Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Nadomeščanje elektrolitov ( v prahu ) ?

Nadomeščanje elektrolitov ( v prahu ) ?

Natisni
Keko24. 07. 2012 22:39:14
Bom podal čisto osebno mnenje o tej zadevi, ki pa ni nujno da je pravilno, to je pač čisto moje razmišljanje glede na vsa dejstva, ki sem jih v življenju do sedaj uspel zbrati in mi dajo še kako misliti.
Če pogledamo nekaj deset let nazaj bomo ugotovili, da je bilo veliko, zelo težkih poklicev in opravil, ki so jih ljudje opravljali in niso uživali nobenih dodatkov in so kljub temu dobro shajali, imeli malo nekaterih bolezni, ki so danes zelo pogoste. Pojedli so velike količine preproste hrane, ki jim je dala dovolj energije in raznih vitaminov in mineralov, ki so potrebni za težko delo, ki je trajalo vsak dan od jutra do mraka in je bilo veliko težje, kot je pa danes pohajkovanje po gorah.
Se kdo vpraša zakaj je danes pri športnikih zmeraj več problemov s prebavo, kroničnimi vnetji prebavil, nenadnih smrti, zastojev srca in raznih drugih bolezni, ki jih včasih skoraj niso poznali.
Kako mislite da organizem dolgoročno prenaša vnos koncentratov, ki pretirano dražijo sluznico in kakšne bodo posledice čez nekaj let. Ali vam kdo pove, da je absorbcija nekaterih sestavin omejena in da se glavnina teh sestavin izloči in jih telo sploh ne absorbira, ker so v neprimerni, nenaravni obliki vneseni v telo.
Ali da ti koncentrati rušijo floro in favno v vašem prebavnem traktu, rušijo bakterijsko in encimsko sestavo, spreminjajo metabolizem.
Ali se ni pametno vprašati: zakaj že rabim to sranje? Da bom skočil višje, da bom hitrejši, da bom lahko dlje na poti, da bom prej na Škrlatici kot nekdo drug? Zakaj vse to?
A ni bolje uživati naravno, preizkušeno prehrano, piti tekočino v naravnih oblikah in prisluhniti lastnemu telesu, ko ti da vedeti da potrebuje počitek, naravno regeneracijo.
Ali kdo pove, da od teh stvari počasi postaneš odvisen in dobiš občutek, da brez teh stvari več ne funkcioniraš.
Dokler bo toliko vprašanj in nejasnosti okrog teh dodatkov in dokler ne bo nekdo nedvoumno dokazal, da te stvari delujejo, da niso škodljive za organizem jih jaz ne bom uporabljal, ker odlično funkcioniram brez njih.

Kot sem že napisal, to je moje razmišljanje in ni nujno da je pravilno.
(+7)všeč
ljubitelj gora24. 07. 2012 23:24:12
Končno je Keko odkril toplo vodo in povedal tako kot je.
(+4)všeč
ljubitelj gora24. 07. 2012 23:28:33
Dan danes je vse neki predelano, polno enih čudnih dodatkov in kao ni zdravju škodljivo, ja na kratki rok vrjetno ne na daljši pa, ni rečeno, da je vse naravno, bio zdravo in obratno, raznolikost in čim večji povdarek na nepredelano nam zagotovi najmanj zdravstvenih težav.
(+4)všeč
urbancek25. 07. 2012 07:58:41
Keko, vse to je res, samo pozabil si prebrati moj P.S. . Ne prehranjujemo se več tako zdravo kot včasih... In zato danes ni tako, kot je bilo več 10 let nazaj... Več 10 let nazaj ni bilo hipermarketov z vso mogočo ( dobro in slabo) robo itd. Ni bilo kapitalizma...nasmehmežikanje
(+1)všeč
TanjaM25. 07. 2012 08:42:34
Osebno pijem vedno samo vodo, zato sem si tudi v gore vedno nosila samo vodo. Letos sva se odločila, da poskusiva z energijskim napitkom - bolj razredčenim kot pa piše v navodilu, ker sva imela težave s tem, da nama je v trnutku zmanjkalo energije (pa sem vedno vmes glodala mandeljne in rozine). In razlika pač JE, seveda pa ti ne more nadomestit kondicije, ki je nimaš. Isto sem v "mladosti", ko sem trenirala, pila vodo, na tekmi pa isostar. Če piješ en. napitke samo ko res rabiš, se mi ne zdi nič narobe, ker kot pravi urbancek, kemija je zdaj v vsem, kar kupimo in tudi moje rozine verjetno niso ravno čiste kot solza.
(+3)všeč
viharnik25. 07. 2012 08:53:53
Energetski napitki poleg nadomeščanja mineralov, soli in vitaminov, pomagajo tudi, da preprečijo nastanek mlečne kisline v mišicah-musklfibr.Pijemo ga med akivnostjo in po turi, ko je telo še v teku(pulz, ogrete mišice), da je regeneracija bolj učinkovita.Koncenracija naj bo ne pretirana(dodana original plastična žlica na 1,5-2l. vode).
(+1)všeč
dprapr25. 07. 2012 09:25:16
Keko, dobro si zapisal!
Popolnoma se strinjam, da za rekreativni šport ne potrebujemo nobenih dodatkov. Čisto normalno se da opraviti 10 do 12 urno turo brez nekih posebnih napitkov in posebne hrane. Če potem telo potrebuje več časa, da pride v prvotno stanje, ni s tem nič narobe. Vemo, kakšne so posledice v vrhunskem športu, kjer se nenehno poslužujejo nekih "dodatkov" in se nenehno nekam mudi. Vsaka poškodba, vsaka utrujenost mora biti takoj odpravljena,... Ne poznam starejšega, bivšega vrhunskega športnika brez zdravstvenih težav!
Po moje je bolj pomembno, da gremo na turo spočiti, brez zdravstvenih težav, brez popivanja in težke hrane dan pred odhodom.
Na turi pa predvsem poskrbimo za dovolj tekočine in lahke hrane.
(+4)všeč
jprim25. 07. 2012 10:39:10
Tema se pa je razvlekla zavijanje z očmi... ne mešat energijskih pripravkov z našo prehrano - hrano, živili, ki so daaaaaleč od zdrave prehrane. Ne bi sedaj o tem, ker ta debata bi spadala na drug forum.
10-12 urna tura, ja rekreacijavelik nasmehzmeden
LP!
všeč
turbo25. 07. 2012 10:40:13
Vsak človek je oseba zase in vsled tega ima individualne potrebe, ki so v najboljšem primeru podobne potrebam drugih, enake pač ne. To je, ni univerzalnega recepta glede pijače in jedače, ki bi ustrezal širšim množicam. In prepričan sem, da bi tudi tisti, ki smo glede pijače in jedače zadovoljni s tem kar uživamo in mislimo, da smo "našli pravi recept zase" zagotovo lahko še kaj izboljšali.
Glede na štiridesetletno zahajanje v gore mi lahko verjamete, da sem preizkusil in poizkusil vse, kar se je v teh letih dalo dobiti pri nas in za mejo. In sem veliko jedel in sem navkljub temu konec dneva bil povsem izčrpan. In sem veliko pil in bil ne samo na koncu dneva temveč še kak dan za povrh povsem izsušen.
Bilo je obdobje izključno "legalne kemije" in obdobje izključno "kar narava ponuja".

Zavedati se je potrebno, da se ne smemo osredotočiti samo na tisti dan, ko gremo na turo. Dan poprej in dan potem sta enako pomembna, prvi kot priprava na "podvig" in drugi kot dan za regeneracijo. Nič ni prijetno, če si dan po turi lačen kot volk in izsušen to je suh kot puščava.
Glede hrane imam za običajen gorniški dan, ki traja vsaj 6h (raje več) štiri tanke rezine rženega kruha in nekaj rezin dimljenega sira. In ali dve banani ali vsaj dva kosa drugega sadja. Če tura vključuje tudi poplezavanje in ne samo hojo ali če je nahrbtnik kaj težji kot po navadi imam s seboj tudi energijsko ploščico ali dve. Pijača pa vedno razredčen energijski napitek, 2l v mehu, katerega cuzam kot malo dete preko celega dne. Če je napovedana vročina, vzamem še dodaten liter vode, če zagotovo vem, da je ne bom našel na ali ob poti.
Pozimi pa dodatno nosim s seboj še 1/2 l vročega nesladkanega čaja z dodatkom medu.
Vsekakor pa je zajtrk osnova, jaz poleti najraje maslo, marmelado, ržen kruh, sveže iztisnjen sok in veliko skodelico kave. Pozimi pa sem ter tja jajca s takim ali drugačnim dodatkom (slanina ali sir ali oboje ali celo kak paradižnik . . .)
Zame je zelo pomembno, da po turi nisem ne lačen ne žejen, še manj, da bi bil lačen ali žejen še dan ali dva po turi.
(+5)všeč
Janiel7425. 07. 2012 11:12:24
Accelerade v Maxximumu in kak Isotonik....tu nekateri govorijo le o vodi...če človek dehidrira (izgubi elekrolite itd) voda pač ne zadostuje! Telo pač potrebuje izgubljene snovi nazaj. Simple.
všeč
stefanb25. 07. 2012 12:46:30
Malo v razmislek.
zmeden
Citiram vir Finace:
Proizvajalci športnih eneregetskih napitkov so denarno podpirali znanstvenike, ki so nato zagovarjali njihovo pitje, čeprav naj bi bile celo škodljive.

Več si lahko preberete na:
http://medicina.finance.si/360382/Podkupljeni-znanstveniki-promovirali-%C5%A1portne-pija%C4%8De
všeč
Keko25. 07. 2012 13:28:41
Janiel74, voda zadostuje vsem živim organizmom kar jih je na zemlji in ne vem zakaj ne bi zadostovala tudi človeku. Tudi glede elektrolitov se zadeve preveč napihujejo. Človek ima na zalogi elektrolitov za več kot en dan. Nadomestiš jih pa po turi med regeneracijo in prehrano, ki jo uživaš po turi. Če pa tura traja več dni se pa to nadomešča z kakšnim bolj slanim prigrizkom in kakšnim orng raznolikim obrokom.
Mislim da nas je na tem forumu kar nekaj, ki lahko zatrdimo iz lastnih izkušenj, da nam voda povsem zadostuje. Da je pa človek po naporni turi utrujen in izčrpan, je pa povsem normalna zadeva. Telo ti namreč govori: "veš kaj Tinček, dovolj imaš za danes."
(+4)všeč
jprim25. 07. 2012 13:37:37
Eno stvar dajte razumeti, vsak posameznik ima drugačno presnovo, še posebaj ženske, eni bomo pač pili na dolgih turah isostar ali ..., drugi pa vodo, to je čisto enostavno, vsak se pač odloči za tisto kar mu ustreza ...
(+1)všeč
Anya25. 07. 2012 13:39:34
(+2)všeč
GregorC25. 07. 2012 13:44:40
Moje mnenje o takih raziskavah je pač tako, da so rezultati prirejeni plačniku oz. naročniku raziskave. Pa tudi če še tako poudarjajo neodvisnost.
Kar se pa same uporabe teh zadev tiče je pa toliko različnih, da ne gre metati vse v en koš. Sam uporabljam bolj razredčene napitke tipa isostar, dextro, cedevita..., poleg tega pa še veliko vode. Ponavadi imam na turu 1,5 do 2 l vode in pa okoli 0,5 l napitka. Odvisno od trajanja ture. Do 2 ur imam seboj samo vodo.
Kar se pa tiče ugotovitve, da se zaradi teh zadev rediš, je pa nesmisel na kvadrat. Da se zrediš pomeni, da si z njimi pač pretiraval, tako kot z vsako stvarjo. Če pač zaužiješ več kalorij kot jih pokuriš (ker jih ima telo še "na zalogi") je normalno, da se rediš. Zato je treba jesti z glavo in poznati samega sebe koliko potrebuješ.
Mislim, da vsak posameznik najbolje pozna svoje telo kako in kaj in sam ve kaj mu paše. Eni pretiravajo z raznimi energijskimi produkti, drugi pa z izogibanjem le teh.
LP in srečno v gorah za vodo ali isostaromvelik nasmeh
(+2)všeč
Janiel7425. 07. 2012 16:13:29
Keko nasmeh , voda zadostuje vsem živim bitjem. Ja, ampak v normalnih pogojih. Če pa grem na turo dolgo 10-15 ur potem meni pač to ni dovolj. Zato raje sproti dovajam manjkajoče snovi, energijo, da me ne ujame "brezenergijsko" stanje nasmeh Je pa odvisno itak od vsakega posameznika, zelo veliko tudi od vremena... Če je vroče in soparno, telo toliko hitreje izgublja potrebne snovi....100 ljudi, 100 čudi.
všeč
Keko25. 07. 2012 17:54:02
Janiel74, nikakor ne oporekam tvojim trditvam , da moraš skrbeti za vnos energije med turo. Razlikujeva se v tem na kakšen način. Jaz sem bolj pristaš tradicionalnega načina vnosa, to pomeni z hrano, ki je čim bolj naravna (banane, čokoladice, posušeno sadje, semena, kakšen štrudelj v koči, jota, itd...) in za vnos tekočin, voda. Verjemi mi, da mi ne bo na turi, ki jo omenjaš ničesar primanjkovalo. Ti si pač bolj pristaš nekih posebnih pripravkov v obliki koncentriranih praškov, energijskih napitkov itd..., ki jih nekdo spretno trži in zelo drago prodaja.
Vsakomur je pa jasno da 15 urna tura ne more biti samo na vodni pogon.
Vendar nas je kar precej, ki preveč dvomimo v te stvari in se sprašujemo če je vse to potrebno.
To so pač samo razmišljanja in soočanja različnih mnenj.
Drugače pa, ti se kar drži svojega recepta, če smatraš da je pravilen, spoštujem tvoje mnenje.
(+1)všeč
Janiel7425. 07. 2012 18:21:57
Keko nasmeh Tudi jaz ne tvojemu. Od tega tradicionalnegaa kar si naštel jem čisto vse razen jote,pasulja in teh reči pa res nenasmeh Oreščke, muslije, banane itak, vem da so npr. posušene nežveplane marelice zelo fajn, čokoladic mi ne manjka...edino zalijem s povprečno več accelerade kot tinasmehpaše tud kaka goveja juha vmes, testenin se ne branim, a jih v vsaki koči ni za dobit...nisem pa še odkril idealnega recepta, priznam...mislim, da je veliko na tem, kar pravi primoza od prehrane dan prej...

Keko še to...dejansko vprašanje je bilo o elektrolitih in ne o prehrani in to sem na začetku tudi povedal...
všeč
Keko25. 07. 2012 18:30:16
Ja, nekateri res trdijo, da se glede prehrane tura začne že kakšen dan prej. S tem bi se pa kar strinjal.
(+4)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki