Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Nadomeščanje elektrolitov ( v prahu ) ?

Natisni
Swiss15. 07. 2012 09:51:46
Pozdravljeni !

Zanima me , kakšne elektrolite v prahu uporabljati za redehidracijo in kje jih kupujete ?
LP in srečno v Gorah !
všeč
Janez Seliškar15. 07. 2012 10:02:05
Brez kemije mi v hribih živeti ni! Ne pretiravaj v svojih aktivnostih, pa Te ne bodo obletavale take nespodobne misli.

Gore niso dirkališče, ampak užitek!

Po turi prav prija eno pivo ali pa dva!
(+3)všeč
GregorC15. 07. 2012 10:12:01
Jaz imam največkrat kar isostar al pa cedevito. Ampak oboje razredčim precej bolj kot piše v navodilih. Če je tura daljša pa v vodi raztopim tudi kakšno magnezijevo tableto.
Pa pivo al pa radler po turivelik nasmeh.
Lp
(+2)všeč
Keko15. 07. 2012 10:15:38
Za normalno pohodništvo v gorah ne rabim nobenih kemikalij in sem kljub temu dovolj hitro na poti. Zjutraj pojem kakšno banano, na sami poti kakšno energijsko čokoladico ali dve, spijem dovolj vode in sem dober za cel dan. Ko si primoran posegati po kemijskih dodatkih, je to že nepotrebno forsiranje, ki telesu več ne koristi ampak v glavnem škoduje.
Dodatki, ki jih je omenil GregorC, popolnoma zadoščajo.
(+3)všeč
tol15. 07. 2012 10:42:34
velik nasmeh

Beseda "kemija", "kemikalije"... GROZNO kajne? velik nasmeh

Naprimer : Kemikalija oz. Kemikalije (množ. sam.) je skupno ime za kemijske spojine, snovi, elemente, zmesi in pripravke.

Pivo pridobivamo z kemičnimi reakcijami. Torej bog ne daj, da bi pili pivo. velik nasmeh


Čisto resno: Ljudje smo si različni in nekateri se bolj potimo kot drugi ali pa imamo še kakšne zdravstvene pomanjkljivosti ali težave. Pri nas/nekaterih lahko prihaja do tega s potom izgubljamo več elektrolitov kot neko drugi. Zato pač moramo med samim naporom, v tem primeru hribolazenjem, zaužiti več teh groznih elektrolitov, ki pa so - natrij
- kalij
- kalcij
- magnezij
- klorid
- bikarbonat
- fosfat
- sulfat

Nekateri starejši prisegajo na malinovec, ki mu dodajo sol.
Obstajajo pa gorzni pripravki v praku, ki jih lahko kupiš v trgovini. Razni isosporti, isostar,...

Jaz bi ti priporočal kakšno Basico ( sigurno ga dobiš v lekarni) ali pa Iso drink, ki ga dobiš v DM-u.

Je pa teh produktov malo morje...
(+5)všeč
ljubitelj gora15. 07. 2012 10:43:39
Samo vodo za tisti dan ko sem v hribih mi ne bo škodoval, če se kaj zniža na minimum, s seboj po novem nosim tudi rozine beri OH je cca 70g/100g + frutabele, tiste iz Fructala.
všeč
bizmbazm15. 07. 2012 18:22:43
Jst prisegam na kakšno čokoladico, Frutabelo in vodo. V dolini ali v koči pred spanjem pa kakšno pivo. To je to.
všeč
mailman15. 07. 2012 18:27:55
Keksi Grancereale, pa frutabelce, pa pol litra cedevite plus precej vode...po turi mrzel UNION!!!jezik
všeč
bostjanp15. 07. 2012 20:12:30
V rugzaku meh z 2 l isostar, zmešanim s pol manjšo dozo kot jo priporočajo. Zraven še ena merca za en meh, če slučajno zmanjka tekočine. Za pod zob pa nekaj energijskih ploščic, sadje, sendvič, paprika, rozine in stari dobri bonboni dextro energen. Po turi pa obvezno pivo za nadomeščanje izgubljenih snovi, ker ga hudo priporočajo in pa močan topel obrok. Preizkušena hidracija in prehrana, ki te drži pri močeh in pripravi za naslednji dan za nov napor. Kemija gor al pa dol, če bi na to gledal, bi bil v hribih lačen, voda pa itak teče iz skoraj vsake skale; kje pa danes ni kj kemično obdelanega. Velik je treba pit, to je najpomembnejše. Huje je bit žejen, kot pa lačen. Verjemte.
všeč
Swiss16. 07. 2012 07:49:34
Pozdravljeni !
Zahvaljujem se vsem za strokovne nasvete . Vsi po vrsti mi bodo pomagali pri odločitvi , kaj naj nesem s seboj . Se vidimo !
LP in srečno v Gorah !
všeč
mailman16. 07. 2012 16:11:56
In Swiss imaš prav, da si to vprašal, oz. da se sploh zanimaš za to, namreč, pohodništvo je itak rekreacija in med rekreacijo je nujno potrebno vračati izgubljene soli v organizem!!! Sem o tem dosti prebral člankov od priznane športne zdravnice, pri kolesarjenju in pohodništvu se jih strogo držim, itak, da bi samo z vodo vse izdržal, a posledice pridejo kasneje, v poznejših letih! Telo bi vse še nekaj časa držalo, potem pa odpovedalo. Lp
všeč
Keko24. 07. 2012 14:44:51
V razmislek tistim, ki tako prisegate na razne športne napitke.
Članek je povzet s portala 24ur.

Znanstveniki: Z lažjo, da je treba piti športne pijače, so zaslužili dve milijardi, vi pa se redite

London, 24.07.2012, 12:37 | N.Š.

Že več let tudi rekreativnim športnikom dopovedujejo, da je treba piti še pred občutkom žeje, še najbolje športne napitke, izdelane posebej za športnike. Znanstveniki so zdaj te trditve postavili na laž. Trdijo, da so te pijače pravzaprav škodljive.

Znanstveniki trdijo, da je za občasno aktivne rekreativne športnike dovolj, če se zanašajo na žejo in pijejo vodo.

British Medical Journal (BMJ) je objavil raziskavo, ki je pod drobnogled vzela blagodejne učinke športnih pijač. Njihovo oglaševanje se je namreč v času pred olimpijado, ki bo marsikoga vzpodbudila k športni dejavnosti, močno povečalo.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli tako trditve industrije športnih pijač o dobrih učinkih na moč in regeneracijo telesa kot tudi denarni tok med to industrijo in znanstveniki, ki so v zadnjih letih vzpodbujali pitje tovrstnih pijač. Ugotovili so, da je bil problem dehidracije telesa obravnavan pretirano ter da je bolj kot za promocijo znanstvenih odkritij šlo za marketinško potezo.

Širjenje lažnega strahu

Urednica priloge Deborah Cohen je zapisala, da je preiskava BMJ pokazala, da so družbe, ki proizvajajo športne napitke, same financirale znanstvenike, ki so nato širili strah o dehidraciji. "Ameriški inštitut za športno medicino je leta 1992 prejel donacijo v višini 250.000 dolarjev, ki jo je prispeval proizvajalec pijače Gatorade. Štiri leta pozneje so začeli promocijo teorije, da mora biti dehidracija telesa ničodstotna, in športnikom svetovali, da ves čas pijejo."

Gatorade je seveda v oglasni kampanji kmalu ponudil odlično rešitev – ob pitju njihove pijače bo hidracija telesa vedno zadostna.

Obljube večje od dejanske učinkovitosti

V eni od študij BMJ so na univerzi Oxford preverili 431 oglasnih obljub o 104 športnih izdelkih, vključno s športnimi pijačami.
Za več kot polovico navedb niso s testiranji našli nobenih potrditev. GlaxoSmithKline je bilo edino podjetje, ki je bilo pripravljeno posredovati študije, na podlagi katerih so dokazovali učinkovitost svojih športnih pijač, a je bilo ugotovljeno, da je bilo v metodologiji storjenih več napak.

Zaključek raziskave je tako bil, da 85 odstotkov študij, na katerih naj bi temeljila oglasna sporočila, pretirava s potrditvami o odličnih učinkih testiranega produkta, da so testi večkrat nezanesljivi, predvsem pa, ker jih financira kar proizvajalec, rezultati ustrezajo njegovim željam, pa če zato obstaja znanstvena podlaga ali ne.

Telo nima pojma

Med newyorškim maratonom leta 1970 so tekačem po pisanju Cohenove svetovali, da ne pijejo veliko, da ne bodo prepočasni. V nekaj letih je industriji športnih napitkov uspelo vzgojiti povsem drug mit. Največji uspeh Gatoradovega športnega inštituta je zagotovo, da so prepričali ljudi, da občutek žeje – homeostatični mehanizem telesa za zaznavanje in odzivanje na dehidracijo, v resnici ne deluje dobro. In na podlagi tega je industriji športnih pijač samo v ZDA uspelo zgraditi več kot dve milijardi dolarjev vredno industrijo.

Čeprav proizvajalci obljubljajo, da bodo tisti, ki pijejo športne pijače, na tekih in maratonih uspešnejši, pa je raziskava BMJ ugotovila, da tisti, ki med tekom pijejo le, ko so žejni, in ne pijejo športnih pijač, niso nič počasnejši.

"Ideja, da telo žejo sporoči prepozno, je navaden marketinški trik industrije športnih pijač," meni Tim Noakes, soavtor študije BMJ.

Športne pijače niso za otroke, poleg tega redijo

BMJ je preiskal tudi vpliv športnih pijač na zdravje otrok. Industrija oglaševanje namreč usmerja tudi v otroke in starše z opozorili, da otroci med gibanjem enostavno pozabijo piti, zato je pomembno, da jih starši opremijo z njihovimi napitki.
Ker so te visokokalorične pijače oglaševane kot del vadbe, torej nečesa zdravega, jih starši in otroci nato vidijo kot nepogrešljiv del zdravega načina življenja in kot odlično nadomestilo za klasične sladke pijače.

Ameriško združenje pediatrov je že pred nekaj časa opozorilo, da je najboljša tekočina za športno aktivne otroke voda. V športnih pijačah je namreč ogromno sladkorja, ki prispeva k debelosti in zobni gnilobi.

Strokovnjaki tako pravijo, da bi otrok 2,5 dl športne pijače lahko spil šele po intenzivni vadbi in potenju, ki traja vsaj 90 minut.
K športnim pijačam se vse pogosteje zatekajo tudi ljudje, ki menijo, da jim "primanjkuje energije", a strokovnjaki opozarjajo, da bodo tisti, ki dan večino presedijo, a vseeno pijejo te pijače, s tem le nakopičili kilograme, saj pol litra športne pijače običajno vsebuje okoli 150 kalorij, poleg tega nekatere od teh pijač vsebujejo sestavine, ki so povezane s srčnimi boleznimi in vedenjskimi motnjami. Športni napitki naj bi bili tako primerni le za športnike, ki potrebujejo dodatne kalorije, sladkorje in soli, česar pa običajnim obiskovalcem fitnesov in rekreativnim športnikom ob pravilni prehrani ne primanjkuje.
(+1)všeč
Keko24. 07. 2012 15:39:43
Jaz sem v glavnem prišel do zaključka, da če je človek brez kondicije, mu športni napitki ne pomagajo, ker ti ne dajo kondicije, kot nekateri zmotno mislijo. Lahko ti bolj škodujejo, ker še dodatno obremenjujejo srce. Če pa imaš dovolj kondicije pa za normalno ,rekreativno pohodništvo zadostuje normalna, raznovrstna prehrana in čista, navadna voda, vsaj pri meni je tako. Kalorije in potrebne minerale dobiš z normalno hrano, tekočino pa z pitjem vode. Če pa športna aktivnost presega rekreacijsko mejo, so pa najbrž potrebni nekateri dodatni vnosi nekaterih snovi v organizem, vendar takrat več ne govorimo o amaterstvu in rekreacijskem udejstvovanju, temveč že o pretiranem športanju, ki pa nasploh ne prinaša več pozitivnih učinkov na telo in že začne organizmu bolj škodovati kot koristiti na daljši rok. Organizem se namreč preveč in prepogosto izčrpava.
(+2)všeč
jax24. 07. 2012 16:14:47
No, če je dejansko uspelo tudi kaki kredibilni znanstveni inštituciji pokazati, da je konstantna hidracija mit, je to vsekakor nekaj, s čimer se na podlagi lastnih izkušenj zelo strinjam. Ključen pri hoji je RITEM, in tega gotovo ne moremo držati, če ob tem še konstantno pijuckamo. In seveda ključno: če je občasna hidracija (recimo enkrat na uro) nekaj tako škodljivega in smrtno nevarnega, potem mi res ni jasno, kako je človeštvo lahko preživelo doslej. To je nekaj, kar se je skozi zgodovino počelo vedno in povsod, in sedaj pridemo do tega, da je to nekaj najbolj škodljivega. Pa še vsi smo živi. Svašta.
všeč
bostjanp24. 07. 2012 16:42:49
Še malo, pa bodo znanstveniki in "vsevedi človeškega telesa" dejali, da tudi voda iz pipe ni zdrava za hidracijo in da kupujte tisto vodo v štacuni. Ej, js že pijem isostar ziher ene 15 let, pa se nisn ob tem zredil niti za 2 kile. Metabolizem mi funkcionira, možgani tud in se na mnenja "takozvanih" znanstvenikov, ki so poklicani od ne-vem-koga že, kratko malo požvižgam. Ko sn žejen pijem in pijem kar mi telo pove, da naj pijem. Rosno hladno pivo po naporu hudo prija nasmeh ;pa naj me kdo popravi, če ni res. Tudi okoli prehrane je treba mal gledat, kaj se je pred turo in po turi, pa tudi telo in želje moramo poslušat, tako da ko zapaše domača klobasa in sočen zrezek je treba pač pojest in se požvižgat na kalorije. Jih telo pač rabi in to je bistvo vsega. Telo ti pove, da nekaj manjka in s čim nadomestit izgubo. Le poslušat se je treba, pa bo. Se mi zdi, da un znanstvenik, ki je tk pametn, ne bi spil pol litra isostarja, če mu ga ponudiš ob neznanski žeji zmeden Po moje bi kr izhlapel nasmeh
Tk da...pijte in jejte tist kar vam paše, pa bo to ziher najbolš za vaše telo.
(+2)všeč
mailman24. 07. 2012 16:59:51
Točno tko, bostjanp!!! Nimam kej dodat!!!
(+1)všeč
urbancek24. 07. 2012 17:46:07
Tudi jaz se strinjam... Kdor bi kaj vedel o delovanju človeškega telesa bi poznal pomembno funkcijo elektrolitov med vadbo. Elektrolite, minerale in še kaj je zato potrebno nadomeščati, v vodi pa tega pač ne najdemo...zavijanje z očmi
No, ko vas bo enkrat na kolesu ali pa kje drugje "zabilo", boste že vedeli zakaj služi tale "kemija".mežikanje
Voda pa je dovolj za nizko intenzivno vadbo, katero ste sklepam zagovorniki vode imeli v mislih... Ali pa ste vsi superljudje, ne vem...zmeden

P.S: Seveda naj bi človek vse to pridobil z normalno in zdravo prehrano, samo vprašajte se kako se ljudje dandanes, torej leta 2012 prehranjujemo? Ali res vnesemo redno vse potrebno v telo? In prav pomanjkanju, ki ga utrpimo iz redne prehrane, so namenjeni ti dodatki...cool
všeč
Keko24. 07. 2012 18:16:47
Tudi jaz kolesarim in v glavnem grem skoraj na vso moč nekje od 1,5 do 3 ure pri povprečnem srčnem utripu okrog 160, pri 47 letih. Poskusil sem že tudi športne napitke in ugotovil da pri meni ne delujejo. Če sem pil samo vodo ali napitke so časi na isti razdalji približno enaki. Če kolesarim več kot 2 uri vzamem s seboj kakšno čokoladico. Edina sprememba pri športnih napitkih je višji srčni utrip in čuden okus v ustih, ki mi ne odgovarja. Tudi zabilo me je že na kolesu, vendar to zaradi pomanjkanja kondicije predvsem spomladi na klancu proti domu, ki me zmeraj čaka na koncu ture.
všeč
jax24. 07. 2012 18:20:06
Že, že, ampak nekaj pa le pozabljate ...

Kar se elektrolitov tiče, jih ima telo čisto dovolj na zalogi za nekajurno vadbo. Če pa je ta daljša, pa običajno med njo ne samo pijemo, ampak tudi jemo. In kaj, a v sendviču s salamo pa ni nobene soli ali kaj? Elektrolite dobivamo s hrano.
In ja, hunger flat v hribih sem že doživel. Ampak vendarle mislim, da ta ni bil posledica pitja neizotonične pijače, pač pa premalo uživanja hrane med turo. Od takrat na to pazim nekoliko bolj. Pogosto tudi tako, da skušam na čisto vsakem postanku vsaj grižljaj pojesti, da ne bi prišel v prazno. Mislim da s tem dosežemo precej več kot s športnimi napitki.
(+1)všeč
jprim24. 07. 2012 18:27:30
Ja, res smo različni ...
Sama porabim približno do 12. ure kake tri energijske čokoladice, spijem kar precej mešanice, moj mož je lahko skoraj brez vsega.zavijanje z očmi
LP!
všeč
urbancek24. 07. 2012 19:17:21
Če ne bi bilo nič na energijskih zadevah bi velike firme že davno propadle... Ker, če želiš, da se nekaj prodaja na DOLGI rok, potem mora biti stvar dobra oz. mora učinkovati...
Je pa res kot pravi jprim, smo si različni, zelo... Lp!nasmeh
(+3)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki