Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Katera rožca je to?
velkavrh     
2.9.2018
Cel vikend in še ponedeljek zraven so ture zaradi preslabega vremena odpadle,zato imam preveč časa in sem se lotil raziskanja teh mojih rumenk.Tu bom imel še veliko dela.Naslednje leto se natančno posvetim rodu radičevk(Asteraceae).V tem rudu imamo tudi škržolice, dimke in jajčarje ali otavčiče.No poskusil bom malo predstaviti škržolice.

Kot letos in minula leta sem jih kar nekaj vrst posnel. Sedaj točno vem, da moram res dobro posneti cvetove-posebej koške, stebla in liste po steblu in spodaj.Res morajo posnetki prikazati ali ima roža samo en cvet na steblu ali več,ali gre za razvejano steblo s cvetovi ali ne(primer rušnate,češuljaste ,oranžne,ledeniška-pri teh štirih so cvetovi zbiti skupaj na vrhu stebla).

V Sloveniji imamo ogromno vrst škržolic(naštetih štirih ne bom več našteval).Pa pojdimo nekako po vrsti kot so v priročniku Flora Alpina-nekaj posebnega je zelenkasti pečnikovec-naj bi imel posnetega,nadaljujem z škržolicami-hoppejeva ,dolgodlakava(naj bi imel slikco),uhata,florentinska,bauhinova,gozdna -ima več podvrst,razcepljena -ima več podvrst,modrozelena-ima več podvrst,gladkostebelna , sedmograška,kosmata-najbolj poznana,morisova,dlakava-ima več podvrst,alpska,nizka, obrasla,porovolistna-lahko prepoznavna po listih,prerastovolistna,sinja,zajčicolistna,grozdasta-ima več podvrst,savojska -ima več podvrst,kobulasta in gladka-ima več podvrst.Hoppe našteje še belkasto-sem preveril-je mejna.Nepotrjena je pegasta-ima več podvrst,bleda-ima več podvrst,kot mejne so označene samo dve.

Torej dela za proučevanje več kot preveč.
Katera rožca je to? Zelenkasti pečnikovec.1
Katera rožca je to? Cvet zelenkastega pečnikovca -roža posneta na Zelenici.2
Katera rožca je to? Zajčicolistna škržolica .3
Katera rožca je to? Še nerazcveteli cvetovi te škržolice-slikce posnete na botanični poti-Črna prst.4
Katera rožca je to? Dolgodlakava škržolica-je dokaj pogosta-ima samo en cvet na steblu,barva cveta je svetlo rumena ,je bolj nizka.5
Katera rožca je to? Gozdna škržolica -je pogosta -ima pa več podvrst-listi lahko zelo varirajo.6
Katera rožca je to? Taki so listi te škržolice.7
Katera rožca je to? Kosmata škržolica -lahko prepoznavna.8
Katera rožca je to? Kosmata škržolica drugič.9
Katera rožca je to? Oranžna škržolica-letos prvič najdena na Pokljuki.10
Katera rožca je to? Porovolistna škržolica.11
Katera rožca je to? Razcepljena škržolica -pogosta -ima več podvrst-zamenjuje se z gozdno.12
Katera rožca je to? Liste te škržolice , ki lahko zelo varirajo.13
Katera rožca je to? Rušnata škržolica slikana na Vremščici.14
Katera rožca je to? Imam še dve slikci nedoločenih iz Velebita -Hrvaška -ta je prva.15
Katera rožca je to? Ta z Velebita je še posebej zanimiva.16
zlatica     
3.9.2018
Pozdravljen, Branko! Težke naloge si se lotil, rod škržolic je trd oreh, pri katerem si zlomijo zobe še botaniki! Ampak, kjer je volja, je tudi moč in nekaj se jih da razvozlati, ene vrste pa le pod lupo ali mikroskopom. Sploh je družina radičevk tako obširna, da se zgubiš v njej. Meni je od 49 vrst škržolic, ki jih našteva MFS za Slovenijo, prepoznavnih le nekaj: oranžna š., ker je tako posebna, kosmata š.- je pogosta in lepa, porovolistna š.- značilni dolgi suličasti listi, savojska š.- mi jo je pokazala pred kratkim A. Mihorič, dolgodlakavo š. in razcepljena škržolica. V MFS ni navedeno, da bi imela razcepljena več podvrst v Sloveniji. Kar dobro prepoznavni zgledata še češuljasta š. in rušnata, vendar jih še nisem v naravi opazila. Ta zeleni pečnikovec je pa zanimiva rastlina, Flora Alpina jo res uvršča med škržolice kot Hieracium staticifolim, v Mali Flori Slovenije pa te rože ni navedene med škržolicami, ampak se nahaja pod imenom Chlorocrepis staticifolia (sinonim) kot edina vrsta pečnikovca, roda v okviru radičevk. Branko, če je to je res pečnikovec pod sliko 1. in 2., potem je to na Zelenici eno od nepoznanih rastišč, saj ta vrsta "uspeva predvsem ob alpskih rekah (Soči, Savi, Savinji, in Dravi in njihovih pritokih), v glavnem v alpskem in predalpskem fitogeografskem področju" (Nejc Jogan)- na Bovškem, v Trenti, Loški Koritnici, v Zgornjesavinski dolini...
Sicer pa pozdravljam tvoj študiozni pristop k radičevkam in upam, da nas boš tekoče seznanjal z novostmi in fotografijami raznih vrst dimkov, škržolic, škrbink, jajčarjev, itd.... lp
velkavrh     
3.9.2018
V Italiji sem posnel še eno izmed škržolic , ki jo dobro ne poznam.Na tankem dlakavem steblu ima samo en cvet.Značilno zanjo so rdeče obarvani spodnji cvetni lističi.Med svojimi slikcami imam še alpsko in hoppejevo.
Katera rožca je to? Dolgodlakava ali hoppejeva škržolica.1
Katera rožca je to?2
Katera rožca je to? Alpska škržolica.3
zlatica     
3.9.2018
Kot jaz vem, imata na spodnji strani rdečkaste liste dve škržolici, Hoppejeva (H.hoppeanum) in pa dolgodlakava (H.pilosella), kar je dobro vidno na tej strani od A. M. http://kamniski-vrh.net/n3_o.html#hgl

velkavrh     
4.9.2018
Ja,drži zlatica.Na kamniški -vrh.net ima moja znanka res dobre slikce obeh teh škržolic.Taka predstavitev je prava -dobro slikan cvet -posebej dobro mora biti slikan pri določenih rožah košek in listi kot po steblu in spodaj.Pri Flora Alpina ravno pri teh dve škržolicah to ni dobro vidno.No pri hoppejevi so te značilne luske na košku in list dobro vidni-ni pa pri tej slikci nič rdečine na spodnjih cvetnih lističih, kar te seveda zavede,pri dolgodlakavi -cel travnik-pa se rdečina komaj vidi-od ostalega ne vidiš nič.
nacka.     
4.9.2018
Medtem, ko ste morali ostali forumaši grizti kolena, da ste se prebili do gorskih rožic, sem sama izbrala mnogo udobnejšo pot. Tule so fotografije cvetličnih gred v Carskem selu, Sankt Peterburg, Rusija.
Katera rožca je to?1
Katera rožca je to?2
Katera rožca je to?3
Katera rožca je to?4
Katera rožca je to?5
Katera rožca je to?6
Katera rožca je to?7
velkavrh     
5.9.2018
Malo letošnjih rožnih spominčkov z naših gora.
Katera rožca je to? Za mene najlepši izmed grintov-abraščevolistni grint.1
Katera rožca je to? Panonski svišč-ko začne cveteti vemo, da jesen ni daleč.2
Katera rožca je to? Pašnike krasi volnatoglavi osat-osat z največjim cvetom.3
Katera rožca je to? Skalna prerast pa je že odcvetela-drugih prerasti še nisem našel.4
Katera rožca je to? Skalni grint je dokaj pogost.5
Katera rožca je to? Kačja dresen je lepa v skupinicah.6
Katera rožca je to? Kukavičja lučca nas razveseljuje tudi po dolini-vendar ne po pognojenih travnikih.7
Katera rožca je to? Pirenejska osivnica .8
Katera rožca je to? Alpska nebina -prelepe so.9
Katera rožca je to? Plazeča sadrenka .10
Katera rožca je to? Trnati osat.11
Katera rožca je to? Triglavska roža .12
Katera rožca je to? Pikastocvetna kukavica -moje precej neraziskano področje so kukavice.13
Katera rožca je to? Mračice so dokaj pogoste .14
Apolonija     
5.9.2018
Nacka, zgleda, da si imela lep dopust. Jaz grem pa samo na vrt.nasmeh
Katera rožca je to?1
Katera rožca je to?2
Katera rožca je to?3
Katera rožca je to?4
nacka.     
5.9.2018
Draga Apolonija,

čudovit vrt imaš in hvala, da nam omogočaš vpogled vanj.

Z možem sva si na račun odpravnine ob odhodu v pokoj privoščila desetdnevno križarjenje po Volgi. Glede na mojo nedavno poškodbo kolena je bilo potovanje, na katerem je šlo bolj za telovadbo možganskih celic s spoznavanjem zgodovine in ostalih posebnosti te prostrane dežele, kot za fizični napor, kar dobrodošlo.

Upam, da bom koleno kmalu sanirala in lahko objavila kake fotografije primernejše temu forumu. V približno letu in pol sem si kondicijo z vsakodnevno povprečno 5-6 kilometrsko hojo znantno izboljšala. Najbrž pa je bilo preveč asfalta in posledično bolečine v kolenu.

Lep pozdrav,

Nacka
velkavrh     
6.9.2018
Pa poglejmo malo dimke. Pogosto jih zamenjujemo z škržolicami. Najbolj prepoznavni je sigurno zlati dimek-pa še ta cvet varira v barvah od rumene do močno oranžne in še mešamo ga z jajčarjem (otavičem);sigurno pa nebi pomešali mesnordečega;mogočni je gorski dimek-ima velike liste in na visokem steblu je samo en velik rumen cvet,košek se običajno ne vidi, ker ga spodnji cvetni lističi kar prekrijejo,visok je od 40-50cm;pogost je predalpski dimek in tudi kernerjev dimek-ločita se po listih in kernerjev dimek ima na steblu več cvetov;lučkovolistnega mešamo z kosmato škržolico;triglavskega pa še nisem našel.Verjetno ni težko prepoznati po dolinskih travnikih dvoletni dimek.Imamo še cel kup dimkov,ki jih slabo poznamo-močvirskega ne poznam,velekoškastega ne poznam,objedenega ne poznam,strešnega ne poznam,makovolistnega ne poznam,lasastega ne poznam,mehurjastega ne poznam,ščetinastega ne poznam.Zali dimek,regratovolistni in kimasti niso potrjeni.Obstojijo pa še mejni-hrustavkasti,smrdljivi,jacquinov in še eden , ki nima slovenskega imena.
Katera rožca je to? Dvoletni dimek.1
Katera rožca je to? Gorski dimek.2
Katera rožca je to? Cvet gorskega dimka.3
Katera rožca je to? Lučkovolistni dimek.4
Katera rožca je to? Zlati dimek.5
Katera rožca je to? Mesnordeči dimek.6
Katera rožca je to? Predalpski dimek.7
Katera rožca je to? Predalpski dimek.8
Katera rožca je to? Kernerjev dimek.9
velkavrh     
7.9.2018
Grinti pa spadajo v rod nebinovk-Asteraceae.Za mene je najlepši abraščevolistni, ki je dokaj pogost in nas razveseljuje z svojo močno rumeno do svetlo oranžno barvo.V Karavankah se najde kranjski grint-jaz ga še nisem našel.Gozdni(gozdni naj vi bil po Flori Alpini samo mejni) in fuchsov grint sta si zelo podobna in ju zamenjujemo-vsaj fuchsov je pogost .Raznozobega ne poznam.Cevastocetnega ne moremo pomešati,ker zgleda , da je že odcvetel.Lep je divjakovški grint.Šentjakobov(ali šmarni križ) in skalni sta si podobna in ju zamenjujemo.Navadni grint pa vidimo po dolinah. Manj poznani so predalpski,raznozobi,razkrečeni,vodni,rukvični,lepljivi.Nedokazani so alpski(je tudi mejni) , nemški(nastopa v dveh podvrstah in sta tudi mejna);mejni pa so visoki,močvirski,Senecio fontanicola,Senecio vernalis,nedokazan mejni je še podvrsta divjakovškega-gerardijev(imenovan tudi sivi grint).Zanimivo, da Hoppe navaja steljniški grint(Senecio tenuifolia), ki ga Flora Alpina ne -Hoppe navaja da raste samo v Vzhodnih Alpah.
Katera rožca je to? Cevastocvetni grint.1
Katera rožca je to? Abraščevolistni grint.2
Katera rožca je to? Divjakovški grint.3
Katera rožca je to? Divjakovški grint malo pobliže.4
Katera rožca je to? Fuchsov grint5
Katera rožca je to? Še pobliže.6
Katera rožca je to? Skalni grint.Cvetje pa lahko zavaja,ampak spodaj so listi dokaz , da je pravi.7
Katera rožca je to? To so listi.8
Katera rožca je to? Alpski grint-letos sem ga slikal na Visokih Turah v Avstriji.9
Katera rožca je to? Sivi grint -tudi z Visokih Tur.10
Katera rožca je to? To sem slikal tudi v Visokih Turah-žal nisem poslikal samega cveta.Sumim, da gre za eno izmed sivic-11
Katera rožca je to? Steljniški je tudi z visokih Tur.12
Katera rožca je to? Senecio halleri-tudi z Visokih Tur.13
Katera rožca je to? Ta grint mi je nepoznan ,je tudi z Visokih Tur.Ima sicer značilne liste in cvetje .Nisem ga našel v Flori Alpini.14
velkavrh     
7.9.2018
Radičevke so tudi jajčarji ali otavčiči.Že na domačem travniku imam navadnega jajčarja.Pri nas imamo še visokogorskega, švicarskega,jesenskega,sivega,berinijevega.imamo še nepotrjenega kodravolistnega .Pa še nekaj mejnih-Leontodon croceus,podvrsto visokogorskega ,podvrsto sivega in še golostebelnega.
Katera rožca je to? Navadni jajčar.1
Katera rožca je to? Sivi jajčar.2
Katera rožca je to? Cvet sivega jajčarja.3
Katera rožca je to? Visokogorski jajčar.4
Katera rožca je to?5
Katera rožca je to?6
velkavrh     
9.9.2018
Malo za spodbudo.
Katera rožca je to? Alpska mastnica -pod Bogatinskim sedlom .1
Katera rožca je to? Srebrni trpotec-Plantago argantea- z Vremščice-določila mi ga je Alenka.2
Katera rožca je to? Triumfettijev  glavinec s Krvavca.3
Katera rožca je to? Divji bezek-Zelenica.4
Katera rožca je to? Hostov kamnokreč  s poti v dolino Triglavskih jezer-štart je bil na planini Blato.5
Katera rožca je to? Klinček z Velebita-Tulove grede.6
Katera rožca je to? Gorski kosmatinec-ravno tako Vremščica .7
Katera rožca je to? Kolenčasta krvomočnica-tudi z gozda pred Vremščico.8
Katera rožca je to? Lepljivi lan z  Zaplate -pod Hudičevim borštom.9
Katera rožca je to? Kernerjev mak-Ledinski vrh-močno oranžno obarvan.10
Katera rožca je to? Ilirska perunika -Čaven11
Katera rožca je to? Travnolistna vrčica -najdena na turi na Velebit-Tulove grede.12
Katera rožca je to? Alpska možina -Črn prst-samo ne na vrhu-nahajališča poznajo sa mo poznavalci rastišč-tudi jaz sem zraven.13
Katera rožca je to? Widderova murka -najdena na Velikem Špičju.14
Katera rožca je to? Murka z Dolomitov -Italija-slikana na turi v območju Rosen Gartna.15
Katera rožca je to? Bledorumeni koreničnik-raste v Istri-slikan na poti Šestih slapov v bližini Buzeta.Imam podarjenega in raste meni doma.16
Katera rožca je to? Plazeča sretena z Visokih Tur-tura na Ankogel-Avstrija .Letos sem jo našel tudi na Mangartu.17
Katera rožca je to? Zoisova vijolica s Stola.18
Katera rožca je to? Clusijev svišč z Krvavca .19
Katera rožca je to? Rumeni svišč-košutnik-slikan na poti v dolino Triglavskih jezer.20
Katera rožca je to? Brezstebelna lepnica slikana pod Bohinjskimi vratci.21
Katera rožca je to? Divjakovški grint slikan na planini Za krajem v bližini Koče pod Bogatinom.22
Katera rožca je to? Navadni netresk-našel sem ga tudi na poti na Bavški Grintavec kako leto nazaj-ta slikca je sposojena 23
Katera rožca je to? Pikčasti svišč z Dolomitov -Italija-slikca je sposojena . Tudi sam sem ga videl v Dolomitih.24
Katera rožca je to? Trave-slikca je sposojena .25
Katera rožca je to? Vijolica z Dolomitov-Italija,slikca je sposojena -jaz jo v Dolomitih nisem našel.26
zlatica     
9.9.2018
Lepe rožce si nabral, Branko. Zelo zanimiv mi je srebrn trpotec, nisem ga še videla in tudi opazila, saj se pravzaprav vse do danes nisem zavedala, da obstaja. In kateri grint (domnevam, da je grint) je na sliki 22? Slika 25 - trave, zelo lepa, pa so alpski lisičji rep in kolikor poznam to sliko, izvorno ni tvoja, ampak od AM, ki jo je objavila letos na Foto-naravi. Imam prav? Kaj pa ostale fotografije so tvoje? nasmehzmeden lp
velkavrh     
9.9.2018
Samo zadnje štiri so mi bile poslane -ostale so vse moje v glavne slikane še z Canonom, katerega imam trenutno v okvari. Z Niconom nisem zadovoljen.Z vsako slikco točno vem kje in kdaj je bila posneta.
zlatica     
9.9.2018
Branko, kaj pa grint? Slika 22. A morda veš vrsto? lp
velkavrh     
9.9.2018
Gre za divjakovški grint-Senecio doronicum.Imam še kup posnetkov tega grinta z različnih nahajališč.
Katera rožca je to?1
Katera rožca je to?2
Katera rožca je to?3
Katera rožca je to?4
Katera rožca je to?5
Katera rožca je to?6
Katera rožca je to? Moj pikčasti svišč z Dolomitov.7
zlatica     
9.9.2018
Ja, hvala, res mi je lep in zanimiv. nasmeh
Apolonija     
9.9.2018
oj, Zlatica, gotovo si srebrni trpotec že videla. Tudi na Slavniku raste. Mogoče ni tako cvetel.
Branko, res si me navdušil s temi rožami.
zlatica     
11.9.2018
Nekaj utrinkov z obiska arboretuma...lp
Katera rožca je to? plodovi drevesa - latnati mehurnik1
Katera rožca je to?2
Katera rožca je to? latnati mehurnik3
Katera rožca je to? žir navadne bukve-vijugaste4
Katera rožca je to? cvetoča grmovnica metuljnik z navadnim senožetnikom5
Stran: 1 2 3 ... 300 301 302 303 304 ... 355 356 357      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki