Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Mišelj vrh

Natisni
aljoša115. 09. 2014 13:38:24
Sem izvedel, da žig na Mišelj vrhu je nasmeh. Pri skrinjici z vpisno knjigo je treba pogledati v desno. Čez kakšne 3-5 metrov je možic, pod katerim je žig.
všeč
alyas13. 10. 2014 21:48:25
Pl. v Lazu - Lazovški preval in Ogradi - Mišeljski preval - odcep nad pl.Pod Mišelj vrhom - Koštrunovec - Mišelj vrh - Mišeljska dolina - Mišeljski preval - pl. Krstenica

Vremenske razmere v teh dneh (in tudi za prihodnji vikend tako kaže) so še vedno ugodne za obisk teh gora. Pot od parkinga pod pl.Blato, na pl.V Lazu in naprej čez Lazovški in Mišeljski preval je markirana in lepo uhojena, a malo preden se spustimo na pl. Pod Mišelj vrhom (naprej Malo in Velo Polje pod Vodnikovim domom), poiščemo ustrezen odcep (slabše vidno stezico) ter se po strmih tratah in med ruševjem usmerimo levo navzgor proti Koštrunovcu. V lepem vremenu orientacija ni tako težavna (možicljev je zelo malo), vendar mora biti človek navajen hoje po brezpotju in iskanja dobrih prehodov. Pristop na Koštrunovec je najbolj enostaven iz zahoda oz. iz prostranega sedla pod Mišelj vrhom, zato pravijo, da ima Koštrunovec tudi dva vrhova.
Pristop iz Koštrunovca na Mišelj vrh je zahteven, a "najlažji" po levem robu grebena (prikazano na sliki), a tudi ta pot, zaradi zračnosti grebena in strmih trav v prvem delu, ni za vsakogar in zahteva zanesljiv korak in vsaj nekaj tovrstnih izkušenj. V drugem delu in pod vrhom je manj izpostavljena in manj težavna. Vrh je sorazmerno prostoren. Sestopili smo po zahodnem grebenu, do sedla (pred vzpetino Na Nizkem), nato pa navzdol po sorazmerno strmih travah in manjšem melišču v iztek Mišeljske doline. Tu se svet nekoliko poravna in orientacijsko, niti težavnostno ne predstavlja več težav do Mišeljskega prevala. Za manj izkušene in nevajene brezpotja je ta smer, po kateri smo se mi vračali, priporočljivejša in lažja tudi za pristop na vrh.
Od Mišeljskega Prevala se pod Prevalskim Stogom spustimo proti planini Jezerce, od tam pa bolj ali manj po ravni plastnici in uhojeni poti pod grebenom Stogov nadaljujemo do planine Krstenica. Od Krstenice do planine Blato pa je le še slaba ura hoje. Hvala Roku za odlično vodenje in Hribolazcem za dobro družbo, vsem zbiralcem žigov pa zgolj majhen nasvet, da taka pot ni za vsakogar in da zahteva tudi kakšno samokritično presojo psihofizičnih sposobnosti.
Mišelj vrh in Koštrunovec iz Mišeljskega Prevala1
Na Koštrunovec - med strmimi travami in ruševjem2
Ob poti - Planike velikanke3
Ppgled na Koštrunovec iz zahoda, iz prostranega sedla pod Mišelj vrhom 4
Mišelj vrh - smer pristopa, pogled iz Koštrunovca5
Na Mišelj vrh, težja prva polovica vzpona6
Greben pod vrhom se malo položi in je manj težaven7
Množica na vrhu8
Sestop iz Mišelj vrha po zahodnem grebenu9
Navzdol po strmih travah in melišču v Mišeljsko dolino10
Mišeljska dolina - med Škednjevcem in Mišeljskim grebenom11
Koštrunovec in Mišelj vrh - najbolj znan pogled iz Tosca12
(+11)všeč
Gost14. 10. 2014 09:42:21
Čestitke za lepo turo,najbolj pa za odličen in stvaren opis poti.Take objave kot je ta na tem portalu močno pogrešam,saj imam velikokrat občutek, da nas objava nima namena seznaniti z razmerami ampak je namenjena samohvali posameznika,ki je velikokrat skrit za psevdonimom.Lep pozdrav in varno hojo v gorah ti želim .Miro
(+5)všeč
pikica114. 10. 2014 10:05:19
Tura je vsekakor lepa, se mi pa zdi brez potrebe risati linijo pristopa na brezpotni vrh.
Precej več jih lahko s tole črto gor v nevarnost spravš kot pa tist k je sam za žig vprašal, kanede. Poj pa hodjo ljudje okrog s slikcam u žep, pa zacahnano smer pristopa gor. A se ni fletno jit mal stezosledca in sam poiskat pristop na vrh, če gora to omogoča? Ves užitek s tem pokvarš, na tak način goro markirate na zelo nevaren način.
(+5)všeč
merkur14. 10. 2014 12:54:20
Marsikaj dobrega so za hribolazništvo naredili ta in podobni forumi, a množica fotk, predvsem tistih z "markirnimi črtami", nam počasi in vztrajno jemlje romantiko (k varnosti pa verjetno nekaj doda in nekaj vzame). Tako v imenu zanamcev podpiram mnenje pikice1, čeprav omenjenega procesa ni mogoče zaustaviti. Je pa k sreči zaenkrat še treba iti na pot in priti na vrh lastnonožno. Večinoma. In ja, spet k sreči, količina zadovoljstva ob koncu ture je še vedno močno odvisna od vloženega truda in mililitrov pretočenega adrenalina! jezik Pa srečno! nasmeh
(+3)všeč
Mrki14. 10. 2014 18:12:33
Nekateri ne hodijo lastnonožno!
Tik pred pristankom na Mišelj vrhu1
všeč
gams115. 10. 2014 16:43:15
Vsi napotki in dobre objave, slike, opisi, pa tudi prostoročne klasične risbe ali pa moderne elektronske oblike, s sodobno tehnologijo, so tukaj mnogim zaželjene, sploh če gre za brezpotja, od človeka pa je odvisno, kaj bo verjel, kako uporabil oz. čemu bo dal prednost.
Pikica, primerjalno glede na tvoje in Alyasove minule objave pa bi objektivno in po Prešernu dejal: "le čevlje sodi naj kopitar".
(+2)všeč
JusAvgustin15. 10. 2014 17:24:17
GPS track in brezpotje po mojem mnenju ne gresta skupaj.
(+4)všeč
Bojan_A15. 10. 2014 21:06:50
Prej ko slej bodo na netu dostopne GPS sledi vseh poti in brezpotij, pa če vam je to prav ali pa ne. Če vam ni, vas nihče ne sili da jih uporabljate.

Ena super stran z veliko GPS sledmi: http://www.gpsies.com/
(+4)všeč
Janez Seliškar15. 10. 2014 21:13:00
O brezpotjih govorimo le tedaj, ko je GPS le v lastni glavi, ki je nastal na osnovi različne literature. Tura s pomočjo sledi na instrumentu, ki ga nosiš s seboj, je le rekreacija.
(+2)všeč
JusAvgustin16. 10. 2014 05:48:50
Bojan, potem pa še dobro da ti in tebi podobni ne zahajate na območje med Veliko Pišenco in Vrata! jezen
(+2)všeč
Bojan_A16. 10. 2014 11:28:04
Ne gre se zato da bi samo slepo sledil GPS tracku. Sam GPS uporabljam prvič iz varnosti, ker večinoma v hribe hodim sam in drugič, ker je vedno zanimivo potem doma sled analizirati v Google Earthu. Se pa je treba seveda zavedat, da na Martuljških brezpotjih GPS večino časa ni uporaben. Se ga pa da lepo uporabiti npr. da zadaneš začetek poti.

Vseeno upam da bodo čim prej na netu GPS sledi PP-ja in ostalih Martuljškuh brezpotij. Sam sledi sproti dodajam, če me drugi ne prehitijo.
všeč
lynx16. 10. 2014 11:38:33
mrk pogled Zakaj? Razumem za osebno rabo — tako tudi sam snemam, da bi pa delil? zmeden Poleg tega je noter dostikrat polno sistematičnih napak in je sled nekoristna ali celo nevarna, če bi ji kdo poskušal slepo sledit.

Pa spet, prosim da eden od adminov premakne vse skupaj v svojo temo.
(+2)všeč
JusAvgustin16. 10. 2014 12:17:00
Taki kot si ti in tebi podobni se raje držite markiranih poti in ne "serjite" po brezpotjih, ker vam je pojem brezpotje popolnoma tuj! Sicer pa je PP namenjena brezpotnim sladokuscem in ne pajacem, ki hodijo samo zato, da se pohvalijo, pokritizirajo kako je to prelahko in z GPS-om pocahnajo track, ki ga potem vržejo na svoj blog! Bravo, zadel si bistvo PP-ja in brezpotij!
(+2)všeč
jure197716. 10. 2014 12:35:05
Juš, se popolnoma strinjam s teboj. Naj brezpotja ostanejo brezpotja. Zelo malo je še kotičkov pri nas, ki niso obljudena in prav je, da jih pustimo take kot so.
(+6)všeč
merkur16. 10. 2014 13:08:11
Dobil sem občutek (upam, da me vara!), da je gospodič Bojan kljub svoji mladosti prilično "žleht" in je v zvezi z GPS sledmi prav nemarno namerno omenil martuljška brezpotja in PP, da bi zbodel prav določene(ga) ... A v splošnem ima mladi mož prav: slej ko prej se bo zgodilo, pa če to nekateri (verjetno že manjšina) hočemo ali ne.

Me pa ob tem mimogrede zanima, če bodo (kvalitetne in preverjene!) GPS sledi tudi sestavni del novega vodnika Julijske Alpe, pri katerem se je široko razgledani Bojan A (samo)omenjal kot (so)avtor. No, v tem primeru bi se mi pa zdelo smiselno (dodana vrednost), če bi opise poti nadgradili z GPS sledmi in/ali vsaj točkami izhodišč (kar je itak že neke vrste standard). Sledi bi morda dodali selektivno, predvsem glavnim povezovalnim markiranim potem - z namenom povečanja varnosti pohodnikov (možnost interaktivnega ažuriranja preko medmerežja bi uporabnost še povečala). Tu bi bila seveda tudi jasna odgovornost za kvaliteto sledi, pri čemer bi morala svoj lonček pristaviti PZS ... Ampak dovolj, saj o tem je že vse in še več znanega (nekaj tudi že realiziranega), itak sem pa že zašel povsem izven teme! zadrega
(+4)všeč
IgorZlodej16. 10. 2014 16:12:27
Juš ali je res, ali se motim, da je nekdo prestopil ograjo tvojega vrtičkamežikanje
(+13)všeč
lizika16. 10. 2014 16:28:03
Pravzaprav sta dva pajaca tle nekje eek

JusAvgustin, ki misli, da je on izumil martuljški konec zmeden

in

Redbull, kateri misli, da se je gorništvo začelo z njim in da so kamniško savinjske njegov stadion zavijanje z očmi

Jebi ga, takle mate velik nasmeh
(+16)všeč
som6916. 10. 2014 18:51:17
Lizi, mene nič ne moti če nimaš imena, tud me ne moti, če ne vem a maš kej med nogami al ne, ampak za božjo voljo, vsaj prpopaj eno sliko Šmarne gore al pa ne vem kerga na svoj profil, najlažje je j...t.
Kar se pa tiče brezpotij, uživajmo dokler gre, s takim razvojem tehnike,bo vse hočeš ali nočeš slejkoprej dostopno.

(+1)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki