Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Kolesarji v gorah

Natisni
VanSims9. 02. 2014 11:06:03
Sam sem bil za to da se ta problematika primerno uredi z določitvjo in ureditvijo poti, po vsem tem kar je bilo na tem forumu pa sem vedno bolj tudi jaz takega mnenja.
všeč
cebelca9. 02. 2014 11:19:22
VanSims, no to me pa res zanima, tvoji razlogi zakaj si se sedaj kar naenkrat čudežno premislil. velik nasmeh

(+4)všeč
GregorC9. 02. 2014 12:38:58
Največja ovira je enostavno nepoznavanje gorskega kolesarstva. Se pravi strah pred neznanim oziroma nečim novim. To da se voziš z gorskim kolesom pač še ni gorsko kolesarjenje.
Slovenci pa smo sploh znani po tem, da težje sprejemamo novitete in v vsaki stvari najprej vidimo vse najslabše. Čeprav gorsko kolesarjenje sploh ni neka nova stvar.
(+4)všeč
GregorC9. 02. 2014 16:38:24
Par vprašanj za tiste ki ste tako proti.
1. Od kod vam ideja, da hočemo izsilit vožnjo vsepovsod brez omejitev?
2. Ali ste sploh prebrali obstoječi zakon in predlog novega zakona ZON?
3. Zakaj zagovornike, ki se stvar trudijo predstavit, označite za arogantneže, ker se pač ne strinjajo z vami in predstavijo svoj pogled nanjo?
4. Od kje pravica določenim organizacijam za prilaščanje poti (razen lastnikov seveda)?
5. Kje imate dokaze, da kolesarstvo bolj obremenjuje poti kod pohodništvo? Sploh če primerjamo še množičnost.
6. Zakaj vas motimo drugačni?
7. Ali ste si sploh prebrali priporočila gorskim kolesarjem, ki se jih 99% kolesarjev drži?
8. Zakaj sem nekje v hribih večvreden, če se nanj povzpnem peš, pa čeprav imam avto parkiran samo 2 ovinka nižje od cilja, kot če sem gor s kolesom, čeprav sem štartal že v dolini?
9. Zakaj je več odpadkov in svinjarije tam kjer kolesarjev praktični ni in jih tudi ne bo? (Sem pa mnenja, da v naših niti ni veliko nasmetenega!)
10. Zakaj hoja po brezpotju ni problematična, kljub temu da povsod opozarjajo, da naj se hodi po poteh in naj se le-teh ne zapušča?
11. Zakaj je tam kjer je veliko poti na določen cilj tako težko eno prepustit kolesarjem?
12. In končno ali sploh poznate problematiko, kajti tu gor vas je zelo malo takih, ki vedo zakaj se dejansko gre. Vsaj po prebranem sodeč.
(+1)všeč
mmuz9. 02. 2014 16:46:13
@GregorC: ne trudi se. Morda nisi opazil, da nekateri v tej debati gladko ignorirajo neprijetna vprašanja in za njihovo stališče neugodna dejstva.

Ti sam pust planinske poti pr mir.
(+3)všeč
cebelca9. 02. 2014 17:08:23
Se strinjam.

Vseeno računam na zdrav razum ljudi. Po vseh postih (hvala vsem za potrpežljivost pri razlaganju in za res veliko število kvalitetnih prispevkov!) bodo tisti, ki jih ta problematika res zanima vsaj malo bolje spoznali kaj je res in kaj ne.

In odločitev ZA ali PROTI tako ne bo temeljila zgolj na nepreverjenih dejstvih, ki se jih tako vztrajno širi glede gorskih kolesarjev.
(+1)všeč
VanSims9. 02. 2014 17:12:18
Z veseljem GregorC bom na nekaj jih odogovoril pod pogojem da ne bom spet deležen plohe diskvalifikacij nekaterih uporabnikov.

Ad. 3. Ne vse, nekateri v tej temi pa gotovo zaslužijo ta predikat. Lahko celo da so peta kolona, ki se vas trudi oblatiti.

Ad. 4. Khmmm. To je pa tako kot bi vprašal od kod pravica DARSU ali DRSC, da si prilaščata ceste. Pač sta skrbnika in zakonsko pooblaščena za njihovo načrtovanje, gradnjo in razvoj. Tako je tudi s planinskimi potmi samo da je tu v podobni vlogi PZS. Pač zakon je tak. Ni rečeno, da se ga ne sme spreminjati in da predlogi in debata(kulturna seveda) niso dobrodošli. Do takrat pa je tako.

Ad. 5. Tu se strinjam, verjetno res ne.

Ad. 6. Ljudi motijo drugačni ker so nekaj kar oni ne morejo, ne znajo ali si ne upajo biti.

Ad. 7. Ne, priznam, nisem. Na splošno pa koliko se ljudje držijo priporočil...manj kot zakonov gotovo. Če je omejitev na cesti se je drži recimo še kake polovica voznikov, če pa je hitrost priporočena pa se meri število že v infinitezimalnih količinah

Ad. 8. Ti se sprašuješ napram pešcem, jaz kot pešec pa napram tistim ki se z avtom pripeljejo čisto do koče in ki bi se pripeljali še do Aljaževega stolpa če bi bilo mogoče. Vidiš, pa kako so me zbombardirali pri Gospodični zaradi tega. Res, zakaj je nekdo tak npr. v koči več vreden?

Ad. 9. Verjetno ker kot si že ugotovil vas je manj od planincev. Verjetno pa je procent (oprosti izrazu) prascev med vami enak kot med nami planinci.

Ad. 10. To se tudi jaz sprašujem. Verjetno zato ker boš pri nas če se izven uradnih poti kaj zgodi še vedno dobil ob nezgodi povrnjene stroške reševanja, prevoza, zdravljenja,... ker je to še vedno zastonj za vse. V tujini pač ne. O tem odloča zavoravalnica kjer si zavarovan, ki bo rekla, da ti navdno zavarovanje to ne krije. Obstaja pa verjetno kako dražje za brezpotja.

Ad. 11. Nimam nič proti. To je praksa v tujini. Ravno za to sem se zavzemal ko sem rekel da sem v tujini videl označene poti posebej za pešce posebej za kolesarje pa so se nekateri norčevali iz tega.
všeč
FSkok9. 02. 2014 19:38:23
Ali menite, da je KTK oz. njen načelnik legitimen predstavnik kolesarjev v tej zadevi?
(+1)všeč
BorisM9. 02. 2014 19:42:02
Ej prjatu, zdejle bi ti rad nekaj podtaknil, ne bo ti uspelo!
Če je načelnik KTK, potem predstavlja KTK. Sem ti že rekel, nisem v PD,PZS in tudi v KTK ne.
všeč
GregorC9. 02. 2014 19:48:22
FSkok absolutno da!
VanSims v glavnem si napisal tisto kar sem že sam v enem iz zgornjih postov. NEPOZNAVANJE in NESPREJEMANJE novosti tet nepripravljenost na pogovore in kompromise. Enostavno po sistemu zakaj, zato ker tako pač je.
TO je to od mene v tej temi, ker se mi enostavno ne da več tipkat enih in istih stvari.
BOm rajši kolesaril, tam srečavam boljše ljudi. LP
(+1)všeč
FSkok9. 02. 2014 19:52:03
Nič ne podtikam, sprašujem zato ker me zanima, ali predlogi KTK-ja "štejejo" ali ne? BorisM, načelnika si pa ti v enem prejšnjih komentarjev izpostavilmežikanje.
všeč
BorisM9. 02. 2014 19:55:14
Kakor je meni znano se KTK zavzema za odprtje vseh poti, niso pa predstavniki vseh kolesarjev.
všeč
VanSims9. 02. 2014 20:21:47
Človek ne ve res kaj bi radi... Ste pa z vso svojo arogantnostjo izgubili marsikaterega podpornika.

Ok, ste res stručkoti na svojem področju, poznate bolje stvari, zakone,... ampak ne znate pa se iti politike in lobiranja. To pa je nujno. Vi pa raje popljuvate in diskvalificirate vsakega ki vam hoče nasproti priti. Tako ne boste dosegli nič! Vi predlagate eno, vaši nasprotni drugo, stvar pa je v kompromisu. Sicer ne boste dosegli nič!

In razdrobljeni ste ko hudič: mene ne predstavlja un, jaz nisem član une zveze, uni ne predstavljajo vseh kolesarjev namesto da bi stopili skupaj... taki ste kot naši manjšinci v Italiji in Avstriji, zato pa nič ne dosežejo.

Na koncu boste res končali tako, da bo povsod prepovedano voziti. Potem boste pa imeli! In ne nisem niti malo užaljen - mi preprosto dol visi.
všeč
mmuz9. 02. 2014 20:30:03
@VanSims: tretjina članov PZS je gorskih kolesarjev - si to spregledal? Verjetno je to največja krovna organizacija, ki se pa za te člane presneto malo meni.

Omenjaš arogantnost? Ne strinjam se, argumentiranost in arogantnost nista isto.

Arogantnost je, če nekdo brez argumentov reče "tako bo in pika". Arogantnost je tudi, ko nekdo brez argumentov reče "saj najprej sem ti bil še naklonjen, ampak ko si se začel nestrinjati z mano in to celo dokazovati z nekimi dejstvi, pa nisem več - mar bi bil tiho in ne debatiral z mano!"

Moraš pa priznati, da je vsaj malo hecno, če skupino, ki si je kot cilj zastavila "urejanje in ne prepovedovanje" aktivnosti, obtožiš, da ni pripravljena sklepati kompromisov.
(+1)všeč
BorisM9. 02. 2014 20:34:50
In kaj sem narobe napisal? Če je načelnik KTK zastopa KTK, ne more zastopat mene, ker jaz nisem v KTK. To kako smo organizirani, pa kar nam prepusti. Smo samo par novinarjev aktiviral, pa Peršolja že stoka tja okrog in stresa razne nebuloze. In ne nismo nikogar izgubili, pravzaprav ste nas aktivirali, s tem ko ste nas spet stisnili v kot. Tokrat pa ne bomo več tiho, enkrat je bilo dovolj! In stvari se odvijajo, tokrat v pozitivno smer. Kakšno, to boš pa še videl, vse ob svojem času.cool
všeč
mmuz9. 02. 2014 20:39:08
Pa še enkrat za tiste, ki so morda spregledali, kaj bi kolesarji pravzaprav sploh radi:

http://www.mtb.si/novice/1979-sklepi-srecanja-predstavnikov-kolesarjev-in-turizma.html

Priporočam branje!
všeč
BorisM9. 02. 2014 20:52:12
Mmuz, to sem že dvakrat prilepil, pa močno dvomim da sta si vzela čas in prebrala.
všeč
FSkok9. 02. 2014 21:00:25
Kot lahko preberemo so bili na srečanju predstavnikov kolesarjev in turizma sprejeti naslednji sklepi;

http://mtb.si/novice/1979-sklepi-srecanja-predstavnikov-kolesarjev-in-turizma.html

Nikjer pa ni zapisano kako so prišli do teh sklepov, ali so jih izglasovali udeleženci? Zakaj se to sprašujem? Ker je med udeleženci, pod temi sklepi, navedena tudi KTK, zato bi si človek mirno lahko ustvaril mnenje, da KTK podpira takšne sklepe, čeprav jih, očitno vsaj kar se druge točke očitno ne!

http://www.pzs.si/vsebina.php?pid=141

Se mogoče še komu to zdi kot neke vrste zavajanje javnosti?

@BorisM; še vedno ne vem kdo ste "vi" oz kdo uradno zastopa kolesarje.

Edit; medtem ko sem pisal, je že @mmuz prilepil sklepe predstavnikov kolesarjev in turizma, hvala. Jaz sem ga seveda prebral (pa ne danes)...
všeč
BorisM9. 02. 2014 21:11:26
Spodaj imaš napisano kdo je bil na sestanku, oni so zastopali nas gorske kolesarje. Jože Rovan je zastopal samo KTK, ne pa vseh kolesarjev. In to niso stališča KTK, temveč stališča nas gorskih kolesarjev. Kdo smo mi, boš pa še pravi čas izvedel.
Dost vas imam, jaz grem na en otok sredi Atlantika, kjer se bom lahko vozil s kolesom po poteh, pa zaradi tega ne bo nobeden umru. In tam so vse razen ene poti odprte za kolesarje in pohodnike! Razen če VanSims tja pride, pol pa ne.velik nasmeh
všeč
cebelca9. 02. 2014 21:12:09
FSkok, pa kaj bi zdej rad povedal? Da so stališča izmišljena?

Piši na mtb.si oz. nekomu od spodaj podpisanih in jih vprašaj, če te tako zanima kako je potekalo glasovanje.
všeč
Stran:123...11121314
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki