Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo

Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo

Natisni
maks578. 12. 2018 13:36:38
Na turah se ti zgodijo vse mogoče stvari. Včasih so prijetne, včasih malo manj, vsekakor pa so stvari, ki jih sami izkusimo, vredne ogromno. Po drugi strani pa se nam porajajo vprašanja, na katera velikokrat sami ne poznamo odgovora.

Seveda naprošam vse forumovce, ki imajo kaj zanimivega povedati, pokazati, svetovati ali poznajo odgovor na zastavljeno vprašanje, da sodelujejo.

In tu je moja prva praktična in zelo uporabna izkušnja, ki pride na turah (še posebno večdnevnih) zelo prav.
Letos junija smo se v štirih (žena in prijateljski par) odpravili na dvodnevno turo od Golice do Stola. Prespali smo v domu na Golici in se zgodaj zjutraj odpravili proti Stolu. Na prečudoviti turi sem veliko slikal s telefonom, opravil nekaj pogovorov, malce pobrskal po internetu in nenadoma ugotovil, da imam mobilni telefon prazen. Togoten in jezen sam nase, sem ga ugasnil in ga seveda nisem več uporabljal do Prešernove koče na Stolu, kjer sem pri sosednji mizi opazil, da ima planinec priklopljen telefon na nekaj škatlici podobnega. Seveda mi radovednost ni dala miru, zato sem stopil do njega in ga vprašal, kakšno napravo ima na mizi. Prijazno mi je razložil, da je to prenosna baterija, s pomočjo katere mu na turah ni več potrebno stalno paziti na napolnjenost svojega telefona, niti mu ga ni več potrebno izklapljati, kar je počel prej. Svetoval mi je, naj baterijo nabavim preko spleta na Kitajskem, kjer bom plačal zanjo približno štirikrat manj kot pri nas. Informacija se mi je zdela neverjetna, saj za tako baterijo sploh še nisem slišal. Seveda sem baterijo z močjo 30000 mAh še isti večer, ko smo se vrnili domov, naročil na spletni strani aliexpress in jo čez štiri tedne tudi dobil. Zanjo sem plačal 12 evrov. Pri nas bi stala med 30 in 40 evri, s tem, da jo s tako močjo ni nudila nobena trgovina (iskal sem v Big Bangu in mimovrste). Medtem, ko sem čakal na baterijo, sem se pozanimal, koliko elektrike je približno potrebne za eno polnjenje. Izvedel sem, da okrog 5000 mAh, tako da bi morala baterija zadostovati za približno 6 polnjenj, kar pa seveda ne drži (saj veste, Kitajci!). Po preizkusu sem ugotovil, da z baterijo lahko napolnim telefon nekaj manj kot štirikrat, toda tudi to je super. Za 12 evrov imava z ženo v bistvu vsak tri polne telefone (1 x doma in 2 x v hribih), kar pomeni, da nama res ni potrebno več skrbeti, v kakšnem stanju sta energijsko najina telefona.
Prenosna baterija (angleško Power Bank), ki si jo res lahko privošči vsak, je tako postala sestavni del moje planinske opreme. Je majhna (dimenzije moje naprave so 14 x 6,5 x 1,5 cm) in lahka (moja tehta 180 g), tako da jo res ni težko prenašati. Z njo lahko polnim istočasno dva telefona in to se lahko »dogaja« kar med hojo v nahrbtniku. S seboj moram le imeti kabel za posamezen telefon.
Jo toplo priporočam slehernemu planincu.

Kakšne izkušnje pa imate ostali s takimi baterijami? Jih že uporabljate?

Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo 1
Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo 2
(+1)všeč
dprapr8. 12. 2018 15:25:53
Če me ne bi spomnil nanjo, je ne bi.nasmeh
Dobil sem jo zraven z mobilcem, pa sem pozabil nanjo.zavijanje z očmi
Sicer pa včasih razmišljam, da bi bilo na turi lepše, če bi vse pustil doma.
(+6)všeč
maks5710. 12. 2018 10:36:23
Saj se po eni strani strinjam s tabo, po drugi pa lahko rečem, da se na račun telefona počutim v hribih veliko bolj varen kot bi se brez.
(+3)všeč
dprapr11. 12. 2018 09:50:25
To je bolj lažna varnost. Marsikje ni signala, kako pa deluje tisti SMS v sili, pa še nisem sprobal.
Če ne bi bilo te tehnologije, bi bil marsikdo bolj pazljiv, bolj bi izbiral ugodne vremenske in razmere na terenu. Tako pa vsak razmišlja v tej smeri, saj bodo prišli pome, če se mi kaj pripeti.
Ni nujno! Marsikaj se lahko zalomi.

P.S. Baterijo sem sprobal. Drži za eno
polnjenje.
všeč
potpodnoge11. 12. 2018 10:02:59
Telefon je kar dobro imeti s seboj v gorah in na potepanjih. Nikoli se ne ve kdaj se ga bo nujno potrebovalo. poskrbeti je le treba, da je baterija vedno polna preden odidemo na pot, tudi PowerBank je zelo dobrodošel. Je pa čisto preprosta rešitev, če ne želimo da nas kdo na poti ne moti. Ali telefon preklopimo na tiho delovanje, brez vibriranja, ali ga izklopimo in čaka na našo uporabo. Če nas kdo kliče, tako ali tako vidimo, ko smo v taki situaciji, da smo pripravljeni na sprejem klicev. Vsi klici so nam na razpolago, v paketih imamo vračunanih toliko brezplačnih klicev, da lahko brez strahu pred dodatnimi stroški pokličemo na vse neodgovorjene klice. To seveda v dolini, ko vemo, da ni več tako kritično za izpraznitev baterije. Kajti v slučaju, da se nam na potepanju po gorah kaj pripeti ali želimo nekomu pomagati, nastane kar nekaj klicev, pogovorov z reševalci in takrat mora biti baterija v dobri kondiciji. Dobro pa je, če imajo uporabniki možnost uporabe dveh SIM kartic, tako imamo lahko na izbiro dva različna operaterja, ki pokrivata različna območja, kar nam včasih tudi pride prav. Enega imamo lahko na predplačniškem razmerju tako, da strošek ni prevelik. Ni pa nujno. In, če se nam kaj neprijetnega pripeti, da potrebujemo pomoč gorskih reševalcev, ne klicati najprej domače in prijatelje, ampak takoj pokličimo 112, da bo pomoč prišla kar najhitreje. Ker se je potrebno zavedati, da prihod reševalcev terja svoj čas in nikakor ne morejo biti v naslednjem trenutku po klicu za pomoč pri vas. Vsekakor je pa druga za tiste pohodnike, ki morajo vedno ko pridejo na cilj, to sporočati širokemu krogu znancev. Ampak tudi s tem krajšamo čas delovanja baterije in na poti nazaj v dolino se lahko še pripeti za nas kaj zelo neprijetnega. zato je vsekakor dobro imeti s seboj telefonček, ker nas sploh ne obremenjuje, razen, če nismo človek, ki mora na vsak način sprejeti vsak klic.
(+6)všeč
maks5711. 12. 2018 11:04:12
@dprapr,
nič nisem pretiraval, temveč baterijo preizkusil in zdrži mi nekaj manj kot štiri polnjenja. Moram pa takoj povedati, da telefona pred polnjenjem nista bila na ničli, tako da bo realna številka nekaj procentov manjša kot sem zapisal.

Kar pa se varčevanja z baterijo tiče, mi je sin svetoval, naj telefon v gorah nastavim na letalski način. Na ta način naj bi se izognili veliki porabi električne energije, ki jo telefon porabi zaradi slabega signala.

všeč
maks5711. 12. 2018 11:14:54
@potpodnoge,
hvala za dober prispevek. Zelo podobno kot ti razmišljam tudi sam.
(+1)všeč
1mitjas11. 12. 2018 21:11:30
Samo en kratek intermezo, ne glede baterije, temveč klica na pomoč. Čim je v gorah signal katerega koli operaterja lahko pokličeš na 112. Tako ne rabiš dveh kartic, vredno pa je poizkusiti s klicem tudi, ko ste brez signala. Preverjeno deluje.
(+5)všeč
jbs11. 12. 2018 21:13:25
Če je že debata glede uporabnosti telefona v gorah... Ta ti nič ne pomaga, če ti slučajno zleti iz rok v kakšno globel. Preprosta rešitev: elastična vrvica, ki jo potegneš skozi eno izmed lukenj na ovitku za telefon, narediš vozel in pritrdiš na zanko za pas na hlačah (ali kam drugam).
1
2
3
(+3)všeč
maks5711. 12. 2018 22:31:05
Zelo uporaben nasvet!nasmeh
(+1)všeč
maks5712. 12. 2018 09:26:51
Z ženo sva letos preživela dva prečudovita dneva na Koroškem, kjer sva se povzpela na Olševo in na Peco. Ko sva se vračala z najvišje koroške gore, sva se šla okrepčat v planinski dom na Peci. K nama je prisedel starejši par, s katerim sva se zapletla v pogovor. Izvedela sva, da sta že opravila celotno Slovensko planinsko pot, da pa sta se na stara leta podala v nov, malce drugačen lov za žigi. Gospod je iz nahrbtnika potegnil modro knjižico, na kateri sem prebral "Dnevnik po planinskih kočah Slovenije." Z ženo sva se le spogledala, saj sva omenjeni dnevnik videla prvič v življenju.

Gospod je nadaljeval približno takole: "Z ženo jih imava oba krepko čez 70. Na žalost nisva več sposobna priti na vse vrhove, sva pa sposobna priti do koč pod vrhovi. Ko sva izvedela za to knjižico, sva jo navdušeno nabavila. Tako imava zopet eno "obvezo", ki naju zaposluje in ki naju žene naprej."

Ko sva se vrnila s Koroške, sva z ženo tudi sama nabavila dnevnika, v katerih se je doslej že nabralo 12 žigov. Dnevnik, v katerem "je prostora" za 160 žigov (159 koč + Aljažev stolp), je izdalo Planinsko društvo Planika Maribor. Pri njih se ga da tudi naročiti in sicer po ceni 5 evrov.

Vsem, ki tako kot jaz, potrebujejo izziv, ki jih zaposluje in žene naprej, ga toplo priporočam.

Prav zanimivo, kako ti lahko taka majhna knjižica popestri življenje. Konec oktobra sva bila v termah Zreče, kjer sva kar veliko ur zapravila v lovu za žigi. Obiskala sva nekaj koč, za katere dotlej niti nisva vedela, da obstajajo.

Kaj menite o knjižici? Jo že kdo uporablja?
1
(+5)všeč
iUnknown13. 12. 2018 07:05:42
Jaz naceloma nimam problemov z baterijo. To je bil problem bolj pri telefonih kaksnih 5 let nazaj.

Je pa res, da pride na nekaterih lokacijah do vecje porabe baterije. Jaz sem jo opazil na relaciji med Bohinjem in planino Blato.

Do tega najveckrat pride zato, ker je na lokaciji slabsa pokritost s signalom. Zdaj v taksnih primerih na telefonu le vklopim Airplane mode in stvar je resena. Vsa ostala funkcionalnost telefona ob vklopljenem Airplane mode se vedno deluje. Verjetno bi pomagalo tudi zgolj izklopiti prenos podatkov. Prenos podatkov je v hribih itak neuporabno pocasen.

Sicer pa sem jaz po precej nevsecnostih, ki sem jih imel vcasih s kitajskimi power banki, raje kupil eno res dobro baterijo na Amazonu. Zanjo sem placal vec, ampak mi pa vsaj deluje zanesljivo. www.ravpower.com
(+2)všeč
rajko002814. 12. 2018 13:44:59
@iUnknown - ko ti bo PB crknil ga odpri in poglej katere 18650 baterije so notri velik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh boš razočaran ker so enake v xiaomi PB za pol manj denarja cooleek Hint, ko boš imel odprtega pomeri vsako celico in kupi enako "moč" (ponavadi od 3000-3600mAh in jo zamenjaj za par € pa ti bo služil PB še xx let.
Če daš v mode A nisi dosegljiv N A P A K A ki te lahko drago stane.
-če se izgubiš ali se ti kaj zgodi te bodo lažje našli, če bo tvoj mobi normalno vklopljen.
-a si ziher, da boš v paniki pomislil, da moraš izklopiti mode A? prej boš mislil, da ni signala.
-podatke pa res lahko brez škode izklopiš.
(+2)všeč
maks5714. 12. 2018 17:50:47
Hvala za tvoje nasvete, rajko0028. Jih bom zagotovo upošteval.
všeč
potpodnoge15. 12. 2018 10:32:28
1mitjas, naj te čisto malo dopolnim. Če še slabše kaže s signalom in ni variante za klic, je treba pri klicu na pomoč uporabiti SMS. Velikokrat je to rešitev.
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki