Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Francija / Ostala gorovja - Francija / Mont Blanc / Monte Bianco
 Mont Blanc / Monte Bianco
TamaraTP     
27.6.2018
Čestitke Bojan A. in kolegu. Lep zapis.
dprapr     
27.6.2018
Res imaš veliko energije.
Odlična tura in lepi posnetki.
lijaneja     
27.6.2018
Bojan je zares izreden terenski dopisnik. Mislim, da se od mladcev najbolj približa Dejanu v kondiciji.
Shkaro     
6.8.2018
02.08.2018. popeli smo se na Mont Blanc sa talijanske strane preko Rifugio Gonella...imali smo predivno vrijeme i odlične uvjete (na vrhu sunce, slab vjetar bez oblaka nasmeh )

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10213445295101422.1073741893.1071632319&type=1&l=0d0e7b3e70
Parkeljc     
12.9.2020
V sredo 9.9.2020 ob 02.00 uri z rahlo zamudo štartamo z Jesenic proti Fernetičem in naprej mimo Benetk, Milana.. skozi desetkilometrski predor do Chamonixa. Z gondolo smo se peljali do Bellevueja oz. do koče La Chalette do višine 1794 m. Naslednji prevoz z vlakom po zobati železnici smo čakali skoraj dve uri. Izkoristimo priložnost za okrepčilo v bližnjem baru ali nekaj podobnega, cene pa »francoske« zavijanje z očmi. A kaj bi se obremenjevali s cenami, saj smo v Franciji in hamburger za 8.- EUR je nekaj samoumevnega pa tudi nekakšen topli sendvič za 6.- EUR prav tako.
Končno dočakamo prihod vlakca, s katerim se odpeljemo do Nid D'aigle do višine 2380m. Tukaj izstopimo in hajd v breg. Končno bomo pričeli s preizkušnjo teže svojih rukzakov na plečih, ki jo bomo nosili v naslednjih dveh dneh. Čista jeba, vam povem velik nasmeh.
Po dveh urah prispemo do koče Tete Rousse na višini 3167m. Časa smo imeli dovolj, zato v koči uredimo formalnosti glede spanja (ležišča smo rezervirali že kakšna dva tedna prej), zajtrka,.. razpakiramo in najavimo zajtrk ob 01.30 uri. Vsak svojih misli počasi izgubimo zavest (beri: zadremamo, zaspimo,..) in ob 01.15, ko mi zazvoni budilka, me nihče ne šmirgla, zato tudi sam nadaljujem do 01.30, ko eden za drugim vstanemo in se poberemo iz sobe v jedilnico, kjer nas pričaka zajtrk. Tudi med mnogimi termovkami poiščemo vsak svojo, ki je polna vročega čaja (1 l = 6 EUR), če mu lahko sploh tako rečem. Po glavi smo plačali 12.- EUR, dobili pa smo vsak košček sira, rezino nekakšne salame, po dva kosa kruha, zavitek putra in marmelade (mini), instant kavo v prahu, 1dcl soka in cca 3l vroče vode. Še dobro, da nekateri nismo imeli apetita.
Ob 02.30 odrinemo proti naslednji koči Gouter na višini 3863m. Sledil je blagi vzpon in vsi smo bili v pričakovanju prečenja zloglasnega kuloarja, kateri v povprečju vsako leto vzame 4 življenja eek. Sprva malo poslušamo, če bi bilo slišati kakšne padajoče ali leteče kamnite projektile, nato pa ga na primerni razdalji prečimo kar se da hitro. Ugotovimo, da z Jalovčevega ozebnika leti precej pogosteje kot po kuloarju. Po prečenju kuloarja je sledil lažji vzpon po lepo vidni poti v ključih, nakar je sledil strmejši vzpon, kjer je bilo potrebno poprijeti za skalo, ko pa se strmina še bolj postavi pokonci, je v pomoč do stare koče Gouter lepo speljana jeklenica. Od stare do nove koče je samo nekaj minut hoje po izrazitem in zasneženem grebenu. Zanimivo je to, da je bila ta koča v primerjavi z nižjo ležečo Tete Rousse, kjer smo spali, na precej višjem nivoju. Tukaj se opremimo z zimsko opremo, torej dereze, cepin, čelade so bile že itaq na glavah, toplejše rokavice, formiramo tri naveze (2-2-3) in ajmo na sneg cool. Sprva blagi klanec je postajal vedno bolj strm, ki ga nikoli ni hotelo biti konca. Ko prispemo do izravnave in se nam pokaže bivak Vallot, se nam šele pokaže veličastnost in razsežnost pogorja in vrha Mont Blanca. S tega mesta dojamemo, da nas najtežji del vzpona šele čaka. Nekoliko se spustimo do vznožja Vallota, nato pa strmo in v ključih po ledenem pobočju do nove izravnave. Z višino z vsakim korakom postajajo noge vse težje in težje, kot bi jih dodatno obteževal.
Po nekako dobrih osmih urah hoje in premaganih 1700m višincev, smo v kompletni postavi osvojili vrh. Mogoče nismo imeli razmere za 100%ne razglede, a že to, da nas je vrh osvojilo vseh 7, je bilo več kot dovolj za veselje. Po končanem fotografiranju utrujeni, se odpravimo po isti poti nazaj, saj so se megle na hitro dvignile in zastrle še pred nekaj minutami veličastne razglede predvsem proti Chamonixu in daleč naprej v notranjost Francije in Švice. Sprva počasi in previdno sestopimo po isti poti po trdni in zasneženi uhojeni poti do Gouterja, kjer odmontiramo opremo, nato pa kar se da hitro mimo Tete Rousse do vlakca na zobati železnici, katerega na srečo ujamemo za rep (5 min pred odhodom) eek.
Časovno se nam je vse poklopilo, v nasprotnem primeru bi sledilo še 1500m sestopa do kombija, kar pa ni dišalo nobenemu od nas. Srečo, v skoraj nesreči, sta imela zadnja dva od skupine sedmih, katera sta ob sestopu pri prečenju kuloarja doživela pravo kanonado letečih projektilov v velikosti kubičnega metra ali celo večjih. Imela sta veliko srečo, da nista ostala v kuloarju, katerega smo še zjutraj malodane podcenjevali. Konec dober, vse dobro.
Mont Blanc / Monte Bianco prvi prevoz1
Mont Blanc / Monte Bianco na višini cca 1800m2
Mont Blanc / Monte Bianco ...3
Mont Blanc / Monte Bianco drugi prevoz4
Mont Blanc / Monte Bianco končna postaja zobate železnice na 2380m5
Mont Blanc / Monte Bianco proti Tete Rousse6
Mont Blanc / Monte Bianco Tete Rousse7
Mont Blanc / Monte Bianco ...8
Mont Blanc / Monte Bianco porcija za 7 oseb ...9
Mont Blanc / Monte Bianco na izravnavi pod bivakom Vallot10
Mont Blanc / Monte Bianco pogled proti vrhu, pod njim Vallot11
Mont Blanc / Monte Bianco približano..12
Mont Blanc / Monte Bianco pri Vallotu13
Mont Blanc / Monte Bianco pogled v dolino, Chamonix14
Mont Blanc / Monte Bianco pod vrhom15
Mont Blanc / Monte Bianco na vrhu..16
Mont Blanc / Monte Bianco skupna in..17
Mont Blanc / Monte Bianco ..gasilska..18
Mont Blanc / Monte Bianco dvigne se megla..19
Mont Blanc / Monte Bianco v dolino..20
Mont Blanc / Monte Bianco Gouter..21
Mont Blanc / Monte Bianco ...22
Mont Blanc / Monte Bianco proti Aiguille du Midi23
Mont Blanc / Monte Bianco nova in stara koča24
Mont Blanc / Monte Bianco proti Tete Rousse25
Mont Blanc / Monte Bianco nad Tete Rousse 26
Mont Blanc / Monte Bianco Aiguille du Midi27
Mont Blanc / Monte Bianco približan28
Mont Blanc / Monte Bianco domorodki29
Mont Blanc / Monte Bianco kuloar..30
Mont Blanc / Monte Bianco navzgor..31
Mont Blanc / Monte Bianco prečenje je možno po treh variantah - stezicah..32
Mont Blanc / Monte Bianco proti zobati železnici..33
bos     
13.9.2020
Čestitke vsem.
Si mi obudil spomine ... 15 let je že minilojezik.
mukica     
13.9.2020
Čestitke vsem, lepa tura in doživetje,ki ostane zapisano v srcu za vedno nasmeh
jaz     
13.9.2020
Čestitke, spomini segajo 35 let nazaj. lp!
Mont Blanc / Monte Bianco1
Mont Blanc / Monte Bianco2
Majdag     
13.9.2020
Super ste bili, Parkeljc, čestitke vsem..nasmeh
drofebo1     
13.9.2020
Čestitke z moje strani.Tudi jaz sem z veseljem pogledal prehojeno pot in osvežil spomin,ki sem jo opravil leta´99.Pa nove koče Gouter še takrat ni bilo.
oldtimer 55     
13.9.2020
Čestitke vsem za super vzpon. Tudi meni ste obudili spomine izpred 40-tih let. od takrat se je res veliko spremenilo. Pa še nekaj posnetkov za obujanje nostalgije.nasmehnasmeh
Mont Blanc / Monte Bianco brez piva ni šlo1
Mont Blanc / Monte Bianco2
Mont Blanc / Monte Bianco3
Mont Blanc / Monte Bianco pod bivakom Valot4
Mont Blanc / Monte Bianco na grebenu5
Mont Blanc / Monte Bianco na vrhu6
Mont Blanc / Monte Bianco7
Mont Blanc / Monte Bianco ob povratku8
Mont Blanc / Monte Bianco takrat smo še lahko taborili na črno, noben nas ni preganjal9
j.     
13.9.2020
Parkeljc, čestitke za imenitno turo! Spomini izpred več kot štirideset let ob prebiranju tvojega opisa tudi pri meni vrejo na plano kar sami od sebe. Zobata železnica, Refuge de Goûter, bivak Vallot in zajetni nahrbtniki, težke noge zaradi višine in dolžine vzpona... Vse opisano in poslikano se mi zdi tako, kot je bilo takrat davno nazaj. Res lepo!
Parkeljc     
13.9.2020
Hvala za čestitke, vsem mežikanje
Ko gledam slike oldtimerja me zmrazi ob mislih, da bi se v teh časih na tako turo odpravili s takšno opremo. Seveda, nekoč in danes - kot noč in dan. Takrat je bil vzpon na vrh še veliko težji. Že sam prevoz od doma do izhodišča je dogodivščina zase, o kateri bi tudi sam lahko pisal. Pa to ni tema foruma.
Tudi z vremenom je potrebno imeti srečo. In mi smo jo imeli. Podlaga je bila vseskozi "škripavček", vetra praktično ni bilo, tudi mraza ne. Vse to bi lahko bilo tudi čisto obratno in potem je vzpon zelo vprašljiv. Včasih se tudi vremenske napovedi ni dalo tako natančno predvideti, čeprav nas vremenarji včasih... Verjamem, da bi bilo nekoč zaradi vremena precej težje obrniti in odpotovati nazaj domov zaradi slabega vremena, danes se pač obrneš in vzpon opraviš ob boljših pogojih. Seveda vse skupaj ni zastonj, a se ne da primerjati z nekoč. Tudi prevozna sredstva niso bila tako udobna, mobilni telefoni, ki nam vse skupaj olajšajo glede vremena, potem razni dodatki v pijačah, v hrani itd itd itd... Vse to nam danes vzpon precej olajša.

Zato kapo dol vsem, ki so v tistih časih osvojili vrh..
dprapr     
13.9.2020
Takrat (pred 35 leti) so bile največji problem finance. Naše plače in njihove niso bile primerljive.
Se je pa dalo z vlakom tja. Tako sva šla prvič s kolegom. In to v večini zastonj (razen zadnjega dela od Briga dalje), ker sva imela oba karte naših železnic. Povzpela sva se na Aiguille Verte in na Mont Blanc. Spala sva pa v šotorčku za britofom, na črno.
Je bilo zanimivo pogledati nove in stare posnetke z gore.nasmeh
lubadar     
13.9.2020
Drago, tudi sam sem bil leta 85 na vrhu celo leto sem šparal za ta podvig, kar je ostalo je šlo pa za opremo, pri nas se takrat še skoraj nič ni dalo kupitzavijanje z očmi
VanSims     
13.9.2020
To so bili kruti časi.
dprapr     
13.9.2020
VanSims, še zdaj uporabljam cepin, ki sem ga takrat tam kupil. Ti iz krutih časov so bolj trpežni.
Lubadar, morda sva se kje srečala. Na beli gori sem bil 26. julija.
lubadar     
13.9.2020
Drago nisva se, mi smo bili prvi teden v avgustu.Se je pa nam pri povratku pokvaril kombi, tako, da je bila odprava še dva dni podaljšana.
VanSims     
14.9.2020
"Ugotovimo, da z Jalovčevega ozebnika leti precej pogosteje kot po kuloarju."

Da, samo da z Jalovčevega ozebnika v glavnem letijo relativno majhni kamni (apnenec), iz kuloarja pa, kot ste nazaj grede skoraj iskusili, oho ho ogromne granitne kamenčine! eek
Tadej Bolta     
14.9.2020
...ob 3h ponoč tudi ne leti ravno veliko. izstrelki pridejo čez dan, ko se upre sonce v pobočje.
Stran: 1 2 3 ... 6 7 8       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki