Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Nevarni biki

Natisni
megalodon2. 07. 2011 19:29:27
Dodajam še na splošni forum. Zanimajo me tudi vaše izkušnje, sam imam že eno iz Zelenice. Sva s prijateljem bežala na "plato" nove koče v gradnji. Tokrat pa še z otroci.
Danes smo se družinsko s tremi otroci (3,6,8 let) odpravili na Dovško Babo a nismo mogli niti do planšarije na Dovški Rožci. Že spodaj na poti smo opazili napis Pozor hud bikeek, pa nisem hotel strašiti otrok, čeprav je vsaj večji kar naprej spraševal če nam lahko kaj naredi... Kot pogumencool očka nisem niti trenil mežikanje, čeprav sem tukaj na forumih že zasledil zapise o tem biku.
No ampak kaj nas je pričakalo pred "kočo". Kakih 50 metrov pod kočo smo se preventivno ustavili, saj smo videli bika ki je kopal in tulil, kljub temu, da sta bila čisto zraven dva "oskrbnika", ki sta nekaj žagala. Ko pa ga je zaradi našega obotavljanja eden hotel odgnati, se je bik zapodil v njega, ga podrl in za las ga je rešil drugi. Ženska na balkonu je samo cvilila. Nič ne pretiravam, situacija je bila resna. No ker bika "ta domači" niso znali ukrotiti sva se z ženo zaradi varnosti otrok in sebe raje odločila za povratek brez vrha.
Zdaj pa bistvo. Mene po domače "boli" za vrh ker sem že bil gor, pa tudi varnost mi je vedno na prvem mestu, ampak to razložiti otrokom predvsem najmlajšemu, ki je pri 3 letih res priden hribolazec je pa malo težje. Otrokom pač vrh, pa žig... pomeni veliko. Niso še brali Nejčeve knjige Potnasmeh. Kako si lahko nekdo dovoli na javni planinski poti pasti živino, ki je ne obvlada in je nevarna za planince??!!!!jezen
Se opravičujem za malo daljši zapis, ki je nastal zgolj v vednost in ravnanje predvsem družinam, ki bi šle tja gor. Svojo rit mogoče še rešiš, kako bi pa za sabo vlekel tri "frocke" pa res ne vem.
všeč
YoYo2. 07. 2011 20:13:55
A si reku kravi dvakrat spizdi full?
Ženi oblečeš rdečo jakno, ostali se pa rešite nasmeh
Hecam se, je pa stvar skrajno resna. Tudi sam večkrat naletim na podoben primer in te čisto razumem. Gadno ja zmeden
všeč
ljubitelj gora3. 07. 2011 00:36:14
Sem iz velike kmetije, imamo veliko živine, tudi bike, prave mr*ine, na pašo ne dajemo odraslih bikov, ampak pri natovaranju na tovornjak pa me je strah, ker se tudi sam bojim teh mr*in, čeprav me dostikrat ni poleg, še očeta je enkrat manjši domači bik vrgel po tleh in v otroških letih neprijetna izkušnja. Tudi lastniki teh bikov, se morajo zavedat njihovo napadalno moč. S kravam pa nimam nobenih problemov, so mirne in ne napadalne. Obstaja tudi rešitev, kako se ubrant pred bikom a ne priporočam, palica reši problem.
všeč
@rekar3. 07. 2011 07:25:43
Tisti, ki se boji krav in bikov mu priporocam naj ostane doma ali pa naj se jim odmakne.Vecina planin je v privatni lasti, zato nobeden od kmetov ne bo odgovarjal ,če hoditmo po njihovi lastnini, posebno če ima se opozorilno tablo pa res nimaš kaj tam iskati. To je lih tako kot pred hiso piši, pozor hud pes.
všeč
skalar503. 07. 2011 11:03:04
zanimiva tema. Odgovornost kmetov za "napad domače živali"? Kaj ko bi kakšno besedo ( aktualna zakonodaja) na to temo pripisal kakšen pravnik (odvetnik)? Da nebi juristični laiki mlatili prazne slame...
1
všeč
megalodon3. 07. 2011 13:41:17
@rekar, upam da sem tole narobe razumel "kdor se boji bikov in krav". Sam sem skoraj vse počitnice v mladosti preživel na pravi gorski kmetiji. In naslov niso nevarne krave (ker so tako kot je napisal @ljubitelj gora mirne in neproblematične) ampak nevarni biki. Me zanima kdo se s tremi otroci ob sebi(ali pa tudi sam) ne bi ustrašil 400-500 kg težkega bika, ki napade še svojega oskrbnika. Glede odgovornosti in ukrepov veterinarske inšpekcije pa si preberi tole iz leta 2003:
BIK JE POBESNEL
V sredo dopoldne se je "utrgalo" plemenskemu biku na Tegoški planini pod Košuto. Vse se je začelo, ko se je 57-letni pastir J. J. (doma je iz okolice Kranja) odločil s prijateljem obiskati svojega pastirskega kolega na planini Pungrat. Med hojo je pobožal kravo iz svoje črede in očitno s tem močno razburil bika, ki ga je napadel od zadaj z leve strani in ga sunil v prsni koš ter mu poškodoval več reber. Mož se zdaj zdravi v jeseniški bolnišnici. Na pomoč je priletel helikopter s posadko reševalcev, ki so nesrečnega pastirja odpeljali, o dogodku pa očitno nihče ni obvestil veterinarskega inšpektorata, saj so za dogodek zvedeli od nas: "Ne, nihče nas ni obvestil o napadu bika. V podobni nesreči lani na Goški ravni je bik ubil človeka, nato pa smo odredili zakol plemenske živali," je povedala inšpektorica Mojca Fock. vir: Dnevnik.si

@ljubitelj gora, kako palica reši problem, ko je v našem primeru bik štartal na oskrbnika ker ga je ta skušal s palico odstraniti.
všeč
YoYo3. 07. 2011 13:58:32
Megalodon, kaj ti ni jasno v tem stavku:

"Quote"Ljubitelj gora- Obstaja tudi rešitev, kako se ubrant pred bikom a ne priporočam, palica reši problem.

Lepo vzameš od Sergeya Bubke palico in ga preskočiš velik nasmeh

Hehe, hecam se. Ljubitelj gora, razloži lepo, me tudi zanima..
všeč
ljubitelj gora3. 07. 2011 14:05:22
Prveč neresno jemljete bike, izogibajte se jih na daleč, če samo pogleda proti tlem in kaj z nogo koplje bi moral biti že na varnem.
Če govoriš o 400kg bika pa res ni tako velik skoraj, toliko imajo naši domači biki mesa, kaj šele živa teža, zato mene ponavadi pri natovarjanju sploh ni poleg. Povprečno imajo mesa dobrih 350kg. To s palico ne nuca, če že proti tebi leti, ampak ti koristi samo letenje-bežanje na polno, palica je primerna v začetku besa bika, d apokažeš, kdo je glavni, tak sem jaz samo enkrat naredil, je že kopal, pa gledal v tla, sem sam palico razlomil na njemu, druge rešitve tisti čas nisem vedel, saj mi je žal, da sem moral to storit, živali sovražijo tepenje in drago vrnejo nazaj, ampak bik bo takrat že pod nožem.
Priporčam, če vidite bika pojdite kontra ali ga na široko obidite, kakršnokoli draženje se lahko obrne v kakšno nesrečo.
všeč
megalodon3. 07. 2011 14:26:42
@YoYo dobra velik nasmeh

@ljubitelj gora hvala, glede ocene teže sem pa čisti laik, pa nisem hotel pretiravati čeprav bi mu tudi jaz dal več. Če skrajšam bil je težkokategornik.mežikanje
Sam sej se ve: veliko v mišicah mal v glavi.jezik
všeč
@rekar3. 07. 2011 15:52:21
@megalodon
Dobro preberi, pa boš razumel. Če je opozorilna tabla POZOR HUD PES ne bos sel k njemu, če pa pise POZOR HUD BIK pa tudi nimaš kaj tam iskati.Vsaj malo reda se držite kaj pise na opozorilnih tablah.Vedi pa ,da se dobro razumem na zival, sem tudi jasz v mladosti pasel zivino, pa še danes mi ni tuje.
všeč
megalodon3. 07. 2011 16:01:38
Nisem mislil, da se bom moral še enkrat oglasiti. Ne vem kaj ti ni jasno.
Hodili smo po MARKIRANI POTI in nikjer drugje. Če pa planinci nismo zaželjeni ali pa je ogrožena naša varnost, naj komisija za pota pot že spodaj zapre (kot ob podorih, potrganih jeklenicah...), pa se bomo brez problema obrnili in obiskali kako bolj varno in prijaznejšo planino/goro.
Ta zapis sem objavil samo zato, ker smo hodili po označeni planinski poti, nikomur nismo povzročili škode, ga ogrožali... Ampak saj je kot kaže škoda besed, tam nas pač ne bodo več videli, vsaj dokler ta bik ne postane zrezek velik nasmeh.
všeč
branči3. 07. 2011 19:08:04
tudi jaz sem 28.6.2011 prišel na planino Dovška Rožca. Ko sem od koče hotel nadaljevati pot proti Dovški Babi se je proti meni zagnal bik. Bil je ves slinast in je grozeče tulil. Kljub temu, da sem vajen živali sem videl da z njim ni šale, tako da sem se umaknil nazaj na plato koče. Ko ga je oskrbnik zamotil s priboljškom sem lahko hitro nadaljeval pot in to ne proti Dovški Babi, vendar sem se raje napotil na Gubno. Ko sem se kasneje vračal, je bil k sreči bil na drugem koncu planine. V razgovoru s prijaznim oskrbnikom sem izvedel, da na bi imel bik smo slab dan, ter da drugače ni napadalen zmeden Pa še to opozorilna tabla je bila takrat samo glavnih vratih na cesti, dočim pa je na ostalih delih, kjer je možnost priti na planino ni bilo. Tako obiskovalci tega konca polagajte pozornost na tega bika, ker sploh če vas opazi na cesti, ker je zelo nepredvidljiv.
všeč
kaveljc3. 07. 2011 21:47:37
rekar oprosti tvoji komentarji so čisti poden.. upam da te sreča kak pobesnel bik potem pa se ne boš delal več pametnajkoviča! Dejstvo je da vodijo preko planin markirane poti in da so kot take javne in dostopne vsem planincem! in zato morajo biti varne.... pobesnele bike pa naj dajo za zrezke ali pa v ograde... ali pa naj planinske poti speljejo drugje.. rekar če tega ne razumeš ti pa res ni pomoči..
pa brez zamere!
všeč
capraibex3. 07. 2011 21:48:07
Na planšarijah bi morali moteče oz. nevarne živali osamiti oz. fizično preprečiti,da prihajajo v stik z ljudmi.Ni dovolj na rampi tabla Pozor bik.Tak primer je bil na Pungratu,preko pašnega območja vodi cesta na Šijo.Tako greš biku dobesedno v naročje.Mislim da obiskovalcev planin ne zanima kaj je @rekar pasel v mladosti,bolj mogoče kako varno priti na planšarijo in iz nje,nenazadnje so ravno obiskovalci pomemben vir zaslužka planšarij.
všeč
B24. 07. 2011 13:02:46
Popolnoma se strinjam z ugotovitvami nekaterih. Planinske poti so bile speljane po uhojenih stezah, kolovozih in poteh. Bile so trasirane (tudi)po privatnih zemljiščih in to z dovoljenji lastnikov (pa dostikrat tudi ne!). V preteklosti to ni pretirano motilo nikogar - sedaj pa vedno bolj! Ljudje svoje imetje ščitijo in varujejo lastnino - in na svojem delajo kar hočejo! Tako je - in ga ni zakona, ki bi jim to preprečil! Tudi sam sem doživel (pred leti) napad bika na markirani poti iz Planine pod Golico proti Javorniškemu rovtu. V hišici ob (markiranem) kolovozu je bilo več oseb in pobesnel bik se je zapodil za mojo spremljevalko. Reagiral ni nobeden in bik je izbuljenih oči in ves penast kopal in tulil - pomagala je palica! Tudi nad Gradiško turo se je pred leti pasel konj, ki so ga oči že nadaleč izdajale, da je napadalen! Tudi v tem primeru se je usmeri v napad na mojo spremljevalko in rešili smo problem z umikom za bor - ter uporabo palice... Drugače pa je z ljudmi, ki živali in njihovega obnašanja niso navajene... Svetujem, da smo obiskovalci pametni in razumevajoči - in spoštujmo privatno lastnino! Obnašajmo se temu primerno in uvidevno! Za planinske poti skrbi območno planinsko društvo in na tega se je potrebno obrniti, če naletimo na težave na planinski poti. Katero PD je to, zvemo v planinski koči, na napisih, ki so na usmerjevalnih tablicah in drugače. Naslovi in drugi podatki pristojnega PD pa se najdejo na spletni strani PZS. Pa mnogo zadovoljstva in užitkov na planinskih poteh, brez ogrožanja domačih živali in sporov z lastniki zemljišč!
všeč
@rekar4. 07. 2011 13:25:25
@kaveljc
Pišeš in obnašaš se kot da si planinske poti kupil.Večina planinskih poti vodi po privat zemljišču in nobeden vas na bo preganjal če se boste normalno obnašali in se držali planinskih poti,drugače vas ja pa po vseh brespotjih dovol, češ saj je vse naše.Zavedaj se da je bila živina po planinah prej kot pa so se markirale planinske steze, sesaj bi pa kar živino odgnal, da bi bil ti gospodar na planinah. zavedaj se, da to ne bo šlo, zato ti pa jaz priporočam, da rajši ostani kar doma med štirimi stenami.
všeč
@rekar4. 07. 2011 13:41:31
Pripomnil bi še, da so plansarije zato, da se čez poletje prepase živina, pastirji pa so placani po glavi prepašene živine. Nebi pa smele planšarije izvajati gostinsko dejavnost kot se to dela, tisti ki mislijo, da so planinci so pa skozi bolj zahtevni. Oprostite pravi planinci se znajo obnašat in držat planinskega reda.
všeč
@rekar4. 07. 2011 13:41:34
Pripomnil bi še, da so plansarije zato, da se čez poletje prepase živina, pastirji pa so placani po glavi prepašene živine. Nebi pa smele planšarije izvajati gostinsko dejavnost kot se to dela, tisti ki mislijo, da so planinci so pa skozi bolj zahtevni. Oprostite pravi planinci se znajo obnašat in držat planinskega reda.
všeč
jprim4. 07. 2011 14:59:05
Sam napis na lesi ograje Hud bik sva srečala zadnjič na Planini Šiji, kdaj sva prebrala napis, komaj takrat ko sva zapustila planino.
In potem vprašanje tebi rekar, kako potem priti do skute in smetane na planini Šija, če odsvetuješ obiske takih planin, sama mislim, da je to pastirjem in pastiricam dodaten zaslužek, mi, ki pa takšnih dobrot doma nimamo, smo pa tudi veseli - no vsaj jaz, če si malo obtežim nahrbtnik.
LP!
všeč
samoa4. 07. 2011 16:31:37
@rekar piše: "večina planin je v privatni lasti", pa naprej"večina planinskih poti vodi po privat zemljišču".O.K., samo če ne bi mi -zahtevni- planinci, hodili na planšarije po dobrote, ne vem če bi pastirji ravno preživeli od plačila po glavi živine.
In tudi ne vem , če jim bo ravno všeč, ko pišete, da se na planšarijah ne bi smeli iti gostinstva(primer Prevala,...)
všeč
megalodon4. 07. 2011 17:29:49
Naša "dogodivščina" je zelo hitro dobila epilog.nasmeh
Pokazalo se je, da lepa beseda lepo mesto najde, kajne @rekar.zavijanje z očmi

Po incidentu sem na Komisijo za pota pri PZS opisal naš dogodek.
Vsa pohvala Miru Erženu iz PD Dovje-Mojstrana in podpredsedniku PZS Tonetu Tomšetu za hitro in učinkovito rešitev. V dopisu, ki sta mi ga poslala piše med drugim tudi tole:

Na osnovi opozorila, ki nam je bilo posredovano v nedeljo , 03.07.2011 o incidentu, ki se je 02.07.2011 zgodil na Dovški Babi med pastirjem in bikom ter o potencialni nevarnosti za planince, sem se takoj po sprejetem obvestilu, pogovoril s predsednikom Agrarne skupnosti Dovje-Mojstrana. Zaradi problemov z bikom, je Agrarna skupnost bika včeraj že umaknila s planine, tako, da nevarnosti ni več.

Torej če malo obrnem slovenski pregovor: je planinec sit in bik cel.velik nasmeh

Zdaj pa kar brez strahu na Dovško Rožco, so gor samo še prijazne krave.mežikanje

všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki