Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Stef_Smi / Zadnja sporočila

Stef_Smi - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
Stef_Smi27. 03. 2022 15:00:20
Včeraj sestopal z Rogatca proti Zg.Špehu. Dereze kljub poletnim temperaturam zelo prav pridejo prvih 15 min sestopa. Drugače krožna od Rogljevega mlina preko planine na Lepenatko, Kal, Rogatec, Lemojca, Rogelj brez posebnosti. Lepo.
Stef_Smi9. 04. 2021 19:31:41
Še moj prispevek k tej temi: tale zadnji del, pa naj bo po SV grebenu ali po strmih travah, ob pomrznjeni podlagi lahko hitro pokaže zobe. Preverjeno pred leti v sestopu velik nasmeh

Sicer pa sva midva z mojo obhodila celoten krog nad Čemšenikom dan pred tem zadnjim sneženjem. Toplo priporočam ljubiteljem samote, lovskih stezic in lažjih brezpotij. Je pa potepanje tukaj najbolj primerno zgodaj spomladi ali pozno jeseni.

Tokrat sem si zamislil izlet iz Kokre po stezi mimo Nabernika, nato pa od Kremsa / Zajca navzgor kar direktno po J grebenu do Škrbine (moj moto je: zakaj bi se vlačil po vlakah naokoli, če grebenu nič ne manjkamežikanje), prečenje Slaparjeve gore preko JV do sedelca med Cjanovco in JV, nazaj pa spet kar po grebenu do odcepa za Babe, pa po njihovem grebenu dol v Čemšeniški graben. Se nabere cca 11,5km in nekaj malega višincev.

Zanimivo mi je, da na zemljevidih vlada precejšnja zmeda glede poimenovanja posameznih vrhov v grebenu. Na zemljevidu PZS so tako npr. Hude stene samo SZ pobočje Škrbine, na OpenTopo pa je tako poimenovan eden od vrhov v grebenu. Prav tako je nejasna lokacija samega vrha Slaparjeve gore, na karti PZS je to kota 1208(ki še zdaleč ni najvišja v grebenu), na SloTopo so na isti koti Hude stene, Slaparjeva gora pa na 1237m? Potem pa je naprej še nepoimenovana kota 1271m kot najvišji del grebena pred vzponom na Javorovov vrh. Bi bilo zanimivo vprašati Slaparjeve kaj si mislijo o tem ;-)

Kakorkoli, lep izlet z lepimi razgledi. Naslednjič pa Akle, Starec in kompanija, da še malo zapolnim vrzeli nepoznavanja narave in družbe nad Kokro ...
Stef_Smi5. 03. 2021 14:48:07
Še par namigov:

- na Mali vrh je za moj okus daleč najboljši pristop kar po / ob V grebenu, štartaš dobesedno z grajskega dvorišča, po stopnicah navzgor in se mimo vhoda v stolp po desni prešvercaš na stezo (Lambergova?), ki gre za stolpom (lahko prideš tudi od zadaj, samo tako je bolj romantično velik nasmeh ... stezo samo prestopiš in se zaženeš v breg, takoj ko lahko, prečiš na levo do roba (pazljivo!!!) in se ob njem povzpneš na vrh, gornji del je prijetno poplezavanje ...

- od Maksovega brloga do Jamarskega vrh se lahko povzpneš / spustiš par metrov po lovskih stezicah v desno do nekaj imenitnih pomolov / razgledišč

- Tolsti vrh jaz raje izpustim, ker je nerazgleden kolenogriz, pa tudi sestop na Ovčenike je lahko neugoden - čeprav lep (strme , drseče trave) Če že hočeš nanj, je mnogo prijetneje s Poljške pl.

- nekje na sedlu med Jamarskim vrhom in TV, se v desno odcepi steza proti Ovčenikom, ki pa jo je na začetku težko najti oz. je na zemljevidu PZS narobe vrisana ... jaz sem si postavil nekakšen možic, kjer se spustim malo v smeri Drage, tam najdeš slikovito stezo, ki pelje navzdol ob potoku proti Domu v Dragi

- na začetku te steze je tudi lepo vidna lovska prečnica, ki preko brvi in mimo lovske preže pripelje na Ovčenike (pozor: zelo spolzke strme trave!)

- z vrha se jaz najraje vrnem po isti prečnici, čez brv in potem levo po stezi naravnost v Drago, vsi drugi sestopi z Ovčenikov so namreč precej bolj delikatni, res bi prav prišel kakšen cepin ... razen, če sestopiš na severno stran ( s sedelca na grebenu se odcepi proti severu dobro vidna, ponekod malo izpostavljena steza, ki pripelje spodaj na stezo s Planince (in kasneje na cesto) - steza je ok, samo pozimi temačna in skoraj zagotovo poledenela še dolgo potem, ko je južna stran že v cvetju)

- priporočljivo v neklopnih časih mežikanje
Stef_Smi1. 03. 2021 22:18:21
Opisano pot zelo lepo zaokroži še podaljšek na Ovčenike mežikanje
Stef_Smi24. 02. 2021 14:19:25
Malo približana fotografija PZ (Konj, včeraj), danes je mogoče že v dolini.
Stef_Smi6. 09. 2019 10:59:08
VanSims, imaš prav. Šinavc oz Šinovec iz Lužnice.
Stef_Smi6. 09. 2019 10:26:00
Ni, se pa s tega vrha vidita in Grauzaria in Zuc ;-)
Stef_Smi6. 09. 2019 10:16:28
Ni Čuk, je pa v Karnijcih ;-)
Stef_Smi5. 09. 2019 23:22:26
Na kateri vrh vodi tale pot?
Stef_Smi5. 09. 2019 11:23:28
Obstaja, preverjeno letos
Stef_Smi5. 09. 2019 11:03:29
Mogoče JZ greben Kočne?
Stef_Smi24. 05. 2019 00:18:38
Mislim, da smo se srečali na vrhu danes. Ferata je zanimivo speljana, lepo zavarovana, spodnji del, ki se mu da ogniti, če nadaljuješ kar prečno s Furlanove, je precej zahtevnejši od nadaljevanja, za ta del bi bilo mogoče pametno dodati kakšno oznako težavnosti.

Se je pa meni pripetila tudi precejšnja nevšečnost, v zgornjem delu ferate se mi je odpela z naramnice nahrbtnika torbica s fotoaparatom Canon S7X mII in padla v globino jezen
Ob sestopu sem kar nekaj čas preiskoval področje, kjer sem nazadnje videl fotoaparat, žal brez uspeha. Mogoče je letel vse do melišč spodaj. Če slučajno kdo od obiskovalcev Gradiške Ture najde fotoaparat oz. kar je od njega ostalo, bom zelo hvaležen, če me obvesti (stef.smi@gmail.com). Na sliki sem označil s puščico mesto padca, s krogom pa mesto, kjer sem nazadnje videl fotaparat.
Stef_Smi31. 03. 2018 12:46:13
Ko zdajle pogledam skozi okno, sem še posebej vesel, da nam je uspelo prejšnje dni spraviti pod streho Mladinsko in Prontarsko nasmeh Še nekaj podob iz torkove Mladinske smeri v Storžiču:
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki