Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Vodnikov Vršac

Natisni
peter227. 05. 2011 11:56:53
Manj izraziti vrh v zatrepu Doline Triglavskih jezer ob boku Kanjavca na eni in Lepega Špičja na drugi strani verjetno ni mnogokrat željeni cilj. Če je bil to res vrh, ki je tako očaral Valentina Vodnika, da je njemu posvetil odo Vršac, je še uganka. Glede na čudovite razglede z vrha in lepote Doline Sedmerih jezer ob pristopu, bi zgodbi vsekakor verjel.
Dolg pristop sem si izbral. Planina Blato, še v temi. Ni vrag, da kje ne bodo peli ruševci in v ta namen vlačim s seboj poleg obvezne planinske opreme še 2 kg težak objektiv in maskirno mrežo. Pa se je splačalo. Ženitev ruševcev je bila v polnem razmahu.
Po končani "žurki" stopim do Dvojnega jezera, ki se je ravno prebujalo iz jutranjih meglic, žarki pa so si ravno otirali pot v Dolino Triglavskih jezer. Čarobno! nasmeh
Pot do Ledvičke je kopna, le zadnjih nekaj 100 metrov je sneg. Naprej pa je pot pod snegom. Le tega letos sicer ni tako veliko, a zna vztrajati še nekaj dni.
Zgornja jezera so še pod snegom, pravzaprav so se pričela ravno taliti in so čudovita v svoji turkizni barvi.
Vso pot poslušam žvižge svizcev in dovolijo mi narediti precej fotografij.
Z jezera pod Vršacem se povzpnem na sedlo med Vodnikovim Vršacem in Kanjavcem. Nekaj je še snega, ki se mu da ogniti.
Pozabil sem že, kje točno s sedla poteka pristop na vrh V.V. Izbral sem dostop prav z vrha sedla. Zahteva nekaj lažjega plezanja, a le v prvih metrih. Naprej je do vrha le še lep, sproščujoč sprehod v norih razgledih. Spet se spomnim na Valentina Vodnika ...
Nazaj po isti poti. Obiskal sem še kočo na Prehodavcih in se vrnil po Dolini Triglavskih jezer, kjer sem lahko še enkrat občudoval vso lepoto teh krajev. Brez, da bi srečal človeka. Dva sem srečal šele pri koči vri koči pri Dvojnem jezeru.
Ja, pot je dolga, a priporočam. Sploh seda,j ko je mir. Pa če tudi se ne povzpnete na Vodnikov vršac.
Slike: http://www.petersfoto.si
Vodnikov Vršac Vodnikov Vršac z zgornjih Triglavskih jezer1
Vodnikov Vršac S sedla med Vodnikovim Vršacem in Kanjavcem2
všeč
mukica27. 05. 2011 14:47:30
Uspel si krasno preživeti dan in narediti čudovite slike.Res pohvalnonasmeh
všeč
peter227. 05. 2011 21:51:40
Hvala!
všeč
bojkoker30. 05. 2011 10:39:41
Škoda, da nisi kakšnih fotk svizcev nalimal tule, še bolj me pa mika videti ruševce. Moje sanje so to, slikati ga kdaj.
S sedla, ko že omenjaš, da si pozabil, kod poteka pot, greš, če hodiš v smeri od koder si prišel (od jezera pod Vršacem) par korakov naprej od sedla in potem ubereš pot postrani in levo gor. Se pa da priti, ko gledam tvojo sliko, gor tudi kar naravnost čez trave navzgor (to varianto uporabljam sam skoraj vedno), ker vidim, da sneg ne moti več pa potem iščeš naravne prehode med skalami, katerih "plezarija" čez njih ni tako težka, da jih ne bi mogel preplezati skorajda vsak malce gibčnejši planinec.
Ja tista Vodnikova pesem… vem, da smo imeli v koči na Prehodavcih celo razglednjice z njegovo pesmijo svoje čase za prodajo (leta 1991 in 1993 sem bil oskrbnik v tej koči).
Vršac ni tako neizrazit, kot omenjaš. Morda iz Zadnjice, nikakor pa ne recimo s Prehodavcev, poti čez Lepo Špičje ali recimo s poti pod Kanjavcem. Je pa res, kar pišeš, če ga gledaš recimo s Poprovca nasmeh
Po zadnjih podatkih se koča letos odpre 18.6.
Pa še ena moja lanska. Vršac je skrajno levo.1
všeč
Scabiosa30. 05. 2011 11:27:59
Vršac je izjemno slikovit prav iz Zadnjice. Lepotec,ki s svojo tisočmetrsko steno pritegne vsak pogled.
Vršac iz Zadnjice1
(+2)všeč
bojkoker30. 05. 2011 20:32:16
Ja, imaš prav. No zdaj imam "pri roki" nekaj več fotk pa ker sem tu nov ne vem, če jih bom lahko dodal. Prejšno dopoldan sem lahko. Torej poizkusim in morda še koga navdušim za "naše" Prehodavce in Vršaca ali Poprovec.
Ena serija fotk prikazuje del poti iz Zadnjice na Prehodavce, seveda z Vršacevo silhueto pa potem naprej pot od Prehodavcev (koče) pa na Vršaca po prej omenjeni bližnjici in pogled nazaj na kočo z Vršaca.
Drugi dve sliki sta s poti, če jo nadaljujemo naprej s "sedla" nad jezerom pod Vršacem in se spustimo na prepadne (zelo zahtevna pot!) poličke pod Kanjavcem, ki nas pripeljejo na pot, ki vodi iz Zadnjice proti Doliču.
Pa še dve fotki s Poprovca, ki pa pokažeta pravo nasprotje lepe podobe Vršaca z drugih strani. Od tod je Vršac res popolnoma nezanimiva gmota.
In še fotki z Lepega Špičja sem dodal.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
všeč
peter230. 05. 2011 20:56:48
Vsekakor je povsem druga zgodba, kar se tiče Vršaca, pogled s severne strani (iz doline Zadnjica). Pogled na steno te res prevzame.
Bojkoker, svizci so na moji spletni strani, za ogled ruševcev pa je sedaj verjetno že malo pozno. Vsaj kar se tiče "ženitve".
Lp
Peter
Vodnikov Vršac z doline Zadnjica1
všeč
bojkoker30. 05. 2011 22:02:22
Hvala, pogledam nasmeh
všeč
joste14. 07. 2011 13:42:19
V nedeljo sem se mimo Triglavskih jezer s Planine Blato odpravil proti Zasavski koči na Prehodavcih. Čudovit in vroč dan, ki ga je svežil pogled na jezera pa so kvarili mnogoteri odpadki ob poti, od toaletnega papirja točno na sredi poti, do ostalih ovitkov itd... Sezona je v polnem zamahu, v koči komajda dobim prenočišče. Mimo jezer se valijo trume angležev, čehov, italijanov in nemcev, v koči je glasno, v Rjavem jezeru se ob krikih namakajo kopalci. Ko pade noč se okolje končno umiri in zavlada spokojna tišina. Naslednji dan se usmerim proti Vodnikovem Vršacu na vrhu katerega uživam v lepih razgledih, pot pa mi prekriža desetine močeradov. Vreme je optimalno za fotografijo, zato se vrnem po isti poti in fotografiram čudovita jezera. V te konce se kmalu vrnem. Več fotografij lahko najdete na naslednji povezavi: Fotografije Sedmerih jezer in Vodnikov Vršac
Lepo Špičje odseva v Zelenem jezeru.1
všeč
velkavrh14. 07. 2011 15:15:17
Joste, ogledal sem si tvoje fotograije. Ena je lepša od druge-prelepo.
všeč
joste15. 07. 2011 10:31:55
Hvala, me veseli da so ti všeč.
všeč
GITA3. 08. 2011 23:12:04
Že včeraj popoldne se zapeljeva v Trento, da si prihraniva jutranjo vožnjo čez Vršič in pridobiva kakšno urico spanja nasmeh, danes pa se iz doline Zadnjica povzpneva na Vodnikov Vršac. Najprej čez Komar in naprej po mulatjeri do malo pod Doličem, potem sva na odcepu zavila proti Prehodavcem in prehodila Kanjavčeve police (pot Mire Marko Debelak) – čudovito prečenje Kanjavčeve stene prek naravnih prehodov visoko nad Zadnjico. Ko sva opravila s policami, sva se po kratkem brezpotju povzpela na vrh, sledil je spust na Prehodavce in krajši počitek. Sestopila sva preko prevala Čez dol nazaj v Zadnjico.
Na odcepu proti Kanjavčevim policam je še eno snežišče (cepina sta ostala na nahrbniku), naprej še nekaj ostankov snega, ki jih zlahka obidemo.
To je ena čudovita, razgibana, razgledna krožna tura, ki jo lahko samo priporočam (vendar ne vrtoglavim)...
Če greste prvič čez Komar, napnite oči, da ne zgrešite odcepa...napis na skali je že malo zbledel...1
Čez Komar...grapa na prvi pogled izgleda težko prehodna...ampak ni tako :-)))2
Pogled s poti ves čas uhaja proti Jalovcu...3
Goli lepen - ob poti ga je vse polno...4
Konec poti čez Komar....5
....stopimo na udobno mulatjero, ki pelje na Dolič...6
Pogled proti Doliču...7
Alpska madronščica ob poti...8
Pogled nazaj...tole snežišče je potrebno prečiti pred vstopom na Kanjavčeve police...9
Pogled nazaj na začetni del poti Mire Marko Debelakove...10
Naprej po policah...11
Sami velikani na vidiku...Pihavec v ospredju...12
Razor13
Pogled nazaj na pot po policah...14
Pogled s poti globoko dol v dolino Zadnjica...15
Strma je podoba Vršaca nad dolino Zadnjica...16
Pogled nazaj na prehojeno pot in na Očaka...17
Proti Mali in Veliki Zelnarici...spodaj Jezero pod Vršacem...18
Greva proti Prehodavcem...in sanjava radler :-)))19
Lepotička ob poti...20
Razgled izpred Zasavske koče na Prehodavcih....v ospredju Velika Tičarica, Čisti vrh...21
Spet drugačna podoba Vršaca...s Prehodavcev...22
Sestop s Prehodavcev po udobni mulatjeri...23
Nič hudega, če vam zmanjka vode...žeje ob sestopu v Zadnjico ne boste trpeli :-)))24
všeč
pohodnik116. 08. 2011 13:20:23
GITA že kar nekaj časa si ogledujem prečenje Kanjavčevih polic. Imam kar nekaj izkušenj, vendar ko gledam fotografije se na njih le redko vidi pot. Prosim če mi lahko poveš kako je s tem. Povsod kjer kaj berem o tem je nekako "zavito v tančico skrivnosti".
Aja lepe fotke kot vedno!
Hvala za odgovor. Saj bi ti poslal ZS ampak mislim, da to zanima tudi koga drugega.
všeč
GITA6. 08. 2011 22:51:05
@pohodnik11, ko sem gledala tja proti steni, mi res ni bilo nič jasno, kje bi lahko bili kakšni prehodi zadrega...ampak ko si tam, je pa potka prav lepa, zelo dobro markirana, res da občasno ozka in s precej grušča ampak nič hujšega. Zahteva pa koncentracijo in siguren korak ter nič strahu pred pogledom v globino. Zavarovana je samo na parih kratkih odsekih z jeklenico, drugače pa ne, ampak v resnici to prečenje tehnično ni zahtevno (vsaj meni se ni zdelo). Kar pogumno in varen korak ti želim! nasmeh
všeč
prepolc807. 08. 2011 08:59:45
Kaj pa začetek poti tik pod Doličem, tisti nizek blaten prehod? JE še vedno zavarovan samo z napisom Pazi? Tisto je bilo edino nerodno mesto za moj okus.
všeč
B27. 08. 2011 17:08:51
Pot po kanjevških policah ni za vsakogar! Res je, zahteva siguren korak in človeka, ki ga ni strah globine! Pot pa ogroža tudi padajoče kamenje!!! Ko si nekje na srednjem delu poti, umika pred morebitnim padajočim kamenjem skorajda ni!!! Je pa prečenje po kanjevških policah za pohodnika eno najlepših doživetij v Julijskih Alpah! Pot tudi ni primerna za hojo v skupini! Vstop pod Doličem ni zavarovan in niti ni toliko nevaren, le siguren korak moraš imeti. Pa srečno!
všeč
IgorZlodej7. 08. 2011 18:18:01
Tak bav bav pa ta pot spet ni. Vsak, ki se je že kdaj povzpel na Triglav ali drugo višjo goro, jo bo opravil brez težav. Na izpostavljenih mestih je jeklenica, tudi nobenega blata ni na vstopu (tam je sedaj še nekaj snega) pa tudi kasneje ne. Kamenja pada ravno toliko kot povsod drugje v gorah, jaz nisem videl niti kamenčka, res, da sem bolj hitro hodil, če si tam več ur pa je dobro imeti čelado, oz. je kar obvezna za to pot. Če pa pade kaj večjega, pa verjetno potem padeta skupaj oba. Težava te poti so edino snežišča v zgodnjem poletju, ki so lahko tudi neprehodna in pa seveda zmrzal po prvem jesenskem snegu. Tudi ne vem zakaj bi bil problem, če bi šla večja skupina, saj pot poteka večinoma vodoravno, tistih nekaj kratkih vzponov in spustov, pa res ne more biti problematičnih.
všeč
turbo7. 08. 2011 19:15:23
-Bili pred nekaj dnevi. Pot B.P. 6 nas je bilo, nobenega padajočega kamenja, brez blata. S čeladami in cepini za ziher in brez samovarovalnih kompletov, ker z njimi gor nimaš kaj početi. Sicer pa, tale Vodnikov mi nikakor ne odgovarja jezen. Če je streljaj proč Zadnjiški Ozebnik, je Vršac zame tudi Zadnjiški, če že mora biti od nekoga zmeden
všeč
IgorZlodej7. 08. 2011 19:48:15
Pravilno ime je Vršac nad Zadnjico.
(+1)všeč
Kozorog7. 08. 2011 20:04:05
Da se ne boste prepirali o imenu velik nasmehmežikanje po pravici povedano moj ni...velik nasmeh
všeč
Bojan_A7. 08. 2011 20:15:23
A, pol je cepin na tej poti trenutno še potreben?
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki