Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Ferata Spodnji plot
 Ferata Spodnji plot
primoza     
16.6.2018
Včeraj po službi v celotni družinski postavi vzpon po tej E/F ferati. Varovala bp. Razmere odlične. Skala se tu hitro suši. V mlaki pri koči je Ajda opazil redko žabo Česnovko. Med potjo pa precej hroščev rilčarjev in mirnega slepca.
Ferata Spodnji plot Pot do Spodnjega Plota1
Ferata Spodnji plot Rilčar2
Ferata Spodnji plot Slepec3
Ferata Spodnji plot Plata4
Ferata Spodnji plot Fotografinja5
Ferata Spodnji plot V srednjem previsu6
Ferata Spodnji plot Prečka7
Ferata Spodnji plot Izstopni È8
Ferata Spodnji plot Družinska z vrha9
Ferata Spodnji plot Simpatično pozno popoldne10
bperc     
16.6.2018
V Griffen ste že šli pogledat... Mislim, da take ni pri nas, pa tudi verjetno najtežja na avstrijskem Koroškem...

Schlossberg - Klettersteig
primoza     
16.6.2018
Smo že slišali, a mi vsaj skica deluje malo dolgočasno, ker je prečka, ki je ni tako zanimivo plezati, kot navzgor.
janezs73     
17.6.2018
@bperc & @primoza: potem, ko sem včeraj prebral vajin zapis o ferati nad Griffnom, sem jo danes takoj preizskusil.

Primož, ne bo ti žal, če jo preizkusite tudi vi... prečke so v resnici precej navite in številne nagnjene precej gor ali dol, v previsu oz. tik nad njimi ali večjimi spodmoli... skupaj je v tej ferati cca 200 m E prehodov in cca 200 C/D (ali bolje D) prehodov...

Se strinjam z izrečenim, da je tole najtežje na avstrijskem koroškem, pa verjetno tudi širše... dolžina E delov je res izjemna in tu se pokaže največja težava, brez popkovin nikar ne hodite sem, če niste sposobni 1h viset na rokah, ne da bi vam vmes popustile... jaz nisem, zato sem na popkovinah počival na stevilnih klinih.

Skratka , težko!

Je pa že v tem dobrem mesecu, odkar je ferata odprta, v vpisni knjigi vpisanih precej Slovencev. Bravo!
don kihott     
17.6.2018
Mislim,da ena izmed težjih v celi Avstriji...Sicer sm jo lezu brez uporabe skob samo jeklenica in trenje ,popkovino sm vpenjal le za snemanje težjih kadrov in slikanje...V ferati je bilo že okoli 5 ali 6 krat izvedeno reševanje izčrpanih plezalcev/feratarjev,zato so tudi pred dvema tednoma v steno zavrtali 30 dodatnih večjih skob...Večina pa itak skoz visi na popkovini ali se od sidra do sidra šlepa po zajli,zatikajo se roke za zajlo...itd...itd...Zadeva je dolg in konstantno navita,možnost za oddih je le preden se ferata iz desne prečke obrne v levo tam je nekaj mest z oxeno B/C...Skala je pa ful krušljiva in ostra!!!
primoza     
17.6.2018
Bomo šli ob priliki, ampak prečke me spominjajo na tistega našega starega rimca.
primoza     
8.7.2018
V zadnjih osmih dneh sem bil trikrat po tej ferati, zadnjič danes. Danes je bilo kar nekaj ljudi, nekateri (beri mlad par, znanca s hribov.net) so bili dobro opremljeni, pri drugih pa je bila oprema precej pomankljiva (beri samovarovanje gurtna s kavbojcem pritrjena na manevrirno zanko plezalnega pasu in brez blažilnika padca). Drugače lep dan, v hribih ta vikend ni bilo prevroče.
Ferata Spodnji plot Srednji E previs1
Ferata Spodnji plot Na izstopu2
MatejaP     
9.7.2018
Ferata je bila na mojem spisku želja že od lani in v soboto je prišla na vrstovelik nasmeh

Med vami je veliko poznavalcev podobnih poti, sama sem mogoče E samo povohala, ker so mi bližje naravne poti, kjer je jeklenica samo za pomoč, kar pa ne velja za omenjeno ferato.

Že na začetku, ko sem si dobro pogledala tablo me je zmotil čas plezanja 45 minut in nisem vedela kaj naj si mislim, zdelo se mi je pa veliko za tako kratko smer, malo strahu seveda ne škodivelik nasmeh

Meni osebno je bil malenkost težji srednji kamin, mogoče so bile tudi roke že malo utrujene, ker sem se pri "Štefovem klinu" nerodno vpela in sem se morala spuščat malenkost nazaj, da sem šla lahko spet naprej. Tudi izstop je dobro začinjen, ampak veš, da bo kmalu konec in te kar potegne navzgorvelik nasmeh

Ferata ti požene adrenalin po krvi in je vredna vsega spoštovanja, roke odnesejo glavnino, nekaj noge, tudi v glavi mora bit vse prav zloženonasmeh

Plezala sem v plezalkah z vso potrebno opremo, tudi popkovino, da sem lahko počivala in ja stala sem na klinih kot je razvidno iz Primoževih slik, ker enostavno drugače ni šlo,mogoče mi pa manjkajo izkušnje, verjetno jih nikoli ne bom imela dovolj, da bi to popravilajezik

primoza     
15.6.2019
Danes v 2/3 družinski postavi malo teka in hitre hoje na relaciji Ljubelj - Zelenica - ferata Spodnji Plot E krak - Zelenica - Ljubelj. Ne preveč vroče zaradi vetra in oblačnosti. Ferata bp le na prečnici nad platami je nekaj malo krušljivejših stopov. Odličen športni dan, čas za celo pot pa 1 h 2 min. Boljša polovica pa je medtem prišla na Stari Ljubelj.
Ferata Spodnji plot Proti Spodnjem Plotu1
Ferata Spodnji plot Pred vstopom v ferato2
Ferata Spodnji plot Začetni skok3
Ferata Spodnji plot Plata E (E/F?)4
Ferata Spodnji plot Po plati5
Ferata Spodnji plot E previs v sredini6
Ferata Spodnji plot Izstopni E previs7
Ferata Spodnji plot Na vrhu ferate8
lino     
16.6.2019

Primož, kot vedno čudovite slike iz ferate. Ne štima mi pa matematika. Žan, Ajda, tvoja boljša polovica in tvoja malenkost. Po moji logiki je to 4/4, na tej ferati je pa potem 1/2 ali 2/4 družinske postave. Uživajte še naprej!
primoza     
16.6.2019
Žan ni udeleženec družinskih pohodov. Si ga pa zelo prizadevamo dobiti ga nazaj na poti, ki jih ima v resnici tudi on zelo rad. Pustimo se presenetiti.nasmeh
redbull     
16.6.2019
Lino zakaj zacenjas prcati. ? Naj imajo kar imajo, kljub da omenja veliko glede druzine so dobri hribovski podatki ter krasne slike. Ce si na forumu glede informativnosti le teh potem preskocis kdo je vse bil zraven.
primoza     
5.7.2019
Danes na hitro preko te edine naše E ferate. Start iz Ljubelja, nato hitro do Zelenice ter po ferati na Spodnji Plot. Varovala bp. Do zdaj nisem nikoli pohvalil zares kakovostne jeklenice, ki olajša napredovanje preko strmejših delov. Za krog sem porabil 1h14min, boljša polovica pa je medtem skoraj osvojila kočo na Starem ljubelju.velik nasmeh. Kača pa je počakala v avtu.
Ferata Spodnji plot Proti vstopu1
Ferata Spodnji plot Vstop v ferato2
Ferata Spodnji plot Vstop v E morda celo E/F plato3
Ferata Spodnji plot Nad drugim E4
Ferata Spodnji plot Nad izstopnim E5
lino     
5.7.2019
Primož, čisto po tihem bom pohvalil, da ne bo Redbull spet pop...... Zavoljo te pop..... sem v stanju obsesivno-kompulzivne fobije. Lp! nasmeh velik nasmeh
primoza     
5.7.2019
Ej Lino drž se... Občutek imam, da ti obiskuješ gore čisto pripravljen.nasmeh
primoza     
18.8.2019
Danes smo šli malo bolj izletniško do Zelenice, kjer se je boljša polovica "parkirala" v prijetno hladno senco, midva z Ajdo pa sva šla na ferato Spodnji Plot. Jaz sem šel dvakrat, Ajda pa trikrat. Varovala so bp in prav nobenega drugega ni bilo v ferati, kljub nedelji.
Ferata Spodnji plot Prijetna senca na 1500 m1
Ferata Spodnji plot Spodnja plata2
Ferata Spodnji plot Srednji previs3
Ferata Spodnji plot Na vrhu, zadaj je izstopni E4
parenzo     
2.3.2020
Sprašujem, ali se razmišlja o kakšni daljši ferati na tem območju ? Recimo v steni blizu koče Vrtača. Recimo: z začetkom pri najnižji točki stene, potekala bi cikcak v desno z izhodom na Šentancu in s težavnostjo (konstantne) D.

Mislim, da bi bila taka ferata zelo, zelo dobrodošla. Ker je stena v senci, bi bila edina daleč naokrog, kjer bi se dalo v njej plezati tudi ob visokih poletnih temperaturah.

Kot taka, bi bila najbližje Lj, Kr..itd. Ostali plusi: urejeno parkirišče, bližina dostopa, bližina dveh koč, bližina meje...itd.

Kakšna je kvaliteta skale in možnosti napeljave, pa bi znali največ povedati domači alpinisti.
janezs73     
2.3.2020
hudo dobra ideja!
primoza     
2.5.2020
Danes smo se v 3/5 plezalni postavi podali v ferato Spodji Plot E morda E/F. Začeli smo previdno, se dobro ogreli in začeli s plezanjem. Samovarovanje smo vsi trije uporabili že v prvem D skoku, navsezadnje nismo vplezani. Nato sem se kar z malo spoštovanja podal v plato. Previdnostno sem na prvem navpičnem klinu počival v popkovini, nato pa tekoče odplezal do konca. Nadaljevanje je bilo prijetno, tudi preko drugega E je šlo lepo. V daljavi je malo pogrmevalo in nam dajalo tempo. Tako smo kar hitro prišli še čez izstopni E in s pivom nazdravili koncu koronakarantene. Varovala so bp. Ferata je bila kljub manjši plohi pred vzponom povsem suha. Je hitro sušeča. Tržičani so res uredili super športni objekt, ki ima možnost nadgradnje z F varianto nekam direktno gor na vrh Plota.
Ferata Spodnji plot Manjša ploha na začetku turce1
Ferata Spodnji plot Vremena Kranjcem se jasnijo2
Ferata Spodnji plot Hitro sušeči se Spodnji Plot3
Ferata Spodnji plot Priprave4
Ferata Spodnji plot Prvi D skok5
Ferata Spodnji plot Plata E morda E/F6
Ferata Spodnji plot Do drugega E7
Ferata Spodnji plot Drugi E8
Ferata Spodnji plot Prečnica9
Ferata Spodnji plot Izstopni E10
Ferata Spodnji plot Na vrhu ferate11
Stran: 1 2 3 ... 6 7 8       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki