Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Naprosyn / Zadnja sporočila

Naprosyn - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
Naprosyn22. 08. 2021 23:25:14
Za predstavo, fotografija ostanka snežišča z dne 18.8.2021 - obhod ni problematičen, čisti boste pa težko.
Na krožni poti škrbina-vrh-Kotovo sedlo vse ok, z izjemo tega, da sem na vrhu eno uro buljil v meglo in čez tri ure (in naprej skozi cel dan) iz doline gledal sončno perverzijo.
Naprosyn5. 07. 2019 06:57:59
Ima kdo informacije o velikosti snežišča pod Via della Vita ? Zimska oprema obvezna za varen prehod ? Glede na lansko stanje, se mi dozdeva, da poznam odgovor,ampak vseeno vprašam, če je kdo že kaj hodil. nasmeh
V kakšnem stanju je po letošnji zimi pot po grebenu Ponc ?
Naprosyn7. 10. 2018 00:22:47
Zajzera-Montaž-Leva-Ceria Merlone-Zajzera (29.9.2018)

Celotna pot brez posebnosti z eno izjemo, zaradi katere po enem tednu sploh pišem pod trenutne razmere. V steni Špika nad Špranjo je kar velik podor, ki je verjetno precej nov, zagotovo pa aktiven. Del doline pod podorom je bil prekrit s prahom, trave in drevesa kot v kamnolomu. S Škrbine prednje Špranje sem se popolnoma brezskrbno spustil preko melišča pod podorom in dokler nisem zaradi prahu na skalah ugotovil, da se je zadeva morala podreti ne dolgo nazaj, se mi ni preveč mudilo. Ko sem se že malce dvignil v smeri bivaka Mazzeni, se je s stene odtrgal konkreten skalni plaz. Sicer se mi ne zdi verjetno, da bi me kamenje lahko poškodovalo tudi, če bi bil še na melišču, vendar vsega skupaj vseeno ni bilo prijetno gledati (in poslušati) niti od daleč, ker so bile odpadle skale kar velike (večinoma so se raztreščile med kotaljenjem, ampak vseeno). Kakorkoli, pazljivo pri hoji po melišču pod steno. Boljše se mu je povsem izogniti s spustom po desni strani doline.

V bivaku na Špiku nad Nosom okrog 13. ure ni bilo nobenega. Zelo lep, sem ga kar malce dlje občudoval.
Naprosyn28. 09. 2018 12:41:18
pikpok, koliko je bilo potem hoje vsega skupaj ? Samo hoja, vmes kaj teka ?

Planiral sem enak krog kot vidva (na Montaž via Amalia, do Viša po Leva in Ceria Merlone, spust z Viša po Gola Nordest), ampak se mi zdi, da je to brez teka preveč za trenutno dolžino dneva. Sedaj pa študiram, če bi mi zneslo brez hoje po temi odhoditi vsaj do Škrbine prednje špranje in potem spust na izhodišče.
Recimo, da bi se odločil za dvodnevni krog. Je komu znano, če je ta bivak na Špiku pod Nosom pogosto polno zaseden ?
Naprosyn19. 08. 2018 11:15:35
Krog o katerem sem spraševal sem potem vseeno odhodil, sicer brez vzpona na Kokrsko Kočno.

Začetek v Ravenski Kočni, do Češke koče po zavarovani poti, naprej po Kremžarjevi na Jezersko Kočno. S Kočne na Grintovec, preko Dolgega hrbta na Skuto, spust na Male pode in vzpon na Koroško Rinko. S Križa spust do koče na Ledinah in po lovski poti nazaj do izhodišča.
Krog mi je bil zelo všeč, najlepši del je spust proti Ledinam (od melišč pod Križem naprej) in po lovski stezi. Zelo lepa pot, izjemna kulisa z vseh strani. Iz nekega razloga se nisem mogel nagledati zahodne stene Velike Babe. nasmeh Prav tako sta mi bili zelo všeč obe koči, sploh Kranjska na Ledinah je na izjemni lokaciji. Najbolj sta me pričakovano živčila spust s Skute na Male pode in zavarovani del spusta s Koroške Rinke, slednji je po daljši hoji še posebej tečen.

Če bi še kdo imel podobne pomisleke kot sem jih imel sam, glede neke udobne izvedljivosti take krožne poti v enem dnevu. Kot samo solidno pripravljenemu pohodniku mi je od začetka do konca vzelo dobrih 12 ur, od tega hoje približno 11. Predpogoj je seveda super vreme, toliko bolj, če človek ni ravno domač v teh krajih.
Naprosyn8. 08. 2018 16:40:12
Jutri v zelo zgodnjih jutranjih urah grem s Primorske na Jezersko (Ravenska Kočna), 2 - 3 prostori v avtu. Če koga zanima, ZS.
Naprosyn4. 08. 2018 00:22:55
Konkretno z zamikom, ampak vseeno, če komu pridejo prav informacije glede stanja snežišč.

Belopeški jezeri - via Italiana - Mangart - bivak Tarvisio - via della Vita - Belopeški jezeri (razmere 28.7.2018)

Pot na Mangart ok, kopna, brez težav. Oznake poti od Mangarta do bivaka Tarvisio so nekoliko bolj skromne, čemur bom med drugim pripisal predolgo bluzenje z vrha do Roba nad Zagačami (glavni razlog je seveda slaba informiranost o poti, še sedaj ne vem, če se da do bivaka priti po grebenu ali samo po tej poti, ki se spusti na melišče proti Loški koritnici, tako da se je bilo do bivaka potrebno spet vzpenjati).
Na vrhu VDV je bila manjša flika snega, ki se jo je dalo brez težav obhoditi. Po VDV sem šel sicer prvič in pot se mi je zdela precej atraktivna, turistični pohodnik mojega kova si lahko na trenutke celo domišlja, da se spogleduje z resnim plezanjem. nasmeh Ena skoba je razmajana, drugo vse brezhibno.
Snežišče pod steno je v primerjavi s stanjem izpred meseca dni precej manjše, kljub temu pa sta bila ob zaključku pohoda izstop iz zavarovane poti in lezenje do kopnega dela na desni strani, brez zimske opreme kar zoprna. Najprej sva poizkušala po levi strani (gledano proti steni), ki se je sprva zdela ugodnejša in priznam, da me je po seznanitvi z globino grap kar lepo zaskrbelo kako bova prišla ven. Če sva se midva kar precej zamudila pri izstopu, mi ni jasno kako se je do prvih varoval dokopal starejši možakar (brez zimske opreme), ki sva ga srečala kmalu pod bivakom (kolega je pomislil, da se je mogoče spodaj obrnil in šel zaradi nezmožnosti izhoda iz krajne zevi še enkrat nazaj). Z izjemo težav z iskanjem prave poti, je bilo to snežišče najbolj problematičen del celotnega, sicer lepega pohoda.
Naprosyn6. 07. 2018 17:03:38
Ok, če je dvakrat toliko niti ne verjamem, da bi zmogel, pustimo to, da ne bi imel časa za se malo razgledovati.
coffee, dober predlog, ampak bi rad odhodil tudi zavarovano pot do Češke koče. nasmeh

Ima kdo od vaju še kaj aktualnih informacij glede snega na Kremžarjevi ?
Naprosyn6. 07. 2018 16:30:39
redbull, tekel zagotovo ne bom, mogoče malo hitrejša hoja (težko se ocenim, nazadnje sem recimo v enem dnevu prehodil Silvota Korena na Krn in Hanzovo na Mojstrovko).

V bistvu šele malo prebiram opise poti, da se odločim kako bi odhodil čim lepši krog. Do tvojega vprašanja sem celo mislil, da lahko greš z Ravenske Kočne najprej na Kokrsko in naprej na Jezersko Kočno, ne obratno. nasmeh
Se mi že dozdeva, da bi bila ta varianta do Skute predolga. Tudi zato, ker precej verjetno pred 6.30 ne bom začel hoditi.
Naprosyn6. 07. 2018 00:45:15
Glede na to da rajši ne bi hodil večkrat po istih poteh, bi to pomenilo nadaljevanje čez Križ in potem proti izhodišču.

Si odhodil ta krog ? Imaš podatek kolikšna bi bila približno skupna višinska razlika ?
Naprosyn5. 07. 2018 23:20:53
Je za solidno pripravljenega pohodnika (ki ni niti blizu zmogljivostim gorskih tekačev) kolikor toliko izvedljiva enodneva krožna pot Ravenska Kočna - Kokrska Kočna- Jezerska Kočna - Grintovec - Dolgi hrbet - Skuta - Ravenska Kočna ?

Sicer bom verjetno šel do Grintovca in se potem vrnil, ampak vseeno potipam, če je kdo že odhodil opisan krog.
Naprosyn18. 06. 2018 23:04:07
panda10, se strinjam. Ravno zato sem potem opustil idejo o obisku, dokler se ne malo navadim na uporabo kompleta.
Naprosyn15. 06. 2018 23:41:28
Saj ima prav, delno. nasmeh
Rešeno, komplet si je mogoče izposoditi na Jezerskem (15 €).
Naprosyn15. 06. 2018 21:10:23
Jutri se bom nahajal v teh koncih in sem pomislil, da bi šel mogoče sprobat to pot. Težava ? Nimam samovarovalnega kompleta, v opisu je navedeno, da je obvezen.

1. Se ga da kje v bližini izposoditi (na Jezerskem) ?
2. Vem, da je že v osnovi neumno vprašanje, ampak vseeno. Se najdejo tudi taki, ki gredo brez oz. koliko pogosto se kdo odpravi brez kompleta ?

O drugi varianti razmišljam res samo zato, ker na Gradiško turo (Furlanova) nikoli ne grem s kompletom in se imam vedno v redu, je pa res da po fotografijah sodeč izgleda precej bolj enostavno kot tale zadeva (previs, izpostavljeno...). Mnenje ?
Naprosyn1. 11. 2017 20:04:31
31.10. po Kopiščarjevi na Prisojnik. Pot je skoraj v celoti kopna, nekaj plank snega ni bilo problematičnih. Malce več previdnosti je potrebno skozi okno zaradi mestoma poledenelega snega in padajočega kamenja. Na vrhu so se že tako zelo dobre vremenske razmere še izboljšale, tako da sva lahko malce dlje pomeditirala ob super razgledih, kljub temu pa tekom dneva na celi gori srečala le tri ljudi.
Vračala sva se po Slovenski. Začetni del v celoti kopen, v tisti srednji grapi pa so se izmenjevali odseki skale in shojenega snega (v senci pomrznjen, na sončnih delih zmehčan, a vseeno drseč). Na nekaj senčnih delih, kjer ni bilo varovano, je bilo brez zimske opreme kar zoprno. Za boljši občutek bi koristile vsaj palice oz. malo bolj grob podplat čevljev. Od grape naprej je šlo gladko, sonca na pretek, tudi precej kozorogov je poležavalo na praznični dan.
Meni je bila celotna pot z izjemo tistega drsečega dela na sestopu precej všeč, razgibana in slikovita.


     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki