Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Ferata Spodnji plot

Natisni
boy366. 10. 2015 18:02:17
janez73 saj točno temu je namenjen ta forum,vsaj jaz tako mislim,deljenju nasvetov,izkušenj,mnenj....!Ni pa namenjen žaljenju drugače mislečih,vsaj jaz tako mislim!Tudi nekdo ,ki obožuje samo ferate,se bo mogoče ustavil v koči na Zelenici,nekaj popil in pojedel ,ter mogoče s tem prispeval v blagajno PD,ta pa naprej v razvoj gorniškega centra,urejanju poti,itd,itd...in krog je uspešno zaključen.Kaj hočem povedat,če bomo strpni eden do drugega,deloval skupaj ,samo s tem lahko uspemo!Tujina nam je dober pokazatelj in učitelj!
(+2)všeč
SamoK6. 10. 2015 18:46:02
Ah, no, ja. Primoza, "vrtci" nikoli ni bilo mišljeno slabšalno, vprašaj kogarkoli hočeš. Bolj kot nekaj osnovnega. Pa s tem, kako na ferati manjka samo še zabijanje klinov, sicer pa že lahko splezaš Sfingo, si pa res "malo" pretiraval. In prav v tem je bila poanta mojh pripomb - ne pa, da bi želel komu odreči takšne ali drugačne telovadnice. Verjamem, da je težka ferata odličen pripomoček za vsakogar, ki počne kaj fizično zahtevnega, tudi alpinista. Ne strinjam pa se, da je kakšna večja sorodnost. Pri alpinizmu je moč rok približno na predzadnjem mestu po pomembnosti.
všeč
Daaam6. 10. 2015 18:53:35
#SamoK načeloma se strinjam s tabo vendarle tale stavek " Pri alpinizmu je moč rok približno na predzadnjem mestu po pomembnosti" me pa mau bega.. na tem mestu bi potem vprašal kaj je na zadnjem mestu in kaj na predpredtazadnjem? ..mogoče barva čelade? zmeden
(+5)všeč
SamoK6. 10. 2015 18:58:29
nasmeh)
Daam, ne bodi pikolovec. Moč rok NI najpomembnejša - OK? S tem pa seveda ne mislim, da ni v prednosti alpinist z močnejšpimi rokami, če vse drugo obvlada enako dobro kot nekdo s šibkejšimi rokami.
Ko pa si že omenil čelado mežikanje) - ej, tu se res prevečkrat pojavljajo mnenja, da kupiš dobro čelado, samovarovalni komplet, avtomatične dereze in morda če vrečko magnezija, pa ajd, pozimi na Triglav.
OK, dost.
všeč
dprapr6. 10. 2015 19:46:19
Nikoli več ne bom omenjal plezalk...velik nasmeh
Držite me za besedo.
(+2)všeč
Viper6. 10. 2015 21:08:49
Primoza a mi objasniš prosim, zakaj je za varno premagovanje ferat pomembno celotno znanje vrvne tehnike, postopek reševanje padlega, izdelava štantov, vmesnih varovališč, gibanje naveze v feratah.
Tudi večina brez tega znanja se pride čez ferato, kjer je potrebna moč v rokah, dobra plezalna tehnika, pravilna namestitev samovarovalnega kompleta na pas in pravilno prepenjanje kompleta na zajli.
všeč
jax6. 10. 2015 21:15:22
Bom jaz odgovoril: če nič drugega, bi v feratah načelno moralo veljati, da imajo v skupini vsi s sabo vse potrebno za spust ob vrvi (in znanje le-tega), vsaj eden v skupini pa nekaj vrvi. Zakaj? No, sedaj mi pa odgovori na vprašanje, kaj boš naredil, če boš sredi ferate na Plot ugotovil, da je pretežka in gor ne bo šlo. Sestop je skrajno problematičen.
Saj v tem je imanentna nevarnost feratarstva - v momentu, ko vstopimo v težko ferato, se zavedamo, da je umik problematičen ali celo nemogoč. V gorništvu velja pravilo, da v trenutku, ko nismo več prepričani v možnost povratka, obrnemo. Ampak ravno v feratah se to pravilo redno krši. Saj v alpinizmu je enako, ampak alpinisti praviloma imajo s sabo opremo za spust. Zato so ferate nevarne in zato sta za njihovo varno uporabo potrebna tudi oprema in znanje abzajla.
In jasno je, da se tega nobeden ne drži, ampak to je bil vzrok tudi za mnoga reševanja.
(+4)všeč
Viper6. 10. 2015 21:18:29
Če nimaš vrvi s sabo ne ferati ti ta znanje nič ne pomaga, prav to mislim in nič drugega.
Ker mislim da marsikateri nima vrvi s sabo ne ferati.
(+3)všeč
jax6. 10. 2015 21:19:43
Bom jaz odgovoril: če nič drugega, bi v feratah načelno moralo veljati, da imajo v skupini vsi s sabo vse potrebno za spust ob vrvi (in znanje le-tega), vsaj eden v skupini pa nekaj vrvi.

Ne bi malo bolje prebral?
všeč
Viper6. 10. 2015 21:45:11
Jax res je, da je potrebno imeti tudi to znanje za spust ob vrvi..., ampak če nima nekdo vrvi s sabo tega ne more izvedet. To jaz hočem reči.
Odgovor še na tvoje vprašanje : če ne bi imel vrvi s sabo, pa da bi ugotovil da ne morem več plezat gor bi poiskusil plezat navzdol, če to ne bi šlo pa GRS ali pa ?
Tudi umik alpinistov iz visoke stene, če gre kaj narobe je z vso opremo za spust v veliki meri nemogoč, sploh če smo visoko v steni npr. 800m.

(+2)všeč
Keko7. 10. 2015 00:18:57
Pred leti sem bil priča padcu dekleta v ferati Želazna Kapla, na najtežjem delu. Dekle je bilo v skupini pred nami. Obvisela je na varovalnem kompletu in videti je bilo, da so ji popolnoma pošle moči. Na njeno srečo so v skupini bili ljudje, ki so vedeli kako postopati. Navezali so jo na vrv in ji pomagali nadaljevati pot ali bolje rečeno so jo skoraj vlekli naprej čez steno, saj je popolnoma onemogla. V takšnem primeru ni dovolj samo vrv, potrebno je tudi obvladati manevre, vrvno tehniko in reševanje padlega, tako kot je zgoraj napisal primoza. Drugače je lahko zadeva reševanja zelo nevarna tudi za tiste, ki poskušajo pomagati.
(+10)všeč
Jovan Cukut7. 10. 2015 07:27:28
'... V bistvu ne gre za nič drugega kot zajlo, na kateri fitnes-feratnik visi kot opica. Ponavljam: nima zveze z gorništvom!', piše med drugim SamoK. Kaj vse spada pod gorništvo pa preberi na tej povezavi: https://sl.wikipedia.org/wiki/Gorni%C5%A1tvo.

Po tvoje je planinec ali alpinist fitnes – feratnik in opica, ki visi na zajli. Da si zaletav, to priznavaš z opravičilom. Kdorkoli od nas, od planinca do alpinista, lahko na kakšni turi ima vsega po malem, ledeniškega prečenja ali plezanja, ferat, plezanja v skali, bivakiranja ..., zato ni prav, da na ferate nekako gledaš zaničevalno. So dostikrat sestavni del nekega daljšega in težjega vzpona.

Kako pomembna je moč v rokah pa sem spoznal v Veselem toboganu, Ledinskem slapu, ferati Cesare Piazzetta v steni Piz boè in še kje v naših in tujih gorah, kjer se roki utrudita še od zamahovanja cepinov, kaj šele zabijanja, v strmih in gladkih feratah pa od stiskanja zajl in vlečenja. In še enkrat glede moči v rokah že zapisan stavek na tem portalu: 'Poleg vseh izkušenj in znanja, ki ga imaš, je na turah najbolj pomembna moč v rokah in nogah, vzdržljivost, psiha ...', sem si zapomnil besede izkušenega alpinista - himalajca, ki sem jih nekoč slišal.

SamoK, daj objavi na tem portalu kakšen lep vzpon v naših gorah, alpinistični ali 'šodrovski', z podrobnim opisom v slikah in komentarjih, da ga bo kdo od nas morda ponovil. Tudi v tem je smisel tega portala, na katerem mnogi od nas dobimo podatke za ponovitev objavljenega, sploh pa nekaj novega. In ne zaletavaj se več. Pa brez zamere.
(+7)všeč
don kihott7. 10. 2015 07:59:29
Tale Samo dela neke hude in nepomembne primerjave,a na koncu sigurno sam leze po feratah...nasmeh
(+1)všeč
MatejaP7. 10. 2015 09:18:55
No, saj ni problem ferata, ampak vreme, ki ne dopušča, da bi si dali duška zunaj. Mogoče se kdo celo strinja z menojvelik nasmeh
(+5)všeč
natasa si7. 10. 2015 09:35:26
Človek bi v hecu rekel, da ste tako močni v gobec, da bi to ferato lahko zgrizli do gor, sploh moči v rokah ne rabite ali štrika ali rokavic in magnezija (konc huda kombinacija).. Mislim le na tiste, ki ste tako negativno usmerjeni proti nam, ki damo ne samo nekaj na lepote gora temveč tudi na našo fizično in psihično vzdržljivost. Tako se podirajo osebni rekordi. Koliko so pomembni, boste pa že sami vedeli, ko greste malo čez sebe in to res vsi delamo, baje se temu reče tudi napredek.. Kriteriji so pa različni. Obsojamo in podcenjujemo pa res full radi, kne.
Sem mnenja: Največje duševno zadovoljstvo nam nudi presežek telesnega napora ali užitka!!
Kaj je pa izzivanje? Zame je bolj to objaviti na hribi.net, kot pa splezati opevano ferato. Pa brez zamere in srečno vsem.
(+15)všeč
ms_primoz7. 10. 2015 09:46:29
očitno je res vpliv vremena naredil svoje...jezik
všeč
lizika7. 10. 2015 09:54:09
Tkolele:

1.)
če se jo dec lot pa jo ne do konca pol ni dec al se jo je pa napačn lotu zmeden

2.)
če se jo dec lot pa jo ne do konca pol ni dec al je pa prešvoh eek

3.)
če se jo dec lot pa jo do konca pol pa je dec velik nasmeh

... sej se o ferati pogovarjamo, anede jezik
(+4)všeč
SamoK7. 10. 2015 10:01:29
Ej, nekateri tukajle kot da govorijo drugi jezik. Kdo vam brani, da plezate ferate? Nihče tudi nikomur ne brani, da teka na maratonu, doma dela sklece in dviga uteži. Vse to je super! Samo ne, prosim, zavajati ljudi, da ima to kakšno zvezo z gorništvom, razen tega, da je dober trening za roke in malo (ampak res malo) za psiho. Vse drugo, kar je potrebno pri pravem gorništvu, pa se je treba naučiti v gorah in to v družbi bolj izkušenih. Ne gre drugače.
všeč
Keko7. 10. 2015 10:21:22
Na vrh gore sta speljani dve poti. Ena izjemno zahtevna po ferati in lažja zavarovana. Gor grem po ferati, dol po lažji zavarovani. Torej imamo goro, ferato in lažjo zavarovano pot. Torej tisti ki gre gor in dol po lažji zavarovani ima vezo z gorništvom, jaz ki pa grem gor po ferati in dol po lažji nimam nobene veze z gorništvom.
Res, zanimivo razmišljanje.
(+10)všeč
SamoK7. 10. 2015 10:23:24
Saj pravim, drug jezik.
všeč
Stran:1234567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki