bi bilo zanimivo prebrati tudi kakšen njegov odgovor na ta dejstva.
všeč
viharnik9.5.2014 20:43:11
Dejstvo je, kot je lepo opisal sokomentator na to temo na portalu Gore-ljudje, da je pri nas vse prenapeto in ni v ravnovesju z normalnim človeškimi vrednotami ter bivanjem, kot ga poznajo v ostalih alpskih državah.Kot sem izvedel od kolega, naj bi TNP letno iz evropskih skladov dobival kar sedem milijonov denarnih nepovratnih sredstev za razvoj parka.Zaposlenih pa je tam okoli 35 ljudi.Kam gre ves ta denar, samo Bog ve.Zapovrhu pa so še v rdečih številkah.Verjetno smo na splošno res še premlada država s premalo izkušnjami, da bi kljubovala tako divjemu tajkunskemu kapitalizmu, kot tudi sledila državnopolitični spravnotvorni drži.
(+4)všeč
smatjaz9.5.2014 21:35:45
Viharnik, zelo lepo povedano in zadnji del sestavka drži tako kot za vse v tej banana republiki zato pa smo tam kjer smo in vse trditve da se stanje izboljšuje z nekimi kvazi argumenti so čisto navadna laž in če bi se ta vodilna elita le za en dan spustila z oblakov med delavske "favele" kar se pa ne bo ker noče gledati grozljivk, bi se mogoče kaj vsaj za malenkost spremenilo.zmedenzmedenzmeden krade in ropa se vsak dan in povsod. In nov pregovor pravi: če ukrade tajkun je uspešen menedžer, če pa ukrade delavec je pa lopov !!! Le do kdaj še ??? jezenjezenjezen
(+3)všeč
Gora Trma9.5.2014 23:31:29
Peter2, tole bi naj bil odziv na tvoj zapis.

27.03.2013, ko se je začenjalo na tem forumu pisati o tej temi, smo zapisali:
"Računi podjetja MPM ENGINEERING d.o.o. so blokirani od začetka decembra 2012 do danes (vir 1: www.ajpes.si, vir 2: www.bizi.si).
V članku iz časopisa Delo,za katerega je v enem od zgornjih postov objavljena povezava in nosi datum 31.01.2013 piše, da je gospod Boštjan Čokl, ki je lastnik podjetja, izjavil, da bodo odblokirani v dveh tednih."

Zmaja007 dne 06.05.2014 piše, da je račun blokiran že 515 dni.

To pomeni, da so računi blokirani neprekinjeno ves ta čas, g. Čokl pa pravi, kar je pisalo v Delu 31.01.2013.

Seveda, če veš, kje je bil g. Čokl včasih v službi in kje je v tisti službi opravljal svoje delovne naloge in to združiš z rezultati njegovih sedanjih podjetij in projektov, lahko sklepaš, da je glavna dejavnost uradno nekaj, česar nima prijavljenega kot dejavnost.

Pojdite na obisk v Eko hotel v Bohinjsko Bistrico in v Vodni park tja zraven in si ustvarite sliko iz prve roke. Se da brez posebnega raziskovanja na tak način marsi kaj ugotoviti. Iz podatkov, ki jih navaja Zmaja007, pa se ugotovi še bolj konkretne zadeve, ampak osebno ne verjemem, da je stvar samo v tem, kar se vidi, možno je, da gre še za mnogo mnogo več.
(+7)všeč
viharnik20.5.2014 21:29:10
Glede "šotorjenja" na Rjavini so danes na rubriki Preverjeno naši prekaljeni GRS jevci z mnogo izkušnjami v naših gorah, verjetno pa tudi s tujo prakso, primer odločno okarakterizirali kot nesporen.
Seveda TNP "majstri" še vedno mlatijo svojo slamo, da je zasilno bivakiranje v gorah prekršek.
Za tisti denar, ki ga dobijo od Europe, bi si lahko šli pogledat v Švico, Francijo ali Avstrijo, kako tam tolerirajo "problematiko" čez noč zasilnega bivakiranja.Seveda spanja v zasilnem bivakiranju in komforta ni, je le mentalno fizično počivanje telesa v pol snu in predvsem boj za varen povratek v dolino.Jaz bi te TNP jevce dal brez oblek pozimi prespati na Kredarico, tako, kot je nekdaj Tomaž Humar snemal oddajo Odklop v snežni luknji.Morda bi takrat po preizkušenem na lastni koži spremenili svoje še vedno pravno kvazi obsodbe.Tu gre ne za dosledno grobo izvajanje TNP predpisov, pač pa za nečloveški odnos do gornikov, soljudi.
(+7)všeč
lingo21.5.2014 10:44:02
pa kaj si ti neki njihov samooklicani advokat, samo pogrevaš zadeve da se ja ne umirijo! In seveda pametuješ, ker imaš za seboj dva neizvedena bivaka
všeč
viharnik21.5.2014 14:25:07
V peskovniku je še dovolj prostora za lingote.
Pereča zadeva pa se tiče vseh 60.000 slovenskih obiskovalcev gora, med njih ti, glede po objavah sodeč, verjetno ne sodišzadrega.
všeč
Zebdi21.5.2014 14:25:14
viharnik, verjetno nisi prebral komentarjev na gore-ljudje (ki so bili kasneje sicer izbrisani), v katerem je eden izmed njihovih članov sam priznal, da je bilo spanje na gori planirano in da so nanj ljudi vabili preko mailov.

Ni vse zlato, kar se sveti...
všeč
viharnik21.5.2014 14:37:51
Zebi, če bi bilo tako, potem tudi prijatelj Duško, ki je bil takrat kot del ekipe, ne bi zvečer sestopil z gore.Nekateri pa so imeli dopoldansko službo še istega dne.
Vsekaor lahko zatrdim, da nikjer, razen v Sloveniji ni prepovedano zasilno bivakiranje čez noč, pa naj si bo to šotor, šotorsko krilo, bivak celtna, mini bivak šotor.Kaj koga po domače briga, kako se kdo zaščiti gor pred vetrom.Aja, če bi gor pomrznili, bi pa TNP imela slabo vest, GRS služba pa na hrbtu drago helikoptersko reševanje.Dajte se že strezniti in pogledati primer s širšega zornega kota, ne pa kaj so oni načrtovali, kar je povsem drugotnega pomena.Pomembono v gorah je človek in izvedba varne ture.Nekateri so že naivno nasedali TNP ju po ugotovitvah s spletnih strani, ko so le ti kar odposlali račune na dom.Povsem drugače pa bi se stvar obračala, ko bi morala TNP polagati karte pred sodiščem.Sedaj grem pa raje na piknik k Mišotu, Lp!nasmeh
všeč
gorolazka21.5.2014 14:56:36
Po vsem kar so natipkali in včeraj prikazali na TV sklepam, da sta namerno prenočevala na vrhu, čeprav po SSKJ:
bivakírati -am nedov. in dov. (ȋ) alp. zasilno prenočevati na prostem: morali so bivakirati v steni ♪
(+1)všeč
Zebdi21.5.2014 15:11:28
viharnik, še enkrat. Po besedah člana društva je bilo spanje na vrhu planirano. Mi je kar žal, da je bil tisti komentar (skupaj še z nekaterimi) umaknjen. Po njegovih besedah je bila celotna izvedba ture (od ure odhoda, etc) prilagojena cilju, tj. spanju na vrhu. Ni šlo za nikakršno zasilno bivakiranje, temveč za planirano akcijo. Zanimivo je tudi, da so po objavi tistega komentarja potihnili tudi glavni akterji dogajanja.

všeč
GregorC21.5.2014 18:29:07
Treba je ločit med bivakiranjem in šotorjenjem. Potem pa ni važno ali gre za planirano ali ne. V tem primeru se je pač nadzornik zapičil v šotor in po njegovem je to avtomatsko šotorjenje. Sploh pa je tu bolj sporno način kaznovanja. Da te kaznuje, ker je zasledil objavo na internetu, mislim noeek.
(+4)všeč
Zebdi21.5.2014 18:37:05
Že, ampak če tole dovolijo, potem lahko gremo vsi s šotori v TNP in bivakiramo za eno noč? Že naši bodo veseli, kaj šele pripadniki vzhodnoevropskih narodov, ki tako pridno polnijo bivake velik nasmeh
(+1)všeč
jax21.5.2014 19:39:06
Že, ampak če tole dovolijo, potem lahko gremo vsi s šotori v TNP in bivakiramo za eno noč?

Načelno ja. Saj v praksi je razlika dokaj jasna in tudi inšpekcijski nadzor je dokaj enostaven. Preprosto - ponoči je šotor lahko postavljen kjerkoli (no, zunaj zasebnih zemljišč), podnevi pa le na za to določenih mestih (kampih). In mislim, da za šotorjenje, pri katerem je treba ob sončnem vzhodu šotor že pospravit, sploh ni tako veliko zainteresiranih, tako da se nikakor ni treba bat kakršnegakoli navala ;-)
(+8)všeč
Stran:123...567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki