Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Planinski čevlji

Natisni
grega_z_brega24. 03. 2021 22:18:51
gtx (gore tex) je material, ki ga ti na čevlju ne vidiš. To je membrana narejena iz teflonskih vlaken oz. iz raztegnjenega teflona, ki odbija tekočo vodo a vendarle prepušča vodno paro.
Ta membrana je med zunanjostjo čevlja in med notranjo podlogo.mežikanje
Za zunanjost čevlja se uporabljajo razne najlonske tkanine z različnimi komercialnimi imeni
(+4)všeč
georgia4. 07. 2021 16:14:27
Naj dodam še svoje izkušnje z različnimi gojzarji.
Ko sem prešla z mehkih (in udobnih) gojzarjev na trše - LA SPORTIVA TRANGO ALP - se mi je zdelo, da imam pancerje gor, hkrati pa še visoke pete, res mi je bil nenavaden občutek se sprehajati z njimi naokoli. Rabila sem par tur, da sem jih uhodila, z njimi sem bila zelo zadovoljna (oprijem, nepremočljivost), prav zares udobni pa mi nikoli niso bili. Ker zdaj rabim večjo številko, sem jih predčasno upokojila, čeprav bi zdržali še nekaj sezon. Skratka, kvaliteta je vrhunska, udobje pa zame ravno ne, zato sem sklenila poskusit z drugo firmo ...

Tako sem pred kratkim vzela KAYLAND CROSS MOUNTAIN. Nasplošno so bili pohvaljeni in dobro ocenjeni ter naj bi bili res udobni. No, jaz jih nikakor nisem mogla uhodit, poskusila različne nogavice, dva para ali eden, problemi podobni kot na začetku pri La sportivi (peta, prsti). Številka dovolj velika.
Resnejši problem so bile predolge vezalke, ki kljub temu, da sem si jih dvojno zavezala, so se zataknile na kovinsko zanko drugega čevlja, da sem padla kot hlod, k sreči na travi. Ok, sem pač štorasta, sem si rekla ... Na četrti turi z njimi se mi spet zataknejo vezalke za najvišjo kovinsko zanko, ki se tokrat utrga ... K sreči sva imela pred sabo samo še sestop od koče in ne preveč zahtevno pot. Kaj bi bilo, če bi se to zgodilo kje sredi stene in skal? Nekako sem si zavezala gojzar in prišla v dolino. Takoj sem dala reklamacijo na Kibubo in zahtevala denar nazaj, ker tem čevljem več ne zaupam, zame so kovinske zanke za vezalke na tem modelu nevarne! Reklamacijo so sprejeli, dali naprej na upravo, ti pa naprej na firmo Kayland in v manj kot enem tednu so mi jo pozitivno rešili, denar dobim nazaj. nasmeh Pričakovala sem, da mi bodo samo zamenjali sporni del. Menda so imeli že več takih reklamacij ... To se mi je zgodilo na takorekoč novih gojzarjih (stari dva meseca) na četrti turi!

Takoj sem šla v nabavo novih, spet druga znamka, mogoče bom imela zdaj več sreče? zavijanje z očmi
LOWA CADIN MID (Promontana), trenutno so znižani. Mož je že leta zadovoljen s to znamko, meni pa so se vedno zdeli pretežki gojzarji, a ta model je drugačen - so malo lažji, dovolj visoki, ravno prav trd podplat, a mehkejši in udoben zgornji del. Včeraj sem jih preskusila, na prvi turi prehodila z njimi več kot 6 ur, do zdaj sem jih imela gor samo par minut v stanovanju. Rezultat? Nobenih težav, nič ne tišči ali celo žuli, zaenkrat sem res zadovoljna! Upam, da je to to. Pa še oranžne barve so, za mojo številko ni bilo več razpolago druge barve - barve imajo pa res "hude" in hitro grejo. velik nasmeh

Morda komu pride tole prav; vsekakor pa preizkusite različne znamke, eni gojzarji bodo že ta pravi! mežikanje
všeč
n3jc8. 07. 2021 11:27:45
Scarpa Mescalito Mid, najprej sem mislil da sem nasel perfekten cevelj, po dobrem letu in 10 tezjih turah pa je razpadel podplat. Scarpa je zavrnila reklamacijo ker je minilo vec kot 1 leto (vmes pa lockdowni in vse ostalo, ko pol leta nisem sel iz LJ, ampak okej, nekje mora bit meja).

Paru bom dal zamenjat podplat, 40 EUR, recimo da mu bo to podaljsalo zivljenjsko dobo za faktor 2.

To nanese 12 EUR na dan v gorah samo za cevlje, kar se mi zdi nesramno drago. Hvala lepa, iscem drug model.

Kaksna priporocila za kaj boljsega?
Ce ne bo druge ideje, se bom vrnil h Alpina Tibet ali kaksnemu podobnemu preverjenemu cevlju...
všeč
miri8. 07. 2021 11:52:42
Dokler je pomembna znamka in barva bodo težave.
(+1)všeč
n3jc8. 07. 2021 12:11:12
Ni
(samo da niso roza velik nasmeh)
všeč
palček plezalček8. 07. 2021 15:49:58
n3jc, morajo biti mid?

Morda kaj takega: https://www.lasportiva.com/en/tx4-mid-gtx-man-grey-27e909718

So lahko nizki? Zgornji model obstaja tudi v nižji različici in ni slab, a je manj oblazinjen kot Mescalito in na srečo se tudi manj zvija (lažje poplezaš).

Tudi Scarpa Kalipe je čisto solidna, a ravno tako ni najbolj oblazinjena.

Meni je še vedno najboljši stari, dobri Zen v nizki različici. Polvisok ima pretrd opetnik.

Predlagam, da tudi malo pobrskaš po prejšnjih straneh, kjer je dprapr pisal o čevljih, ki izgledajo zelo udobno. Ker nimajo več trgovine v bližini, jih še nisem preizkusila.
(+1)všeč
georgia8. 07. 2021 19:22:06
Jaz imam enake, Scarpa Mescalito mid za lažje poti oz. terene, bolj za okoliške hribe, jih ne mučim na šodru in meliščih ipd, so res udobni. Se pa vidi, kako je tanek podplat in se verjetno res hitro obrabi. Upam, da meni zdržijo dlje časa ...

Ti priporočam Lowa Cadin mid, je zgoraj moje mnenje, konkretno (na 2tisočakih) jih bom pa preizkusila ta vikend.

In ne, barva ni važna, je pa lahko pika na i za nekatere. Tudi moj omenjeni opis obsega več stavkov in več sprobanih gojzarjev, omemba barve na koncu je bolj pripomba. mežikanje
(+1)všeč
bagi9. 07. 2021 09:50:57
Scarpa Mescalito so udobni, lahki čevlji s popolnoma zgrešenim dizajnom podplata. Vmesna pena je preveč porozna in premehka, da bi suportirala gumo, te pa je nanešene samo nekaj milimetrov. Scarpa je to naredila z namenom zmanjšanja teže in se s tem celo hvali v predstavitvi izdelka. Realnost je povsem druga. Gornji, usnjeni del ostaja skoraj nedotaknjen, guma pa razpade neverjetno hitro.

Moja izkušnja …

Prve Mescalitke so mi v Dolomitih razpadle po dobrih 130 km. Vse poti namreč posnamem z GPS in vodim evidence, tudi o uporabljenih čevljih. Razočaranje je bilo popolno.

Čevlje sem reklamiral in dobil aroganten odgovor od zastopnika Scarpe za ta del Evrope, da ti čevlji pač niso namenjeni skalam in železju. Po nekaj ostrih dopisih sem dobil vrnjeno kupnino.

Druge Mescalitke sem dobil v dar, češ, morda so bile prejšnje samo slab izdelek. A tudi te so razpadle po dobrih 130 km, spet v Dolomitih. Ponovna reklamacija, tokrat se je omenjeni gospod dogovoril za brezplačno menjavo podplata. Res so se potrudili, čeprav sem na oranžen model dobil podplat z rumeno peno ( fotka ). So pa zraven priložili rumene vezalke nasmeh. Žal je veselje trajalo le en obisk Dolomitov, tokrat 140 km.

Pazim na čevlje, vedno jih očistim in se ne drajsam po meliščih. Mescalitke so bile namenjene samo Dolomitom, ti pa so kakršni so ( Brenta, Rosengarten, Sextemci … ). Čevlji odlično pašejo na mojo nogo, a so absolutno predragi za kilometre, ki so jih sposobni narediti.
Pri teh so zamenjali podplat. Stanje po 140 km1
Primejava s čevlji, ki sem jih shodil v zadnjih nekaj letih2
(+2)všeč
n3jc9. 07. 2021 19:32:23
@palcek,hvala, trgovina ki jo je priporocal dprapr zgleda ne obstaja vec, ostale modele bom pogledal.

@georgia, drzim pesti. Moje meskalitke je najbrz ubil spust cez Smrajko, kjer so melisca

@bagi,tvoja kilometraza za mescalito se precej ujema z mojo. Tabelca s podatki je neprecenljiva, hvala!!

Portfolio cevljev bom verjetno razsiril se z enimi robustnimi nizkimi za poplezavanja in lazji soder. Bom pa se vseeno nadaljeval iskanje enega mid cevlja, ker si marsikaterega visokogorja ne upam lotiti z nizkimi.
(+1)všeč
jaz9. 07. 2021 20:03:40
https://www.kmetijskaoprema.si/pohodni-cevlji-grisport-11205-dakar-st-44

Trgovine Karal ni več, čevlje Grisport se pa da dobiti tukaj, odlični za nizko ceno. Lp!
(+2)všeč
n3jc9. 07. 2021 20:23:44
Mega! Hvala!
všeč
n3jc11. 07. 2021 15:21:50
Po se nekaj zbranih nasvetih sem nabavil La Sportiva Boulder in ga danes ze preizkusil na smotanem terenu. Boljsi podplat pa manj mehkobe - kar v redu menjava. Kar me pa bolj zanima je, kaksni bodo cez eno leto, po nasvetih sodec bi morali bit bolj trpezni.

Grisport pa se nabavim in upam da sem potem pokrit s cevlji za nekaj casa...

Hvala vsem!
(+2)všeč
cemmac15. 07. 2021 21:07:24
Kaj menite o Planika Jalovec ali Brana. Je to udoben cevelj ali bolj low range? Iscem nekaj za svoj širok podplat , alpina ni fajn drugo pa nisem gledal, so priporočali Planiko.

Ali je Jalovec zelo visok cevelj ...v mislih sem imel nabavo nizkih ampak kaksne ultra ture je verjetno boljse oprt glezenj imeti.
Hvala vam
všeč
Lukito16. 07. 2021 13:45:15
Jaz imam sirok podplat, nosim pa La Sportivo.



Zadnjih nekaj sezon Trango Trk leather, sedaj sem pa poleti manj v gojzarjih in sem vzel
Trango Tech Leather ki so lazji in bolj tehnicni. Pozimi (ampak samo pozimi) model Nepal Cube.


Aja, se to. Podplate ti zamenja shoedoctor iz Trzica, za model Nepal sem dal 65eur za par.
všeč
darinka423. 07. 2021 07:49:39
Kdor ne mara trdih čevljev. Jaz sigurno ne. Sem našla v Igluju sicer moški model. La sportiva . Sem prodajalcu opisala kaj iščem. Ali je moški ali ženski model mi niti ni pomembno. Važno da mi ustreza. Lahko sem izbirala med dvema barvama. Črno in oranžno. Sicer bi mi bilo vseeno. Fant je bil res zelo prijazen in ustrežljiv. Pa še 30 procentov so bili znižani . In na prvi turi ravno na očaka so se odlično obnesli. Mislim da je nov model ali pač ne . Ultra Raptoir piše gor.
čevlji po turi.   1
(+2)všeč
cemmac24. 07. 2021 16:53:18
Ali ima kdo/ je imel težave z šivom na zadnji strani čevlja. Tisti šiv tako ožuli in nadraži zadnji del stopala da je nemogoče dalj kot 2ure hodit....občutljive noge?

Težave tudi spredaj, prsti bolijo kot za znoret po hribu navzdol..prepričan sem da je vsaj 2cm še prostora spredaj, mogoče ednino velik prst malo pritisne ob rob pri zožanju čevlja.
všeč
jbs24. 07. 2021 19:46:19
Darinka, raptorke so la sportivina klasika med trail supergami, novo pa je, da so sedaj začeli delati tudi mid izvedbo, torej polvisoko, kakršno imaš ti. Dober kompromis med tekaškim in pohodnim čevljem, moraš pa računat, da ti zna podplat hitro pobrat, ker v osnovi so to superge.
(+1)všeč
turbo24. 07. 2021 20:27:11
Tole je odlična konkurenca Raptorju (imajo moški in ženski model). Obnese se tudi na zahtevnem terenu, prav tako expres sestopanje po meliščih ne povzroča težav ne nogam, ne čevljem:
https://www.iglusport.si/stream-gtx-surround-w-s-23456
(+2)všeč
darinka424. 07. 2021 21:35:12
O hvala obema . Da vsaj vem kaj sem kupila. Danes sem jih imela na drugi turi. Na Plešivec - loška stena. So dobro vzdržali. Tudi ko sem hodila po mokrih travah so ostali znotraj suhi. Večno pa tako nič ni. nasmeh
(+1)všeč
link_25. 07. 2021 08:24:59
Jaz imam tezave s cevlji ker imam siroko stopalo. Ce so mehki ko jih uhodim so siroki kot ponedeljek, ce so trdi pa mi nabijajo prste spredaj. Zadnjih 14 let prisegam na meindl. Je pa planika baje isti model tako da bom naslednjic poskusil ene od planike.
Tako da jaz bi tudi prosil za kaksno izkusnjo s planiko
všeč
Stran:123...848586878889
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki