Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Matajur

Natisni
ksena9. 01. 2012 12:55:19
Lepo, da še kdo na tak način doživi odmaknjene konce SLO...in v njih uživa nasmeh
(+1)všeč
Alpski Slovenc5. 02. 2012 22:46:22
Danes je čudovit sončen dan, a mrzel. Zapeljeva se po Soški dolini do naselja Idrsko, kjer zavijeva levo in z vožnjo nadaljujeva strmo v hrib in po 9 km vožnje se pripeljeva v naselje Livek, od tu nadaljujeva pot še cca 2 km do zaselka Avsa, kjer parkiram vozilo. Temperatura zraka -10 stopinj. Cilj je Matajur visok 1642 m, ki je tudi mejna gora med Slovenijo in Italijo. Pot nadaljujeva po kolovozu, kjer so markacije lepo vidne. Do višine 1150 metrov je pot kopna od tu dalje je sneg, ki je pomrznjen in podlaga je zelo trda. Pot naju je vodila mimo Idrske planine, ki je na višini 1245 m. Levo od planine je Mrzli vrh visok 1358 m in je tudi najvišja točka slovenskega dela. Po 1,5 uri hoje po slovenski strani doseževa najin cilj. Na vrhu Matajurja je kar spodobno vleklo, temperatura je bila -16 stopinj. Od tu so res čudoviti pogledi na Kobariško kotlino, Kaninsko pogorje, Krn, Mangart in Jalovec ter proti Slovenski Benečiji. Proti JZ pogled ni bil kaj prida, tako da morja ni bilo prav lepo videt. Po foto terminu in prigrizku nadeneva dereze, saj je bila podlaga zelo trda in pod njo led. Tako opremljena se varno spustiva proti najini izhodiščni točki. To je bilo tudi moje današnje darilo meni, za moj osebni praznik.
zaselek Avsa, desno Matajur1
smerokaz, no ja v tem času tam gor ne dobiš sira2
po 5 min že grizeš kolena3
Kobarid4
1100 m5
pomrznjen sneg zadaj Idrska planina 6
v ozadju Kaninsko pogorje7
Krn8
današnji cilj9
lahko po italijanski ali slovenski10
Matajur - cerkvica11
midva12
Kobariški stol in Kaninsko pogorje13
tu dobiš žig14
Krasji vrh v ozadnju Mangart in Jalovec15
še malo drugače16
na drugo stran17
morje se ni hotelo pokazat, vremenska postaja18
zgodovina Livka19
še malo bližje20
(+7)všeč
majčica6. 02. 2012 08:46:46
lepo a mrzlo turo sta ubrala za tvoj praznik-čestitke ob tem dnevu in veliko lepih in srečnih vzponov še naprej!nasmeh
(+1)všeč
Janez Seliškar6. 02. 2012 09:32:43
Parkiranje na mestu, ki je videti na 1. sliki ni primerno, ker oviramo domačine pri njihovem delu.
Urejeno parkirišče je le nekaj metrov naprej!
všeč
Alpski Slovenc6. 02. 2012 17:04:15
Hvala za lepe želje. Res je. a ta dan niso delali, preverjeno. 300 m naprej je parkirišče.
všeč
Azael31. 03. 2012 18:07:14
Danes sem šel na Matajur po malo drugačni poti, izhodišče (nekdanji) MP Robič in po 724 Via Palma gor. Precej strmo (poudarek na precej in strmo velik nasmeh), mestoma je treba plezati po skalah in se vleči po koreninah. Kar naporno, saj je treba premagati več kot 1000 v.m. preden se smer priključi na pot 725, ki pripelje iz vasi Štupca/Stupiza.
Palmo odsvetujem v mokrem in tudi za sestop ni najboljši izbor (s psom se ne bi upal)mežikanje
Markacij je dovolj, edino v zgornjem delu so redke in je treba dobro opazovati. Stezica je in je ni, polovica smeri je bolj markirano brezpotje.

Od izstopa iz Palme do vrha je še cca. ena ura, vzpon skupaj okoli 4 ure, sestop do Stupizze in peš po cesti do MP Robič pa še 4 ure.
1
(+1)všeč
Kokta1. 04. 2012 22:53:14
Evo še slikice od danes. Dopoldan vetrovno in sončno. Popoldan se je pa veter umiril. Snega nikjer več.
Vrh1
2
Koča na Matajure3
Pogled prozi Krnu z Mrzlega vrha4
še pogled proti  Kobariškem stolu5
zadaj velikani z Mrzlega vrha6
(+1)všeč
lanževica27. 04. 2012 20:53:27
Danes izlet na Matajur iz Avse. Proti vrhu je še kar nekaj mokrega snega, pot je tudi precej blatna. Ker pa bodo temperature tudi v prihodnjih dneh precej visoke, ga bo hitro pobralo. Ne pozabite na zaščitno kremo, sonce je že precej močno. So pa razgledi prekrasni, sploh na Krn.
daleč je še...1
ob poti2
pogled vseskozi uhaja proti Krnu3
blato na poti in moker sneg4
proti vrhu5
6
razgled z vrha: Krn7
Mangart in Jalovec8
v ospredju Krnčica9
Benečija10
razgled z vrha11
razgled z vrha12
13
koča je bila zaprta14
(+1)všeč
gorski sprehajalec29. 04. 2012 23:14:59
Moje prvo oglašanje na forumu hribi.net. Lep pozdrav vsem skupaj. V petek, 27.4. sem bil z družino na Matajurju. Enaindvajsetič. Od 31.12.2009. Pred tem sem za Matajur le slišal...zadrega
Nazaj grede zapeljal čez kamen in poškodoval avto. Do nevoznosti.eek Po dobrih dveh urah čakanja v Mašeri nas je rešila avtovleka in nadomestno vozilo.nasmeh Upam, da bo mehanik Jože našega "miškota" spravil ponovno k sebi, ker Matajur zopet vabi...nasmeh
všeč
katty25. 06. 2012 15:22:11
Prejšnji vikend je bil kot naročen za obisk gora...tudi tistih nižjih, ki pa s svojo nižjo lego prekašajo-vsaj po razgledih, marsikaterega 2tisočakaeek. Jz sem hotla nekje spat-bivak ali koča, a tisto prvo me je bolj vleklo. Pa ni prišlo niti do enega, niti do drugega.

Matajur je bil tokratna destinacija... ki je po dokončni odločitvi prehitel Kobariški stolvelik nasmeh. Povsem drugačno doživetje, kot pred dvemi leti, ko nas je na vrhu pričakala megla ter seveda mraz.

Skratka, startali sva iz vasi Avsa. A nekoliko višje, kot običajno...po "stari poti"nasmeh. Ki prijetno hladi in radosti dušo z kar hitrimi razgledi tja proti Krnu...in še dljemežikanjenasmeh...proti našim najvišjim vršacem. V gozdu opazive strelne jaške, ki so opomin na pretekle grozote te čudovite pokrajine. Preko Črničevja prideva na Srednji vrh, soseda bolj znanega Mrzlega vrha, ki leži nad Idrsko planino. Prideva do makadamske poti, ki je zares lepa in pripelje do planine. Tu srečava starejša planinca iz Sežane, višje gor pa še znanega primorskega zeliščarja, ki z nama deli nasvete o primerni uporabi določenih zdravilnih rastlinicnasmeh. Poučevanje o tem je vedno dobrodošlo, saj nikoli ne veš kdaj boš kaj potreboval. Nato pa desno v hrib. Z višino se odpirajo vedno lepši razgledi.nasmehnasmeh..ki jih kar ne zmanjka. Prečiva še greben in že sva na vrhu. Očarani in "zadeti" od lepot naravemežikanje. Zaželiš si, da bi ti trenutki kar trajali in trajali, in da bi se čas kar ustavilzavijanje z očmimežikanje. Nasmeh na obrazu ter veselje in sreča v očeh sta nepojmljivi...in neprecenljivinasmeh. Kmalu pride za nama prvi gorski kolesar. Ki zapusti vrh po kakih 20min. Tako da imava vrh samo zase. Pa ne za dolgo. Pohodniki, no ja, bolj izletniki-vsaj po obutvi sodečeek, prihajajo iz spodnje koče. Večinoma Italijani. No, tudi slovenska družinica prispe na cilj. Amaterski fotograf naju poduči o bližnjih vrhovih in o primernem času obiska. Strinjava se, da je jesen najlepša za obisk gora. Ko se listje obarva v tople rdeče odtenkenasmeh, sonce pa prijetno greje...in ko se obisk gora vidno zmanjšavelik nasmehnasmeh. Po debeli uri poležavanja in predvsem uživanja je pač treba oditimrk pogled...s težkim srcem. Srečave še nekaj planincev, ki bodo spali najbrž v eni izmed koč. Sestopiva v smeri Idrske planine. Mene vleče še na Mrzli vrh...za piko na imežikanje. Spet uživanje...in opazovanje živine na paši. Sestop potem poteka po kolovozni poti mimo podrtih bajt, ki jih je kar nekaj. Nato pa po asfaltni cesti mimo Lovske koče do izhodišča.

Polni novih lepih, kaj lepih, čudovitih vtisovnasmehnasmeh se vračava v Drežnico, kjer naju čaka prijetna topla postelja... z razgledom na še neobiskani Krn...ki pride na vrsto naslednjič, ko bom v teh koncih.

Za Matajur sta mi starša povedala, da je ob primernem vremenu očarljiv in vreden obiska in da te vrh ne pusti ravnodušnega. In kako sta imela prav. Definitivno se še vrnemnasmehmežikanje.

Še nekaj sličic....
povsem nepričakovano naletiva na tole oznako...in ji slediva :-)1
pot je lepo označena in izredno prijetna...med poletjem jo sploh priporočam2
poznavalce sprašujem kako se imenuje ta vrh???3
4
...ostanki...5
se že vidi cerkvica na Matajurju...tole je pod Srednjim vrhom6
ob poti7
8
od tu naprej večinoma po sončku :-)9
videli sva tudi nekaj žabic....10
del poti...ob vračanju tu srečave domačine,ki nabirajo zdravilna zelišča11
utrinek na poti12
pod vrhom :-)13
proti Krnu...tisti oblaček je eden redkih, ki sva jih videli čez cel dan14
neprecenljivo...za prste obliznt :-)...15
Kaninsko pogorje....tista zadnja špica je Rombon16
prvotni plan je bil obisk grebena Kobariškega stola, kjer bi v bivaku tudi prespali...17
pogled na Drežnico, kjer sva spali in na vršace nad njo...čist osupljiv razgled...18
ker je pisalo nevzdrževana pot, sva se lotili vzpona...zanima me, ali je pot res v precej slabem stanju oz kako težka je? Baje je tudi nekaj plezanja...19
pa še mau rožic....20
takih skal je tod okoli v izobilju...21
Idrska planina ima izredno lokacijo....tle bi se pa res lahko živelo....iz dneva v dan :-)22
Mrzli vrh23
....slika pove vse....24
preden sva se vrnili k izhodišču sva šli za konec obiskat še tele košutice...so bile prava današnja popestritev ;-)25
pridružil se je tudi samec...ves krasan je videti26
(+2)všeč
hanč8. 07. 2012 19:37:00
Danes na Matajurju.Malo oblačno,vendar zelo lepa pot,ki smo jo z lahkoto premagali.Obiskovalcev bolj malo a ni mi žal te potinasmeh
všeč
rovinho28. 12. 2012 13:43:26
Je bil mogoče kdo v zadnjih dneh na matajurju? K me zanima kšna je pot z italjanske smeri, se da pridet z avtom do koče? lp
všeč
SuzanaM28. 12. 2012 14:06:38
V ponedeljek, 24.12.12 je bila cesta prevozna samo do vasi Matajur. Naprej zaprta, zasnežena in poledenela. Prevozna z verigami ali pogonom na vsa 4 kolesa.
Glede na tople pretekle dni, se je verjetno veliko snega stopilo, kar se vidi tudi na spetni kameri.
všeč
Joli17. 01. 2013 20:53:52
Ali je bil kdo na Matajurju v zadnjih dnevih? Je cesta do Avse prevozna, splužena?
hvala nasmeh
všeč
ksena18. 01. 2013 21:02:53
Predvidevam, da je cesta splužena, saj živijo v vasi ljudje, ki delajo v dolini, pa šoloobvezni otroci....Ne spomnim se, da bi bila cesta kdaj prej, ko je bilo snega še precej več kot zdaj, zaprta ali neprevozna.
všeč
ksena19. 01. 2013 14:26:37
Radovednost, kako je s snegom na Matajurju, me je gnalo tja gor. Mimo Sovodenj do vasi Matajur (italijanska stran) je cesta normalno prevozna, potem pa smuči na noge in proti vrhu.Pešakov s krplji ali brez veliko, prav tako turnih smučarjev. Podoba zimskega Matajurja pa klavrna. Sneg spihan ali pa nanešen, gaz narejena do vrha, tako tista za peš kot smučarska. Na vrhu megla, da nisi videl par metrov pred sabo, smuka pa od juhuhu do malo manj juhu. Odvisno kje si izbral "špuro". Sama sem se že gor grede odločila za skrajno desno (v smeri vzpona) in izbrala prav....bolj kot sem se bližala koči Pelizzo, bolj je bilo pršičasto. Če bi se spuščala po letni poti, bi morala vijugati med snegom in travo.Po cesti pa je letelo nasmeh. In ker so bili travniki lepo prekriti s snegom, sem seveda "rezala ovinke" in na koncu ugotovila, da je bila smuka najboljša od približno 1400nm navzdol. Preverila sem še razmere na cesti med vasjo Matajur in Livek ...spluženo in dobro prevozno.Tudi do vasi Avsa.
po cesti nad vasjo Matajur1
ni bilo čisto nič jasno2
3
cesta proti koči Pelizzo spihana , na mestih do asfalta4
5
pred kočo6
ponekod spihano do trave7
vrh v megli8
9
10
beneška vas Čeplečišče - na poti proti Livku11
tudi v gozdu se lahko plazi12
(+5)všeč
IgorZlodej19. 01. 2013 15:29:57
Bravo Ksena, da dobimo uporabne podatke od domačinke izpod Matajurja nasmeh.
(+3)všeč
ksena19. 01. 2013 15:39:18
Ja hvala,Igor....sem se naučila od tebe....mežikanje
(+2)všeč
SuzanaM26. 01. 2013 21:28:10
Danes na Matajurju kot v pravljici. Do vasi Matajur cesta kopna. Nad vasjo pa zaprta in na debelo zasnežena. Kljub napovedim zelo toplo vreme (na izhodišču -4, ker pa ni pihalo, pot pa se vzpenja po sončnih južnih pobočjih, je bilo par pohodnikov že v kratkih rokavih).
Odpravimo se preko planine Gosnach do Maršinske planine (Malge di Mersino). Do tu je pot lepo shojena. V spodnjem delu poti je približno 5 cm mehkega snega na trši podlagi. Proti Maršinski planini pa se količina mehkega snega veča. Na začetku planine se dobro shojena pot usmeri navzgor proti Domu na Matajure. Mi pa nadaljujemo pod zahodnim pobočjem Matajura mimo jezerca (ki je globoko pod snegom) proti koncu planine. Sprva nameravamo pri jezercu zaviti proti Domu na Matajure in od tu naprej proti vrhu, pa nas lepi razgledi in uhojena pot vlečejo proti severnemu grebenu. Snega (še vedno zelo mehkega) je približno 0,5 metra na zmrznjeni podlagi. Pot po grebenu je sicer uhojena (stopinje, ki so jih naredili naši predhodniki so globoke skoraj do kolen). Kljub temu je pot zelo nevarna in jo odsvetujem. Preči namreč strmo pobočje, kjer mehek sneg lako popusti.
Na vrhu krasni razgledi, samo morja se ni videlo.
V dolino se odpravimo mimo Rifugio Pelizzo in naprej po zasneženi cesti do vasi Matajur. Snega tudi tukaj veliko. Mehek sneg je še vedno na trdi odlagi, tako da se ne udira skoraj nič.
Kljub rahlim meglicam Matajur z mogočnim sosedom Krnom vabita (na podi od Krmina/Cormos do Čedada/Cividale)1
naprej od Čedada je današnji cilj kot na dlani 2
vas Matajur3
nad vasjo Matajur je cesta proti Rifugio Pelizzo zaprta4
ko stopimo iz gozda se pred nami razpre vrh v vsej svoji veličini5
pot ja danes uhojena bolj direktno navzgor 6
dobro uhojena pot se nadaljuje strmo navzgo proti Domu na Matajure, ki se ne vidi na sliki7
mi zavijemo levo in nadaljujemo proti jezercu8
mimo lepo ohranjenih pastirskih hiš9
zopet uzremo vrh, tokrat iz zahodne strani10
pod globoko odejo snega je skrito majhno (umetno) jezero, pogled na Kobariški stoj in Kaninsko pogorje11
tu bi lahko zavili desno proti Domu na Matajure, pa nas shojena pot zvabi naprej proti severu 12
na preži za Dolomiti13
pogled na severni oz. severno-zahodni greben Matajurja, kjer poteka najstrmejša označena pot na ta mogočni hrib14
še par korakov do sedelca15
in pokaže se Krn v vsej svoji kraljevski veličini16
ostane le še vzpon na vrh, ki je v današnjih snežnih razmerah veliko težji in nevarnejši kot zgleda 17
globoka gaz, a sneg je mehek in oddrsava18
še eno nevarno prečenje19
med našimi predhodniki tudi štirinožni prijatelj 20
pogled proti sedelcu, v ozadju Kobariški stol in Kaninsko pogorje21
končno na vrhu - v ozadju Kanin in Rombon22
pogled proti Maršinski planini23
današnji razgledi z vrha - na Rombon24
Kobariški stol in Kaninsko pogorje25
levo Dolomiti26
Rombon, Mangrt, Jalovec, Razor27
Od Krna do Rodice28
Dom na Matajure, proti morju pa se danes ne vidi29
zato ena iz arhiva (29.12.12)30
pot navzdol, po nekdanjem smučišču, do Rifugio Pelizzo31
pogled proti vrhu, ki ga zapuščamo32
odcep proti Livku33
Rifugio Pelizzo34
cesta je dobro steptana od številnih pohodnikov in smučarjev, sneg mehek, ledu zaenkrat še ni35
pogled na osvojeni vrh36
vas Čepletišče v zadnjih sončnih žarkih37
Matajur v zahajajočem soncu38
pogled iz Hudičevega mosta v Čedadu na Matajur in Krn39
Matajur - približano40
hiša ob Hudičevem mostu41
hišna oznaka42
Krn še kar žari nad Furlansko ravnico43
sonce je zašlo44
in vzšla je luna, ki vabi na nova potepanja45
(+6)všeč
oldtimer 5527. 01. 2013 05:09:10
SuzanaM ČUDOVITOnasmeh Ta Matajur moram enkrat vadeti me že nekaj časa vabi.zavijanje z očmi
všeč
Stran:12345678...171819
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki