Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Odgovornost do sočloveka v hribih-spoznavne ture nujno zlo?

Natisni
MajaO11. 10. 2011 13:47:24
všeč
Bobaje12. 10. 2011 14:18:29
Avstrijci so bolj papeški od papeža, enga reveža obsodjo v nekem kvazi procesu, k so pa 155 ljudi upepelil (Kaprun) pa do zdej ni odgovarjal nihče! Če ne bi bla taka tragedija bi bilo že smešno. Sramota za neko civilizirano? državo.
(+1)všeč
ninaub12. 10. 2011 14:35:59
Mislim, da je kljub vsemu prav, da smo v hribih soodgovorni do človeka. Žal se vse prepogosto dogaja, da nekdo povabi oziroma se ljudje pač zmenijo za turo in ta "pameten" pravi, da je res malo jeklenice, ampak kaj boš nosil čelado pa komplet, daj no... Tudi za na vrh Triglava kaj takega res ne rabiš.... in take nasvete. Potem se pa komu kaj zgodi in kaj zdaj?
V sodnem sistemu se stvari ravnajo tudi po načinu dobre prakse - torej, kaj je v takih primerih običajno, tudi, če ni predpisano. In zato v primeru tožb nosi odgovornost tisti, ki bi moral o tem največ vedeti, je najbolj izkušen ali izobražen.
Menim, da je vsekakor prav, da hodimo skupaj na ture, vsak zase poskrbi z vso odgovornostjo in na to isto odgovornost opozori še druge, pa bo nasmeh
všeč
dolinka12. 10. 2011 20:17:54
lavinski trojček priporočam vsem, tudi zato, da vas (nas) bomo hitreje (vsaj) našli, tudi če vas ne bomo mogli rešiti (vsaj žolno, dodatno tudi Recco nekje na obleki). Tako je tudi izpostavljenost reševalcev manjša. Pa nisem sarkastična, ampak realna. To je po mojem tudi odgovorno obnašanje v gorah, tudi do reševalcev. lp
všeč
turbo12. 10. 2011 20:31:10
Vsekakor lavinski trojček in vsekakor tudi če greš sam na turo. Bodisi lahko pomagaš drugim bodisi te hitreje najdejo, če te zasuje. In ja, tudi reševalci so manj izpostavljeni, seveda.

naj ne zveni "morbidno" . . .
če te do "konca zasuje" in imaš žolno, je pogreb v torek. Če si brez žolne, pa v petek mrk pogled
(+2)všeč
viharnik12. 10. 2011 21:39:47
Ha,ha pa še venec v cvetličarni bo na koncu stal več kot povprečna žolna.mrk pogledzmeden
(+1)všeč
climber7317. 12. 2011 16:28:54
Juš,Darja,Keko in še nekateri ste lepo in prav napisali.Dokler se nič ne naredi je vse ok. Dolgo nazaj smo šli s prijatelji v gore, vsi mladi,zaletavi in neumni, smo mislili, da vse vemo, da se nikomur ne more nič narediti.Kako smo se motili. Še danes ne vem kaj je šlo narobe ampak še po vseh letih imam v ušesih krik in udarec telesa v prepadu.
Ostali prijatelji so prenehali hoditi v gore jaz sem se začel pa resno ukvarjati.
Zato me,kar zvije v želodcu, ko berem kake neumnosti govorijo nekateri npr.kakšno opremo vzeti pozimi za gore. Zato pa tisti ki pišete, da ni vredno,res je dokler se nič ne naredi je vse ok.ko se vam bo kaj zgodilo,ko se vam ubije najboljši prijatelj bo pa še kako vreden samo bo malo prepozno.mrk pogled
Darja je prav napisala sezona alpinističnih šol se je začela...nasmeh
Lepo se imejte in varen korak..nasmeh
(+4)všeč
ljubitelj gora5. 04. 2012 20:34:01
Malo dvigam temo na prvo stran o odgovornosti v gorah, izbirajte primerne vzpone.
všeč
nod325. 04. 2012 23:40:25
Tako kot je napisal @climber73. Vse je dobro dokler ne dobiš kakšne neprijetne izkušnje in od takrat naprej si čisto drugačen kar se tiče varnosti v gorah.
Moja izkušnja se je zgodila pred nekaj leti, ko mi je zdrsnilo pri sestopu z Jalovca (od Kotovega sedla nižje, pod Ozebnikom) in še sam ne vem kako se je odvijalo, samo vem da sem se v 10 metrih ujel. od takrat naprej vsa oprema na sebi (tako kot zahteva pot) in previdnost na višku. Takrat sem imel tudi srečo, da je bil z menoj kolega, ki mi je pomagal pri sestopu.

pa tako kot vedno, srečen in varen korak
(+2)všeč
ljubitelj gora6. 04. 2012 17:52:36
se opravičujem.
všeč
Janez Seliškar6. 04. 2012 20:20:52
LG, pišeš, da je bil gostitelj ture na Kukovo špico Juš. To pomeni, da je bil tudi vodnik (v gorah ne poznamo naziva vodič) te ture. Posledično so se vsi udeleženci dolžni ravnati po njegovih nasvetih in odločitvah. Ga ne poznam, predvidevam pa, da je bil med vsemi prisotnimi najbolj izkušen.
(+6)všeč
ljubitelj gora6. 04. 2012 21:05:58
se opravičujem.
všeč
viharnik6. 04. 2012 21:43:44
L.G. ne vem zakaj takšna zamera in konfrontacija med člani odprave, Jušem, in tistimi s Kota?
Po slikah sodeč ste se na turi lepo imeli in ne vidim kakšnih posebnih razlik med vami, da bi se kdo ponašal z zlatim cepinom, kar sploh ni bistveno in ni nikol podlaga za skupni duh gornikov na gori, temveč pomoč, razsodnost, razumevanje, svetovanje.
Seveda je pomembno, da turo vodi nekdo, ki pozna goro in je kos tehnični zahtevnosti ter, da pozna izkušnje gornikov v skupini.Imeti mora tudi licenco PZS za vodenje po gorah.
Tako pa na tvoj poziv k turi lahko pride tja marsikdo, tudi takšen, ki ni povsem vešč, morda novinec, zanašajoč se na "dobrega vodnika", ki ga ni.Vsekakor bi pa Juš lahko pripomogel k turi ob predhodni pripravi ekipe, ne more pa prevzemati odgovornosti za vas, t.j. uradno ni vodnik(ali pač).Vedno pa se vodena skupina ravna po mnenju vodnika in ne kot si ti opisoval, da naveze ne bo itd.Izkušen vodnik vedno ve, kdaj je potrebno varovanje, kje prečiti, da se izogne nevarnosti itd.Torej vsi na turi ne morejo tuliti v en rog s svojimi predlogi, lahko pa posameznik kot člen z lastnimi izkušnjami in perudarnostjo (opazovanju soplezalca-pohodnika in svoji previdnosti pri hoji) pripomore k varnejšem vzponu skupine na goro.Glede hitrosti vzpona tudi ni hierarhije kdo bo prvi v navezi, temveč mora hitrejši prilagajati tempo najpočasnejšega in pravilno na turi razporediti počitke.
L.G. to kar si zgoraj napisal ni podobno niti kravji konzervi, ki smo jo včasih dobili v vojski za doručak.Sem pa vesel tvojih številnih vzponov, ki jih rad opravljaš po gorah.


(+6)všeč
ljubitelj gora6. 04. 2012 22:09:13
@viharnik
Vredu, hvala, lepe praznike vsem.
všeč
Irina6. 04. 2012 22:58:18
Juš .... čemu se razburjaš? Bila je dragocena izkušnja, ki se je dobro končala in to je najbolj pomembno. Verjetno večina udeležencev niti ni članov katerega od PD in s tem tudi ni nezgodno zavarovana ..... ah, kaj bi razpredala. Nekateri so se že pametni rodili, drugi se učimo celo življenje.
Drži se starih tovarišev in novih poti. Pa Pipija pozdravi!
(+6)všeč
lynx6. 04. 2012 23:04:09
Hoja v skupini je pač hoja v skupini in tu ni kaj dosti za komplicirat, sploh v taki situaciji kot ste jo imeli.

Pa smo mislili, da je že ratalo bolje. zmeden Z objavo osebnega sporočila in ponovnim javnim prepucavanjem ne boš dosegel nič pozitivnega, zato raje pozabi na vse skupaj.
(+4)všeč
ljubitelj gora6. 04. 2012 23:04:12
@kucelj: Gorníštvo je dejavnost v gorah, ki obsega tako letne kot tudi zimske vzpone. V gorništvo lahko štejemo tudi hojo po brezpotjih in plezanje lažjih plezalnih odsekov (največ II-III), ter pristope na višje vrhove. Oseba, ki se ukvarja z gorništvom, je gorník.

Velikokrat se pojem gorništva prekriva z alpinizmom in planinstvom, saj so včasih dejavnosti skupne oziroma se prekrivajo.

Vir:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Gorni%C5%A1tvo
všeč
Zebdi6. 04. 2012 23:07:45
Za vsak primer, če bo zgornji post izginil..

"Pretekli vzpon, ki ga je gostil Juš pa si je predstavljal, da bo izpadel, kot vodnik in bomo ostali šli za njim kot kozlički a ker smo nekateri izstopal, prehiteval mu ni bilo všeč."

Viharnik je napisal vljudno, jaz bom pa napisal direkt: S takšnim razmišljanjem si nevaren ne samo sebi, temveč vsem, s katerimi se potikaš naokoli. Izstopanje ne pomeni, da bezljaš naprej (ne da bi sploh vedel, kje gre pot) in da prožiš kamenje na kolege spodaj. Izstopanje pomeni prilagajanje počasnejšim in manj izkušenim članom skupine, ne pa dokazovanje lastne superiornosti. In niti slučajno ni fer, da Juševa sporočila javno objavljaš na forumu, na katerem ne sodeluje več. Dogovarjanje je potekalo prek Facebooka, torej naj zadeve ostanejo tam. Pokazal je dobro voljo, se ponudil, da vas nekaj pelje na bolj zahtevno turo, ti ga pa takole javno linčaš? Ob tem, da se je na turo prijavilo le nekaj ljudi, na koncu pa se jih je prikazalo 19? Če bi bil takrat jaz na Juševem mestu, bi se obrnil že na izhodišču. Upam le, da ga je izučilo...
(+9)všeč
ljubitelj gora6. 04. 2012 23:14:22
se opravičujem.
všeč
observer6. 04. 2012 23:35:42
l.g. tvoje nakladanje je povsem brez veze! Zlorabil si ime Jusa in če se ne zavedaš tega si res navaden b....j. Napisal ti je z.s., če ne dojameš je to namenjeno tebi ne pa širši javnosti in tvojemu hvalisanju in nakladanju. res si žalost na tem forumu. če ne veš zakaj ga nekateri zapuščajo, potem se malo zamisli, ker je to zaradi takih pametovanj, kot je tvoje ne prinesejo pa k ničemur drugemu kot prepirom in podcenjevanjem.
Veš zamislil se boš nad svojim početjem šele ko bo verjetno malo pozno...
Povsod vlada nek red in čut odgovornosti za skupino, s katero greš skupaj na turo če tega še nisi spoznal potem ti tako ali tako ni pomoči...
pa varen korak, da ne bo pomote!
všeč
Stran:123456
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki