Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Čistem vrhu (1875 m)?
Glasuj

Kolesarji v gorah

Natisni
CAR5. 02. 2014 19:32:05
sem član markacistov delam po svojih močeh oziroma kolikor mi dopušča prosti časpa vam takole povem da če bi pobirali samopločevinke in plastenke za našimi obiskovalci planin in gozdov ( svinarji) nebi bilo časa za nobeno drugo delo karpa e kolesarjev tiče nimam proti adrenalinski vožnji amo ne po pašnikih in markiranih poteh saj je veliko truda vloženega da pot obstane voda naredi svoje verjemte da ni potrebe da jo kolesarji na ssvoj način uničujejo pa še to bi povdaril da naj se vsak kolesar zaveda če pride do poškodb na markirani poti (podre ali oplazipohodnika ) nosi vsso odgovornost zatopamet v roke in ne v noge in rok.
všeč
miri5. 02. 2014 19:56:15
@CAR jaz pa trdim.da,če bi po planinskih poteh pobiral smeti,ne bi nikoli zaslužil penzije.Veliko hodim,smeti je pa zelo,zelo malo,na nekaterih poteh sploh nič.Lp
(+2)všeč
korl5. 02. 2014 20:14:28
miri dobro si napisal, po planinskih res poteh ni nasmeteno. Celo na Šmarno goro ki je najbolj oblegan hrib pri nas ni omembe vredno smeti, pohodniki so kar ozaveščeni.

Pa pojdi peš ob kakšni cesti ki pelje iz doline v hribovske vasi - pod vsako cesto je iz avtomobilov pometanih pirovskih piksen da se ti zmeša. Prav tako raznih kosovnih odpadkov in smeti ob gozdnih poteh od raznih vasi v bližnji gozd, vsako leto kljub čistilnim akcijam. Domorodci so še vedno največji packi, ne prišleki. Amen
(+1)všeč
tine.sl5. 02. 2014 20:23:37
Tudi, če pustimo pločevinke in smeti za katere bi moral vsak zase poskrbeti!
Nikakor mi ni pa jasno od kje vsi vidijo to strašno nevarnost poškodb, ki jih povzročajo kolesarji na planinskih in ostalih poteh.
V svoji kar dolgi planinski in pa turnokolesarski karjeri, kej takega sam še nisem videl,pa tudi uradna statistika nima ravno gneče na tej strani.
Sami planinci med sabo, se zgodi. Da bi pa kak kolesar zbil pohodnika, to se pa redko sliši.zavijanje z očmi
(+4)všeč
VanSims5. 02. 2014 20:30:30
Redko ali neredko, zakon (pa bodi dober ali slab) je tak, da se ne sme voziti po planinskih poteh torej je kolesar vedno odgovoren za nesrečo - napram pohodnikom, psom, divjim živalim,... Zavarovalnica ob kakršnikoli nesreči ne bo izplačala niti centa.
všeč
tine.sl5. 02. 2014 23:17:51
To kar praviš je vse hipotetično, sami če, če, čeji.
VanSims, a te je že kdaj ugriznu pes na kakšni planinski poti? Te je tebe, al pa bilo koga zbil kak kolesar? Mislim fizično ne v domišljiji, v stilu ja, če bime al pa skoraj bi me.zmeden
(+6)všeč
VanSims6. 02. 2014 10:50:45
Ne vem zakaj zopet osebni napad, če sem samo dobrohotno opozoril.

Pes me je že ugriznil res pa da ne v hribih ampak to sploh ni važno. Kolesarji pa... vsak, ki se redno pelje npr. po ljubljanskih kolesarskih stezah ti bo vedel povedati, da tam pa res lahko vidiš do kam seže člooveška nonšalantnost, nesramnost in predrznost. Domnevam, da v hribih ni kaj drugače. ker značaj se z okoljem ponavadi ne spremeni. In a bi se mi ravno moralo kaj zgoditi, da bi imel pravico govoriti?

"Sami planinci med sabo, se zgodi. Da bi pa kak kolesar zbil pohodnika, to se pa redko sliši.zavijanje z očmi"

A res? Kolesar da še ni zbil nikogar?... kaj ti ni jasno? Še nobeden zbil pešca ali kaj? Samo, da ker gre največ za lažje poškodbe se niti ne kliče policije to pa pomeni, da te nesreče niso statistično zavedene. Da bi se pa planinci med sabo zbijali, no ta je pa bosa...velik nasmeh
všeč
BorisM6. 02. 2014 12:11:22
VanSims, zdej pa malo pretiravaš! Ne moreš primerjat kolesarjev na PST, z onimi v hribih. Problemi z gorskimi kolesarji so v glavnem na poteh ki so lahko dostopne, kjer je žičnica ali pa dostop z avtom. Tam so tudi večje koncentracije, tudi res je da ti fantje vozijo hitreje, že zato ker pot bolje poznajo. Tisti ki pa zahajamo malo višje, pa že zato ker pot ne poznamo, peljemo počasneje.
Pa da se zastopimo, ne zagovarjam , norenja in hitre vožnje po poteh! Sem zelo proti! Na žalost, pa ravno tisti neodgovorneži mečejo slabo luč na vse nas.
(+3)všeč
tine.sl6. 02. 2014 16:25:38
VanSims, kot ponavadi vrtiš gofljo!
Povej en sam primer, ko je gorski kolesar zbil pohodnika, pa je ta dogodek uradno zaveden,če ga poznaš.
Drugače pa govori o stvareh, o katerih kaj veš. Ne pa tako na splošno, če so ti vsi v napoto, to ne pomeni da so meni tudi.
(+1)všeč
VanSims6. 02. 2014 16:43:25
@BorisM: V vsaki interesni skupini so posebneži, ki mislijo da lahko delajo kar hočejo in žal ostali vsako tako skupino ljudi presojajo po najslabših. In ravno zato je treba imeti na vsakem področju dobre zakone in jih sprovajati.

Tudi po LJ stezah vozi 90% kolesarjev normalno, a dosti je že 10 % ostalih da je kaos kakršen je (pa na PST je še dokaj v redu) Tudi gorniki smo v glavnem v redu pa se najdejo, da ne naštevamo spet, tisti, ki smetijo, ki se ne znajo vesti do sogornikov, ki poslušajo muzko na glas, kričijo, pijančujejo po kočah,... Zaradi nekaterih ki ne znajo paziti in jim je mar za varnost smo potem od negornikov večkrat ožigosani kot 'tisti, ki hodijo tja gor nekaj izzivati.' To so seveda vse predsodki osnovani na podlagi majhnega procenta ljudi. Isto je z južnjaki, črnci, klošarji, vegetarijanci, geji,...

Nikakor nisem rekel, da so vsi gorski kolesarji slabi.

@tine.sl: OK vdam se, noben kolesar ni še nikogar zbil, samo pešci se med sabo.
všeč
BorisM6. 02. 2014 16:50:42
No vidiš, saj počas boš prišel do tega, da ne sodit vseh kolesarjev po parih bedakih, ki se ne znajo obnašat. Ne zahtevamo nič drugega kot enakovredno obravnavo. Če delam škodo, me kaznuj, če jo ne, pa ne vidim razloga za omejitve.
všeč
VanSims6. 02. 2014 16:52:44
Se strinjam, ampak omejitve so ravno za tistih 10 ali pa manj procentov, ki se ne znajo vesti. Seveda pa ne smejo biti take, da bistveno omejujejo tiste, ki se znajo. Tak sistem torej rabimo in seveda da se sprovaja. Koliko naj bo kaj dovoljenega, prepovedanega, odprtega, zaprtega,... je pa stvar debate. Seveda pa če je preveč dovoljeno so tudi večje možnosti zlorab s strani tistih par procentov.
všeč
BorisM6. 02. 2014 17:02:45
Se spomniš, kakšen halo je bil pred tridesetimi leti, ko smo začeli bordati. Smučarji so bili čisto penasti, kot da bi bilo vsak vikend deset mrtvih. Pa poglej danes, nobeden niti ne omeni več, da je kje kak problem. Samo mladcem ki so malo bolj divji so naredili objekte ob strani.
Ravno tako bo verjetno tem 10 %, potrebno dovoliti, da si uredijo svoje poti, na katerih se bodo navozili. Verjetno se jih prej ne rešimo, ne mi in tudi vi ne.
(+2)všeč
FSkok6. 02. 2014 17:04:45
"Če delam škodo, me kaznuj, če jo ne, pa ne vidim razloga za omejitve."

Razlog in podlaga za omejitev in kaznovanje je trenutno tale zakon;

http://www.uradni-list.si/1/content?id=81230&part=&highlight=zakon+o+planinskih+poteh#!/Zakon-o-planinskih-poteh-(ZPlanP)

Pika.
všeč
tol7. 02. 2014 09:16:37
joj FSkok...

Po pravici povej. Se zapelješ z avtom na Jermanco?

napisal si "Razlog in podlaga za omejitev in kaznovanje je trenutno tale zakon;".

Res je podlaga, ampak vprašanja na "RAZLOG" pa nisi podal...
všeč
FSkok7. 02. 2014 10:56:38
@tol
Še enkrat, upam da bo tole zate dovolj razumljivo;
V 19 členu je jasno zapisano da kolesarjenje po pl. poteh ni dovoljeno. Razlog je pa verjetno v tem, da se je večina pl. poti "naredila" z in zaradi pohodništva, kar so pisci tega zakona tudi upoštevali, hkrati pa pustili možnost prekvalifikacije VSAKE planinske poti, glej tretjo točko istega člena! Zato ne vem zakaj zgubljaš čas in energijo s pisanjem neumnosti, namesto da bi ju usmeril v to, da bi kakšno pl. pot legaliziral. Bo šlo?


Ja, na Jermanco se iz različnih vzrokov običajno zapeljem z avtom, čeprav je spodaj znak o prepovedi, zato tudi tvegam kazen. Nikakor pa ne morem pametovati in prepričevati druge, da je to dovoljeno, ker ni. Zato ti dam prijateljski nasvet mežikanje, ko kršiš prej omenjeni zakon, bodi vesel, ker (skoraj 100%) ne boš oglobljen, in ne pametuj da je to dovoljeno, ker pač ni!
všeč
cebelca7. 02. 2014 11:21:05
No, končno prihaja na plan...ta dvoličnost. nasmeh
Franci, tako kot ti tvegaš kazen, tako jo tvegamo tudi mi. In nihče nikogar ne prepričuje da je dovoljeno, vsi vemo da NI. Tu se pogovarjamo o smiselnosti te prepovedi.
Ti praviš, da je smiselna, mi pa pravimo da ni in za razliko od tebe se trudimo, da bi to prepoved odpravili.
Kaj delaš pa ti glede odprave prepovedi za vožnjo do Jermance? mežikanje

Bi rekla da nič. Še naprej se boš vozil in upal, da te ne dobijo. In v čem se potem razlikuješ od nas?
(+3)všeč
VanSims7. 02. 2014 11:47:02
FSkok je končno citiral člen, ki zapre usta tistim ki trdijo da je pri nas vse zaprto. Ni samo nobeden ni naredil nič v tej smeri, da bi se kaj naredilo, označilo, prilagodilo kako pot za MTB...oz, kaj naredilo za pridobitev dovoljenja za odprtje kake poti. Enostavno bi se samo vozili. No to pa ne gre...
všeč
cebelca7. 02. 2014 12:00:05
VanSims spet vse ve kaj kdo dela in kaj kdo ne dela. velik nasmeh
(+7)všeč
BorisM7. 02. 2014 12:19:42
VanSims, ne da se ne trudimo, vendar je zakon tako slabo napisan, da je uspelo v sedmih letih legalizirat le eno pot.

Nesmiselni zakoni so pa zato da se kršijo, če komu kaj ni prav naj se pa stran obrne!
(+4)všeč
Stran:123...891011121314
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki