Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj

Žulji

Natisni
Gost5. 08. 2007 08:32:54
Pozdravljeni
kako lahko preprečim nastanek žulev na nogi zadaj nad peto(res da so čevlji novi), ter kako si pomagati pri bolečinah v mišicah po daljših turah(naslednji dan.
všeč
Gost5. 08. 2007 09:19:08
Ne vem, če ni tole vprašanje bolj za kakšen forum z zdravniškimi nasvetinasmeh, ampak bom vseeno poskusila nekaj malega svetovati:
Menda proti žuljem varuje krema Gerlachs Gehwol Fusskrem, ki jo lahko kupiš v lekarni, zraven so navodila za uporabo.
Prav tako si na mesta, kjer pričakuješ možnost žuljev, lahko pred obuvanjem gojzarjev nalepiš ustrezne obliže, ki jih dobiš v lekarni ali drogeriji.

Bolečine v mišicah - meni zelo pomaga šumeča tableta magnezija z dodatkom C vitamina (Fidimag) in masaža.
všeč
Gost5. 08. 2007 11:24:21
Proti župjem svetujem dobre pohodne nogavice brez šivov in ojačano peto.Pa za daljše ture že uhojene čevlje.Proti bolečinam pa vstrajno nabiranje kondicije,počasno sestopanje,veliko pijače z minerali.Meni prija maratonik.Pa kar veselo v breg.
všeč
Gost5. 08. 2007 18:03:28
tudi jaz vam svetujem da si pete ojačate z obliži in temu primernimi nogavicami, lahko so tudi dvojni. Vsaj jaz jih uporabljam. Drugače pa uporabljam jointace gel proti bolečinam, dobi se ga v lekarnah, ter magnezij za mišice, da se regenerirajo!
lep pozdrav
všeč
Gost6. 08. 2007 13:38:58
Moj nasvet proti žuljem: Vedno si obujem dvoje nogavice - ene tanke, druge močnejše.
Če ne pomaga, deluje silikonski obliž proti žuljem, ki le te, če so že nastali, tudi pozdravi.
Proti bolečinam v mišicah pa je najboljše zdravilo čim več hoje...
všeč
Gost6. 08. 2007 14:44:23
Svojim otrokom in pa tudi sebi vedno pred odhodom v hribe oziroma preden obujem planinske čevlje v nogovice nasujem melo pudra ,običajno je to čisto navaden talco ali otroški puder za ritko.Nikoli nismo ožuljeni,tudi če so čevlji novi.Nogovice pa kupujemo ponavadi v Alpini,saj imajo kar dobro ponudbo "planinskih nogavic".nasmeh
všeč
Gost7. 08. 2007 10:09:55
Proti žuljem so mi življenje spremenile moderne planinske nogavice, ki so ojačene na izpostavljenih členkih. Osebno, varjanta dvojne nogavice, mi je povzročala težave, ker so se ustvarjale gube tkanine, a najbrž je to posebnost moje noge. Če žulj že obstaja, so koristni silikonski obliži.
Po zahtevni turi si mišice zmasiram z arnikinim oljem, kateremu dodam nekaj kapjlic čistih eteričnih olj (majaron, rožmarin, evkalipt, grenivka, sivka), kar pomaga, da se prej izloči mlečna kislina.
všeč
Gost7. 08. 2007 16:12:11
Kje lahko kupimo arnikino olje ali ga lahko naredimo sami,kako,s čim in kdaj.Vnaprej lepa hvala za odgovor.Sonjanasmeh
všeč
Gost8. 08. 2007 12:26:59
Arnikino olje, ki ga jaz uporabljam, kupim v lekarni ali drogeriji, je znamke Weleda, a verjetno so tudi druga ok.
Si predstavljam da maceracija arnike in filtriranje in vse skupaj ni enostavno, zato prepuščam to ljubiteljem. Cena končnega izdelka pa ni pretirana.
Eterična olja pa izbiram zahtevno, ker imam kar nekaj tečajev v žepu in vem, da morajo biti kvalitetna (torej, žal tudi ne poceni), 100%čista itd...
Ampak že samo arnikino olje priporočajo za masažo mišic.
všeč
Gost8. 08. 2007 12:37:36
Med turo veliko tekočine,pa bolečin v mišicah ne bo,če je le kaj kondicije.
všeč
Gost8. 08. 2007 16:06:37
HVALA!Sonjanasmeh
všeč
obscurity24. 08. 2009 10:20:53
Živjo,
meni pa se noge abnormalno potijo... ko pridem s ture domov in se sezujem so nogavice totalno premočene! mrk pogled Stopala pa izgledajo tako, kot da bi 4 ure stala v vodi (bele in nagubane)
Prav zaradi ''zašvicanih'' nog se mi koža na peti ''napije'' in se mi olupi in zažuli, kar ni prijetno mrk pogled obliži ne pridejo v poštev, ker se mi zaradi vlage odlepijo in jih imam na koncu nekj daleč pod peto jezen Da o času celjenja ''ran'' ne govorim...

ni mi jasno kaj je narobe... Obute imam sicer dvojne nogavice - tanjše, ki se nogi dobro prilegajo (kupljene v iglusportu) in malo debelejše.

Nasvet? Kaj naj naredim?

Hvala in LP

všeč
geppo24. 08. 2009 10:55:52
Tudi jaz imam po večurni hoji mokre nogavice. Vsa leta obuvam dvojne nogavice ( tanke in debelejše ). Žulja nisem dobil že toliko let, da ne pomnim.
Imam pa vsaj tri vrste planinskih čevljev.
- za visokogorje
- za okolško hribovje in dolge pohode po nezahtevnemu terenu ( Pohorje naprimer )
Lahko pomaga, da si čevlje kupujem bolj premišljeno in zato sem rešen žuljev. Si pa tudi zjutraj ( kadar me čaka dolg pohod ) pred obuvanju namažem noge z šentjaževem olju ( Šentjanževo cvetje namočeno v olivnemu olju ) in potem obujem nogavice.
Lp
všeč
bobo24. 08. 2009 13:04:00
žuljev nimam nikoli...jaz imam obute samo ene nogavice (pohodne) in dobro zavezan čevelj. noge oz nogavice imam pa tudi jaz mokre, kar se mi zdi normalno, saj planinski čevelj ni tako zračen kot npr superge... pa čevljev si nikoli ne zezuvam na vrhu. po moje je bistvo, da se ti čevelj dobro prilega na nogo. za to pa si je potrebno vzeti kar nekaj časa pri nakupu (kljub negodovanju prodajalcev)nasmeh
všeč
aljazek24. 08. 2009 13:43:59
obscurity: poznam to...moja rešitev je, da imam več parov nogavic...na vrhu se vedno sezujem, prezračim noge, zamenjam nogavice(2x po par tanjših + par debelejših imam sabo). To deluje in v gorah še nisem dobil niti enega žulja.
všeč
flapho24. 08. 2009 14:40:44
Ko kupujemo planinske čevlje naj bodo za eno številko večji.
Tudi meni se znojijo noge in imam obute dvoje nogavice (tanke in čez debele).
Nogavice naj ne bodo nove (vsaj enkrat oprane)!
Letos sem opravil štiri dnevni pohod in nisem dobil nobenega žulja.

Žulji so mehurjem podobne izbokline, ki nastanejo zaradi drgnjenja kože ob obutev, ročaj orodja in podobno, pri čemer se začne zgornja plast kože luščiti od spodnje. Prostor med plastema zapolni tekočina, kar zaznamo kot mehur. Žulji največkrat niso razlog za preplah, kljub temu pa pazite, da z njimi pravilno ravnate, saj v nasprotnem primeru lahko pride do okužb.

Manjših mehurjev ne predirajte
Ko opazite žulj, nanj prilepite obliž, ki ga čez noč odstranite. Zrak bo tako neovirano dostopal do poškodbe in žulj se bo mnogo hitreje posušil. Manjših žuljev ne predirajte, namažite jih z ognjičevim mazilom ali alojinim gelom, predvsem pa poskrbite, da bo koža okoli njih ves čas čista.



Preprečiti je bolje kot zdraviti
Ko obujete nove čevlje ali pa vsake druge, ki vas utegnejo tiščati, si na noge nadenite dva para tankih nogavic. Namesto ob kožo se bosta nogavici trli druga ob drugo. Vedno tudi poskrbite, da bodo vaše noge čim bolj suhe, saj znojenje povečuje možnosti za nastanek žuljev. Težave se lahko rešite tako, da si noge posujete z otroškim pudrom, predvsem pa vedno, ko je le mogoče, nosite nogavice.
všeč
crniracek12. 02. 2010 00:40:30
Pred leti sem si kupil Alpinine ćevlje za visokogorje "Triglav", ki pa jih nikakor ne morem nosit. Lahko jih imam obute doma okoli doma tudi pol dneva, pa je vse ok, ko pa grem v hribe in se noge močno potijo, pa na desni nogi - peta - obvezno dobim nenormalno velike žulje, ki jih moram dolgotrajno zdravit. mrk pogled

Poizkusil sem že vse mogoče. Nogavic sem zamenjal že več vrst, trenutno imam dvojno ojačane nogavice Bridgedale pa tudi Lorpen.
Imam občutek, da je desni čevelj na petnem delu nenormalno trd in bi ga zato rad na nek način tam zmehčal.

Prosim vas za nasvet s čim naj čevelj namažem,drgnem da bi ga v petnem delu malce zmehčal in napravil prijaznega nogi!!

Hvala in lep pozdrav!

všeč
Mate0712. 02. 2010 09:53:32

Tud jaz imam težave z žuli, lansko leto sem imel samo 2 para nogavic tako za gor in za dol, letos pa bom vzel s seboj 4 pare.
všeč
GregorC12. 02. 2010 10:39:18
Tudi jaz sem imel probleme z žulji na daljših turah, dokler si nisem kupil dobrih pohodnih nogavic, poleg tega pa zadne čase uporabljam kremo proti žuljem od hansaplasta in moram reči da mi pomaga. Enostavno namažeš predel kjer te ponavadi ožuli pa je.
všeč
matic.m12. 02. 2010 11:49:33
Jaz si pa pred turo petni del noge skoraj vedno pivijem z elastičnim povojem. Sem tudi jaz bolj nagnjen k nastanku žuljem.
lp
všeč
drago4012. 02. 2010 13:09:05
crniracek
pred cca 20leti sem se na samostojni 12-urni turi v švici zadnji 2. uri komaj privlekel do avtomobila, ker sem dobil 7 žuljev, imel sem samo enojne nogavice in bolj tesne čevlje.
od takrat imam vedno po dvoje nogavic, četudi imam pohodniške nogavice z ojačitvami, pod te vedno uporabim še ene mehke - debelejše ali tanjše odvisno kakšne čevlje obujem in kako so ti veliki.
nogavic med turo ne menjam, pri večdnevni turi pa uporabljam za vsak dan sveže notranje nogavice.problemov z žulji nimam več.
Čevlje moraš na vsak način raztegniti,napravi si nekakšno kopito-namoči del ki ga želiš raztegniti z alkoholom in vpni vsaj za nekaj dni ali na mestu kjer si ožuljen izločiti polnilo- sem že sam izločil na 2.(smučarskem Caber Competisen- s takim je vozil Stenmark in planinskim), najboljše da se pomeniš s čevljarjem.
Kupi dodatne večje čevlje, ker če resno hodiš v hribe jih moraš itak imeti več, jaz imam 4.
Sicer pa če prebereš to temo malo nazaj je veliko dobrih nasvetov.
lpp

všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki