Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Covid-19, Ukrajina

Natisni
Trobec20. 11. 2020 15:02:22
Nekaj podobnega je že kakšen mesec nazaj pisal Ihan, da represija rodi upor in ne poslušnosti, ter da je treba ukrepe skrbno premislit, predvsem pa je izredno pomemben način komunikacije oblasti.

Pa še en članek za tiste, ki so tudi tu trdili, da je 3 mesečna imunost ultimativno in nezmotljivo dejstvo
https://www.nytimes.com/2020/11/17/health/coronavirus-immunity.html?fbclid=IwAR3_JsNePjhWC0eATWkOctPkWgCdE5HM05vNMi5AW_BGtGgrHOCabYHxu4s
(+1)všeč
andi220. 11. 2020 16:47:06
Ihana je potrebno tudi jemat malo z rezervo, čeprav je odličen retorik in pisec s črnilom. No, tukaj pa se njegovo znanje in pokončna drža počasi končata. Kako že nekje piše neka stara modrost - delajte po tem, kar govorijo; kar delajo, pa sami ne delajte.
(+2)všeč
VanSims20. 11. 2020 22:22:12
@Hribolaznik: tisti grafi pa ne vem če so kaj povedni za večino tukaj.

Inte alla talar svenska.
všeč
jax21. 11. 2020 09:01:08
Sicer še vedno ne vem, kaj bi s tem dosegli, ampak okej.
(+1)všeč
jax21. 11. 2020 09:10:22
In kaj bo čez 14 dni? Ga odpraviš in potem čez 1 mesec ponovi vajo. Meni se to ravno ne zdi zgled smiselne politike.
(+4)všeč
andi221. 11. 2020 09:12:57
Primož, lepo prosim, ne naroda in našega foruma dodatno bombardirat, ker bo počilo. Malo vdihnit, ne gledat medijsko postavljenih grafov in si pridite enkrat pogledat v živo, kaj pomenijo številke hospitalizirani in od kod in zakaj nastanejo. Ogromno količino povišanih številk predstavlja okužba že hospitaliziranih bolnikov, DSO oskrbovancev in neustrezno zaščitenega kadra. Ker pravega/uspešnega načrta varovanja življenj in zdravja v zdravstvenem sistemu ni (mogoče celo ob takšni stopnji prekuženosti več ne obstajazadrega). Ukazi dežujejo vsakič en teden prepozno in s čedalje manj logike. Denarja, razen za dodatke za uspešno vodstveno delo, ni. Postaja tudi jasno, da ukrepi ne morejo pomagat, ker se virus verjetno najbolj učinkovito širi z zrakom in kot ostale viroze - najbolj množično pozimi in najbolj kužno že en teden preden zboliš. Pa omejen je strogo na občinske meje sevedavelik nasmeh Potem ga pa zaustavi hudiča, če ga moreš. Zaviti vsak dan za pol ure na svež zrak ali pa pri nas natankat bencin do najbližje črpalke čez štiri občine, pa po mojih info ni še nikomur škodovalo. lp
(+3)všeč
jax21. 11. 2020 10:24:42
Hja, ne vem no ... Meni se zdi, da je tvoj predlog točno isto kot to, kar smo imeli spomladi. Najprej smo virus stolkli skoraj na nič, potem pa so čez poletje določeni ukrepi vselej ostali - maske so bile v zaprtih prostorih razen enega kratkega obdobja vselej obvezne, razkuževanje se je spodbujalo povsod, gostinski lokali so zmanjšali kapaciteto, poletne prireditve so bile v zelo zmanjšanem obsegu in festivalov praktično ni bilo, športne prireditve so se odvijale brez gledalcev ali kvečjemu z zelo zmanjšano kapaciteto obiska, določene najbolj rizične aktivnosti (npr. nočni klubi) se niso nikdar odprle. Skratka, ukrepi so ostali, ne govorit da niso. Ampak virus je prišel nazaj, v vsakem primeru bi. Ja, res je, ljudje so šli na dopuste. Ampak glej - v normalno življenje pač spadajo tudi dopusti in sprostitev. Ne moreš trdit, da omogočaš življenje na relaciji kuća-poso in rečt, da potem je pa vse normalno. In smo kjer smo.
Skratka, meni se ta tvoj predlog ne zdi kaj dosti drugačen kot to, kar smo imeli v prvem valu in kar nas je pripeljalo sem, kjer smo.
(+2)všeč
andi221. 11. 2020 10:46:47
Virus je pač tukaj. In ja, ni fake, kot smo na začetku sklepali. Najlažje je pa odgovornost naprtit gospem v DSO in bolnicah, ki morajo moji trikrat predebeli in nepokretni teti večkrat dnevno obrisat lepo dišečo rit, zamenjat plenico in jo nahranit v njena na pol mrtva usta. Ker tako se pač mora skrbet za vsakega do njegove že leta pričakovane smrti. Uf, kako visoko smrtnost imamo med to populacijo! Tudi če je na koncu samo še kost in koža od demence, nevredna imena osebe, ki jo je nekoč tako čudovito predstavljala. Podobno pri šolarjih - ja, cc, grdi grdi mladi, ker se hočejo malo družit in klepetat. Pa ni važno, če ti direktor/ravnatelj ni zagotovil niti najbolj osnovne opreme za kvazi zaščito pred sončnimi žarki (tako nekak primerljivo virus pozimi prodira naokrog). Za sonce imaš potem dve možnosti. Lahko hišo neprodušno zapreš in čakaš eno leto, če bo sonce nehalo sijati. Lahko pa si sproščeno pazljiv na kritične ure dneva, uporabljaš zaščitno kremo kadar je smiselno in držiš pesti, da ne boš ti tista statistika z melanomom. Sploh pa ne tista z melanomom in smrtnostjo. No, je še ena možnost, pa ne bom z osebnimi ideologijami najedal.
(+2)všeč
jax21. 11. 2020 13:05:02
Problem tega pristopa je, da se po eni strani ljudje vsake naslednje "macole" manj držijo, po drugi strani pa bo vse izrazitejša dinamika, da bojo v obdobja sprostitve skušali stlačit vse žure, obiske in potovanja, preden jih spet zaprejo. In to gotovo ni zdrava dinamika za boj proti virusu.
(+2)všeč
jax21. 11. 2020 13:06:28
Kar pa se tiče odgovora na vprašanje, ki si ga postavil andiju, pa - podatki o tem se nekam zelo skrivajo, na podlagi tega, kar pa se vseeno da zvedet, vključno s kako insajdersko informacijo, pa bi si drznil rečt, da pretežno ja.
(+2)všeč
andi221. 11. 2020 14:01:11
To bo zelo posplošeno, ampak, ja - umirajo večinoma zelo stari in zelo bolni ljudje, ki se jim na koncu življenja potrdi tudi sočasno prisotna okužba. No, pa seveda obstaja neka pomembna skupina izjem, ki jih ne znamo pojasniti. Da ne bo zvenelo preveč lahkotno - okužba je vseeno vsaj za kakšno stopnjo težja od gripe tudi za mladega človeka in lahko pušča grde, trajne posledice na funkciji pljuč. Pa še Nejm - cepljenje, seveda. Prostovoljno ali prisilno (obvezno), da boš dosegel potreben 90% prag precepljene populacije? Sicer si spet pri gripi in prostovoljni obliki cepljenja. Malo morajo tudi uskladiti svojo težnjo po najvišjem IF in študijami o klorokvinu, remdesivirju, hidrokortizonu, cepivu od Pfizer/Astrozeneca/Nanotech/Moderna... Moj končni denar je na švicarskem Gileadu. Ker imajo lepo ime, dovolj denarja in ker kakšen mesec ne bo jasno, ali preveč hitenja s cepivom pomeni tudi kakšno nepotrebno povzročeno smrt. Do takrat bo pa finančni plus že dovolj velik.
(+1)všeč
andi221. 11. 2020 14:46:06
To se vsi strinjamo. Velika možnost pa je, da se ne bo zmanjšalo, kljub ukrepom. Zato se enkrat - normalne ljudi ne dodatno zatirat in pritiskat. Jax je dobro napisal - bodo pač začeli divje credno funcionirat ob prvi opciji, ki se pokaže. Zaradi tega in zaradi vodenja situacije v smislu - laufaj čez minsko polje! To je ukaz!, bo čez eno leto velika skupina umrlih kot posledica bolezni, ki jih sicer v normalnem svetu znamo zelo dobro pravi čas odkrivati ali zdraviti. Pa seveda dolgotrajen vpliv virusa na razne organske sisteme, kot si napisal in na smrtnost ranljivih skupin (rakavi bolniki, bolniki s kroničnimi boleznimi, imunsko oslabljeni). Pa ne me narobe razumet. Nekaj ukrepov je dobrih. Nekaj je nujnih. Ali bodo spremenili potek množičnega prenosa virusa - verjetno ne. Ker je tu. In ker je zelo nepredvidljivo razširjen in smrtonosen. V veliko širši populaciji, kot si sploh kdo lahko predstavlja. In nima veze s hrvaškim morjem. No, ali pač, za dobro propagando pred hudobnimi sosedi in unimi z vrsto polti, kot se je dobro pohecal Dr.Ejci
P.s. Ena bizarna, ko hodimo v Lidl. Varnostnik pred vhodom ti kvazi razkuzi voziček in po navodilu Lidl ukaze, da moraš to usrano in ogromno stvar prijet in vozit okol. Ko 30 razkuzenih vozičkov zmanjka, stoji staro mlado na hudem mrazu in nagneteni en na drugega do pol ure pred vhodom. Ja, go figure it.
(+5)všeč
andi221. 11. 2020 15:53:01
Jah, ljudje smo si pač različni. Eni se maramo, drugi ne. Če znamo sobivat, zmagamo.
Vsem obilo zdravja in miru v naravi v naslednjih mesecih!

P. S.
Upam, da tole ne bo izpadlo bizarno, in se opravičujem vnaprej, če komu ni razumljivo. Vsak mora dan danes pač poskrbet za svojo rit.
Ker internetna anonimnost ne obstaja in ne bi rad bil jutri z mojimi gornjimi zapisi in z imenom in priimkom na katerem izmed političnih portalov. Zato: Vse kar sem zapisal na hribi.net je medicinsko nepreverjen zapis in informacija. Od svojega lastnega zapisa se uradno distanciram, če ga bo kdo poizkušal uporabljati za dokazovanje uradnega mnenja stroke ali za dokazovanje stanja v zdravstvenih ustanovah v Sloveniji.
(+5)všeč
turbo21. 11. 2020 16:27:26
Mene ni sram ne imena, ne priimka, tudi nerodno mi ni zaradi njiju, prav tako se ničesar ne bojim nasmeh
O medicini ne vem kaj dosti, če sploh kaj, delam pa v bolnišnici. Letos sem sodeloval pri takem projektu, da sem se gibal tudi na COVID-19 oddelkih, kjer med delom hočeš-nočeš (smeš-ne smeš) vsaj s pogledom ošvrkneš bolnika ali bolnico. Ko vidiš to gorje, ko vidiš trud medicinskega osebja, te mine, da bi se šel karkoli po svoje. Če drugega ne, iz spoštovanja do obolelih in tistih, ki za njih skrbijo. Vsa gornja modrovanja so odveč, ko si s situacijo seznanjem v živo, verjetno še bolj, ko oziroma če sam zboliš. Jaz zunaj ne nosim maske zato, da bi bilo videti, da spoštujem zapovedi. Takisto si ne razkužujem rok zaradi predpisov. In še česa ne počnem zato, ker so tako odredili, temveč zato, da pazim nase in morebiti še bolj zato, da pokažem, da mi ni vseeno za druge. Ljudje, ki jih srečujem brez maske, ki se postavijo v vrsto tik za menoj in podobno, se mi smilijo v svoji ozkoglednosti in samozaverovanosti, zato ne gre, da bi se jezil na njih. Saj me še razumeli ne bi. Prej ali slej bomo dobili še drugo bitko (drugi val), a se bojim, da bo tudi še nekaj porazov, preden bomo zmogli še vojno.
(+19)všeč
andi221. 11. 2020 16:56:40
Turbo - tudi mene ni sram mojega imena in priimka, še manj vseh nazivov, ki so pred in za njim. Tudi nisem rabil nikoli na skrivaj kukat na Covid bolnike in nerad modrujem po pravkar preboleli okužbi s težkim potekom (zbolel kljub rigoroznemu upoštevanju ukrepov). Pa mi to nič ne pomaga, če so stvari žal takšne, kot sem zapisal. In še manj, če me bo jutri zaradi zapisanega izpostavljal nek zoprn novinar s svojo vprašljivo moralno integriteto. Ker je Covid ratal tudi pomembno propagandno torišče interesov financ, medijev in politike. Bitko izgubljamo, ker ukrepi virusa ne zmorejo zaustaviti. Ker bi morali biti sicer vsi zaprti v najsodobnejši skafander 24h dnevno za naslednje leto in pol. Pa bomo ravno zaradi tega enkrat dosegli dno, se odgnali nazaj in zmagali. Do takrat pa pamet v roke, ne prepirajmo se in čim bolj množično se držimo ukrepov, ki so koristni - ste jih tudi vi lepo naštel. lp
(+7)všeč
Sorok22. 11. 2020 14:11:35
Sicer sem šel v karanteno s tega forumanasmeh pa vseeno: Bojan bravo !
(+9)všeč
andi222. 11. 2020 16:10:41
Evo še ena mal za hec, malo za res, ko smo ravno v karanteni. Doma vprašam moški svet, zakaj v desetih letih tisoče prepirov med uporabniki hribi.net moškega spola in hm, ne spomnim se katere s strani uporabnic ženskega spolanasmeh
Trije odgovori: moški smo že iz kopalnic osnovne šole dalje vajeni, da si kažemo, kdo ima večjega. Od odnosa z mamo in s partnerko dalje pa, da smo vedno na vrhu. Ali pa da vsem drugim pokažemo, da smo sigurno zmeraj na vrhu copatezadrega. Tak da, bravo in hvala lepši spolcool in jah, moški smo pa pač moški. Na se mnoge dobre prepire med moško hribi.net populacijovelik nasmeh!
(+6)všeč
dprapr22. 11. 2020 16:28:41
Andi2, zate ne vemo kakšnega spola si. In še veliko je tebi podobnih na tem forumu. Težko je potem posploševati, da je več prepirov med uporabniki moških. nasmeh
(+8)všeč
andi222. 11. 2020 16:56:00
Jah, drapr, ne vem. Glede na mojih šest let objav in pozdravljanj na koncu vsake objave z lp, Andrej, se bom najlažje uvrstil v trans sfero. Za druge pa ne vem. Se bo kakšna ženska oglasila, če sem ji naredil krivico. Edino deset let bo treba cakatmežikanje
Pa za Primoža - ta pametna sta uvedla v tej debati posebno kategorijo samo zame - dobro zdresiran moškizavijanje z očmi
(+6)všeč
turbo22. 11. 2020 17:41:39
Tega dela debate ne spremljam, ker imam vklopljen "butelj filter".

Kako za vraga pa potem prebereš, kar napišeš zmeden
(+24)všeč
Stran:123...2223242526...371372373
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki