Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Kolesarji v gorah

Natisni
julius12. 07. 2012 14:51:24
Zippo,
ali nam lahko zaupaš kdo so "gorski kolesarji" in kje se v skladu z zakonodajo lahko vozijo?
Je to spust iz Storžiča v Mače, s Kredarice v dolino (lep in predvsem zanimiv video) ali pa recimo kot praviš "brcanje" po označenih poteh v novem zemljevidu Vzhodne in Zahodne Karavanke?
Res me firbec matra.
všeč
viharnik12. 07. 2012 17:27:10
Pravi odgovor MTB kolesarjev bo znan in podan v živo prav kmalu.Pravkar po 8h in 750km prispel s Francije-Lanslevillard.velik nasmeh
(+1)všeč
zippo12. 07. 2012 18:11:15
@julius, samo nakazal sem problem in ne solil pameti, a ni jasno?
všeč
GregorC12. 07. 2012 18:43:23
julius eden od problemov je tudi to, da je kar precej že označenih poti na raznoraznih kartah in v vodnikih zaradi te zakonodaje kar naenkrat postalo ilegalnih.
Gorsko kolesarstvo je pa zeeeloooo širok pojem in združuje kar veliko različnih zvrsti. In to je tudi ena izmed stvari, ki jo je potrebno določit kako in kaj. Tako pa smo turni kolesarji na črni listi in osovraženi predvsem zaradi spustašev in freeriderjev. Pa še med temi je večina takih, ki se zaveda, da smo na gorskih poteh "gostje" in da imajo pešci prednost.
Seveda se med kolesarji najde majhen delež nadutežev in arogantnežev, ki mečejo slabo luč na ostale. Vendar taki obstajajo tudi med pohodniki.
Pa še to, sicer ni ravno ne vem kakšna primerjava, pa vendar. Negdo je rekel, da je kolo tehnični pripomoček za vzpon in spust in zato pač ne sodi na gorske poti. Po tej definiciji tja potem ne sodijo niti palice, smuči, krplje...
(+1)všeč
julius12. 07. 2012 21:50:14
GregorC!
Prešeren je med drugim napisal tudi sledeče besede: "Valjhun zaman tam mrtvo išče lice..."
Zakaj sem ti to napisal?
Imam res zajetno kartonsko škatlo planinskih zemljevidov, tako starih kot najnovejših, pa po temeljitem pregledu v njih ne najdem tako imenovanih gorsko-kolesarskih tras ali pa dvonamenskih poti.
Iz tega sledi, da, če nekaj nimaš, tudi ne moreš izgibiti. Skratka, če nikoli niso bile označene kot poti, dovoljene za gorsko kolesarstvo, niso mogle postati ilegalne.
Če se motim in če nimam pravih zemljevidov, te prosim, da me popraviš.
všeč
viharnik12. 07. 2012 22:12:02
Julius, zemljevidi gorskih tur pri nas še do danes niso definirani, z redkimi izjemami parih pomembnejših alpskih dolin (Vrata, Kot, Krma, Logarska dolina, Bohinj).Pri nas niti ni v naravi otablano, kje se lahko vozi in kolikšen je povprečen čas vožnje.Tako v Avstriji, Švici in Franciji so v tem smislu precej pred nami in dopolnjujejo naravne danosti aktivnim turistom.Kaj in kdaj se bo pri nas izcimilo v smislu gorskokolesarskega cestnega omrežja in pravil, bodo sodili pri planinski zvezi, varuhi TNP, lastniki parcel, lovci in tudi lokalni prebivalci ter delavci turizma.
(+3)všeč
GregorC13. 07. 2012 10:54:14
Imam kar nekaj kart in zemljevidov. Tako lokalnih kolesarskih poti in pa tudi turističnh kart posameznih območij, kjer so označene kolesarske in peš poti. In se na veliko mestih prekrivajo. So tudi (gorsko) kolesarski vodniki (nekaj jih imam tudi doma). Veliko teh poti je na terenu tudi označenih (preverjeno) in sem prepričan, da so za postavitev tabel in označitev poti potrebovali določena soglasja.
Res je, veliko teh poti poteka po cestah in poteh, ki niso sporna, se pa najdejo posamezni odseki in izleti, ki so postali takorekoč ilegalni.
Jaz imam to navado, da ko pridem nekam prvič, se rad ustavim v lokalni turistični info točki ali čim podobnim. Med drugim se pozanimam tudi o takih zadevah in si priskrbim kakšen zemlejvid ali vodnik območja. In sem bil tudi že opozorjen, da na določenih, že označenih poteh zadnje čase radi čakajo razni redarji in ostali in preganjajo kolesarje.
Sicer pa se tolažim s tem, da situacija na terenu ni tako kritična kot se sliši.
LP
všeč
tine.sl2. 03. 2013 08:33:57
Popolnoma isti problem, kot z luknjami sem imel poleti z gorskim kolesom, ko se z enim pohodnikom nikakor nisva mogla srečat brez da bi me oblajal.
Tudi z Golaka, pa čeprav sva se srečala na 3 metre široki poti, ki niti markirana ni.Nečimernost pač. Nekaterim osebkom smo pač vsi ostali napoti.
všeč
julius2. 03. 2013 17:14:37
tine.sl
Mislim, da ne boš verjel, da ti "zakon o vožnji v naravnem okolju"
PREPOVEDUJE
vožnjo z biciklom, triciklom, gorskim kolesom, da ne govorim o prevoznih sredstih na naftne derivate po vseh planinskih poteh in gozdnih vlakah.
Dovoljuje pa ti jo po gozdnih cestah (pozor:na začetku gozdnih cest piše, da je vožnja po njih na lastno odgovornost), in vseh ostalih kategoriziranih cestah.
Še enkrat.
Pazi kje voziš in s kom se srečuješ. Mogoče bo pa naslednji osebek agresiven, pritožba po zakonu ni možna, ker zakon ti kršiš.
(+1)všeč
BorisM2. 03. 2013 17:55:32
@ Julijus

A res, kaj ste pa planinci tako dobrega naredili za naravo, da jo je dovoljeno samo vam uporabljat? Brez skrbi da kolesarji veliko bolje poznamo zakonsko ureditev, saj nam jo kar naprej mečete pred nos. Uradno se nebi smeli peljat niti po kolovozu.
Ti se lahko sklicuješ na zakon, jaz ga imam pa pravico ignorirat, dokler vidim da po TNPju helikopter razvaža pijačo po kočah, me prav nič ne zanima kaj mi je dovoljeno oz. kaj mi ni.
Kar se pa agresije tiče. Zaenkrat nisem imel še nikakršnih problemov v hribih, ne s pohodniki, ne s kom drugim. Pa upam da tako tudi ostane, sej je za vse dovolj prostora.
všeč
julius2. 03. 2013 18:10:10
BorisM
A res, kaj ste pa planinci tako dobrega naredili za naravo, da jo je dovoljeno samo vam uporabljat?
Za začetek.
Nikjer nisem napisal, da je "samo planincem" dovoljeno uporabljati karkoli. Opozoril se samo-zgolj in le na kršenje zakonodaje.
Seveda imaš pravico ignorirati zakon!
Vendar- le do tedaj, ko bo država začela zakonodajo, ki jo je sprejela tudi izvajati v praksi.
Do takrat pa srečno in bog ne daj, da boš srečal zadrgnjenega pešca, ki bo svoje pravice jasno izražal.
Tudi Gorska policija bo v letošnjem letu poostrila nadzor nad vožnjo v naravnem okolju. Če je država v finančni buli, bo tudi prispevek gorsih bicikliszov dobrodošel.
Ko te bodo začopatili, pa ti izgovor na helikptersko oskrbo postojank v TNP, ne bo čisto nič pomagal.
Skratka-pamet v roke.
(+1)všeč
julius2. 03. 2013 18:19:32
BorisM

Kaj praviš kdo neki je naredil vse planinske poti?
Menda ne biciklisti!!
Planinci skrbijo za varstvo gorske narave!!
Biciklisti pa...
Če želiš ti lahko pripnem nekaj slikc na katerih so poslikana dobra dela biciklistov.
Je že res, da imajo nekateri gorska kolesa, katerih vrednost presega ceno avta srednjega razreda, ampak, ko je potrebno resno zavirati, je pa rezultat isti kot pri nizkocenovnih (pa ne letih, ampak biviklih).
(+1)všeč
BorisM2. 03. 2013 18:53:09
https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KRAMPTURCA?noredirect=1#
https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KrampTurca02?noredirect=1#
https://picasaweb.google.com/117203276181969104622/KrampTurca2012?noredirect=1#
Poglej tudi jaz ti lahko pripnem "dobra" dela planincev. Ja res je, med kolesarji so tudi taki ki ne pazijo kako in kje se vozijo. Ne moraš pa zaradi parih vse v isti koš metat. Če bi se šlo po tem koliko škode je kdo naredil, potem bi bil TNP tudi za vas zaprt.
Če misliš da ste pa planinci naredili večino poti, te moram malo razočarat, večino jih je naredila vojska in kmetje. Kar malo poglej kje so poti speljane vglavnem po mulatjerah.
Aja pa še to, zgoraj so povezave do albumov kjer smo kolesarji pomagali vzdrževati poti.
všeč
julius2. 03. 2013 19:07:48
BorisM
Ne nakladaj.
Od več kot 70000km planinskih poti jih gre res bore malo po muliterah. Ko bi poznal vsaj 10% planinskih poti, ne bi napisal to kar si napisal.
Muliatere so še v Julijcih kot izjema, v ostalih predelih Slovenije jih pa ni.
To, da ste se šli v dosedanjem obstoju KTK trikrat "Kramp-turce" je pa hudičevo malo v primerjavi s tem kar v enem letu naredijo markacisti.
To je z eno besedo licemerstvo in zavajanje.
Ko ste ustanavljali KTK, je bilo ogromno govorenja o vzgoji. Rezultat pa je sledeč,
s pomočjo evropskih sredstev se greste "izobraževanje", število tistih, ki se skupaj z vami vozi v nasprotju z zakoni, pa se iz leta v leto povečuje.
všeč
tinky2. 03. 2013 19:18:15
Več takih znakov v gorah.
1
všeč
BorisM2. 03. 2013 19:21:22
Mal se ustavi, jaz nisem v KTK.
Aja, najprej mi vržeš da biciklisti samo uničujemo, ko ti pokažem da tudi pomagamo vzdrževat poti, mi očitaš pa licemerstvo in zavajanje.
Vsekakor je pa očitno da ti nimaš pojma kaj je gorsko kolo in kje se ga da vozit, pa s tem mislim vozit tako da ne poškoduješ terena.
všeč
julius2. 03. 2013 19:45:49
BorisM

Zanimivo!
Nisi v KTK, pa se hvališ z njihovimi akcijami. Vsa tri poročila so iz njihovih akcij.!!!
Tri akcije v treh letih!!!!!
Ne norčujte se iz markacistov PZS, ki na letnem nivoju opravijo 1000 X toliko dela samo na vzdrževanju planinskih poti.
Lahko trdiš, da nimam pojma kaj je bicikelj in kje se ga da voziti. Tvoja trditev, da pri vožnji ne poškodujete terena, je na tako trhlih nogah kot cvilenje avtomobilskih koles v holiwudskih filmih pri hitrem speljavanju na travi.
Pomembna je trditev, ne dejstva.
tinky
lokalne skupnosti so dolžne za nameščanje tabel. Tu pa je žal prisoten nojevski efekt.
(+1)všeč
Zebdi2. 03. 2013 19:51:30
Hehe, ob omembi dobrega dela markacistov se nehote spomnim na stopnice, ki so jih speljali proti gor proti Mojstrovki. Domnevam seveda, da tistega rušja niso presadili na ..erm...bolj primerno mesto velik nasmeh
všeč
BorisM2. 03. 2013 20:02:28
Jaz sem ti dal povezave do albumov kjer sem bil jaz zraven, to so slike ki sem jih jaz posnel. Da greš na delovno akcijo ni potrebno da si član KTK. Delovne akcije so bile pa štiri, na eni me ni bilo zraven, pod okriljem KTK. So bile pa tudi druge, kjer smo tudi pomagali planincem vzdrževati poti.
Če se tukaj kdo norčuje, si to ti, po končani delovni akciji so nam bili markacisti vedno hvaležni in nas povabili naj še pridemo. Namesto da bi pohvalil da se nekateri kolesarji trudimo in pomagamo, naše delo omalovažuješ. Sej ne rečem, ni nevem kaj, smo pa vsaj pokazali voljo in da nam ni vseeno.
všeč
dprapr2. 03. 2013 20:14:48
Kaj praviš kdo neki je naredil vse planinske poti?
Menda ne biciklisti!!
Planinci skrbijo za varstvo gorske narave!!

@julius, prvi in tretji stavek mi nekako ne gresta skupaj. Če je to bivša pastirska potka, še nekako - ko pa se začne kopati, sekati, vrtati, nameščati železje,... pa mislim, da to ni ravno skrb za varstvo gorske narave. Še manj gradnja takšnih planinskih domov, ki ponujajo skoraj vse, ne glede na posledice.

(+1)všeč
Stran:1234...121314
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki