Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

poskodba gleznja - kdaj (spet) v hribe oz. v gore?

Natisni
Gost27. 07. 2009 17:19:33
Pozdravljeni!

Prejsnji teden (v cetrtek) sem si zvila glezenj, na snegu (1900m). (Noga je bila res fajn otecena in je zdaj škrlatno modro rumena.) Bila sem pri zdravniku in izvedela, da boljse, ce 1 teden ne grem v visine. Je to dovolj? (Gleznja mi niso dali v mavec, ampak samo povili in svetovali obkladke z gelom.) Zanima me, kdaj bom lahko sla na npr. 1000m vzpon. Ali moram imeti tudi za take visine (cca. 1000m) visoke gojzarje ali so dovolj nizki pohodni cevlji? Ali si moram vsakic namestiti elasticni povoj? Bojim se namrec ponovne poskodbe gleznja. Vem, da so za koga to otrocja vprasanja, ampak me res zanima mnenje oz. vedenje izkusenejsih ljudi?
Hvala.
všeč
rok8627. 07. 2009 17:56:19
bežno sem preletel tvoje vprašanje... Mislim da tu ni vprašanje kdaj boš lahko šla na 1000m . Kar se tiče poškodbe, okrevanja in posledično obremenjevanje noge ti bo najbolje svetoval kak dohtar, mislim pa da v 2 tednih bi mogl bit vredu ,če ni zlom ali kaj podobnega.
Glede čevljev je pa odvisno od vsakega posameznika kako se počuti sposobnega hoje v recimo nizkih ali visokih čevljih.
všeč
serajko27. 07. 2009 20:58:47
Moja izkušnja je, da prej pozabiš zlomljeno nogo kot pa dobro zvit gleženj( ne mislim te strašiti govorim iz izkušnje. Po zvinu tudi za nižje vzpone uporabljam vsaj srednje visoke čevlje , pa tako močno zmanjšam tvegan. Pa srečno.!!
všeč
geppo27. 07. 2009 21:07:23
Kmalu boš lahko šla v gore,samo posledice boš še pa čutila dolgo časa. Povoj uporabljaj - tvoja je odločitev kdaj je odveč.
Pazi pa!! utrujena noga po večurni hoji bo pa občutljiva na ponoven zvin, sploh pa pri hoji navzdol!!
Lp
všeč
viharnik27. 07. 2009 21:40:31
Ja,tudi jaz sem bil deležen 12let nazaj zvin gležnja.na strmi mokri travi pod Jeterbenkom nad Medvodam,sem nič hudega sluteč med opazovanjem škrlatnih odtenkov dreves,na mokri travi,gleženj zvil na noter.takoj je močno zavtekel,brez mobitela sem odcepljal za pol ure v dolino.Seveda gips,vendar ga že po deset dni kar sam razparam.Kasneje spraševali v bolnici,če imam še vedno nogo v gipsu-ha,ha.Pa bo res držalo,dasem dobro in trdno,s polno obremenitvijo in uporabo čakal kar leto in pol.Seveda sem prej normalno hodil,vendar ni bilo polnega pregiba gor-dol,pa ščemenje in topa bolečina.Sedaj posledic ni več nobenih in je vse OK.
všeč
aljazek27. 07. 2009 23:18:43
Mislim, da če poznaš dovolj dobro svoje telo, boš sama ugotovila. Sam sem si ga res grozno zvil pri nogometu, po treh tednih še vedno zelo bolelo, a sem vseeno odkolesaril 120km. Po štirih tednih počasi začel teči in malo več kot mesec je trajalo, da sem mu spet zaupal.

Torej, odvisno od resnosti zvina, starosti, kondicije, gibanja,... Opazuj telo in boš sama lahko ugotovila!
všeč
Fazo28. 07. 2009 06:47:33
Letos sem si pri zimskem sestopu iz Ratitovca poškodoval gležen. Ko sm se dričal po drčah od predhodnikov, mi je ena noga zablokirala in sem se usedel na iztegnjen gleženj. Noga mi je takoj zatekla, zlomljenega k sreči ni bilo nič. 1 teden sem masiral gleženj z ledom in ketonalom (da je malo manj bolelo), nato pa sem ga začel počasi obremnjevat normalno. Naslednji mesec sem v hribe nosil elastično nogavico, visoke čevlje. Omejitev nikakor ni v metrih, ker načeloma je obremenitev odvisna od drugih dejavnikov (strmina, tip podlage,...).
predvsem se pa sedaj ne gre zasedeti, ker je ponavadi še slabše. Zmerno povečevanje aktivnosti in tako kot je aljazek rekel, poslušaj svoje telo. Gojzarje si pa le obuj, tudi za lažje ture. Mene so na šmarni gori prekleto čudno gledali, zakaj skačem v gojzarjih naokoli, pa se nisem dosti sekiral, saj varno sem se počutil velik nasmeh

Lp in hitro okrevanje, Matevž
všeč
Bojan_A28. 07. 2009 08:56:10
Jest sem verjetno rekorder po zvinih gležnja. Oba gležnja skupaj sem si zvil že najmanj 50krat. Tako da nekaj izkušenj imam.

Nima veze kam greš. Takoj, ko gleženj ni več otečen in te ne boli več lahko začneš s fizičnimi aktivnostmi -tudi zelo napornimi- poškodba se ne bo vrnila nazaj sama od sebe.

Elastični povoj imej gor vedno ko pričakuješ zvin. ČE ti gre na živce, ga imej vsaj pri sestopu. Jaz uporabljam posebne opornice, ki so nekoliko bolj praktičen za uproabo kot povoj.

Ponovna poškodba gležnja je zelo relna.
všeč
m3. 08. 2009 07:48:16
Pozdravljeni!

HVALA za vase odgovore. Sem jih upostevala.

Po kratkem pocitku, sem postopno obremenjevala nogo s hojo po ravnini. V soboto in potem se v nedeljo (vceraj) pa sem opravila vzpona na tisocaka. Glezenj je bil povit z elasticnim povojem in v visokih gojzarjih je bil namescen kot v "sraufstoku". Odlicno. nasmehPa se res ni za sekirat tudi, ce na takih hribckih hodis v gojzarjih, vazno, da se pocutis varno.

Zdaj pa se en dan za trening po ta strmi na Nanos in potem bo mozno tudi v visokogorje.

HVALA in lepo ter varno pocutje v gorah!mežikanje
všeč
heinz24. 08. 2011 21:06:30
Predvčerajšnjim sem si ga zvil (krepko klecnil) tudi jaz. Slišati je bilo pok, tako da sem sprva pomislil na zlom, a je bolečina kaj kmalu popustila in sestopil sem skoraj brez problemov. Doma se je pričelo nekaj bolečine, občutljivosti in otekanje. Občasno uporabim ketonal gel. Bolečine danes skorajda ni (mogoče zaradi gela), hodim dokaj v redu, oteklina pa se je celo malo povečala. Ne zdi se mi smiselno skakati k zdravniku, saj mislim, da če bi bilo kaj resnejšega, ne bi skoraj normalno stopal..
Hvala za kak nasvet..!
všeč
viharnik24. 08. 2011 21:13:05
Ja, vseeno ti svetujem, da greš k zdravniku na gips, ker se bo tako pri miru gleženj naravnan na pravo lego in bo tako počival.Ni dobro obremenjevati sedaj noge preveč.Jaz sem imel zvin pred mnogo leti in se je kljub gipsu zadeva popolnoma rehabilitirala šele po dobrem letu,pregib gor dol.
všeč
heinz24. 08. 2011 22:38:27
Uf, prav nič mi zaenkrat ne diši k zdravniku po gips.. Kaj drugega mi ni kot to, da je oteklo. Boli me ne, hodim kar v redu - skoraj popolnoma normalno. Pregib gor dol itd je v redu, le pri kroženju je čutiti rahlo bolečino v predelu stranske kosti.
Mislim da bom počakal kak dan ali dva, ..pa če ne bo izginila oteklina, grem do zdravnika.
Hvala!
Lp,
všeč
VanSims24. 08. 2011 22:42:36
Tudi jaz bi svetoval obisk pri zdravniku.

Moj oče si ga je enkrat tako zvil pri sestopu z majhnega hribčka, tudi nič šel k zdravniku, z nekimi žaubami mazal, no in potem je pa le šel ko je bila bolečina prevelika.

Žal ima še danes malo posledic, nikoli se mu ni čisto zacelilo.
všeč
Bojan_A24. 08. 2011 23:04:50
Heinz: počivaj, vem da je to težko ampak meni so rekli da prve 14 dni je odločilno - če takrat miruješ se zaceli - če ne se lahko precej zavleče.

Sicer ti pa nič ne zavidam obiska pri kirurški ambulanti na Jesenicah - te čaka vsaj 3 ure čakanja (jaz sem enkrat čakal celo 5 ur). Takrat se človek resno vpraša ali se mu ljubi k zdravniku ali ne.
všeč
velkavrh25. 08. 2011 12:42:41
Tudi jaz imam neprijetno izkušnjo z zvinom gležnja. To se mi je zgodilo dve sezoni nazaj na Šraj pesku. Že dežurni zdravnik v Kranju je rekel, da mi svetuje gips in res so na Jesenicah to naredili, ker je bil zvin najvišje stopnje-preden se strgajo vezi-en mesec in pol longete, da se je gleženj stabiliziral. Danes nimam nobenih problemov s tem gležnjem.
všeč
heinz25. 08. 2011 19:03:06
hvala za nasvete!
danes sem hodil malce več.. in sicer brez težav oz bolečin. otekline se zdaj poizkušam znebiti z gel vrečko. upanje ostaja. mislim da zna biti jutri že kaj bolje.
všeč
donat26. 08. 2011 13:36:36
Tudi jaz nisem šel k zdravniku pred parimi leti, samo povijal sem gleženj in hladil, pa sem moral kar še ene pol leta fajn mirkat, da se je normaliziralo, dokler se mišice in sklep ni umiril, doskrat mi je še klecnil.
Bi bilo takrat skoraj bolje gips gor dat, da se gleženj umiri, bi se hitrej pozdravlo.
l.p.
všeč
tisa27. 08. 2011 10:40:33
Heinz, jaz bi ti pa postavila samo eno vprašanje. Bi peljal svojega Reksa k veterinarju, če bi imel tako otečeno tačko kot je tvoj gleženj že nekaj dni?nasmehzavijanje z očmi
všeč
heinz27. 08. 2011 15:44:39
tisa, hvala za zgovorno primerjavo! Bi.
Danes lahko rečem, da otekline ni več, bolečin ravnotako ne, vseeno pa bom glede hribov po Bojanovem nasvetu počival še kak teden..
Kot kaže, bo vse v redu. VSaj upam.
všeč
Bojan_A27. 08. 2011 16:08:49
Včeraj bi te (zaradi železniške nesreče) na kirurški ambulanti samo domov poslali.

Pomojem ni šlo za hud zvin gležnja in če lahko hodiš brez bolečin, potem greš lahko že zdej v hribe. Če pa te pri hoji še rahlo boli, pa počivaj. Če te bo pa pri hoji zateklo, pa tudi nič hudega. Dej si gor Ice Power pa bo minilo.
všeč
heinz27. 08. 2011 23:56:05
Se strinjam Bojan, mislim, da imaš prav. Pri hoji zgolj rahlo boli, malce tudi ob dotiku zunanje kosti. Splošen občutek je, da je nekoliko občutljivo, zato bom z resno hojo počakal še nekaj dni.
Hvala, Lp,
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki