Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Od Staniča do Kredarice
 Od Staniča do Kredarice
10.8.2015 - rega
Mi ve kdo povedati, kakšna je zahtevnost poti od Doma Valentina Staniča do Kredarice mimo Kotla. Vsepovsod najdem le opis poti preko Rži, ki je označena kot zahtevna. Po karti sodeč pa se da do Kredarice tudi "naokoli", v smeri Begunjski vrh in potem levo proti Kredarici. Hvala!
Janez Seliškar     
10.8.2015
Lahka, na delu pod Triglavskim domom zahtevna, markirana pot.
Gost     
10.8.2015
Od Staniča do Kredarice je pot mimo Kotla morda lažja, kot pot preko Rži. Je pa seveda tudi daljša. Hodimo po Triglavskih podih mimo precej kotanj in v drugem, zgornjem delu nam pot pomaga premagati nekaj jeklenic in klinov. V megli se ne odpravljamo na to pot, saj je zelo težko sledljiva. Pot preko Rži, pa je krajša, v vršnjem delu malce krušljiva, malce izpostavljena, a lepo varovana z jeklenicami in klini. Meni osebno je pot preko oz. pod Ržjo precej všečna, morda zato, ker si lahko v uri ali pa še prej na Kredarici. Z vrha Kredarice v smeri Rži je sledljiva še ena starejša pot, ki zavije levo in nas v spodnjem delu preko potrganih jeklenic in manjkajočih klinov pripelje na pobočje nad Kotlom in pod Ržjo. Uporabo te poti močno odsvetujem!! Srečno
sirt1     
10.8.2015
Rega
Nisem sigurn, ampak najbrž misliš tole pot.
Najprej se spustimo po tej poti.
www.hribi.net/izlet/aljazev_dom_v_vratih_dom_valentina_stanica_cez_prag/1/203/277
(zadnji 3 stavki v obratni smeri)
V tistem križišču nadaljujemo smer Kredarica.
www.hribi.net/izlet/aljazev_dom_v_vratih_triglavski_dom_na_kredarici_cez_prag/1/23/199
(spet zadnji 3 stavki)
Goldi-tista srednja pot pa je že dolgo zaprta, zato je ni primerno omenjati.
rega     
10.8.2015
Hvala vsem! A tisti del z jeklenicami in klini v zgornjem delu je podoben kot pri poti mimo Rži ali je kaj lažji? Predvsem me skrbi izpostavljenost. Pa še to: a je potrebno prečiti kak sneg(ena ali druga pot)?
Gost     
10.8.2015
Rega pozdravljena,
tisti zgornji del ni nikakor podoben poti preko Rži in seveda je lažji. Pa tudi nobene izpostavljenosti ni. Kar pogumno na pot. Fotografija, ki sem jo objavil, je bila posneta julija 2011 in zagotovim ti lahko, da boš letos težko našla kako zaplato snega, ki bi jo morala prečiti.
sirt1-se strinjam, sicer nisem nikjer zasledil uradne zapore, je pa pot "hojena" in s tem lahko koga zavede. V odgovoru sem zapisal, "da pot močno odsvetujem" !!!! Pa tudi na fotografiji je zabeleženo,da je "pot v zelo slabem stanju". Lahko zgolj še dodam, da srednje poti ne uporabljajte!!!
Sam sem po tej poti pred leti(oktober 2012) sestopal in na njej je bilo že kar nekaj snega. Hotel sem namreč čim hitreje do Staniča, pa se je izkazalo, da sem napravil napako. Zaradi pomanjkljivih jeklenic in klinov sem moral posamezne odseke preplezat, na snežišču mi je spodrsnilo in sem pristal v šodru ter se ves popraskan in krvav preko snežišča privlekel do Staniča, kjer sem si lizal rane. Meni v spomin, vam ostalim pa naj bo v opomin. Pa srečno!
rega     
10.8.2015
Najlepša hvala, En-Goldy! In brez skrbi, na srednjo pot se zagotovo ne bom podala!
Gost     
10.8.2015
rega, oprosti ker nisem zadel spola, mi pač ni potegnilozmeden....sem pa našel nekaj "regic"velik nasmeh
rega     
30.8.2015
Sporočam, da sem uspešno prehodila pot od Kredarice do Staniča mimo Kotla, moram pa priznati, da si zgornjega dela pod Kredarico nisem predstavljala tako zahtevnega. Drugače je čudovito, res čisto poseben svet in krasni razgledi na vršace, se pa vleče dol do razcepa ko jara kača ...

Na Staniča bom še šla, ker mi je gori čudovito. Pot iz Krme poznam, na zelo zahtevno pot preko Rži si ne upam, bi pa enkrat poskusila še po poti s Konjskega prevala preko Ržkih podov. Mi ve kdo opisati to pot (težavnost, teren, čas hoje)? Sem že iskala po spletu, a zaman. Hvala in lep planinski pozdrav.
Smetar     
30.8.2015
Iz Staničeve koče do Kredarice preko Reških podov sem prehodil nekaj let nazaj, tako, da kar jo imam v spominu ni zahtevna (ni klinov ali jeklenic). Rabiš pa približno ene 2 ure.

Misliš pot iz Konjskega sedla preko Reških podov do Staničeve koče? Ene 3h ure, pot je zahtevna imaš nekaj zajl in klinov.

rega     
30.8.2015
Najlepša hvala, Smetar, šele zdaj vidim, da sem malce nerodno tole vprašanje vtaknila v dotični forum (se opravičujem).

Da, moje vprašanje zdaj ni več od Kredarice, ampak od Konjskega prevala do Staniča. Če prav razumem tvoj odgovor, je težji del poti (zajle in klini) njen prvi del - se pravi odsek od Konjskega prevala do razcepa, kjer pot preči pot na Kredarico iz Krme.
Smetar     
30.8.2015
ja, od Konjskega sedla do Kalvarije. (poglej si fotografije od 52-59 na tej povezavi: http://www.hribi.net/izlet/konec_ceste_na_pokljuki_triglav_cez_kredarico/1/1/132 )

Tam kamor potekajo zelene pike gre pot direktno iz Konjskega sedla proti Kalvariji, lahko pa izbereš modre pike v kolikor štartaš iz Krme. V Kalvariji se poti združita.
Od Staniča do Kredarice1
rega     
31.8.2015
Aja, s težjim odsekom misliš pot od Konjskega prevala do Kalvarije? To pot pa poznam, saj sem šla po njej na Kredarico in mi je čisto všeč. Ne ne, mislila sem, da gre prav s Konjskega prevala proti Ržkim podom še ena pot, malo bolj desno, in da se pogovarjava o tej.

No, če moram od Konjskega prevala najprej na Kalvarijo, potem te razumem takole: odsek Konjski preval - Kalvarija (ki ga poznam) je zahteven, odsek Kalvarija - Ržki podi - Stanič (ki ga še ne poznam) pa ni zahteven.

Hvala!
skala123     
2.7.2018
Zanima me kake so razmere na poti od Prgarce do Staničeve koče in naprej do Kredarice.Hvala za odgovor.
darinka4     
2.7.2018
Bila sem 24. 6. Iz Kota. Takrat je bilo nekaj snežišč . Tudi od Staniča čez Rž. Sneg pa je bil mehak in nisem rabila zimske opreme. Imela pa sem s sabo.
skala123     
3.7.2018
darinka4-Hvala.nasmeh
markobrezje     
10.7.2018
Pozdravljeni, so še snežišča preko Rži?
Grenaleva     
10.7.2018
Nekaj malega je še bilo v nedeljo videti iz Rži, ampak so prišli eni brez težav in posebne opreme
matej712     
10.7.2018
Pod Ržjo so še 3 snežišča, prečenje ne predstavlja problema. Sneg je (bil v nedeljo) precej mehak.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki