Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Struška

Natisni
andrejjerina27. 11. 2010 21:46:48
Današnji štart naše poti se je začel pri domu Pristava na Javorniškem rovtu. Zaradi moje nočne službe smo s turo začeli malce kasneje, za kar smo bili v spodnjem delu poti nagrajeni s sončkom in lepim toplim vremenom. Danes smo imeli veliko srečo, saj je pred nami že trojica turnih smučarjev proti Belski planini potegnila špuro po včerajšnjih sledeh Mitje (oskrbnika koče pašne skupnosti). Sam vzpon skozi gozd do Pustega rovta je potekal v mehkobi novozapadlega snega, katerega pa je bilo manj od naših pričakovanj(cca 15-20cm). Na Pustem rovtu je sledilo kar razočaranje, saj na spihanih delih praktično ni bilo snega, le v majhnih zametih ga je bilo za silo, da ni tako močno škrtalo. Kaj kmalu smo bili na novi cesti nad rovtom, po kateri smo se v rahlem vzponu povzpeli do Belske planine. Na planini smo se v koči ob dobri družbi okrepčali, naklepetali in sprejeli sklep, da proti vrhu Struške ne pojdemo, ker so se od JV začele pojavljati meglice in bi bile razmere za sam vzpon slabe( se vrnemo ob lepšem vremenu in boljših razmerah). Že v popoldanskem času smo se spustili po poti vzpona, sneg je bil zelo počasen, za otvoritev nove turne sezone pa smo več kot zadovoljni.
Koča je odprta vse vikende čez zimo do meseca maja, oskrbnik Mitja vse lepo vabi. LP Andrej
Mehkoba1
Obetal se je lep dan2
Pogled na Krvavko in Golico s Pustega rovta3
Koča pašne skupnosti Koroška Bela na Belski planini4
Pogled na Belsko planino in Struško5
všeč
otiv27. 11. 2010 22:20:19
@andrejjerina.
Kako je kaj s prevoznostjo ceste do Javorniškega rovta.In kje se točno začne pot.Sem že imel probleme.nasmeh
všeč
viharnik27. 11. 2010 23:23:52
Do prenovljenega doma Pristava je vedno spluženo,domačini pravijo celo do Križovca.Poti na belsko pl.pa je več.Dve držijo v smeri Pustega rovta,kjer gremo lahko preko sedla Kočne čez Korenjščico,druga gre od tod v desno kar po novi gozdni cesti,tretja na prvem razpotju Križevca krene desno po gozdni cesti proti vzhodu in se kasneje strmeje vzpne direktno proti Svečici,četrta varianta pa gre pred domom Pristava mimo jezera HE Javorniški rovt čez medji dol do LK Seča in tam vodoravno proti zahodu prečimo pobočje Struške do Pl.Svečica.Poti so dolge in ponekod težko prehodne zaradi rušja,ki še ni povsem pokrito,velja prdvsem za prvi in zadnji pristop.V megli je težka orientacija,še posebej če novi sneg in veter zamede stopinje. predhodnikov.
všeč
andrejjerina28. 11. 2010 09:45:03
Kar se samega opisa in izhodišča poti tiče, ti je že Rok vse lepo opisal. Včeraj je bila cesta mimo doma Pristave splužena v smeri vikend naselja, v smeri Planine pod Golico in Križovca pa le še nekaj sto metrov, kjer je obupalo še zadnje vozilo z verigami. Naprej proti Križovcu vodi le stara, zasnežena sled terenskega vozila. Mi smo v prvem razpotju poti Križovec-Pusti rovt krenili naravnost oz. rahlo proti vzhodu, nato pa po strmi poti na Pusti rovt, kjer se pot združi s potjo s Križovca. LP Andrej
všeč
otiv28. 11. 2010 11:06:26
@viharnik&andrejjerina
Hvala za podatke.Ob kakem lepem vikendu pa se zapeljem v ta konec.Srečno obema
všeč
heinz28. 12. 2010 21:24:42
Danes sem se podal od doma Trilobit na Sečo, prek Zijalke-e, Lepe doline na VEliki Vrh- Struške.
Sneg je krepko pomrznjen, novi pršič pa v zametih, a kakorkoli, - ni hudih problemov. Pred menoj sta (verjetno včeraj) isto smer hodila dva z derezami (skorja je resda kar poledenela), sam pa jih nisem uporabil.
Paziti je potrebno le na nekaj "luknjic", v katere bi se lahko malce globje pogreznili..- si kaj zlomili. V glavnem pa gre kot po betonski površini: podobno Kriškim podom.. Čas je zdaj zagotovo najugodnejši!
Na Struški sem srečal nekaj smučarjev, enega pohodnika. Ta je zatrdil ,da bo sestopil v derezah. Ni narobe.
Rida ni shojena: se malce plazi- pršič. (to je bil vzrok, da sem se namesto za Vajnež, odločil v levo..)
Ma, mi ni bilo žal.
Brez vetra, na soncu pa kar lepo toplo, čeprav, -ne hoditi brez zadostnih oblačil, pokrival...!!
Najugodnejši čas, priporočam!
Lp! h
1
2
3
4
5
Pozor!6
všeč
heinz30. 01. 2011 21:26:15
Danes do Belske planine Svečica: z avtom do sredine poti med Pristavo in Križovcem, naprej po cesti in kolovozu.
Med potjo - nekaj turnih smučarjev (zanje razmere dokaj ugodne). Pust Rovt: veliko ledu. Na planini pršič v zametih. Koča odprta do 16-ih. (OSNP)
Oskrbnik mi je razlagal o helikopteski reševalni akciji, ki je bila sprožena zaradi nekega sicer izkušenega planinca, ki je baje padel v neke vrste šok (hudo slabost) zaradi zaužite vsebine pločevinke energetskega napitka.
Previdno torej, z umetnimi napitki, ki -dajejo krila-, lahko ti jih torej tudi polomijo..
 s terase pri koči1
2
3
4
5
Visoke ture so imele lepše vreme6
všeč
viharnik1. 02. 2011 20:40:20
Struška je danes nudila obilo sonca in lepih razgledov.Z avtom se lahko zapelje do Križovca,a meni je zjutraj bolj pasalo malce več hoje.Cesta do Pustega rovta je snežena,vendar zaradi kamenčkov vmes,smuka ni priporpčljiva.Zgornja cesta do Svečice je precej shojena in omogoča smuko navzdol.Po gozdnih prečnicah pa je nekoliko premalo snega-je suh na trdi podlagi,ker so spodaj skrita presenečenja(hlod,skala).Gor sem s psi povsem lahko prispel po zah.grebenu vse do vrha.Smuka navzdol je bila kar v redu,saj sem kasneje po kramljanju z Mirom Kodrom(popotnik,gornik),odšel še enkrat do prve zgornje strmejše stopnje in se uživaško spustil levo od grabna dol.Sonce že pridobiva na moči,zato tudi pomrznjen sneg dnevno nekoliko pobira.Tura bo vseeno aktualna še vsaj en teden.
Pusti rovt 1300m1
Julijci2
Vodno napajališče 3
4
5
6
Po zahodnem grebenu gre lahko7
Prikaže se vršni del8
Smučanje z vrha9
všeč
ajda23. 03. 2011 19:45:58
Prekrasen dan danes na Belski planini in Struški.Cesta je kopna do Križovca tam parkiram in jo peš mahnem po cesti do Pustega Rovta in naprej po peš poti do Sedla Kočna.Od Sedla naprej se začne sneg,ki je lepo držal stopno, le malo se poda toliko da čevlji fino primejo in ne drsi.Ko pridem do koče na Belski planini so klopi še v senci zato jo takoj odrinem naprej proti Struški.Sneg tudi tu lepo drži in ga je z višino vse več,prava uživancija je bilo hoditi po snegu.Sledim stopinjam pred seboj verjetno od včeraj,ki so me lepo pripeljale na vrh.Proti vrhu je pihal rahel veter na samem vrhu pa nič.Pri povratku do koče srečam enega pohodnika in njegovega štirinožnega prijatelja.Vstavim se na planini pri koči in si privoščim dolg počitek.Bil je lep dan,srečno vsem.
na Sedlu Kočna1
na grebenu2
3
Golica je že kopna4
na Belski planini5
proti Struški, pogled nazaj6
sledi,ki so mi prav prišle v tej belini 7
ko se igra veter8
9
proti vrhu10
11
utrinek12
neskončni razgledi13
pri koči na Belski planini14
prvo cvetje na planini15
stopim še na Ptičji vrh, pogled nazaj 16
všeč
rs561. 04. 2011 20:26:46
Še nekaj mojih slik s potepanja po Struški.Od Križovca po poti do planine Pusti Rovt, naprej pa desno po novi dovozni poti na Belsko planino.Do planine je po poti zbit sneg in drži (100kg). Od koče podaljšal turo na vrh. Tudi tu sneg drži.Malo previdnosti pa je vseeno potrebno pri prečenju flanke pod vrhom.
Planina Pusti  rovtt1
Svečica2
3
Izgleda,da tudi ta gora ni tako nedolžna4
na vrhu5
pogled proti Stolu6
Golica7
še pogled malo čez planke k Avstrijcem8
všeč
YoYo2. 04. 2011 17:09:29
Četrtek, 31.3.2011, mimo Savskih jam, čez Markljev rovt na Struško. Vreme fenomenalno, brez vetra.
všeč
Majdag21. 04. 2011 15:36:18
Ojla, avrikeljni pred kočo na Belski planini, že sramežljivo kukajo na svetlo. Tudi kakšna mačeha se najde. Drugače pa se tam gori pomlad šele začenja. Snega je še kar dosti, posebno zadaj. Na Struški brez vetra, bilo je super, čav Majda...velik nasmeh
1
2
3
4
5
6
7
8
9
všeč
ajda22. 04. 2011 10:29:27
Majda živjo,ja lepe so planinske rožice,ampak,da se ti na ogled postavijo kar tri belke je pa zadetek v polno.Takrat je prava planinska tura ko srečaš tudi kakšnega domačina. Ni kaj, lepo.Pa srečno.
všeč
Majdag22. 04. 2011 16:34:20

Se zgodi, Ajda hvalavelik nasmeh
všeč
Majdag19. 05. 2011 17:54:56


Struška, oziroma Belska planina je vsa v rožcah...Majda
1
2
3
4
5
všeč
ploha22. 05. 2011 22:18:51
Včeraj na Struški prek Markljevga rovta in Belske planine.Ja,rožc precej,sneg je pa pobralo,zato ne bo blatnih čevljevnasmeh
1
2
3
4
5
6
7
8
9
všeč
otiv25. 05. 2011 21:08:59
Meni nikoli ni zadosti pogledov na cvetoče gorske poljane,zato sem se danes namenil na Struško,goro cvetja za moje pojme.Krenil sem z Javorniškega rovta in preko Pustega rovta nadeljeval do Belske planine. Od tu pa preko sedla Seča in Medjiga dola nazaj na Javorniški rovt.Med potjo pa cvetja,da se ga nagledati ne moreš,še posebno veliko ga je na Belski planini in proti vrhu.Fotografije ne moreje pričarati vseh lepot,to mora človek videti na sami gori.
Alpski kosmatinec me razveselil je,kakor koga daljinec za TV.1
Na gori pa je encijana,kakor regrata v dolini.2
Narcise pa se za letos poslavljajo.3
Imena nevem,je pa prijetna očem.4
Pogled na Belsko planino,kamor še niso prignali živino.5
Encijanove poljane.6
Pogačice na Pustem rovtu,ki pa nikakor ni pusti.7
Sonce jih še ni obsijalo,meni se čakati ni dalo.8
Marjetice, drobne rožice.9
Pogled proti Triglavu.10
Spominčice za spomin na goro cvetočih skomin.11
Rumeno modra kombinacija.12
všeč
heinz10. 06. 2011 21:40:55
Danes sem štartal od doma z Jesenic na Struško: prek Jelenkamna (po vzh. rebru), do Križovca in naprej po znani poti do vrha.
Z vrha sem sestopil najprej do koče na Belski planini in se nato odločil za vračanje prek Seče, skozi Medji dol do Trilobita itn.
Z rožcami je zadeva bolj okrnjena, saj je sneg naredil svoje. Vseeno pa glede tega Struška še vedno ostaja na prvem mestu.. Vreme (kot ponavadi) na Avtr. strani mnogo lepše kot na južni.
Srečanje z edinim obiskovalcem (iz Avstrije). Sva malo (zelo malo)jezik poklepetala..
pogled proti cilju z vzhodnega rebra Jelenkamna1
Naprstnik2
Golica v bližini Križovca3
Pusti rovt s poti na vrh4
koča na Belski planini5
na naši strani vreme ni bilo bogve kaj6
na Avstrijski strani pa - sonce7
klasika8
čudo >tehnike<9
Belka, ki ni kaj dosti bela..10
povečava: jezero pri Trilobitu11
Rida: skalaška pot, Brezov vrh, Mali vrh, Vajnež12
všeč
velkavrh11. 06. 2011 04:30:43
otiv, čudoviti posnetki gorskega cvetja. Če ni skrivnost, kateri aparat uporabljaš?
všeč
otiv11. 06. 2011 07:05:15
@velkavrh Pozdravljen! Ni skrivnosti,važno da delimo si radosti naše.Uporabljam kompaktni aparat vrste Olympus,ki omogoča posnetke tudi od blizu.Čeprav me včasih jezi ta "nova" tehnika, saj sem preje skoraj 50 let fotografiral na filme in sem stvar nakako obvladoval,danes se pa ponovno učim fotografije, meni dragega hobija.
všeč
Stran:1234...161718
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki