Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Notranja občutja oz. doživljanja gora

Natisni
viharnik28. 11. 2009 14:13:06
Ja,lahko,če bi bil tibetanski Budist,ki gol topi led pod svojimi nogami-odprtje Svadhistana čakre.
všeč
heinz28. 11. 2009 14:52:58
Nikar ne pozabimo, da imajo tudi drugi planeti v vesolju na svoji površini ogromna gorovja. Če bi jih bilo možno naštevati, bi jasno da, zelo hitro zmanjkalo bogov in boginj ter njihovih bivališč..
Tako je pač, ko si človek predstavlja boga "po svoji podobi"..
Duhovnost in gore pa si kolikor toliko "normalno" lahko medsebojno povezujemo, če prvo razumemo kot to kar je; osebnostno rast. Humar, čeprav je bil tudi on nekako veren ali zaverovan v neka vzhodna božanstva oz njih razlage, je zadevo razložil v dokaj realnem tonu, z besedami: "Gore so poštene, če si nakladal te to lahko kaj drago stane, celo življenja."
Vseeno vsi dobro vemo, da ni bil na koncu kaznovan od kakega boga zaradi nakladanja.
A temu je tako tudi pri mnogih drugih aktivnostih, športnih in nešportnih..
Če nimaš znanja in izkušenj, se boš bolj verjetno poškodoval, kot obratno in nesmiselno je trditi, da je krivo to, da si se npr "nečist" podal na "sveto goro" in te je zaradi tega nek bog ali boginja kaznoval/a..
Vse življenje je ena sama šola.
V gorah ta šolski program pač poteka malo hitreje. Vseeno pa to še vedno, bolj ali manj..- kakor za koga.
Mnogi še vedno "nakladajo".
všeč
Nosko28. 11. 2009 16:22:47
Ob prebiranju nekaterih postov v teli temi vidm, da imamo kr dost filozofov na forumu velik nasmeh

Glede hribolazenja mislm, da definitivno pripomore k osebni rasti, saj občutki, ki jih doživiš v gorah so enkratni. Tega naprimer ne morš doživet v mestu pa, če se nevem s katermu športam ukvarjaš.
všeč
viharnik28. 11. 2009 16:40:48
Hvala Tadeju za odprtje nove teme,čeprav se s polemikami na to temo ne bomo ravno prosvetlili,ker ko je že bilo rečeno,da je to preveč zapleteno za razumeti.Subtilni sistem človeka je sicer zelo zapleten:sedem glavnih čaker,okoli tisoč podčaker,meridianov in kanalov...Vse to deluje v nas že spontano,podobno kot rast drevesa ne moremo zavrti.Raste po pricipu zapisa in ustroja božje prisotnosti.
Razlaga Heinza pa na žalost v večji meri ne drži.V Indiji poznajo na tisoče bogov,poleg glavnih in vsak opravlja specifično božje delo:Indra upravlja dež,Agni ogenj,Vaju Veter,Adi Bhomi Devi element zemlje,Lakshmi blagostanje,Durga zaščito človeka,ki se odpravi na duhovno pot,Jesus jemlje ego in odpušča,Krishna daje kolektivnost,govor,Vishnu skrbi za evolucijo človeka,Brahma za pot v božje,Shiva uniči antibožje,Brahmadeva Sarasvati podaja čisto božje znanje,Ganesha(slonček)je simbol zemlje in gora,ki zaščiti človeka z vseh štirih strani neba,odstranjuje prepreke,daje veselje,otroško čistost,vzdržuje gravitacijo človeka,podpira veselje v dužini,dostojanstvo in blagostanje,srečo.
Tomaž je kljub temu,da je mimobežno obiskoval Sai Babo(šarlatana iz Indije-ga dobili v kamero,ko je dajal"od Boga" drugim,za rokavom skrival stvari,sam dosegel veliko.
Tudi,če se pri extremnih situacijah poškodujemo ali celo odidemo,ni nujno,da smo za to kaj zagrešili ker pri plezanju je enostavno preveč faktorjev,da bi bili popolnoma zaščiteni.Pač pa Ganesha pri preminulem še vedno zaščiti njegovega duha in ga popelje v prijazen dušni svet Boga.
S čistostjo je pa tako.Pri nas na Sahaja Yogi so ljudje,ki so prišli na Pujo(čaščenje Boga v meditaciji),zaradi močnih prisotnih energij Boga,še celo,ko Matere ni bilo tu,padli na tla-začetniki.Ker v Puji moraš biti v centru,brez odvečnih misli,fokusiran na vibracije.Spet drugi je nekoč kot darilo prinesel Sveti Materi nek sprej in dobronamerno sprejal v bližini nje.Zaradi umetne substance spreja pa se mu je kri ulila z nosu,ker božje vibracije ne sprejmeo ničesar,kar to one niso.Nek sahaja jogi se je zaletel z motorjem čelno v tovornjak in je le preživel z nekaj praskami.Tudi Tomažu je bilo dano,da ni zgrmel direktno v prepad,da je odšel vsaj v celem kosu,kajti nasprotno,ko te trga,je to velik šok za duha in se steška zopet sestavi in sledi onostranstvu.Torej,vse je bilo položeno že v rojstvu v nas.Smo kopija univerzalnega boga.Pri nas so otroci,ki so brezmadežni,neobremenjeni in enostavni,najboljši in najmočnejši jogiji.Bolj,ko je vaš um prazen,bolj je vaš subtilni sistem prevoden,tako znotraj sistema,kot vnos energij preko čaker iz kozmosa.
všeč
heinz28. 11. 2009 17:30:33
Narava je preprosta, zakomplicirani (beri zakompleksani/ nenaravni) smo ljudje, ki ubogi reveži mislimo, da se bomo srečali z nekimi božanstvi v onostranstvu, če bomo hodili v gore ali tam celo umrli..
"Razlaga" kot praviš, sploh ni razlaga, niti ni moja, gre za dejstva, ki so razumljiva otrokom (če jih že ravno omenjaš).
V gore hodim z namenom, da bi se razbremenil zakompliciranih, filozofskih, verskih in ne vem katerih še čarovnij.
Dvomim, da človek obremenjen s tolikimi verskimi dogmami, v hribih lahko tako sproščeno uživa kot večina nas, ki se z mejnimi vedami (hvala bogu) ne ukvarjamo.
Pred leti sem aktivno preučeval in poučeval Sveto pismo. Tega ne počnem več, pa ne zato, ker bi bilo to nekaj slabega, ampak preprosto, ker je treba teorijo tudi užiti na preprost življenski način. To nam je dano, oz to je namen.
Osnovna napaka večine verstev je pač v tem ,da bodisi, njeni verniki želijo postati "kakor bog", ali pa (kar je podobno) želijo imeti boga "po svoji podobi".. Malikovanje. Kdor ni Bog, je zanj zgolj malik (zlagana podoba). Tudi jaz (ali ti) sem torej malik, če hočem biti "kakor bog", ali če si ga predstavljam "po svoji podobi". Zato ne pretiravajmo s čudnimi idejami (konec koncev pa se je bogovom ki imajo v oblasti: dež, veter, ogenj (vreme), blagostanje, kolektivnost itd, popolnoma zmešalo.
Vsi vemo, da je za to kriv človek. Torej je močnejši od naštetih "bogov" in "boginj".
Viharnik, če si tako želiš razpravljati o nekih verskih (kar nikakor ni isto kot duhovnih) vidikih ali občutkih doživljanja gora, predlagaj Tadeju, naj odpre še eno temo : "verski pogledi planincev", a verjemi da če se to zgodi, boš tam zagotovo hudo osamljen.
Srečno, oz., po pameti v hribih!, velja za naju in za vsakogar!
(+1)všeč
heinz28. 11. 2009 18:30:03
Reksi preprosto uživa in se z ničemer ne obremenjuje. To je prava modrost!
1
(+1)všeč
viharnik28. 11. 2009 18:43:36
Se strinjam Heinz!.Prav to sem hotel podati,pa ste na koncu vse pomešali med sabo...Zato pa petnajst minutna meditacija zjutraj in zvečer v stanju brez misli,ko srce(duh) postane vodnik,namesto glave(emocij),ne škoduje baje,preverjeno.
všeč
Kriška28. 11. 2009 19:30:24
Viharnik, rada te imam, rada berem tvoje opise izletov v gore, objavljaš res lepe fotografije, ampak vseeno mislim, da razlage verskih sistemov res ne spadajo na hribi.net. Lepo in prav, če včasih s kakšno besedo poleg opisa izleta omeniš tudi tvoje psihično počutje ob uživanju razgleda, vse te podrobne razlage verskega sistema, religije, ki jo prakticiraš, pa me motijo. Privoščim ti tvojo vero, ampak pusti nam, da informacije o religijah iščemo drugje, ne tule.
(+1)všeč
bronkobil28. 11. 2009 21:43:39
Že Kosobrin je rekel "za vsako bolezen rožca raste"

Torej proti pretirani nestrpnosti, živčnosti in podobnim motnjam baje blago pomirjevalno delujejo kamilica, melisa, (hmelj - tale je zelo zanimiva), pasijonka (baldrijan pa morda le v primeru, če bo viharnik kdaj o svoji duhovnosti napisal več kot 50 vrstic)
všeč
mad matheuss29. 11. 2009 01:36:41
forum razmere =/= forum duhovnost

Škoda da ni še za pamet kake žavbe velik nasmeh
všeč
viharnik29. 11. 2009 07:52:06
Me veseli,da ste vsi na duhovnem področju tako samozadostni in tako prepričani,da obstoji le to,kar čutite trenutno na evolucijski poti in ne obstaja v človeku stanje višjega božjega kraljestva ali samadhi(popolna odrešitev in blaženost,enost),katerega se lahko doseže že tukaj in zdaj na tem svetu.Saj poznate tisti rek:Ko je učenec(sadaka)pripravjen in trka na vrata,se mu vrata odprejo.
všeč
bronkobil29. 11. 2009 08:56:59
Jaz sem pretrde glave zato, pa tud žavbe ni, da bi se mi kaj izboljšal.
Mogoče pa prav zaradi tega ne bom sodil o rečeh, ki jih ne zastopim. Če so napisane z dobro voljo in dobrim namenom, mi gotovo ne bodo škodile.


všeč
mad matheuss29. 11. 2009 09:24:28
Nisem sodil o viharnikovih "stvareh". Vsakomur svoje. Opozarjal sem samo, da na ta forum ne spadajo. Je to tako težko razumeti?
(+1)všeč
gregcs129. 11. 2009 09:30:17
@bronkobil

A imaš mogoče kak nasvet, kako zasaditi in skrbeti za pasijonko, da bo rastla? Večkrat sem že poskušal, pa nekako ne uspeva. Da bi jo mogoče dal v toplo gredo? Zimski vrt? Tegl pa posebno zemljo not?

velik nasmeh
všeč
geppo29. 11. 2009 09:33:28
Pasijonka...
Pasijonka1
všeč
jprim29. 11. 2009 09:40:51
Viharnik, pa brez zamere, si ti zelo osamljen človek ali si sam.zmeden
všeč
viharnik29. 11. 2009 09:46:00
Jaz nikoli,ker me Božja družba vedno spremlja,kjerkoli že sem.
Tako kot na primer Sri KALKI-božanstvo svetega ognja1
všeč
gregcs129. 11. 2009 17:37:05
Mene pa bolj zanima (iz gole radovednosti) kako si zajadral v te vode? Predvidevam da si bil vzgojen v krščanskem duhu?
všeč
viharnik29. 11. 2009 19:47:32
Misliš,zajadral ali odjadral?
Nikakor ne želim iz Hribi net,narediti ezoterika net,vendar če me že sprašujete,potem ne morem zanikati Boga v nobenem primeru.Jaz sem podobno kot Tomaž Humar,duhovnost zajemal z velikimi žlicami,še od mladih dni.Verstva,knjižna načitanost in ostala prepričanja,nimajo nobele vloge pri iskanju polja enosti.Biva v vsakem v globinah izmed nas,ker smo kopija univerzalnega Boga,Treba je le slediti globinam duha v sebi,kaj ti veleva.V sedanjem kaosu civilizacije prav gotovo težko.Stik z pravim duhom(potjo)v sebi lahko dosegamo le z redno meditacijo(stanje brez misli,srce naj prevzame vodstvo nad "vsevednim" intelektom-glavo,kjer bivajo pogojenosti.Levi kanal ob čeluobtoževanje da nisem vreden ničesar,ter desni,ko pravimo,da smo najboljši od vseh.To dvoje je hud priblem v družbi,kar mu pravimo Ego.Tega se znebimo le z redno meditacijo,ko se na neki točki korenito bori za obstoj,kasneje pa mora tudi on oditi.Ko se to zgodi,potem je vaš duh resnično svoboden,rešen vseh idej,napuha,skrbi,prihodnosti,preteklosti,saj je nepogojen in biva v čisti sedanjosti.To je posebno stanje zavesti svetnikov,ki je večno,nepogojeno in odvisno od česarkoli,podobno,kot ga je opisoval Tomaš visoko v stenah Himalaje.Samo si,eno s sabo,ni več vprašanj,vsa tesnoba in negotovost izgine,čutiš in vidiš vse večplastno okoli sebe,duh plava v pra duhu.
Vse vere so nastale le kot posledica Božjih poslancev na zemljo:Jezus-krščanstvo,Mohamed-kasneje Islam,Buddha-budizem,Krishna,Rama-hinduizem.kasneje so vse svete tastamente in priporočila precej potvorili sebi v prid.Eno je izkrivljena vera,drugo pa osebnostna rast.Sledi svojemu duhu.On najbolje ve,kaj je dharmično-božanski protokol,vse drugo,kar vidiš in slišiš zunaj sebe,opusti.Lastni duh ve,kaj se sme in kaj ne.
Citiram izvor naše sahaja Yoge:
Iskalci notranje resnice so pogosto razočarani nad hinavščino organiziranih religij in prevarami lažnih prerokov in učiteljev.Vendar pot do duhovne realizacije obstaja.O njej so govorili Buddha,mohamed,kristus...,Vsak človek lahko pride do tega naravnega stanja zavesti.
Onkraj znanih vidikov človeške zavesti-fizičnih,razumskih,čustvenih,psiholoških,obstaja neko drugo stanje zavesti,o katerem so pogosto govorili umetniki,pesniki,preroki,a so gaimenovali z različnimi imeni.
To stanje zavesti premaga meje človekove osebnosti z vsemi njenimi konflikti in se približa srcu realnosti,absolutnega.To je Yoga o kateri govore Vede.Je združenje s celoto,je vesoljna skladnost,harmonija.Je popolno zadovoljstvo,kjer zblede vse tesnobe in strahovi,tudi bolezen in smrt se mora umakniti.Po Buddhi je to Samadhi,po bibliji Božje kraljestvo,po Zenu Satori.Najbolj preprosta in neposredna pot do tega radostnega sveta je Sahaja Yoga.Lp-Rok
všeč
aljazek29. 11. 2009 20:06:33
Viharnik, jaz te razumem. Vzhodne religije so mi blizu po razmišljanju, čeprav se sam k nobeni ne uvrščam. Najbližje sem slovanskemu "poganstvu" ali preprosto panteistični filozofiji. Oba čutiva v sebi isti plamen, istega "boga" a druge besede in "zgradba religije". Kot vidiš nekatere moti to, pa je dobro malo omejiti. Poglej mene, napisal bi že svojo versko knjigo na hribi.net, a se zadržim. Navsezadnje ne bo tvoja vera nič manjša, če je ne širiš med ljudi, ki jih ne zanima. Lahko se pa midva kaj zmenima :-)
1
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki