Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Oskrbniki koč

Natisni
VanSims24. 08. 2010 22:47:52
Ne, g. hribolazec1. Niti malo nisem alergičen na kako gospodično!

Tudi na tisto z veliko črko ne. Sama izletna točka je zelo lepa kot tudi sploh Gorjanci. Gotovo še pridem tja le Domu na Gospodični se bom izognil v polnem loku.
všeč
skalar5025. 08. 2010 08:57:18
"ga. Marjana" - vtis s Koče pri Krnskih jezerih je praktično povsem svež...

in ko že pišem: nikoli nisem ( in ne bom ) razumel logike, da (nekateri) oskrbniki ključe sob (še vedno) delijo šele zvečer... človek pride utrujen in se, namesto, da bi se lahko odpočil na ( plačani !) postelji, postopa po klopeh...
všeč
robter25. 08. 2010 09:07:28
Če bi že popoldan ušli v sobo, ne bi nič zapravili za mizo. No mogoče.
(+1)všeč
IgorZlodej25. 08. 2010 09:42:39
Zanimiva tema!
V kočah ne spim prav pogosto, ker mi zaenkrat še uspe vse ture opraviti v enem dnevu, razen, kadar so drugačni načrti in je pač treba prespati. Takrat se na to ustrezno pripravim, oz. računam na to, da bo spanja bolj malo, pa tudi na druge morebitne "nevšečnosti". Vedeti je treba, da oskrbnikov oz. drugega pomožnega osebja pač ni na pretek, čeprav številke nezaposlenih rastejo vsak dan. Vsak pač ni za tako delo, ki seveda nima 8 urnega delovnika z vsemi plačanimi odmori, kot jih ima večina v dolini zaposlenih in zgodi se tudi, da se na PD, ko iščejo in sprejemao oskrbnike včasih pri komu tudi opečejo. Kot vidim se večina pritožuje nad neprijaznostjo, slabo in drago hrano, nemir in podobne malenkosti, na katere je pač treba računati in vzeti v zakup. Bolj kot vse to je lahko problem, da sedaj mnogi oskrbniki praktično "nevednemu planincu" ne znajo skoraj nič povedati o določeni poti, težavnosti, nevarnosti itd. Zgodi se celo, da niti "hišne" gore nad kočo ne poznajo, je pa tudi res, da se tisto o čemer bi se moral vsak že vnaprej seznaniti vsakemu posebej razlagati ob obilici drugega dela večkrat ni možno. Sicer pa je rešitev povsem preprosta. Čeprav se zdi poletje kratko, je še vedno na pretek časa, da se v največji gneči izognemo najbolj obleganim kočam in goram. Takrat pač gremo na manj oblegane vrhove ali pa med tednom, ko je gneče opazno manj. Problematičnih je le nekaj vikendov ob lepem vremenu. Sicer pa je večina oskrbnikov (poznam jih kar nekaj) glede na razmere v katerih delajo nadpovprečno prijazna. "Probleme" običajno naredijo tisti, ki tudi v gorah mislijo, da ima gost vedno prav, tam so pač rahlo drugačna pravila. Pa rezervacije postelj bi morali ukiniti in sobe deliti po času prihoda v kočo. Tako bi lahko tisti ki prej pride že popoldne imel svojo posteljo, pa tudi prazne ne bi ostajale, ko nekateri "pozabijo" odjaviti že vnaprej rezervirane postelje. Pa srečno, kamorkoli že greste.
(+1)všeč
lepenatka25. 08. 2010 10:04:16
Kar se rezervacij prenočišč v kočah tiče,je res prav tako, kot pravi Igor in v nekaterih kočah ne moreš rezervirati,ravno zaradi takih,ki ne odpovejo rezervacij,če si premislijo...sicer pa se streha običajno najde,taka ali drugačna...Moram reči,da slabih izkušenj z oskrbniki(ta pravimi nimam),je pa res ,da se obnašam razmeram primerno...
Varen korak vsem.
všeč
Gorazd G25. 08. 2010 10:28:28
Ko berem o oskrbnikih koč, sem se spomnil na zelo prijetno pomladno izkušnjo z osebjem v Planinskem domu na Čemšeniški planini. Čeprav se v kočah še sedaj, ko smo trije ne ustavljamo prav pogosto (prej pa sploh komaj kdaj), se je bilo na Čemšeniški pač treba. Topla voda je ostala doma, za pripravo hrane najmlajši pa je nujno potrebna. V koči nam jo je oskrbnica prijazno segrela, Juliji pa podarila še sladico. nasmeh
Vse kar smo plačali je bila jota za naju. Fajn občutek, ko vidiš, da nisi v očeh oskrbnikov samo potencialni kandidat za kaj zaslužit, čeprav se zavedam, da brez tega ne gre.
O gneči v kočah in vsem ostalem, pa je Igor zelo dobro napisal.
všeč
turbo25. 08. 2010 11:04:24
Se podpišem pod Igorjev "spis".
Jaz bi rezervacije v "visoki sezoni" uredil po tujem vzoru. Rezerviraš preko E-pošte, nato pa plačaš akontacijo po predračunu. Če je vreme (zelo) slabo, ti vplačilo vrnejo, če odpoveš iz lastnih vzrokov, pa se ti vrne en del, odvisno koliko vnaprej si odpovedal. Saj vem, birokracija. Omenjeni sistem že poznajo v Italiji, v Avstriji pa resno razmišljajo o njem. Ampak kje smo še mi ? Verjetno bi bil to projekt za najmanj naslednjo petletko zmeden
Sicer pa, ture na katere zahajam, so samotne, koče gledam od daleč, pozimi pa so koče zaprte. Gužve tudi v visoki sezoni skorajda ne poznam. V tujini pa imajo tak red, da mi povsem odgovarja. Sobo dobiš takoj, lahko se spočiješ, hrana je ob določeni uri, ponoči je blažen mir. Gneča pa prav taka kot pri nas, pravzaprav marsikje še večja. Pa jim vse štima.
Vsak oskrbnik/oskrbnica bi moral/a vedeti povedati marsikaj o gorah naokoli, o povezavah do drugih postojank, o stanju poti okoli koče, seveda tudi vremensko napoved.
Za konec pa pohvale ekipi na Pogačnikovem domu. Prijazne, dobrovoljne nasmeh, lepo postrežen, prijazno sprejet.
Pri več kot petdesetih turah letos, edina koča, v katero sem zašel (pri nas) mrk pogled
všeč
skalar5025. 08. 2010 11:08:18
odgovorni Planinskih društev, berete ta forum ? Vaš komentar ? eek

Kar nekaj oskrbnikov oziroma koč je bilo skozi konkretne izkušnje gornikov že poimensko navedenih in zanimivo bi bilo slišati vašo plaz zgodbe...

pride pričujoča vsebina tudi do oskrbnikov ? zavijanje z očmi

"Igor Zlodej", se globoko strinjam z vašimi pogledi, posebej o dovtipu "hišne gore"...
všeč
janez4825. 08. 2010 14:05:09
Tudi sam sem bil deležen slabe postrežbe pri Koči pri izviru Soče. Oskrbnica brez vsakega veselja in dobre volje. Z ženo sva spila kavo, ki ni bila niti približno kavi podobna in jo mahnila raje drugam. Opažam pa, da je hrana na kočah res slaba, seveda ne na vseh. Letos imam slabo izkušnjo z Roblekovega doma, kjer je bilo zelje brez vsakega okusa, posulj pa tako razzrečen, da je bil bolj podoben fižolovi juhi. Naslednič raje nesem tri konzerve več zraven.
všeč
šerpa25. 08. 2010 14:27:43
Odlična postrežba in odnos (letos): Klemenča jama, Kocbekov dom, Planika, Pogačnikov dom, pa še bi se kera našla.

Bolj me motijo zasoljene cene v kočah in pa to, da si na nekaterih kočah še rok ne moreš pošteno umiti (Planika..) ter posledično slabe higienske razmere. Če ti že zakasirajo npr. joto s klobaso 13 EUR, bi pričakoval, da si lahko vsaj prej roke umiješ. Oz. na kratko povedano - od nakasiranega denarja društva premalo vlagajo v razvoj predvsem visokogorskih planinskih koč......in še bi se kaj dalo reči na njihov račun.
všeč
NEIC00825. 08. 2010 14:56:42
Bravo 'matta''..velik nasmeh
Je pa res problem, ker smo (so) nekateri nevzgojeni in naredijo rezervacijo potem pa od njih ne duha ne sluha.cool
všeč
Kriška25. 08. 2010 15:00:28
Matta, mi je kar odleglo po temle tvojem pisanju, sem že mislila, da bom spet edina tečna izjema "z odklonom od splošne smeri"velik nasmeh. Popolnoma se strinjam z vsem, kar si napisala.
všeč
jprim25. 08. 2010 15:03:40
Najboljša hrana se kuha na Vodnikovem domu, domače, še kruh se peče tam in vse vedno sveže.
všeč
mukica25. 08. 2010 15:20:41
Točno tako kot pravi matta,zakaj bi cel popoldne zabušavali pred kočo in čakali na posteljo,ko pa lahko drugače izkoristimo popoldan.Meni se je podobno kot na Doliču zgodili na Planiki,po službi sva odšla do koče,vedela da bova že v mraku,prijazna oskrbnica nama je le naročila, da naj slučajno odpoved sporočiva,drugače naju postelja čaka.Lepo naju je sprejela,pohvalila ker sva vseeno bila še za dne.nasmehPrijaznost je pomembna pri komuniciranju vsah nas.nasmeh
všeč
turbo25. 08. 2010 15:56:39
. . . matta , mukica , ...
Tako kot sem zgoraj nekje med vrsticami napisal. Uvede naj se nek razumen način rezervacij, pa bo. Če ti odgovarja poležavati pred večerom, naj bo temu tako. Če pa pozno zvečer prideš s ture, naj te ležišče čaka. Kako uvesti "sodoben" in za vse postojanke enak način rezervacij, si lahko odgovorni ogledajo v tujini.
Predvsem pa je potrebno visokogorske gostilne spremeniti nazaj v planinske postojanke. Ko ne bo več gostiln v gorah, bo tudi bistevno manj takih gostov, ki tam nimajo kaj iskati. In če se še odločijo, da se v koče ne sme nositi s seboj prinešenih alkoholnih pijač, so velik del težav že rešili.
Zdaj bo pa marsikdo planil po meni, a naj bo !
Policija ima preventivne akcije v gorah. Kako smo opremljeni, pripravljeni, in podobno. Kaj, če bi policija naredila preventivno akcijo tako, da bi obiskala nekaj visokogorskih koč po 22h in tiste, ki pod vplivom maliganov razgrajajo, kaznovala zaradi kršenja javnega reda in miru ?!? Sem prepričan, da če to lahko storijo v Portorožu na 0 m višine, lahko tudi na Kredarici na 2500 m !
všeč
lepenatka25. 08. 2010 16:09:50
Tudi meni je "pasalo" rezervirati sobo v naprej in veliko let se je to brez pripomb dalo .
Režim so spremenili zato,ker so si eni "frajerji/frajerke" rezervirali prenočišča,celo na več koncih naenkrat,potem pa se jim ni zdelo niti odpovedati rezervacij.Planince so oskrbniki odslovili, a na koncu "turistov" ni bilo.
Kultura je precej na "podnu",pa mi naj ta pravi planinci ne zamerijo,ker niso vpleteni.
Ostalim pa v razmislek.
všeč
šerpa25. 08. 2010 16:42:11
Sem pravkar rezerviral na Cojzovi koči za 12 oseb....nobenega problema in dodatnih podvprašanj...REZERVIRANO in pika.nasmeh
všeč
heinz25. 08. 2010 16:48:26
turbo, za tvoj prelog bi bilo potrebno začeti podpisovat peticijo (kot za- oz proti odstranitvi Alj. stolpa)! Sem prvi, ki se podpiše! Žal pa se mi zdi, da je še vedno prisotnega vse preveč balkana (ne mislim ljudi, pač pa kavbojske "kulture")..
všeč
skalar5025. 08. 2010 17:16:26
v bistvu res... žandarji in inšpektorji ? koliko gorskih koč ste tozadevno ( mir, prekomerni alkohol - razgrajanje, sanitarni pogoji, cenovna politika, računi, etc. ) pregledali zadnjih 364 dni ?

... pa ne da bi si posebej želel "tam gor" še njih ( še v dolini največkrat na račun davkoplačevalskega denarja "spijo" ali ne udarijo po žepih tistih, ki si to res zaslužijo ), zgolj retorično...

... mi je pa forum vse bolj všeč, saj se odpira cela vrsta - očitno - žgočih in povsem konkretnih vprašanj...

... da le ( spet) ne prepričujemo prepričanih...
všeč
turbo25. 08. 2010 17:30:18
Ni neposredno vezano na to temo, a vendarle. V kratkem bo pohod 100 žensk na Triglav. Me zanima, kakšno bo vzdušje ponoči v kočah, v katerih bodo prenočile velik nasmeh
PZS je že nekajkrat govorila o tem, da množično zahajanje v gore nekako ni v skladu s smernicami varovanja narave. Pa se pohodi v visokogorje vrstijo eden za drugim. Ne rečem, skupina tja do 20 oseb, še nekako razumem. Ampak sto (100) žensk (lahko bi bili tudi moški, da ne bo nesporazuma) plus spremljevalno osebje jezen
Jaz že vrsto let čakam, da bodo Švicarji pripravili pohod 100 dedcev na Matterhorn.Se bom koj prijavil nasmeh
(+1)všeč
Stran:1234...353637
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki