Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
maks57 / Zadnja sporočila

maks57 - Zadnja sporočila

Začete teme:
maks574.3.2022 0:28:05
Danes smo se odpravili nad Čepovan. Z Drnulka smo se povzpeli na Vrh Skopice, še prej pa na Malo in Veliko Vršo in si ogledali lokacijo in spomenik partizanske bolnišnice Pavla. Čudovita tura, ki jo priporočam vsakomur z goriškega konca. A tole ne pišem zaradi omenjenih vrhov, temveč vrha, ki mi je popolna neznanka, saj o njem na netu ne najdem prav nobene informacije. Na izhodišču in nekaj sto metrov više smo namreč opazili smerokaze za Cilu rob. Na prvem je tudi njegova višina 860 m. Mi zna kdo karkoli povedati o tem vrhu? Je kdo že bil na njem? V naprej hvala za odgovore.
maks578.12.2018 13:36:38
Na turah se ti zgodijo vse mogoče stvari. Včasih so prijetne, včasih malo manj, vsekakor pa so stvari, ki jih sami izkusimo, vredne ogromno. Po drugi strani pa se nam porajajo vprašanja, na katera velikokrat sami ne poznamo odgovora.

Seveda naprošam vse forumovce, ki imajo kaj zanimivega povedati, pokazati, svetovati ali poznajo odgovor na zastavljeno vprašanje, da sodelujejo.

In tu je moja prva praktična in zelo uporabna izkušnja, ki pride na turah (še posebno večdnevnih) zelo prav.
Letos junija smo se v štirih (žena in prijateljski par) odpravili na dvodnevno turo od Golice do Stola. Prespali smo v domu na Golici in se zgodaj zjutraj odpravili proti Stolu. Na prečudoviti turi sem veliko slikal s telefonom, opravil nekaj pogovorov, malce pobrskal po internetu in nenadoma ugotovil, da imam mobilni telefon prazen. Togoten in jezen sam nase, sem ga ugasnil in ga seveda nisem več uporabljal do Prešernove koče na Stolu, kjer sem pri sosednji mizi opazil, da ima planinec priklopljen telefon na nekaj škatlici podobnega. Seveda mi radovednost ni dala miru, zato sem stopil do njega in ga vprašal, kakšno napravo ima na mizi. Prijazno mi je razložil, da je to prenosna baterija, s pomočjo katere mu na turah ni več potrebno stalno paziti na napolnjenost svojega telefona, niti mu ga ni več potrebno izklapljati, kar je počel prej. Svetoval mi je, naj baterijo nabavim preko spleta na Kitajskem, kjer bom plačal zanjo približno štirikrat manj kot pri nas. Informacija se mi je zdela neverjetna, saj za tako baterijo sploh še nisem slišal. Seveda sem baterijo z močjo 30000 mAh še isti večer, ko smo se vrnili domov, naročil na spletni strani aliexpress in jo čez štiri tedne tudi dobil. Zanjo sem plačal 12 evrov. Pri nas bi stala med 30 in 40 evri, s tem, da jo s tako močjo ni nudila nobena trgovina (iskal sem v Big Bangu in mimovrste). Medtem, ko sem čakal na baterijo, sem se pozanimal, koliko elektrike je približno potrebne za eno polnjenje. Izvedel sem, da okrog 5000 mAh, tako da bi morala baterija zadostovati za približno 6 polnjenj, kar pa seveda ne drži (saj veste, Kitajci!). Po preizkusu sem ugotovil, da z baterijo lahko napolnim telefon nekaj manj kot štirikrat, toda tudi to je super. Za 12 evrov imava z ženo v bistvu vsak tri polne telefone (1 x doma in 2 x v hribih), kar pomeni, da nama res ni potrebno več skrbeti, v kakšnem stanju sta energijsko najina telefona.
Prenosna baterija (angleško Power Bank), ki si jo res lahko privošči vsak, je tako postala sestavni del moje planinske opreme. Je majhna (dimenzije moje naprave so 14 x 6,5 x 1,5 cm) in lahka (moja tehta 180 g), tako da jo res ni težko prenašati. Z njo lahko polnim istočasno dva telefona in to se lahko »dogaja« kar med hojo v nahrbtniku. S seboj moram le imeti kabel za posamezen telefon.
Jo toplo priporočam slehernemu planincu.

Kakšne izkušnje pa imate ostali s takimi baterijami? Jih že uporabljate?

Komentarji:
maks5724.6.2022 21:29:12
Hvala za čestitko! Sem se že malo pohladil. Po drugi strani pa še vedno ne morem razumeti ljudi, ki skrbijo za markiranje te čudovite poti. Kakšnih 5 - 6 smerokazov in nekaj markacij na drevesih bi vse rešilo.

Sprejemam kritiko glede zemljevida, toda kdo bi si lahko mislil, da je polovica najlepše krožne ture leta 2019 tako slabo (katastrofalno) označena.
maks5723.6.2022 22:02:25
Od Laškega do Mrzlice je pot fantastična in vzorno urejena in si zasluži naziv "Najlepša planinska pot", nadaljevanje pa je, oprostite izrazu, veliko sranje in sramota za tiste, ki naj bi skrbeli zanjo.
Z doma na Mrzlici sva se z ženo odpravila, tako kot kaže smerokaz pri koči, levo po cesti in po slabi uri hoje od mimoidočega šokirana izvedela, da sva popolnom zgrešila smer. Vrniti sva se morala ponovno do koče na Mrzlici kjer sva krenila po poti, ki nama jo je pokazal gost Doma. Toda po le nekaj deset metrih zopet nisva vedela kam, saj sva se znašla na križišču treh poti, o kakšni markaciji pa ne duha ne sluha. Odločila sva se za skrajno desno in na srečo zadela. O nekajkratnem podobnem iskanju poti vse do točke, kjer je smerokaz kazal smer za Gozdnik, sploh ne bom govoril. Rekel bom le, da mi je drugi del poti močno pokvaril vtis o sicer prelepi poti. Ne razumem, kako je nekdo, ki bi se moral zavedati, kaj je delo markacista, lahko tako indolenten in neodgovoren, niti da je polovica kroga markirana, da bolje ne more biti, druga polovica pa kot sem opisal.
maks5726.8.2021 23:22:56
Hvala za odgovor, bo zl!

Torej bo na obnovo potrebno še malo počakati.
maks5725.8.2021 19:50:18
Ojej!

Ali ni bilo rečeno, da je bila pot na Rinko zmagovalna izbira za obnovo?
maks5725.8.2021 19:49:39
Ojej!

Ali ni bilo rečeno, da je bila pot na Rinko zmagovalna izbira za obnovo?
maks5724.8.2021 20:48:58
Je pot na Koroško Rinko že obnovljena ali jo še obnavljajo?

V naprej hvala za odgovor.
maks5710.7.2020 13:55:00
Čudovita tura, o kateri z mojim znanjem lahko le sanjam. Bravo obema!
maks5721.11.2019 21:08:13
Državni zbor je danes izglasoval pomoč za obnovo doma na Okrešlju v višini 400.000 evrov. Bravo!
maks5716.11.2019 13:52:11
Če kdo želi donirati, je PD Celje Matica odprl račun:

TRR: 0510 0801 6743 162, račun je odprt pri Abanki Celje.

Sam sicer čakam, da uredijo doniranje preko SMS - ov, ki je veliko enostavnejše, ki naj bi bilo tudi kmalu urejeno.

Dajmo, spoštovane planinke in planinci!

Izkažimo se in pokažimo, kako radi smo imeli kočo na Okrešlju in kako si jo zopet želimo.
maks5711.11.2019 17:10:08
Spoštovame planinke! Planinci!

Pred kratkim smo Slovenci strnili vrste (ne prvič) in za zdravljanje malega Krisa, za katerega ni nobene garancije po okrevanju, zbrali kar 4 milijone evrov. Strnimo vrste še enkrat in prispevajmo za obnovitev nam dragih planinskih domov na Okrešlju in Korošici.
Sam sem takoj pripravljen sodelovati. Ne znam pa žal akcije organizirati. Kdor zna, ga prosim in pozivam, da stopi v akcijo.

Namesto enega, dveh ali treh piv raje obnovljen dom.

Sem za! Absolutno!
maks571.11.2019 7:18:12
Hvala za odgovor, Tadej. Sva ostala doma in tisti prečudoviti konec pustila raje za prihodnjo pomlad.
maks5730.10.2019 19:39:12
Z ženo bi šla jutri rada na Malo in Veliko Kladivo. Zanimajo me razmere. Ali sta Kladivi zasneženi ali sta še suhi. Nikjer nisem zasledil, da bi včeraj ali danes na tistem koncu snežilo.

Zelo bom hvaležen za odgovor.
maks5720.9.2019 11:36:29
Najlepša hvala za odgovor! Če sem prav računal, bi za oba vrhova iz Cojzove koče in nazaj do koče potrebovala približno 9 do 10 ur. Sem prav računal?
maks5720.9.2019 9:51:16
Z ženo sva malo po malo le prilezla skoraj do konca Slovenske planinske poti. Ostala sta nama še dva vrhova in sicer Skuta in Koroška Rinka, ki bi ju rada osvojila prihodnje leto. Ko sem gledal pristope za Rinko, nisem nikjer zasledil variante preko Cojzove koče na Kokrskem sedlu. Midva pa bi rada ravno s te koče osvojila omenjena vrhova. Prespala bi v Cojzovi koči in se zgodaj zjutraj podala najprej na Skuto in nato še na Koroško Rinko ali obratno. Zelo bi bil hvaležen, če mi lahko kdo pove, koliko je od markacije (slika) do vrha Koroške Rinke oziroma, koliko približno je od koče do markacije.

Hvala!
maks5726.8.2019 21:15:54
Hvala za dobre želje in nasvet, redbull. Vseeno bova Jalovec "naredila" v dveh dneh. Kot prvo sva oba stara čez 60, kot drugo pa želiva Kralja zaužiti s polnimi pljuči in ga ohranjati v toplem spominu, ki naju bo grel vso zimo do prihodnje pomladi.

Na koncu koncev pa se moramo vprašati, kaj bi koče počele, če bi bili vsi planinci taki kot ti, ki ti je vsaka, za večino zahtevna tura, igračarija.
To so seveda dobronamerne besede, saj te velikokrat občudujem in cedim sline ob tvojih turah.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki