Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Obeležja in križi

Natisni
Mako22. 09. 2016 21:01:07
Če že mora nekaj stati na vrhu, naj bo nevtralni simbol. In ne simbol, ki loči. Nekaterim nam je najbolj všeč, če je na vrhu "samo" vrh. Ne rabimo navlake.

Vsi tisti, ki prisegate na nove križe po vrhovih, se spomnite župnika Aljaža. Kupil je zemljo vrh Triglava in ni postavil križa. Razmislite, zakaj je tako storil, in se iz tega nekaj naučite.

Še v vednost, ker je bilo omenjeno, da na Ljubeljski Babi stoji križ. Res so ga postavili pred kakimi petimi leti, zdržal je kakšno leto ali dve. Sedaj ga že par let ni. Naj tako tudi ostane.
(+4)všeč
grega_z_brega22. 09. 2016 21:05:22
Naj en gajbo pera gor nese, pa bomo počasi dol znosil. Temperature so idealnemežikanje
(+4)všeč
turbo22. 09. 2016 22:05:36
Na severu in na zahodu so na vrhu križi, redkokje najdeš vrh, ki je "zgoraj brez". V zahodnih Julijcih in še posebej v Karnijcih pa skorajda povsod blizu križa najdeš tudi na skalo pritrjeno božjo podobico iz Medjugorja. Pri nas je na vrhu običajno skrinjica z vpisno knjigo in žigom, vse pogosteje tudi nekakšen neugleden železen drog z žigom na koncu. Če zunaj najdem vrh brez križa, se mi zdi čudno in če najdem pri nas križ na vrhu se mi zdi enako.

Pri nas naj bi bil nekakšen dogovor, da se v gorah ne gradijo nove planinske poti, obstoječe pa se vzdržuje. Naj bi torej tudi za vrhove veljalo enako - markirani ostanejo markirani s skrinjico zgoraj, brezpotni pa ostanejo brezpotni brez vsega . . . kar naj bi pomenilo tudi to, da gorniški klub Skala ne bi smel ne prej ne sedaj ne v bodoče postavljati miniaturnih Aljaževih stolpičev na tiste vrhove, na katere ne vodijo Knafelčeve markacije in/ali tiste, ki so bili prej "prazni" in viharnik ne postavljati križe tja, kjer jih poprej ni bilo.
Sicer pa, tam kjer se zadnja leta najpogosteje potepam se mi pogosto zgodi, da je križ vrh gore edina družba, poleg moje princeske seveda, ki jo srečam tekom ture. In čeravno sta moje prepričanje in moj nazor samo moja, sem ne samo vrh gora temveč tudi kje nižje poleg kakega križa ali znamenja ob poti začutil prav posebno energijo in so me prevzemali prav posebni občutki . . .

(+5)všeč
VanSims23. 09. 2016 06:15:10
@Becar: Majhne evropske države se niso kaj dosti upirale. Recimo suvereni vseh treh beneluških držav so "pobegnili" v London. Nobeden jim zaradi tega ni po vojni odrekel gostoljubje.

Znan je nagovor nizozemske kraljice svojemu ljudstvu iz Londona. Nekako takole: ne upirajte se, Nemci so močnejši. Dolgo ne bodo, prišli vas bomo osvoboditi, do takrat stisnite zobe.

Odporniško gibanje je bilo seveda tudi v teh državah a bolj v smislu materialnih diverzantskih akcij(skladšča, mostovi,...), sporočanja podatkov zaveznikom, skrivanj židov,... Taktika nemcev, deset civilistov za enega nemškega vojaka je bila znana in koliko slovenskih ljudi je umrlo med vojno zgolj zaradi nespametnosti parizanov?
všeč
regor23. 09. 2016 09:37:32
VanSims: Dobro so te "napumpali" spreobrnjenci! Nič nimam proti tebi in tvojim nazorom, kot tudi proti verujočim, saj jim to pomaga premagovati tegobe prejšnjih dni in pa tudi tega časa. Ampak posiljevati s temi tvojimi nazori še druge je pa najmanj neokusno, če ne že žaljivo (sploh na način kot to delaš ti).
Ti kar hodi prižigat svečke še živečim lopovom tvoje politične opcije, mrtve na eni in drugi strani pa pusti na miru!
Hvala!

Darko
(+14)všeč
VanSims23. 09. 2016 18:21:41
S tem ko ne verjamem vsemu kar so nam in nam še turijo v glave in se malo tudi sam pozanimam še ni rečeno, da koga posiljujem. Nekateri se očitno še sedaj ne morete navaditi na to da 'osvoboditelji' niste več na oblasti (vsaj absolutni ne) in da ne obstaja več ena resnica.

Za politične opcije mi je malo mar, zanima me resnica. Nikomur nisem nikoli prižigal svečke razen ja, 'osvoboditeljem' sem pa moral ker so nas v šoli, v bivšem režimu k temu silili.

Drugi izdajalski strani (če si opazil, ni v narekovajih ker je dejansko taka bila) ste bili 'osvoboditelji' po zločinih nad slovenskim ljudstvom kar enaki.

V naši vasi so starejši ljudje imeli marsikaj za povedati o 'osvoboditeljih' kar so zamolčali v šolah. V spomin na izdano postojanko nad našo vasjo smo vsako leto s svečkami marširali gor. No, starejši pa so vedeli drugo plat, namreč zakaj je bila postojanka izdana. 'Osvoboditelji' so namreč kar naprej hodili dol ropati po vasi uboge kmete, ki so v vojni komaj životarili ali pa še to ne. Če nisi hotel dati krave, pridelkov,... karkoli so že hoteli... pa pred zid pa streljat! No, potem jim je bilo počasi dosti 'osvoboditeljskega' terorja pa je eden šel lepo Nemcem povedati natančne podatke o njihovi lokaciji...

Je pa, če ti tega niso povedali, malo manjkalo, da vas ne bi izdajalci potolkli. Tudi to je bilo zamolčano. Nemci, ki so jih urili in oboroževali so bili namreč strašno previdni in so jim točno določali napade, akcije in jim dajali minimalno oborožitev. Bali so se namreč, da bi se obrnili proti njim, če bi bili premočni. Če bi jim pustili malo več svobode in jih malo bolje oborožili, bi vam 'osvoboditeljem' malo trša predla...

všeč
miri23. 09. 2016 18:37:00
....in ti tu ne bi nakladal,ker ne bi znal slovensko.
(+8)všeč
SamoK23. 09. 2016 19:04:06
Zanimivo je, da se grejo vaše/naše še vedno tudi VNUKI tistih, ki so res doživeli strahote vojne (in revolucije) - na eni in drugi "strani". A nimate pametnejšega delati?
(+5)všeč
VanSims23. 09. 2016 19:06:26
@miri: Nemci so se ko so bili poraženi od zaveznikov morali umakniti iz vseh zasedenih in priključenih ozemelj in celo zgubili velik del svojega lastnega ozemlja.

Tudi brez 'osvoboditeljev' so Nemci maja 1945 (oz. že malo prej) točno vedeli, da morajo spokati iz Jugoslavije!
všeč
legenda23. 09. 2016 19:12:17
Ob letošnjem obisku Suhega vrha sem opazil, da tudi tukaj stoji križ. Glede na to, daje izdelan iz pocinkanih cevi in pripadajočih spojnih kosov, prstov zraven ni imel Viharnik. Prepričan sem ,da je bil nekdo, ki je vodovodar.
Sicer pa predlagam, da to temo končamo in rajši razpravljajmo o stvareh, ki nas ljubitelje gora združujejo in ne razdvajajo. Varen korak v gorah vam želim.
(+8)všeč
Trobec23. 09. 2016 19:51:02
@legenda, tisti križ na Suhem vrhu je precej "zanimiv" ja. Zgleda da ga je nekdo kar v par kosih prinesel gor in na vrhu skupaj zašraufal. Lahko res vodovodar iz ostankov materiala mežikanje
Vprašanje tudi, če ima dovoljenje pristojnih...
(+3)všeč
Pi_is_exactly_323. 09. 2016 20:42:32
@VanSims: zabava me ta ironična situacija, ko hkrati ob takem protijugoslovanskem fanatizmu ne uporabljaš SLOVENSKEGA rodilnika. velik nasmehvelik nasmeh (Citiram: "Nobeden jim zaradi tega ni po vojni odrekel gostoljubje.") zavijanje z očmi
(+4)všeč
darinka423. 09. 2016 20:48:34
Viharnik je najbrž vesel. Se že fotografirajo planinci ob njegovem križu.mrk pogled
(+5)všeč
Zvonček23. 09. 2016 22:18:46
VanSimsu sporočam, da se mi res smili. Le kako bi mu lahko pomagala, da bi lažje živel. Sem pa malo jezna nase, da ne preskočim njegovih komentarjev. Postavljeni križi na vrhovih me ravno ne motijo, čeprav bi raje videla, da me na vrhu čaka samo skrinjica.
(+4)všeč
ljubitelj gora23. 09. 2016 22:23:23
Bo narava poskrbela, da to tja gor ne sodi
1
(+10)všeč
herman824. 09. 2016 05:26:44
Ne moreš verjeti, da lahko kdo klati takšne neumnosti. Sovrag vdre v Slovenijo, posiljuje, strelja talce, požiga domove, transportira Slovence v kanclagerje. In naši dedje bi morali mirno gledati to početje. Tako nekako razmišlja Sims. Dragi izgubljenec Sims, seveda se je treba upreti in postreliti sovrage takoj ko pomolijo glavo čez mejo. To so počeli vsi svobodomisleči evropski narodi in zavezniki.
Sims,ti pa nikar ne nehaj pisati takšne in podobne neumnosti in še naprej skrbi za salve smeha na teh atraneh.
(+12)všeč
Sujcic24. 09. 2016 13:50:55
turbo je vse rekel. Se strinjam 100% z njim
(+3)všeč
Pankrt24. 09. 2016 15:21:50
Hehe simček,janšeu omladinec..mrk pogled
(+6)všeč
Becar24. 09. 2016 15:39:09
Če bi nas danes okupirali, bi ljudje raje pokemone lovili, kot se uprli. Ali pa malo kolaborirali in potvarjali zgodovino!
(+2)všeč
lino24. 09. 2016 15:54:28
Viharnik, nekateri ne znajo ceniti tvoj trud in prizadevnost, da si ta čudovit križ prinesel in postavil na vrh Kalškega grebena.
"Križ sem tudi energetsko blagoslovil glede vibracij za ta prostor." Zavoljo energetskega blagoslova je verjetno zdaj tudi veliko pozitivne energije in dobrega počutja na vrhu Kalškega grebena. Besede hvala pa nisem pogosto zasledil pri teh postih. Hvala!
všeč
Stran:123...56789...111213
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki