Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj
kamenček / Zadnja sporočila

kamenček - Zadnja sporočila

Začete teme:
kamenček19. 07. 2010 12:06:44
Pozdravljeni. Je kdo zadnje čase kaj hodil na relaciji Mala Ponca - Trije macesni? Pred dvemi leti je bila situacija sledeča (vsaj meni je delovalo tako):

Sestop z Male Ponce proti Trem macesnom:
Z Male Ponce do škrbine med M. in V. Ponco. Od tu po plazišču do krnice. Nekaj malega navzdol in desno po lepo uhojeni stezici čez strmi skalni prag navzdol na melišča. Nato po meliščih proti desni navzdol, pri čemer je bilo potrebno prekobaliti tudi nekaj gruščnatih kanjonov, ki so jih za seboj pustili gruščnati plazovi, ki so celotno pobočje posneli do podlage. Stezica se je potem še dalje precej neprijetno in preveč spuščala (poševno čez melišča ves čas proti desni), dokler ni naletela na strmo skalno stopnjo, prepad na desni. Naravnost navzdol so bili seveda tudi sami prepadi. Stezica je potem vodila ob tem prepadu kar nekaj višinskih metrov NAVZGOR proti ostenjem Oltarja, kjer si je izborila prehod čez tisto skalno stopnjo in nato v zložnem sestopu nadaljevala proti Trem macesnom proti desni.

Ali stezica Med Malo Ponco in Tremi macesni, kot je opisana v vodnikih, še obstaja? Povsod namreč piše, da bi morala potekati stezica zgolj v zložnem sestopu proti Trem macesnom čez melišča, sam sem imel pa opisano izkušnjo.

So napačni opisi?
Sem sam zgrešil stezico?
Stezica iz originalnih opisov ne obstaja več zaradi gruščnatih plazov, ki so jo odnesli?

(Moj opis je star dve leti, zanima me čimbolj ažurno stanje).

Hvala in LP,
k
kamenček13. 07. 2009 16:23:41
Prisank, Jubilejna pot.
Zanima me stanje snežišč in varoval na tej poti. Če je kdoi kaj hodil tam okoli, se priporočam za informacije.

Hvala in LP,
k.zadrega
Komentarji:
kamenček13. 01. 2013 20:25:20
Pozdravljeni!

Tole bi lahko napisal pod katerokoli temo, pa vendarle - o opremljenosti.

Včasih so hodili v hribe bosi (pastirji) ali v čevljih, ki so jih pač imeli. Spomnite se tudi s kakšno opremo oz. brez so včasih osvojili nepojmljivo zahtevne stene, gore, grebene, itd. - konoplja, volna, lesene zagozde, palica...

Ko danes govorimo o opremljenosti - kaj s tem mislimo? Zagotovo so šeler hlače boljše od kavbojk; udobneje se giblješ, hitreje so suhe, manjša je potem tudi nevarnost podhladitve, itd. Kaj pa plazovna oprema? Včasih je ni bilo, še mene pa so učili uporabe lavinske vrvice (če se kdo še spomni kaj je to).

Ko torej govorimo o opremljenosti, o čem prevzaprav sploh govorimo? O opremi, ki jo za posamezen teren in razmere priporoča PZS? Ali je to morda pravna kategorija – kdaj se bo štelo, da si neopremljen in se ti v primeru reševanja le-to zaračuna? Ali pa celo kazensko ovadi zaradi spravljanja v nevarnost, itd.?

S tehnologijo je na voljo vedno boljša oprema, ki lahko dosega vrtoglave cene. Že osnovna oprema lahko stane koliko – 1000 EUR, 2, 3??
Naj to pomeni, da je vsem ljudem, ki nimajo tipi-topi vse opreme PREPOVEDANO gibanje v gorskem svetu? Glede na trende v tujini, mislim, da je/bo vedno bolj temu res tako. Gorateks, cepin, dereze, lavinski trojček, gps,… še vodnik povrhu??? + Usposabljanja v okviru šol, tečajev?
Marsikdo si marsičesa ne more privoščiti in si tudi ne. Slišim komentarje o vrednosti človeškega življenja – že v redu, vendar pod črto vlogo igra denar. Več kot ga imaš, več varnosti in udobja si TUDI v gorah lahko kupiš.
Z izbiro subjektivnega cilja vsak izbere (vede ali nevede) tudi stopnjo tveganja, ki se mu je pripravljen izpostaviti. Je »kriv« nekdo, ki nima lavinske opreme in ga je pri plazovni nevarnosti ocene 2 ubil plaz, nekdo z lavinsko opremo pa je »opravičen«, ker se mu je zgodilo isto pri plazovni nevarnosti 4 stopnje??? Je nekdo, ki se trese na robu prepada pod vrhom Kočne manj odgovoren od alpinista, ki solira smer? Pa nekdo, ki zmrzne pod vrhom gore višine 1.500 m poleti, ker ni imel več oblačil/alu folije in se je spustila megla z mrazom?? Je »kriv«? NE VEM, ne morem soditi!!!
Spodbujam poznavanje nevarnosti v gorah in uporabo ustrezne opreme, s tem zapisom pa opozarjam na izrazito in po času venomer prisotno SPREMINJANJE postavljenih meril o tem kaj je primerna opremljenost in kaj je še sprejemljivi nivo sprejemanja tveganja. Upam le, da ga vsakokratni udeleženci svojih prigod zavestno poznajo in sprejemajo. Na tem mestu izražam tudi izrazito nasprotovanje elitizmu in diskriminaciji tipa; če nimaš nekaj tisoč eur vredne opreme, potem ne smeš hoditi v hribe!
Prijazen pozdrav in trden korak!

kamenček14. 02. 2012 22:59:54
Pozdravljeni!

Zanima me, če se je kdo od vas kaj mudil na Planini Blato, Jezero, itd. Zanimajo me razmere za turno smučanje ali hojo.

Hvala in lp,knasmeh
kamenček11. 11. 2011 11:10:26
Živjo, Gita!

Z Vrtaške planine; 2. slika se da hodit tudi levo, nakar na koncu planine zaslediš lepo nemarkirano stezico (prestop ograje, jeklenica), ki te pripelje neposredno nad slap Peričnik, potem pa ob Triglavski Bistrici do avta... Razgledno, izpostavljeno in lepo.
LPkjezik
kamenček13. 07. 2009 16:33:11
Ali kdo kaj ve kako je s stanjem te poti. Je še vedno zaprta, je kdo kaj hodil tam okoli?

Hala in LP,

k.jezik
kamenček7. 07. 2009 14:51:06
6.7.2009 sem potem hodil na relaciji Češka koča - Jezerska Kočna - Češka koča. Nad Češko kočo je še nekaj snežišč, priporočam vsaj cepin, dereze opcijsko. Oboje je koristno uporabiti pri prečenju prvega, večjega snežišča, višje pa se manjšim snežiščem lahko ogneš na njihov rob in napreduješ po njihovi krajni zevi. Varovala so sicer v dobrem stanju.
jezik
k
kamenček1. 07. 2009 16:02:15
Je morda kdo kaj hodil na relaciji:
Suhadolnik-Bivak-Jezerska Kočna? Kako je kaj s snegom?
Kako je kaj z stanjem varoval na Jezerski in Kokrski Kočni ter med njima?

Hvala in LP,

k.
kamenček24. 06. 2009 17:14:57
Zanimajo me razmere v Jalovcu. Gor bi šel čez ozebnik z zimsko opremo (pričel ponoči zaradi nevarnosti padajočega kamenja), dol pa po desni.
Je kdo kaj hodil tam okoli?

LP, k jezik
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki