Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Planjava
coffee     
13.5.2019
Ja, sej ma smisel, so tud mene že premamli "lažji/hitri" sestopi v kriznih situacijah. mrk pogled
LEA ŠTUMBERGER     
13.5.2019
Dragi hribovci.

Hvala vsem za razmišljanja, tudi tista, ki morda niso najlepše oblikovana, a vem, da mislite samo dobro.

Konec koncev vemo vsi, da je narava še vedno narava. Lahko si splaniraš vse do zadnjega koraka pa se kaj pripeti. Potem je pač potrebna iznajdljivost. Vse to so izkušnje, le tako rastemo. Če želimo.

Previdno vsem v hribih in hvala vsem, ki z užitkom spremljate zapise.

Pozdravček. nasmeh
lino     
13.5.2019

Lea, hvala za pozdravček. Zelo zrelo in racionalno razmišljanje. Saj veš, da nam gredo pohvale težko z jezika, rajši bruhamo ogenj in žveplo in pametujemo. Srečno in pozdravček. zavijanje z očmi velik nasmeh
primoza     
13.5.2019
Kdor se ne zna znajti tudi v slabih razmerah, ta bolje, da ne hodi v gore. In Lino je povsem prav dodal. Lea je simpatična poživitev tega foruma, tako je vsaj nekaj tudi dejansko aktivnih, to je tistih, ki niso prilepljeni le na tipkovnico.
John     
14.5.2019
@LEA, @JURIJ in @ostali, ki ste kakorkoli užaljeni ali prizadeti zaradi mojega komentarja, vsem se iskreno opravičujem.

Bi pa poudaril, da moj namen ni bilo nikakršno žaljenje, pametovanje, moraliziranje, "bruhanje ognja" (kot so se izrazili nekateri) idr. Moj namen je bilo samo izraziti mnenje.
Ljudje imamo različne sloge pisanja in komentiranja, moj se mogoče komu zdi piker, grob, "moralizirajoč" ali celo žaljiv...kakorkoli, je pa absolutno iskren.
Pri registraciji na portal, nisem nikjer zasledil, da je pogoj sodelovanja izrecno hvaljenje in "božanje" komentarjev. Nenazadnje se mi tudi izražanja različni stališč oz. mnenj zdi bolj konstruktivno.
S frazo "imeli ste več sreče kot pameti" nisem mislil, da ste neumni itd., mimogrede to frazo občasno izrečem tudi sam sebi nasmeh, pa nikakor nimam slabe samopodobe mežikanje.

Upam, da ni nič resnice v komentarju @dprapar, čeprav resnično dvomim, da ni nič na tem.

Tako, govoril sem...

Srečno!
lijaneja     
14.5.2019
Super zapisano, Lea in očitno brez dlake na jeziku, kar močno cenim.
Razmišljal sem, kaj bi v teh okoliščinah ukrenil jaz, z dejstvom, da stojim na znani točki, Srebrnem sedlu. Najverjetneje bi jo mahnil proti vzhodu, torej Korošici ali Petkovim njivam, saj je bila ura še zgodnja. Tu namreč ni nobenih hudih prepadov in se sestop zlagoma spušča.Tam bi se glede nadaljnih razmer odločil ali proti Presedljaju ali čez Šraj pesek, saj obe varianti dobro poznam. Največja napaka pa je bila ločitev, saj že v lepih razmerah lahko povzroči nemalo skrbi.
redbull     
14.5.2019
V megli proti do Korošice je zadnja možnost, moje mišljenje. Ko enkrat vidiš le meter pred sabo je Korošica znanstvena fantastika. Vse druga kot pa po stopinjah vzpona ni dobro
lijaneja     
14.5.2019
Razumljivo. Prva opcija je smer vzpona, razen v primeru močnega sneženja ali vetra, ki nosi sneg.
zokipoki     
14.5.2019
Ne glede na komentarje, vsi, ki boste hodili smer grapa za vrati-planjava in se znašli v podobnih razmerah, se držite komentarja od redbulla in ostanite skupaj. Smer vzpona je za sestop v tem primeru najbolj smiselna, četudi zahtevna. Pazljivo in Srečno!
coffee     
14.5.2019
Sigurn boljš do Korošice direkt čez Debeli sneg, kot pa v Repov kot ali proti Planjavskim zelenicam, še posebi, če je prvič.
redbull     
14.5.2019
če ti gps dela, in če ti ne? potem si oplel proti Korošici
coffee     
14.5.2019
Zakaj? Sigurn je lažje/varneje iti v neznano proti Presedljaju/Šraj pesku kot pa neznano v grabne v Repovem kotu.
janezs73     
14.5.2019
Včasih smo v takih primerih uporabljali karte in kompas, ki je danes skoraj na vsaki športni uri ... v vsaki megli smo prišli, kamorkoli je bilo treba... ne spomnim se , kako je s signalom na Srebrnem sedlu, ampak glede na vizualni kontakt z Veliko planino, bi verjetno znalo potegnit tudi on-line karte - je pa res, da za navigacijo v megli potrebuješ topografsko karto v razmerju 1:25.000
coffee     
14.5.2019
Brez dvoma. Itak če investiraš v gps, je dodaten nakup topografske karte minimalna investicija. -.-
janezs73     
14.5.2019
v takih primerih morda komu prav pride brezplačna aplikacija PhoneMaps (za Android telefone); da se karte potegnit na telefon, tako, da delujejo brez povezave... plastnice so sicer zanič in premalo natančne, ampak številne poti so vrisane zelo natančno... z malo iznajdljivosti se da tudi s tako karto pomagat
lijaneja     
14.5.2019
Kompas je bil,je in bo, najzanesljivejši pripomoček gibanja v naravi, kjer nisi odvisen ne od signala, baterij in poznavanja visoke tehnologijevelik nasmeh
Zebdi     
14.5.2019
lijaneja, si pa odvisen od orientirjev. V gosti megli jih ni na pretek nasmeh Azimut že lahko držiš(pa še to bolj na približno), kaj več pa težko.
janezs73     
14.5.2019
zato pa uporabljaš karto skupaj s kompasom, da lahko vsak tudi v gosti megli smeri naravnih orientirov (pobočje, grapa, greben, vznožja sten, ipd) izkoristiš za orientacijo ... GPS in elektronska karta sta lahko zelo uporabna, ker ti kažeta tvoj položaj - seveda ob predpostavki, da je elektronska karta dovolj natančna in da nisi ravno ob vznožjih severnih sten, kjer je GPS signal zanič...

najbolje je kombinirati vse skupaj.. z veliko izkušnjami in pravo opremo se vedno da rešiti še tako zagotne probleme
Zebdi     
14.5.2019
janezs73, definitivno. Pravim samo, da je orientacija s kompasom in karto v določenih pogojih (recimo zasnežena pokrajina in megla z vidljivostjo do nekaj deset metrov) zelo otežena, če ne praktično nemogoča.
nelida13     
19.6.2019
Pozdrav!
Ima kdo informacijo ali je pot s Kamniškega Sedla kopna?
Stran: 1 2 3 ... 26 27 28 29 30 31       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki