Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Pohodništvo in hujšanje

Natisni
Mbčan19. 05. 2011 11:50:06
Sem bolj začetnik, pa me zanimajo vaše izkušnje, ko ste se začeli bolj redno ukvarjati s pohodi, recimo vsak teden 3urni sprehod-pohod v hribe.

Kako je to vplivalo na vašo težo?
všeč
velkavrh19. 05. 2011 12:00:24
Moram reči, da imam jaz pozitivne izkušnje. Treba je enostavno manj jesti in redno biti fizično aktiven. Pohodništvo je že en način. Jaz sem nagnjen k prekomerni teži, tek mi ne odgovarja, s pohodništvom pa v kopni sezoni lepo znižam težo. Začnem z sredogorjem z poldnevnimi pohodi, nadaljujem do pozne jeseni z visokogorjem vsaj enkrat na teden ,če je le vreme. Meni je pohodništvo v velik užitek. Kar korajžno!
všeč
geppo19. 05. 2011 12:03:11
Mislim, da nobenega vpliva na znižanje telesne teže ne bo vplival ta ( recimo vsak teden 3urni sprehod-pohod v hribe )
Moral bi vsaj 3 tedensko tečt. Vsaj po 40 minut in spremenit prehrano. Potem se pa po 14 dneh začne premikati navzdol številčnica
Tega bi se pa moral disciplinirano držat!
Vmes še pa kakšen pohod v v hribe..
všeč
alpin19. 05. 2011 12:43:50
Se strinjam z Geppo-m.
Enkrat tedensko je premalo da bi se kaj poznalo na izgubi telesne mase.Pa tudi odvisno je kakšna itenziteta pohoda je(kontrola srčnega pulza).Ni vedno najbolje v breg s polno paro (do fula) in prepočas tudi ne.Iz svojih izkušenj lahko povem ,da sem z 3x-4x tednskimi pohodi po 2-3h izgubil 8kg pa nobene diete in odrekanja hrani.
Najbolj važna je samodisciplina da se tega redno držiš,kljub vremenu.!!
Zato redno obiskujem Malo planino vsak torek ,četrtek ,soboto in nedeljo,pa čeprav v Jarškem domu snedem kakšno klobaso v zaski.nasmeh
(+1)všeč
Karletto19. 05. 2011 12:55:27
Res je, enkrat na teden - po 3ure bo premalo. Trikrat na teden po 2 - 3 ure pa se bo dobro poznalo, že po par mesecih.
Seveda prvi mesec začni z majhno težo v nahrbtniku in položnimi potmi.
(+1)všeč
ljubitelj gora19. 05. 2011 14:06:12
V 8 mesecih sem sam s svojo voljo, znanjem, zdravo prehrano, gibanjem shujšal 35 kg.

BISTVO je zdrava prehrana, če tega ni ni dobrih rezultatov.

Mislite, da mi je kaj pomagal zdravnik, še pred gromozansko težo sem moral opravit kup pregledov, odkrili niso nič, doktor ni nič rekel, sam sem se odločil za hujšanje, danes po 6 mesecih imam še vedno iste kilograme.

Ni bilo lahko !!!
Poznam pa vse strategije, kako uspešno shujšat in obdržat kilograme.

Seveda, potrebno je treba delat na kardiju (tek, hitra hoja, HIIT, ustrezen srčni utrip ali pa ne, ker višji ko je večja je poraba maščobe in mišic ali pa z nižjim, več maščobe se kuri in manj mišic pa še težje je delat na višjem nivoju, jaz sem raje imel hitro hojo po razgibanem terenu sredogorja....) + delat na moči, da se mišice obdrži.
Lahko z lastno težo, vaje dobite na youtubu.
všeč
gti19. 05. 2011 14:38:26
Celo leto se ukvarjat s samo eno zvrstjo športa je težko in velikokrat nemogoče.
Razlogi so predvsem vreme, čas vožnje na izhodišče, monotonost istega hriba in posledično naveličanost.
Dobro si je izbrati več različnih športov, kjer delajo različne mišične skupine in glede na letni čas in vreme izbrati primernega. Velikokrat se da lepo kombinirati: triatlonske discipline (tek, kolo-cesta, plavanje), planinarjenje, MTB, hitra hoja, nordijska hoja, nenazadnje fitnes za padavinsko radodarne tedne.
Začetno, 3-5 urno tedensko trimčkanje, bo dober temelj za poznejše morebitno podaljšanje na še več ur. Pomembni so predvsem kontinuiteta (ne delati več kot 2 dnevne pavze), zmernost vadbe, pravilna prehrana (pomembna obroka sta zajtrk in obrok po vadbi), počitek vsaj 2 dni/ teden (sprehod je počitek) ter maksimalno uživanje pri vadbi.
Še zaključek: naj ne bo muha enoletnica, naj ti zleze pod kožo in postane del vsakdanjika, kot prispodoba to ni tek na 100 m, ampak maraton (tek na dolge razdalje). Srečno.
všeč
BaduBadu19. 05. 2011 16:13:06
Se strinjam z napisanim. Vedno gre za kombinacijo zmerne in zdrave prehrane ter redne vadbe 3-4 krat tedensko.

Jaz osebno dvakrat tedensko krepim mišice na pilatesu, ki pomaga predvsem pri krepitvi trebušnih in hrbtnih mišic, ki jih za v hojo v gore še kako potrebuješ. Ker je pač čez teden služba kako popoldne skočim na manjši hrib tam kje okol polhovega gradca ali na Šmarno goro, pri čemer imam oster tempo, da je kaj efekta. Za vikend pa zastavim malce bolj resno, torej daljši pohod/vzpon.

Pozna se precej, predvsem na počutju, tudi na kilogramih, najpomembneje pa na samozavesti, saj postaneš prožen, dobiš kondicijo, vadba pa je zabava in postane način življenja. V gorah se zbistri misel, stres pa se predvsem zgodaj zjutraj izgubi med prebujajočim se jutrom in žrvgolenjem pernatih spremljevalcev na poti. Kar pogumno in vztrajno, gore vsak napor bogato poplačajo!
(+1)všeč
JusAvgustin19. 05. 2011 18:11:33
jaz na vsaki turi izgubim 2kg ali več, vendar jih hitro tudi nazaj pridobim, tečem 2x na teden(ljubiteljsko), trudim se da vsak vikend odplezam, prešodram ali pa kako drugače "prehodim" kakšno turco. Prej je bilo drugače(tudi po 7x na teden v hribih), sedaj je drugače, kot vsi smrtniki upam na lep vikend. Sicer pa jem to kar mi paše, jem večkrat na dan, pazim da redno vnašam v telo neškodljive maščobe in proteine velik nasmeh, veliko ogljikovih hidratov in čimmanj cukra, če pa že pa v obliki saharoze in dekstroze. Ni mi problem preživeti dneva v hribih brez hrane, samo da imam kaj za hidracijo. Priporočam dve pomaranči, liter vode in žličko soli! Mogoče kakšno energetsko ploščico(frutabela, kakršnakoli druga žitna ploščica...) Na tem lahko človek deluje tudi 15 ur če je potrebno...
Ker živim na takem koncu mi tudi pošihtn 2000 tisočak ne dela težav. Poleg napisanega pa hribi nudijo še mnogo drugega... A o tem smo že pisali!

Lp, Juš
všeč
brezlj2. 06. 2011 14:14:35
Sem popolnoma nov ne tem forumu in me zanima sledeče. Ko berem tole temo, sem ugotovil, da bi pohodništvo lahko pomagalo, da bi izgubil odvečne kilograme. Do zdaj uporabljam razne pripomočke za hujšanje v obliki prehranskih dopolnil, ki sicer delujejo. Vendar pa so do dopolnila, rekreiram pa se bolj malo, ker imam preveč kilogramov za tek, za hojo po ravnem pa nimam motivacije. Ker nisem telesno nič pripravljen, kakšne izlete mi sprva priporočate?
Hvala za nasvet
všeč
heinz2. 06. 2011 14:21:11
Lahke poti po uro ali največ dve v eno smer. Poišči si (tu na Hribih) v bližini doma. Podaj se nekajkrat na teden. Vsakič drugo pot, da se ne naveličaš.
(+1)všeč
Maria22322. 10. 2013 07:34:48
Tablete za hujšanje -
všeč
Keko22. 10. 2013 08:13:56
Tablete za hujšanje, še ena stvar s katero se naivneže da obirati in mastno služiti na njihov račun. Prvo kar je, je potrebno sprazniti hladilnik in ko te zamika da bi nekaj pojedel, odpreš hladilnik, razočarano ugotoviš, da v njem ni nič pametnega, ga zapreš obuješ copate in greš na sprehod. Za hrano gre manj denarja, tablet za hujšanje ne rabiš in s tem spet prihraniš, kilaža se začne zmanjševati. Samodisciplina in še enkrat samodisciplina, pa še nič ne stane.
(+12)všeč
Karletto22. 10. 2013 20:46:44
enaka ležanju na kavču? lepo prosimeek
Sem poskusil... 2-3 ure trikrat na teden 500m razlike, včasih samo 300. Postal sem pravi pustoloveczavijanje z očmi in teža je padla po pol leta za +5kg. Odlično skratka.
Je pa treba zelo pazit na kolena posebno pri sestopih! Težek si in raje si izberi položne poti - vsaj za navzdol...
Skratka glavno je, da si v naravi in migaš... Za začetek pozabi na raznorazne rekorde, osredodoči se predvsem na "izhode" v naravo recimo temu. Torej najprej si moraš v svoj življenski stil vnest to spremembo in se navadit nanjo, potem pa začneš delat na pulzu, mišični moči, volumnu pljuč, kalorijah itd.
Se pa strinjam enkrat na teden je premalo, razen če dodaš še kak drugi šport... pa ne šaha.jezik
všeč
Katja6623. 10. 2013 10:40:15
Tudi jaz sem začela s hojo v hribih, že tri leta nazaj. Na začetku je hudo, potem prideš malo v kondicijo in gre bolje in hitreje. Še posebno za spust priporočam pohodne palice, ker zmanjšajo težo, ki bremeni kolena tudi za 30% in tako preprečijo preobremenitev.

Sedaj že eno leto redno tečem in sem začela tudi s kolesarjenjem in plavanjem. Predvsem zaradi tega, da ne obremenjujem vedno iste dele telesa in preprečim dolgčas in posledično opuščanje športne aktivnosti.

Vse skupaj pa ne bo prineslo izgube teže, če ne zmanjšate vnos hrane in ne jeste pravilno in zdravo hrano.

Moram sicer izgubiti kar precej kg, vendar bo s časom prišel tudi ta rezultat. Za sedaj se mi je ogromno popravilo zdravje.
(+3)všeč
miri23. 10. 2013 10:52:15
Da bomo lažje govorili o hujšanju.velik nasmeh
1
všeč
JusAvgustin23. 10. 2013 10:59:43
Po turi 5-6 pirov pa ni problemov s težo. 100% protein in vitamin Bmežikanje
všeč
dprapr23. 10. 2013 11:16:08
Ja, pir je grenki. Bo držalo!nasmeh
Vse, kar je sladko, pa redi. Še posebej, če je to dodatek k hrani in številu kalorij.
Zdi se mi, da je vsa umetnost v tem, kolikšen je vnos hrane. Vse ostalo je teorija. Prav gotovo je gibanje zdravo, ampak na težo pa ne vpliva veliko, če zraven pošteno jemo. Poznam ljudi, ki se sploh ne "pretegnejo", pa nimajo težav s težo, ker ne pretiravajo s hrano.
všeč
ljubitelj gora23. 10. 2013 13:41:04
Ne se sekirat, če imate nekaj kilogramov viška, meni je tehnica leta 2009 pokazala skoraj 115kg pri povprečni višini (zdaj 78kg). Pri takratni teži sem imel en kup zdravstvenih težav kot so (pritisk 170/95, kožne bolezni, krči, pogosto mi je tekla iz nosu kri, močen bolečine v prsnem košu, bolečine v mišicah....600 višinske razlike je bil moj max. dosežek).
(+6)všeč
JusAvgustin23. 10. 2013 14:08:00
Dober dosežek! Zdej jih haraš 600/hnasmeh
všeč
dprapr23. 10. 2013 17:57:30
Če to drži, kar si zapisal, in si to dosegel v štirih letih (občutno zmanjšanje teže, dobra telesna pripravljenost), bi lahko svoj recept priporočil marsikomu!
(+4)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki