Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj

Vožnja z motornimi sanmi

Natisni
jprim5. 02. 2011 18:46:05
Vsako leto narediva z možem zimsko turo po Smrekovškem pogorju, tudi danes, ampak ob lepotah me je presenetilo povsem nekaj drugega.
Lepote? Katere? Na Smrekovcu – jih ni . Še ptičjega petje gorske sinice ni bilo slišati.
Na Smrekovcu se je razbohotilo vse kaj drugega in prav to še podpirajo oskrbniki v domu na Smrekovcu, no moram popraviti, danes ni bilo gospoda, ki ga imenujejo Fika, o njegovi prijaznosti sem govorila že pred 2 letoma, prijaznost v narekovajih.

Člani Naravovarstvene zveze za Smrekovec, katere član je tudi PZ Šoštanj, se zavzemajo za varstvo neokrnjene narave … se strinjam, pa kaj ko je PD Šoštanj dalo v najem dom oskrbnikom, ki jim je vseeno kaj se dogaja okrog njih, oziroma še celo to podpirajo.
Ali pa so že postali lastniki, saj takšno je bilo obnašanje danes gospoda, ki je nadomeščal stalnega oskrbnika, kakšna je drugačna povezava mi je vseeno.

Zaključek pogovora je bil: « Če ste vse povedali lahko greste!
Kot da me meče iz svojega dvorišča.

Pa lepo po vrsti.
Ko sva letos znova naletela na motorne vozače, sem enega opozorila, da se tega ne dela – to je bil že drugi krog po grebenu, sprenevedanje z njegove strani. Drugega sva srečala malo pozneje.
Ob prihodu do doma pa naslednji dogodek. Osebni avto in prikolica, na katero se spravljajo sani. Fant in dekle z vrha. Oskrbnik stopi iz doma, nese smuči in jaz v pogovor: »Kaj zdaj že imate na Smrekovcu pravi poligon za sani! Isto kot lani, tega se ne počne …!«

»Kaj vas moti, ite v Maribor reda delat! …«

»Če človek pove svoje mnenje, saj pa Smrekovec ni samo vaš! …. Kje so divji petelini?«
Lani sva srečala slučajno enega ruševca, še gospod Fika je bil presenečen: Imela sta pa srečo!«

Potem začne z nizkimi udarci, o smeteh papirovju … kar sploh nima veze s hrupom. Seveda vsi trije so se kar dobro poznali.
Še gospodična je dejala, da je tak samo 40 evrov kazni, če plačaš takoj pa 20.


Dragi planinci, planinci po duši in srcu, a se res takšno početje ne more ustaviti?

A bodo res ti brezvestneži pregnali vsa živa bitja s tega pogorja?
LP! Jelči

Vožnja z motornimi sanmi tudi komentar, v smislu, da nam planincem delajo špuro;1
Vožnja z motornimi sanmi vrh Komen2
Vožnja z motornimi sanmi pa gremo3
Vožnja z motornimi sanmi ups4
Vožnja z motornimi sanmi kje pa je pripis - Pazi vožnja z motornimi sanmi5
Vožnja z motornimi sanmi konec zgodbe - ironija6
všeč
Hribovc885. 02. 2011 19:43:15
Haha to je pa res ironija, to je nekaj takega, ko terme Topolšica oglašujejo z geslom: Naravno zdravilišče sredi neokrnjene narave, nekaj takšnega v tem smislu, adijo pamet...

Sicer pa, čist prav si mu povedala, vsaka častvelik nasmehnasmehmežikanje

Jaz rečem, narava je pravična...velik nasmehnasmeh

Pa še ena izmed resnic:

Bog je pravičen sodnik, ki dobro plačuje in hudo kaznuje

Se sploh nima smisla sekirat glede takšnih ljudi oz. stvari, ampak človeka pa vsekakor vržejo iz tira, to pa, ampak je tako kot bi se boril kot Don Kihot z mlini na vetervelik nasmehnasmehzavijanje z očmi

Sicer pa lepe fotografijevelik nasmehnasmehmežikanje
všeč
jprim5. 02. 2011 20:16:53
Ta lepše so ostale za trenutne razmere ... sva res naredila lepe posnetke KSA, ampak te so se mi danes zdele pomembejše.
všeč
lynx5. 02. 2011 20:29:59
Pa še sprejem nove uredbe (ups, zakona) o vožnji v naravnem okolju se je premaknil na letošnjo jesen in je še vedno neobvezen, tako da še nekaj časa ne bo sprememb.jezen
všeč
jprim5. 02. 2011 20:31:41
Si bom vzela čas in prebrala to zadevo z 81. stranmi.
všeč
nanica5. 02. 2011 21:37:55
Se ne nanaša ravno na naslov teme pa vendar-ko je jprim omenila oskrbnika koče na Smrekovcu sem se spet spomnila na kako aroganten odnos smo naleteli pred tremi leti.Gužve ni bilo,pa je na vsako moje vprašanje le sikal in na koncu nadrl otroke,ko so prosili za žig.Vprašala sem ga le take stvari,na katere bi mi on kot oskrbnik znal najbolje odgovoriti.In pred kratkim sem bila nemalo presenečena,ko je bil predstavljen na dolgo in široko v Planinskem vestniku.
všeč
joža x6. 02. 2011 10:19:16
Živimo v družbi v kateri je bogatim vse dovoljeno in so kot kaže nad zakonom ,da bogatuni nimajo moralnih kvalitet tudi vemo,torej nas takšne stvari ne smejo več čuditi.Kakšen "navadni" se sprašuje kako bo plačal položnice in zanj so mot. sani znanstvena fantastika.
všeč
biso6. 02. 2011 16:36:37
Jelči, Jelči, ne se tako razburjat. Pravijo, da škodi lepoti. velik nasmeh

Pa šalo na stran. Prebral sem tudi tvoje hudovanje na "trenutnih razmerah", a bom raje napisal tukaj, da ne smetim tam.
Planinci smo včasih res bolj papeški od papeža. Tudi Jelči verjetno ni šla peš od doma. Na izhodišču njene ture nekje visoko na hribu (močno dvomim, da je s hojo pričela na Ljubnem ali njemu podobnem izhodišču), do kamor je prismradila s svojim motornim vozilom, je bilo gvišno opaziti približno takšen prizor kot pod Debelo pečjo:

http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=47333

...ko pa malo višje nekdo rogovili z nekim drugim prevoznim sredstvom, pa je cel kažin. Ne trdim, da je to prav, a planinci, ki se velikokrat vozimo visoko na hrib, smo res zadnji, ki bi lahko drugim očitali, da naj se držijo pravil in čuvajo naravo.

všeč
GregorC6. 02. 2011 18:00:48
Se strinjam z komentarjem od bisota. Sicer tudi meni ni ravno po volji, da se vozi vsepovprek, vendar pa tem, ki v temu uživajo drugega ne preostane, ker pri nas pač nimamo nikjer urejenega nekakšnega poligona oziroma območja, ki bi bil namenjen temu. Isto je poleti z štirikolesniki in kroslami.
Teza o uničevanju okolja pa itak velja samo pri nas. V tujini (predvsem v tako zelo ekološko ozaveščeni Skandinaviji) je to ena izmed glavnih turističnih atrakcij. Imajo nnamreč organizirana večdnevna potepanja in to po neokrnjeni naravi. Pri nas pa...
všeč
jprim7. 02. 2011 00:05:52
Ves moj komentar na zadnje komentarje: to je naša mladež, ki tako razmišlja, ki ji je vseeno, da so morda nekoč na Smrekovcu živeli divji petelini, ruševci ... da si eni lastijo območje planinskih domov, da si dovoljujejo početi kar ne bi smeli ...

Kaj pa jaz, ki uživam v naravi in miru pa to po predpisih. Zame tu ni prostora ...
In potem jeza škodi lepoti, kateri, lepote narave ...zavijanje z očmi
LP!
všeč
lynx7. 02. 2011 17:36:11
biso: je res, da bi lahko mnogokrat začeli nižje, a glavna razlika je tu med vožnjo vsepovprek ("naravno okolje") in vožnjo po cesti, kjer je bila večina škode že narejene.

GregorC: lahko se voziš po velikem delu gozdnih cest in še kje.
http://www.mop.gov.si/si/delovna_podrocja/narava/voznja_v_naravi/vprasanja_in_odgovori/#c17510
všeč
biso7. 02. 2011 18:11:04
jprim: "mladež" pravi tudi tole: Na Smrekovcu in še marsikje so res živeli tudi divji petelini in ruševci, a mnogo več kot so jih pregnali motorni sankači, smo jih pregnali planinci in vse kar je povezano z nami (planinski domovi, markirane poti, brezpotja in s tem povezan kažin)

lynx: res je, z gozdnimi cestami, bajtami sredi gora (tudi planinskimi), potmi itd je večino škode že narejene. Veš kaj pravijo tisti, ki se vozijo z motornimi sankami? Da ne puščajo vidnih sledi. Poglej si erozijo na planinski poti na Kamniški vrh. Pa ne boš rekel, da so za to krivi motorni sankači.

Povedati želim samo to, da smo hribovci z obtožbami drugih glede vpliva na naravno okolje na hudičevo tankem ledu. Dejmo začeti pred svojim pragom. Kajne, Jelči. To je preklemano težko. Pa hvala, da si me uvrstila med mladež. To mi pri mojih letih zelo godi......

všeč
jprim7. 02. 2011 21:55:17

biso:"Povedati želim samo to, da smo hribovci z obtožbami drugih glede vpliva na naravno okolje na hudičevo tankem ledu. Dejmo začeti pred svojim pragom."

Jaz skrbim za svoj prag (če bi LE še kakšen oskrbnik koče poskrebel za svojo hišno goro) in tudi po tankem ledu ne hodim.nasmeh

Se umikam iz te debate, ki sem jo začela sama, saj vidim, da podpirate takšna dejanja.
Moderatorja prosim, da to temo izbriše, ... saj vas večina reje zamiži na obe očesi in kar naenkrat ogluši, kot pa poskusi reagirati v dobro narave.
LP!
všeč
Zebdi8. 02. 2011 16:31:30
Zanimivo, vsi se spotikajo ob motorne sani, nihče pa se ne oglaša ob, recimo, situaciji v dolini Triglavskih ali pa morebiti Kredarici. Lahko si je zatiskati oči in s prstom kazati na točno določeno interesno skupino, malo težje pa je pomesti pred lastnim pragom. Za svinjarijo v Dvojnem jezeru s(m)o kar lepo krivi planinci sami. Vsi vzkipijo ob hrupu, ki ga povzročajo motorne sani, hkrati pa mirno tolerirajo helikopersko oskrbovanje postojank. E dragi moji, dvoličnost brez primere in tu je tanek led, na katerega je opozarjal biso. Upam si trditi, da sta številčnost planinskih postojank in posledični masovni turizem v visokogorju za naravo precej bolj obremenjujoča kot pa tisti nesrečni sankači.

P.S. Naj eksplicitno povem, da tudi mene motijo motorne sani, ampak da to še zdaleč ni edino, kar me moti, niti ni najhujši pojav v naših gorah.
všeč
turbo8. 02. 2011 17:47:46
Helikopter(oskrba in/ali reševanje) pride in gre s točno določeno nalogo. Motorne sani pa izključno zaradi izživljanja.
Smeti v dolini 7J oz. zasvinjano jezero. Planinci sigurno niso krivi, da so sanitarije v koči zastarele, da ni čistilne naprave, itd. Greš na WC v dobri veri, da so sanitarije urejene. In ker niso, je skoraj vseeno, če bi svoje opravil za prvo smreko.
Če greš peš v gore, tam ne pustiš ničesar razen sledi obuvala na mehki zemlji (in kanček vibram gume na skali), spoštuješ naravo in živali ter se temu primerno obnašaš, je škoda, ki jo povzročaš naravi minimalna. Primerjati to z motornimi sanmi . . .Hvala ne vem komu, da znam in vem, da lahko vedno grem nekam, kjer ne bo gneče, ne bo hrupa, ne bo se mi potrebno pregovarjati s komerkoli . . . in če bo šel kdo za menoj, še vedel ne bo, da sem bil tam, ker za menoj nič ne bo ostalo. . .
všeč
biso8. 02. 2011 18:52:55
1. Živali je vseeno ali doživi hrup zaradi "izživljanja motornega sankača" ali zaradi "nujno potrebne oskrbe planinske postojanke ali reševanja". Je bil kdo kdaj zraven, ko reševalci s helikopterjem iščejo kakšnega izgubljenca in letijo zelo blizu terenu? Živali begajo vsevprek. Tudi pozimi, ko je za to porabijo še precej več energije.

2. Sledi obuvala na mehki zemlji in kanček vibram gume na skali si lahko vsi ogledamo na Kamniškem vrhu, na poti na Golico in ostalih množično obiskanih poteh.

3. turbo je napisal: "Planinci sigurno niso krivi, da so sanitarije v koči zastarele, da ni čistilne naprave". Nis(m)o, a smo del tistih, ki svinjamo po gorah in se morajo zaradi nas gradit vedno novi "očiščevalni" objekti.

Še vedno vztrajam, da smo planinci na tankem ledu pri kriziziranju drugih.
všeč
turbo8. 02. 2011 20:17:34
Biso,
jaz imam pred svojim pragom vse pometeno. Vest mirno. Okoli 35 let planinarjenja, gorništva, poplezavanja, turnega smučanja,itd. Tako da na podlagi izkušenj "na lastni koži" vem kaj in kako.
Helikopter je v določenih primerih nuja. Motorne sanke niso v nobenem primeru nuja, izključno moda. Oziroma "preseravanje", se oproščam, ker bolj primernega izraza ne najdem.
NISEM del tistih, kot praviš da si ti Biso, ki svinjajo po gorah. Kaj po gorah, še v naselju si ne upam vreči papirčka na tla. Pravzaprav ne da si ne upam, ampak mi na kraj pameti ne pade. Še tole na pol filozofsko, jaz sem ne pa jaz smo. Sem en in edini in se nikoli ne istovetim z množicami. Ne s tistimi, ki so mi sorodne, še manj s tistimi, ki mi niso. Gobec sem otresal, ko so in še rijejo po Karavankah z raznoraznimi nujnimi cestami, gobec sem otresal, ko so hoteli seliti Aljažev stolp in gobec otresam, ko divjajo s sankami po neokrnjeni naravi, marsikje po naravnih parkih. Ampak kadarkoli že otresam gobec, ne osporavam drugim, da imajo drugo mnenje oz. pogled. In jim tudi ne vsiljujem svojega. Vsi različni vsi enakopravni, moja svoboda sega samo do tja, da ne posega v svobodo drugega. In če si predstavljam, da se sprehajam po Smrekovcu in mimo mene pridrvijo motorne sani, sem mnenja, da to pa že posega v mojo svobodo.
všeč
biso8. 02. 2011 21:02:52
matta in turbo, prepričala sta me. Hribovci s(m)o angelčki, ki naravi ne škodujej(m)o in lahko solij(m)o pamet vsakemu, ki se v naravi ukvarja s čim, kar nam ne paše. Upam, da bosta z vseeljem odgovarjala planincem na vprašanja: "Ali kdo ve, če je cesta na pl. Blato prevozna?" In seveda imajo živali čip, s katermi ločijo, kdaj jih moti motorizirani planince, kdaj pa motorni sankač.
Sedaj bom pa raje utihnil, da ne bo gospa še meni začela groziti, da mi bo z motorko prerezala vrat, kot ga je pred časom Kseniji.

Aja, s prvim stavkom od matte, se pa popolnoma strinjam!
všeč
lynx8. 02. 2011 21:31:55
Za dvojno jezero so krivi ribiči (ok, najbrž hibridi s planinci), je pa dobra novica, da so letos v kočo vgradili (novo) čistilno napravo.

biso: dokler je snega dovolj, sani res niso problem glede erozije (predvidevam, da imajo nizek specifični pritisk), drugače pa lahko gosenice močno poškodujejo podlago, korenine in karkoli gleda ven (ja, zadnje dvoje velja tudi za turne smučarje). Glavni problem je pomoje obremenitev s hrupom in potencialno ogrožanje ostalih zaradi hitrosti.
Seveda imamo pešči tudi slab vpliv, ampak je ponavadi dosti manjši in se ga lažje omili - predstavljaj si, kaj bi bilo, če bi vsi po hribih ne pešačili, ampak se vozili z motorji in sanmi!? Kamniški vrh bi bil že zdavnaj pusta ledina. Dokler je teh vozil malo, vplivi mogoče niso tako očitni ...

Glede problema masovnega turizma in obilice koč se pa strinjam! "Brezpotja" in osamljeni kotički so meni ljubši, a ne moremo kar začeti podirati koč.
všeč
biso8. 02. 2011 23:53:22
Da ne bo vse iztrgano iz konteksta, je tule celoten kontekst:

http://www.gore-ljudje.net/novosti/42306/

Pa še malo branja, ki dokazuje, da se tudi vodilni hribovci (hvalabogu!) ne strinjajo povsem:

http://www.gore-ljudje.net/novosti/44047/

Strpnost, matta, strpnost do drugače mislečih. Velja?
všeč
turbo9. 02. 2011 10:30:21
Matta,
kakšna marginalna manjšina. Ali nisi opazila, da sva v dvojini zmeden
všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki