Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Visoki Kanin

Natisni
viharnik11. 07. 2008 15:30:03
Včeraj sem jo mahnil na Trentsko stran na kaninsko pogorje.Sprva sem obiskal z plakati reklamirano Prestreljeniško okno,nato pa na najvišjo kvoto v pogorju.Hudo vročino sem si kajpak olajšal z kabinsko žičnico.Pot čez Vrh Osojnic in naprej proti Kaninu je prehodna brez posebnosti.Varovala so v brezhibnem stanju.Na poti srečamo le nekaj snežišč,katera ne pretijo z zdrsi,pač pa le dobro denejo kot naravna klima,v bližini njih!Na Kaninskem ledu je še snežišče,od koče Gilberti,vendar so izurjeni prišli na vrh brez derez.Na povratku čez Vršič sem opazil,da je prednje Prisojnikovo okno še pošteno zametano s snegom.Lp-Rok.nasmeh
Visoki Kanin modern izogib vročini1
Visoki Kanin Hudi Vršič2
Visoki Kanin Lavinska postaja (plin-zrak)na Prestreljeniku3
Visoki Kanin Prestreljeniško okno-2391m4
Visoki Kanin Pogled skozi5
Visoki Kanin snegec na Vrhu Osojnic6
Visoki Kanin Igra narave7
Visoki Kanin Kanin8
Visoki Kanin Kaninski led9
Visoki Kanin 10
Visoki Kanin 11
Visoki Kanin flora 12
Visoki Kanin Letalski pogled v Rezijo13
Visoki Kanin Pl.Pecol14
Visoki Kanin 15
Visoki Kanin Vrh16
Visoki Kanin Julijska velikana17
všeč
Klin11. 07. 2008 17:17:49
Leponasmeh. Sam grem jutri na to pot, razlika pa bo v tem, da jo mahnem kar iz doline. No, natančneje od (b) postaje do koder lahko pridem z avtom.
všeč
triglavski11. 07. 2008 19:53:46
Kaninskega ledenika ne gre podcenjevati, je vzel že nekaj življenj, seveda pa potem čez samo steno derez ne potrebujemo, potrebne pa so močne roke, ker gre zavarovana pot kar strmo navzgor.
všeč
viharnik12. 07. 2008 07:29:45
Ja ,res je bilo nekaj smrtnih izidov leta nazaj,na Kaninskem ledu.Ledenik je dolg,tako,da v primeru zdrsa dobimo kar velik zalet!.Po pričevanju gornika,ki je prečil ledenik,je sneg tudi na SZ strani ojužen,tako,da se z brco da narediti stop.Vseeno pa je na takšnih dolgih prečenjih pametno oporabiti popolno opremo!Srečno-Rok.
všeč
triglavski12. 07. 2008 17:43:39
Ja sedaj še gre z močnejšim udarjanjem s čevljem, ampak v Avgustu je še vprašanje, če se bo to dalo, ko se bo sneg spremenil v pravi led.
všeč
viharnik12. 07. 2008 18:16:23
Triglavski,ti popolnoma verjamem,še posebno,ko si iz tistih koncev doma!Pač tako je bilo z planinci takrat tam gori.Vem pa da včasih ob jasni noči še nad ničlo zmrzuje v gorah!Pozdravljen!nasmeh
všeč
triglavski12. 07. 2008 19:17:17
Viharnik, ker vem, da si izkušen ti za naslednjo turo svetujem izhodišče Nevejsko sedlo, kaj se boš sijazil čez Vršič, potem pa od Gilbertija po lepi poti do bivaka Marušič, pa vzpon po ZS grebenu na vrh Krnice z brezbotnim nadaljevanjem na V. Kanin, prečenje do Laške Planje, sestop na Zadnji dol - Dom P. Skalarja (možna prenočitev), naslednji dan povratek na Vrh Osojnic, vzpon na okno in po policah na vrh Prestreljenika, varinata tudi po južni strani, kjer je nadelana nova pot, sestop na Prevalo, skok na Lopo in povratek v Nevejo. Ti zagotavljam, da boš navdušen. Samo lepo vreme izberi.
všeč
viharnik12. 07. 2008 19:57:13
Police desno od prestreljeniškega okna sem že ogledal,vendar nisem vedel,če se naprej izide.Dostop na lopo pa mislim,da tudi ni od muh?!,drugače pa nadvse zanimiv (razgleden) opis ture.Vsekakor ga bom v prihodnosti realiziral.Hvala Triglavski za tvoj nasvet in prijeten pozdrav.nasmeh
všeč
rant15. 08. 2008 13:25:49
5 urna tura z začetkom na zgornji kaninski postaji, preko prevala Prevala, ter spust do koče Gilberti na vrhu Sella Nevea.
Po cca 30min do prevala Bela Peč (ruševina vojaškega poslopja iz 1.sv. vojne)
Naprej po mulatjeri do ledeniške morene. Pot naprej po melišču, do vstopa v ferrato.
Kratka 150m ferrata  <via julia divisione> do Visokega Kanina (2587), ter po markirani poti nazaj do koče Peter Skalar.
Od tam nazaj do zgornje gondolske postaje in spust z njo v dolino.
1
2
3
4
5
6
7
8
všeč
triglavski15. 08. 2008 15:50:25
Zgornja kaninska postaja je tudi na italijanski strani. Sicer pa ni tako zelo enostvano, kot je opisano, pred vstopom v ferrato je potrebno prečiti še kaninski ledenik, ki zna biti v tem času zelo trd in nevaren za prečenje, zato je potrebna tudi ustrezna opreme, cepin, dereze. Tudi sama ferrata, čeprav je kratka je kar precej zahtevna in ni za vsakega. Skratka precej zavajojoč opis.
všeč
triglavski2. 07. 2009 13:12:02
Ker sem imel opravke na Kaninu, sem skočil še na Visoki Kanin. Z žičnico ob 7.00 uri do D postaje, kjer že po 5 metrih stopim na sneg, zatem do Doma Petra Skalarja, ki do nadaljnega ostaja zaprt, pa naprej do Vrha Osojnic in prečenje zasneženih Dolgih prodov, grebenski del vzpona na V. Kanin je večinoma kopen. Ker prav veliko časa nisem imel, sem hitro obrnil in nazaj proti D postaji, sestopal sem z vrha Osojnic direktno dol pod Prestreljeniškim oknom do D postaje. Okno brez ustrezne opreme, cepin, dereze ni dostopno. Sicer pa kot sem že večkrat zapisal, se bo letos sneg obdržal še dolgo v poletje, na Kaninu, kjer so bile rekordne količine snežnoh padavin, vse tja v Avgust, tisti, ki nima ustrezne opreme (dereze, cepin, čelada in praktično znanje) bo to poletje pač moral iskati nekoliko nižje gore. To velja za celotno visokogorje. Biti brez opreme je malomarno ravnanje, ravno tako, kot če te v gorah zaloti noč, pa nimaš svetilke. Sicer pa priporočam obisk Prestreljenika, ki je kopen, lep je tudi sestop skozi dolino Krnice, ki je sicer v zgornje delu še pod snegom, ampak posebej velike nevarnosti zdrasa tam ni. Sicer pa glede žičnice in Kanina sploh več na:http://www.bovec.si/default.asp?id=159
takoj po izstopu iz D postaje smo na snegu in to sredi poletja1
2
rožice in sneg3
Veliki graben je še goloboko pod snegom4
proti koči5
nevarno brezno, takih je na Kaninu ogromno, večina je še prekritih s snegom6
čreda se mirno pase pri koči7
Vrh Osojnic8
zasneženi Dolgi prodi9
greben do Vrh Kanina je večinoma kopen10
11
tudi kakšna rožica se najde tam gor12
brez opreme nikar na to pot13
nazaj proti vrhu Osojnic14
okno je težko dostopno15
nazaj proti žičnici...16
in v dolino17
všeč
triglavski12. 07. 2009 12:28:15
Danes ponovno na Kanin, seveda ne prav na vrh, ampak do doma Petra Skalarja 2260 (četrta najvišje ležeča koča v Julijskih Alpah), ki je odprt od včeraj in vabi obiskovalce pod svojo streho. Več informacij dobite tukaj: Jolanda: 040 829 701, Milivoj: 041 722 601. Pot do doma je sicer na nekaterih mestih še pod snegom, vendar ni potrebne zimske opreme, dovolj so dobri planinski čevlji in nekaj previdnosti pri prečenju snežišč. Od koče je ob jasnem vremenu eden najlepših razgledov v Julijcih. V vročih dneh, ki prihajajo, bo še kako prijala ohladitev na poletnem snegu.
všeč
mpolo18. 07. 2009 16:28:43
lep pozdrav!!!

Triglavski...približno koliko časa je potrebno za krožno pot od doma Petra Skalarja,prek Zadnjega dola na Visoki Kanin,ter prek Kaninske škrbine in pod Hudim vršičem nazaj do doma ali D postaje (nekje 4-5ur????zmeden).Kondicijsko smo (4 moški) dobro podkovani in tudi pogosto v hribih...

kako je s potjo iz doma Petra skalarja prek Vrha Laške Planje,malega kanina na Visoki Kanin..

Za odgovor se že vnaprej lepo zahvaljujem !!!

lep pozdrav
všeč
husky18. 07. 2009 23:38:03
Od Doma Petra Skalarja je mimo Velikega Dola na Visoki Kanin cca. 2h30 - 3h hoje. Povratek do koče čez Dolge prode traja dobri dve uri.
Sicer pa je škoda goljufati žičnico, saj je stara pot iz Gozdeca mimo Krlišča veliko lepša kot spotikanje po škrapljah in 300m začetni sestop od koče v Veliki Dol. Rezijanska pot z Laške Planje na Visoki Kanin je taka kot vedno, nezavarovana in na najtežjem mestu zoprno podrta. Če boste štartali iz Gozdeca je še lepše če greste po mulatijeri čez Babanske Škednje na sedlo Med Baban in po grebenu čez Laško Planjo na Visoki Kanin.
všeč
mravlja8320. 07. 2009 13:13:03
19.07.09 bil na Prestreljenku in pri oknu, ki je zdaj dostopno (po levi strani snežišča). Priporočam start na planini Karnica, kjer je zelo lepa dolina z veliko gorskega cvetja. Na poti je še nekaj snega, ki pa ga je možno obiti.
všeč
lynx27. 07. 2009 13:48:41
na poti do Visokega Kanina in grebensko naprej do Velike Babe ni praktično nič več snega (zimska oprema nepotrebna). V enem žlebu okoli Laške Planje je po izgledu čisto nova jeklenica in par skob, je pa to edina kovina na tej poti od Visokega Kanina naprej.
všeč
GITA28. 07. 2009 20:30:57
Včeraj smo družinsko "hribolazili" po Kaninu. Najprej z gondolo do D postaje, potem na Prestreljenik, do okna, pa pod Hudim vršičem do Doma Petra Skalarja in nazaj na postajo D.
Za otroke veliko veselja na poti: miniatura Aljaževega stolpa na Prestreljeniku, pogled skozi okno in seveda prečenje manjših snežišč, da smo se nakepali do onemoglosti mežikanje
Dom Petra Skalarja izredno prijazen, z odličnimi jedmi " na žlico" in še boljšim jabolčnim zavitkom jezik Obiska ni bilo veliko - večina pohodnikov na okoliške vrhove ga "po krivici" izpusti.
Pa še eno presenečenje nas je čakalo: z Jolando se poznamo že kakih 20 let, zadnjih 10 let smo čisto izgubili stike, in zdaj se najdemo v koči. Smo si imeli toliko povedati, da smo komaj ujeli zadnjo vožnjo gondole ob 17h nasmeh.
všeč
triglavski29. 07. 2009 17:45:56
Gita hvala za pohvalo glede prijaznosti v naši koči, Jola in Milivoj se res trudita, ne glede na to, da sem pred dnevi odstopil jima bom še naprej pomagal kolikor bom lahko. Žal pa je koča povsem izven poti na Kanin, a tisti ovinek se bo vsakemu izplačal, zato le obiščite kočo. Kdo je določal tisto neumno lokacijo pa se ve, v Ljubljani, takratni visoki funkcionar PZS.
všeč
triglavski9. 08. 2009 19:47:04
Z gondolo iz Neveje, zatem pa preko sedla Bila peč in do bivaka Marušič. Kratek postanek in pogled dol proti Reziji, zatem pa na ta Visoko Rosojansko pot. Do vstopa v steno nama družbo delajo kozorogi. Vzpon na Vrh Krnice opraviva po ferrati Rosalba Grasselli, sledi kratek sestop, ki je sicer povsem odveč, a drugače ne gre, zatem pa delno po grebenu, delno po zahodnem pobočju na vrh Visokega Kanina. Tam zamenjam vpisno knjigo, žig, ki je bil zabetoniran ob križu so ukradli (novega bo verjetno namestil kdo iz PZS), zatem pa odideva na Dolge prode, pa preko Vrha Osojnic in spust pod Prestreljeniško okno, tam sledi kratek vzponček, potem pa po najini poti pod steno Prestreljenika na Prestreljeniško škrbino in po planinski poti (eni radi hodijo kar po gruščnatem smučišču) na Prevalo, kjer so Italijani končno splanirali tisti kos, ki zadržuje sneg v tisti luknji, zatem pa večinoma po snegu dol do zgornje postaje gondole in v dolino. Lepa krožna tura. Iz meglenega jutra je nastal prav lep dan. Povratna karta za gondolo je 7,50 €, koča Gilberti zaradi obnove zaprta, pivo pa v Baiti na Nevejskem sedlu.
1
pri bivaku Marušič2
3
4
5
6
7
8
Kaninski ledenik9
Visoki Kanin10
11
12
13
14
15
všeč
branči11. 08. 2009 11:09:57
Letos se je tudi nama nasmehnila sreča v obliki lepega vremena v času dopusta, tako da sva lahko obiskala ta lep del naše dežele. Tako sva 6.8. bila na Visokem Kaninu. Kljub temu, da so bile noge utrujene od prejšnjega dne je bila pot en sam velik užitek. Ob povratku sva se ustavila še v koči P. Skalarja, kjer nama je prijazen (po najinem mnenju) oskrbnik kot nepoznavalcema okoliških vrhov povedal imena le - teh, njihove zahtevnosti in vse zanimivosti, ki ga daje Kaninsko pogorje. Sem se bova še vrnila. Nives in Branči
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
všeč
katjuša211. 08. 2009 11:27:52
Super slike od vseh.Upam,da vreme zdrži,saj moj dopust in obisk gora ob Soči šele pride.jezen
Imam pa vprašanje glede vseh tehle rogatih lepotcev na sliki.Vsi so hudo fotogenični in zgledajo zelo prijazno,in najverjetneje tudi tisti,ki pritiska na sprožilec zadržuje dih,pa vendar me zanima:ali se je že kdaj zgodilo,da bi se približal v jezi(kot kozli recimo)in bi bilo potrebno bežati?
Ne mislim v smislu,da bi jih dražili ampak v smislu "nikoli ne veš"
všeč
Stran:123...181920
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki