Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Velika in Mala Mojstrovka

Natisni
ljubitelj gora11. 01. 2013 17:52:26
Čestitam @sin narave
všeč
viharnik12. 01. 2013 10:48:04
Včeraj sva s Silvom v dobrih snežnih in vremenskih pogojih po Župančičevi smeri obiskala Malo Mojstrovko.
Do Butinarjeve sva uporabila le palice in čevlje, nad zg. strmejšim delom Zupančičeve sva šla v navezi z varovanjem.Smer je dolga za 2x60m + 15m vrvi in ne presega ocene III, po občutku še manj in je prav za uživanje.Vseeno pa je po nauku Silva treba vsako dejanje v gorah vzeti zares in se lotiti tur, ki jim bomo kos v danih razmerah in težavnosti.
Na vrhu je včeraj le malce pihljalo s posamezno nizko oblačnostjo, danes je pa celo še včeraj suho cesto Vršič zamedlo s snegom (veter ali nov sneg)?.Silvo je sestopil po Pripravniški, jaz sem se pa raje malo še sprehodil naokoli čez Sedlo v Grebencu in opazoval smučine oddrsavanj turnih smučarjev, ki so pravili, da je ponekod tudi ledeno.Popoldne smo po lepi turi odšli še v gostišče Maraton v Log pri Kranjski gori na Artičoka pizzo in čaj z limono ter medom.nasmeh
1
Pred žlebom zožitve si nadeneva dereze2
Panorama Vršiča z okolico3
Po globokih štapnah gor4
5
6
Po zg. Levi vesini7
Na grebenu8
Od tu je Mojstrovka prav blizu9
Krasni razgledi onkraj10
11
V pozdrav !12
13
...* Silvo Kragelj*...14
Odhod z Vršiča15
16
Prehod iz grape v žleb17
Na izravnavi18
Začetek čez nekoliko težji ozek žlebič19
Užival!20
Prečnica v osrednjem delu21
V zg. delu Župančičeve22
Na Vršiču ob povratku23
všeč
ljubitelj gora12. 01. 2013 12:59:19
Dobra tura, dobro oz. odlično poskrbljeno za varnost. Kakor sem zasledil večina gre brez vrvi, res pametnozadrega, ampak to je v končni fazi njihov problem. Mi je pa v oči padu še en opis, sicer v slabših razmerah, ampak za varnost je bilo poskrbljeno tako kot se zagre.
všeč
ljubitelj gora12. 01. 2013 13:00:03
Čestitam obema velik nasmeh
všeč
jedriličar12. 01. 2013 13:25:13
O navezivanju u grapama težine pripravniška, butinarjeva, župančićeva i slične, dalo bi se raspravljati, ali naravno to je uvijek stvar procjene pojedinca (trenutne razmere, sposobnosti, samopouzdanje i sl.). Ko se osjeća sigurnije navezan, nek se naveže. Međutim, trebalo bi razlikovati navezivanje sa izradom sidrišta i osiguravanjem partnera od običnog navezivanja u ledenjačkoj navezi. Vidio sam dosta penjača gdje se dvoje navežu kao obična ledenjačka naveza i onda penju npr. pripravnišku. Samo pokušajte zamisliti šta bi se desilo da jedan poroklizi ili padne ? Po meni, u takvim grapama to apsolutno ne dolazi u obzir, i ako se ne radi štand i ne osigurava, mislim da je bolje ne navezivati se. Iz priloženih slika nije vidljivo o kakvom se osiguravanju i navezivanju radilo, ali i dalje mislim da za prosječno sposobnog penjača grape tipa Župančićeve ne zahtijevaju penjanje u navezi, osim možda u školske svrhe. Ali naravno, to je samo moje skromno mišljenje, ostali se naravno ne moraju sa time složiti. Ali svakako čestitam navezi na popetoj grapi.
všeč
viharnik12. 01. 2013 14:41:57
Običajna naveza samo na štrik seveda tu ne pride do izraza, če ni v ospredju izkušen alpinist, sneg pa trd, da okli dobro grabijo, vrv seveda na polno napeta.
V najinem primeru sva s Silvom delala sidršče na cepina, nekje na ledu samo okla, v globokem snegu pa varovanje z ratišči cepinov, vrv sem obešeno za cepin (se ne zaplete v skale spodaj) postopoma po krogih podajal napredujočemu na čelu naveze.Kakršnakoli druga improvizacija varovanja, razen še varovanja z lednimi vijaki ali klini z vpenjanjem, ni primerna.Glede vzpona z varovanjem ali brez mora vsak sam preceniti, dobro pa se je tudi kdaj kaj naučiti glede načina varovanja.Sama smer mi je za Silvom šla popolnoma tekoče, brez vsakršnega najmanjšega oddrsavanja, ne cepina, ne čevlja.mežikanje
všeč
dprapr12. 01. 2013 15:13:22
Kolikor razumem, gre tu za varovanje drugega v navezi. Seveda, če nista nameščala še kakšnih vmesnih varovanj z lednimi klini.
Čestitam!
všeč
viharnik12. 01. 2013 15:29:13
Led sem ter tja je bil na skalah zelo tanek in ob udarcu s klino je počil tako, da lednih klinov nisva uporabila.Vsekakor pa je tudi za prvega, ki napreduje takšno varovanje na cepina v primeru padca bolje kot nič.V tem primeru prvo silo prestreže varujoči vezan na pas, takoj zatem se sila prenese na ratišča zapičenih cepinov vezana na prusika.Tako z zmanjšanjem (odštevkom) F1 sila padca - (F2 gornik+F3 cepin+F4 cepin) glavne sile padca in nasprotne sile v treh točkah rezultira na koncu manjša sila padajočega-hitrost, ki mu omogoča ublažiti padec ali pa celo popolnoma kontrolirati in zaustaviti.Hvala za čestitkenasmeh
všeč
turbo12. 01. 2013 15:44:06
Po tistem, kar je Silvo do sedaj preplezal in tega ni malo in glede na težavnost preplezanega, kar še zdaleč ni lahko , ne more biti niti kančka dvoma o tem, da tura na MM po Župančičevi ni bila varno izvedena. Naj jih bo, podobnih tur, še mnogo nasmeh
všeč
viharnik12. 01. 2013 16:49:36
Turbo, se strinjam s tvojim prispevkom.Silvo je eden boljših, ne v smislu trojke naših prvenstvenih mušketirjev (Franček Knez, Silvo Karo, Janez jeglič in še nekaj ostalih, ki so poglavje zase, fenomen in redek primer v izseku celotne svetovne zgodovine alpinizma) pač pa gornik, ki je v mladosti soliral po težavnosti in tudi časovno zelo težke smeri, je dolgoletni alpinist in inštruktor z licenco.Preplezal je tudi severno steno Matterhorna bratov Schmid v razmerah in snežnih pogojih-led, skala s slabo zimo, ko je oskrbnik v koči samo zmajal z glavo in rotil, naj ne plezajo gor.Takrat so se vse naveze zelo hitro obračale.
Od takih alpinistov bi se človek lahko učil vse življenje pa bi bilo še premalo.
všeč
ljubitelj gora12. 01. 2013 20:02:07
Enim dobro grejo besede iz jezika v bistvo po slikah sodeč res ni bla tura izvedeno pravilno, sam vseeno je že napredek, če je vsaj vru, sam si pa ne predstavljam kak bi to zgledal v primeru padca, oba dol po možnosti še koga spotoma pobereš in na koncu X ponesrečnih. To sem enkrat tud sam doživel, izkušen gornik pa kr en naveza po domače sem gor šel v navezi, dol pa sem reku da ne grem. Isto sem lani nekajkrat videl v gorah s to navezo 3 iz Malega Triglava...ni pa to naša skrb...mi je pa nekdo sporočil, da je nedolg nazaj en GRS reševalc sliakl in slikal folk v navezi pa si mislu, kaki troli so v hribih. Pa dobr vrjamem, da marsikdo zna dobro skomentirat in napisat bistvo....
všeč
viharnik12. 01. 2013 21:00:13
LG, ko sem jaz že po hribih hodil, tebe še na svetu ni bilo.Sedaj pa pomisli koliko šodrovskih, feratarskih brez takratnih varovanj in lahkih plezalnih brezpotnih smeri je za mano.Že v rani mladosti najstnikov smo plezali v Julijcih po Hanzovi v Prisojniku čez oba okna, poti pa okrašene z visečo preperelo žico, pa obe Martuljški Ponci, Jalovec, Rateške ponce, Kočna...Že samo v teh štirih letih, ko oglašujem na Hribi.net se je nabralo in celo mene presenetilo precejšnje število tur.Težjih tur se vedno lotim prvo z lastnim prepričanjem, da jim bom kos in z zavestjo, da ne bom ogrožal drugih.Tisto varovanje na Mojstrovki pa zaradi težavnosti tudi, če ga ne bi bilo, a bilo je enkratno, poučno (na strmi vesini tudi ni mačji kašelj narediti varovališče, ravnanje z vrvjo itd) in v danih snežnih razmerah narejeno optimalno pravilno.Ja, lahko bi skopal tudi do skale in zabil kline, če bi čas dopuščal.
všeč
turbo12. 01. 2013 21:15:40
@ljubitelj gora

Še Trubarjev Abecedarij iz leta 1550 je lažje berljiv in bolj razumljiv, kot tvoje pisanje !

( slika, vir: sl.wikipedia )
všeč
ljubitelj gora13. 01. 2013 12:53:03
Če meniš tako tudi prav, saj tudi objavljam ne več tolk kot prej, niti na FB. Včeraj pa sem naredil eno lepo in zelo zahtevno turo.
všeč
viharnik13. 01. 2013 13:23:27
LG, verjetno ti kaj čudnega zaužiješ na vaši kmetiji, da takšne kvasiš in padaš z enega ekstrema v drugega, se zagovoriš, prikriješ, se spet pojaviš, nekaj spet natolcuješ itd.Če tako hodiš po gorah kot imaš pod streho, potem Bog pomagaj.Veš pravi gornik je tisti, ki je zadovoljen z vsem kar mu življenje in gora nudi in ne postavlja za vsako ceno nekih ciljev v gorah.Prava pot je tista, ki te bogati, plemeniti, povezuje z naravo, odpira čute, osebnostno ojačuje in prebuja, te kdaj kali in ostri kot grebene v vetru, na koncu ti odpira modrost iz izkušenj, dogodkov pri številu vzponov, narava ti je lahko tudi kot osebni guru, če jo znaš opazovati in občutiti, skratka gora je veliko več kot samo cilj in vrh ali stopnje zahtevnosti na gori.Pot je tista ključna, če ji sledimo v svojem srcu in duhu pa naj si bo to v Himalaji, Alpah, Julijcih, Šmarni gori ali pa samo v Kočevskem Rogu, širnih morjih, puščavi.
všeč
ljubitelj gora13. 01. 2013 13:29:31
A to paše sem. Ti bom odgovril na ZS.
všeč
pohodnik3813. 01. 2013 13:57:28
BRAVO@viharnik mežikanje
všeč
rb0113. 01. 2013 14:12:32
Nekaj slik iz včerajšnjega vzpona na Mojstrovki po Pripravniški:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
všeč
pikpok26. 01. 2013 18:28:18
kaj je bil kej kdo gor danes? a menite da je dovolj varno kar se plazov tice al je boljse zavit na kej mn zahtevnega?
všeč
ljubitelj gora26. 01. 2013 19:22:38
Varno ni, ker je še vedno 3. stopnja.
všeč
Stran:1234567...141516
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki