Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Planinski čevlji

Natisni
mosovnik26. 07. 2021 12:16:23
Pri mojih 71.že precej let "prisegam" (zaradi mojih širokih "plavuti") na znamko Garmont,letne in zimske.Sem pa zgodaj spomladi v Igluju nabavil letne,znamke Mammunt (za pohodništvo) in sem zelo zadovoljen.V trgovini si je potrebno vzeti čas in 1/2 urni"test" se v praksi obrestuje.Pa srečno in naj vas cena ne odvrne od pravilne odločitve!!!
(+1)všeč
klada9. 08. 2021 00:38:09
Pozdravljeni,

Na pamet in izkušnje množice se obračam po nasvet pri nakupu novega nizkega pohodnega čevlja za sredogorje. Tipična uporaba: 1x/teden do 1200m, tudi do 1500m. Podlaga: na začetku lahko 2 do 5 km asfalta ali pa tudi ne, nato 2h do 3h utrjene poti po gozdu, trava, kamni, pesek, tu in tam malo skale, nič melišča, nič plezanja, nič via ferrat, skratka hoja po urejenih & utrjenih poteh. Letni čas uporabe: v spomladanskem času, poletju in zhodnji jeseni. Čas uporabe: 4h do 6h na dan. Za sredogorje pozimi in visokogorje poleti uporabljam visoku čevelj od Scarpe (se ne spomnim modela) ... Prečesal sem že vse trgovine s pohodno opremo. Od vsega kar sem probal, mi odgovarjata le dva modela: Scarpa Mescalito low in La sportiva TX5 low. Marsikdo bi porekel, jah no, to so pa approach čevlji. Se strinjam! Pa ne bi ravno želel vleteti v kakšno kočo v sredogorju in, da mi kakšen hribolazec sikne, kaj pa strašim z approach čevlji, če pa daleč naokrog ni nobene ferrate ali terena za scramble-at ... Sem vajen, da v gorah vidim svašta, in se ponavadi ne sekiram zaradi tovrstnih opazk, le udoben in hkrati primeren čevelj za moje potrebe iščem. Težava je v specifičnosti mojih stopal. Edino ta dva nizka čevlja imata dovolj visok toe-box, da mi odgovarjata in me čevlji ne žulijo v zgornji del prstov na stopalu ... Mescalito je bolj kot ne čisti approach čevelj, se pravi namenjen tudi za krajše plezanje in via ferrate. La Sportiva TX5 pa je sodeč po opisu na proizvajalčevi spletni strani namenjen kot hiking čevelj, tudi podplat je bolj primeren za pohodništvo in ne toliko za approach plezanje ... Tisto kar me zanima je, kateri se bolje obnese long-term? Par strani nazaj sem prebral, da imajo nekateri težave z odstopanjem podplata na Scarpinih Mescalito. Če ima kdo La Sportiva TX5, kako se kaj ta obnese glede vzdržljivosti podplata? La Sportiva je znana po tem, da daje pri nekaterih modelih bolj mehko gumo. Je pri TX5 bolj vzdržljiva ali se že po 1 do 2 sezonah iztroši?

Hvala za nasvet! nasmeh
všeč
n3jc15. 08. 2021 20:11:24
Za taksne ture imam Scarpa Mojito, zanj sem dal 100EUR, za naslednji cevelj za tak namen bom dal ponovno najvec 100 ali manj.

Imam jih eno leto, glede na vse kar sem z njimi prehodil se drzijo dobro.
všeč
klada15. 08. 2021 23:08:27
Sem pomeril tudi Mojito v Annapurni. Na žalost mi ne odgovarjajo zaradi že (v mojem prejšnjem post-u) navedenih razlogov. Najbolj se nagibam k že omenjenim dvema (Scarpa Mescalito Low & La Sportiva TX5 Low). Meniš, da bi bil katerikoli od teh dveh čevljev za moje potrebe overkill (v smislu proizvajalčeve primarne namenskosti obeh čevljev, čeprav oba prodajajo tudi kot hiking shoe, in vzdržljivosti materiala v okolju kjer jih imam namen uporabljati) za pomladno/poletno/jesensko pohodništvo v sredogorju? Hvala za nasvet.
všeč
Zebdi16. 08. 2021 14:21:23
Preveri še ProAlp, kjer naj bi ti čevelj prilagodili po nogi. Osebnih izkušenj sicer nimam, jih pa kar hvali nekaj kolegov.
všeč
klada16. 08. 2021 17:11:25
Hvala za nasvet ... Pa čeprav ni tolk hudo, da bi potreboval po meri narejen ProAlp čevelj ... Sem že našel dva čevlja, ki imata dovolj porstoren prednji del, da lahko normalno pomigasm s prsti, in mi tako ustrezata na nogo. Mene zanima, kako se Mescalito in TX5 obneseta dolgoročno na podlagi, na kateri ju imam namen uporabljati - t.j. sredogorje (hoja po urejenih & utrjenih poteh, max. par km asfalta, gozdne poti, trava, kamni, pesek, tu in tam malo skale, nič melišča, nič plezanja, nič via ferrat)?
všeč
n3jc16. 08. 2021 20:45:45
@klada: Moje razocaranje nad obrabo Mescalita v visokogorju sem objavil nekaj postov nazaj. Sli so cez nekaj melisc in plezanja. Bi se v prijaznejsem terenu, npr. Begunjscica, Kalisce, Stol, polhograjske ture ... obdrzali dlje? Domnevam da ja, ampak vedet pa ne morem.

Zdaj mam na njih nov podplat (placal 40 EUR) in upam da iz njih iztisnem se nekaj tur.

Moram pa priznat da so ble svetle plati. Ali so ti cevlji tudi za lazje ture? JA. Na sredogorskih in gozdnih potkah je hoja s tem cevljem bila zame poezija.
všeč
polownk199826. 08. 2021 11:17:55
Pozdravljeni,
zanimam se za nakup pohodniških čevljev Salewa Crow GTX . Ima kdo izkušnje z njimi, mnenje?



Hvala in lep dan velik nasmeh
všeč
ppegan26. 08. 2021 15:19:02
Men Salewa paše, tako da imam celo družino, od ženskih nizkih, srednjih do visokih in so mi top nasmeh Mi kopit paše pri vseh in sem z njimi zelo zadovoljna. Jih kupim, dam naslednji dan gor za celodnevno turo pa nikoli nobenega žulja ali kakih bolečin. Nazadnje sem kupila nizke Salewa Wildfire za na sprehode s psi pa jih sedaj pogosto obujem tudi za hribe (ne za visokogorje). Se pa seveda pri redni in intenzivni obrabi v enem letu precej obrabijo - te tvoje se mogoče ne bodo tako hitro, ker so bolj robustni.
všeč
potocnikov_sin18. 09. 2021 08:09:18
Pozdravljeni

Do sedaj sem imel družino samo Alpininih čevljev (Nuptse, Nepal, Lino, Royal) in bi rad probal še kaj drugega.

Nagibam se na znamko La sportiva, Scarpa, Salewa...
La sportiva - Aequilibrium ST GTX
Scarpa - Ribelle Lite OD/HD
Scarpa - Zodiac Tech GTX
Salewa - Rapace GTX
oziroma kaj drugega...

Zanimajo me vaše izkušnje glede...
visokogorja, ferrate, trpežnosti čevlja, zanesljivosti, oprijema na terenu, zdrsa v mokrem, žuljev, udobje...da se obnesejo za pomlad, poletje, jesen
Večinoma so poti po zahtevnih visokogorjih in včasih tudi več urne hoje (cca 7-11H)...

Hvala in varen korak
všeč
opazovalec18. 09. 2021 22:23:27
Glede na dolžino testa, ki traja nekaj let, ti bo težko kdo svetoval z lastno izkušnjo z več modeli ali proizvajalci. Meni osebno je kot stabilen čevelj najbolje služil poleti in pozimi vrsto let Lowa Tibet, ki je še vedno na trgu. Je lahek in zlepa ne premoči. Vibram ima globok profil. Upam, da bo enako dober vsaj naslednjih 10 let tudi Lowa Cevedale, ki je bil v akciji.
všeč
Todi19. 09. 2021 08:30:13
potocnikov_sin, če želiš celoletni čevelj La sportiva - Aequilibrium ST GTX bo ta zelo primeren, tako ima tudi za polavtomatske dereze kot univerzalne, jaz sem se že, samo ko sem jih probal vedu da so pravi, ob prvi preizkušni je pa to to, tako v mokrem kot suhem, blatu, ... prav za Ferate pomoje da ni, kar se pa tiče MM, ... Prisank Kopiščerjeva in tako naprej pa ni panike, to je moje mnenje
Imel sem tudi Salewa - Rapace GTX pa podplat odleti ko šus, pri moji uporabi in km, Scarpa ne poznam, LaSportivo sem pa zadovoljen z vsemi modeli
,... lpM
1
všeč
turbo19. 09. 2021 10:11:47
S Scarpo - Ribelle Lite OD/HD sem zelo zadovoljen. Zahtevnejša brezpotja s poplezavanjem do dobre dvojke, zavarovane poti, travniki, gozdovi, sneg in poletna vročina... seveda s primernimi nogavicami in redno vzdrževani (očiščeni in impregnirani čevlji). Po celodnevnih turah, 8h ali več hoje, nobenih težav (žulji, mokre noge, boleči podplati... nič od tega, nikdar)
všeč
bagi21. 09. 2021 10:10:24
Primerjava - Scarpa Mescalito Mid GTX / La Sportiva Boulder X Mid GTX

Oba čevlja sta *Approach*, varianta, torej lahka, natančna, s podplatom za dober oprijem in dovolj upogljiva, da brez problema preneseta marsikatero ferato. Pri tem naj bi nudila dovolj udobja in oporo nogi tudi za pohodi del ture. Jaz te sorte čevljev prvenstveno uporabljam v Dolomitih za večdnevna prečenja.

Na teh straneh sem že opisal svojo izkušnjo s Scarpo Mescalito. Udoben čevelj z obupno konstrukcijo podplata, ki neverjetno hitro razpade ( Klik … Bagi, 9.7.2021 ). Kot dolgoletni uporabnik Scarpe sem bil izjemno razočaran. Ker nisem želel še naprej metati denarja skozi okno sem poiskal alternativo, ki je resnici na ljubo ni prav veliko. Bolj kot ne po naključju sem za odlično ceno dobil LS Boulder, ki sem jih v letošnjih Dolomitih brez slabe vesti preizkusil v res težkih razmerah.

Rezultat me je presenetil, tokrat izrazito v pozitivno stran. Ne samo da so ti čevlji udobni in stabilni, podplatu se po dobrih 200 km komaj kaj pozna obraba. Oprijem je odličen na različnih podlagah, tudi noga se je hitro privadila čevlja. Brez problema bodo prenesli vsaj še enkrat toliko podobnih kilometrov, kaj več pa od take sorte čevljev niti ne pričakujem.

Za zaključek ... prilagam dve fotki s stanjem čevljev po prehojenih kilometrih. Vsak naj si sam ustvari mnenje o kvaliteti enih in drugih čevljev. Način hoje, obtežba in hojen teren je skoraj enak, vse zapisano je moja osebna izkušnja. Kar se mene tiče menjam proizvajalca, še en par LS Boulder pa kupujem na rezervo.
La Sportiva Boulder po 210 km1
Scarpa Mescalito po 140 km2
(+2)všeč
Primozz_9429. 09. 2021 22:05:22
Pozdravljeni, zanimam se za nakup novih zimskih čevljev. Zanima me ali ima kdo izkušnje z proizvajalcema Fitwell oz Zamberlan ali so kvalitetno primerljivi z lasportivo/scarpo meni osebno izgledajo celo boljše. Odločam se med štirimi modeli in sicer Fitwell Sirius Winter, lasportivo Nepal evo gtx, scarpa Mont Blanc Gtx in zamberlan 2090 Gtx.
Se povezave do vseh čevljev :
Fitwell:
https://www.fitwellsrl.it/en/collezioni/ALPINISM~1/SIRIUS_WINTER~17

lasportiva:
https://www.lasportiva.com/en/nepal-evo-gtx-man-yellow-21m100100

Scarpa:
https://en.scarpa.net/product/19833640/mont-blanc-gtx-mont-blanc-line-classic-alpinism-tonic

Zamberlan:
https://www.zamberlan.com/product/4751296/2090-mountain-pro-evo-gtx-rr-scarponi-alpinismo-graphite-orange
všeč
koraj2. 12. 2021 20:11:07
Pozdravljeni,
Kaksne so vase izkusnje z Garmont tower 2.0 gtx?
všeč
Lalala13. 12. 2021 22:53:21
Zdravo, a bi imel kdo za priporociti zelo izredno tople planinske cevlje? Imam zelo velike probleme z zmrznjenimi nogami, ne glede na volnene vlozke, nogavice itd. Letos sem se morala posloviti od starih zimskih cevljev, ker so imeli ze luknje. Najbolj iscem kaksne debele z mucko notri, ampak kar najdem so bolj stil Salomon ali Decathlon, kar ni lih najboljse. Uporaba pa je samo na lahko dostopnih hribih, ala Debela Pec npr.
všeč
iUnknown14. 12. 2021 14:24:37
Če te zebe, zakaj pa ne poizkusiš z grelnimi vložki?

Jaz tega med hojo sicer ne uporabljam, ker me ne zebe tako zelo, so se mi pa doslej zelo obnesli za gretje poškodovanih mišic.
všeč
Lalala14. 12. 2021 16:32:32
nasmeh ker se mi zdi nekako ful neekolosko, pac enkratna uporaba. Jaz pa bi sla na kak hrib vsak teden in cisto vsakic umiram, ce sem v visokih celoletnih cevljih. Verjamem, da nisem edina.
všeč
Stran:123...8586878889
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki