Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

UV faktor - zaščita za obraz

Natisni
Smejka12. 02. 2009 12:46:36
Mene pa zanima, kakšno UV zaščito priporočate za višinsko sonce in sneg?
všeč
Medvedka12. 02. 2009 18:02:13
Jaz uporabljam faktor 30 in se mažem na približno 2 uri. Sedaj, ko sonce še ni močno lahko tudi manj.
všeč
jprim12. 02. 2009 19:33:04
Pa res je že predolgo zima in dolgčas, da sprašujemo takšne neumnosti? Kateri zaščitni faktor? Bi razumela kateri cepin. Faktor? Kot da smo v mali šoli. Pa brez zamere.
LP!
všeč
viharnik12. 02. 2009 19:46:01
S katerih logov si pa ti ajax?!Tule je spodoben forum ljudi,ki živijo za ideale,vrline in v skladu z naravo.Ker sem Yogi Vrhovne božje Matere,naj omenim,da je ohranjanje moške moči bila stara skrivnost alkimistov,ki so iskali nesmrtnost.Seveda je pa ta žleza pri moškem,žleza z notranjim izločanjem in ne zunanjim(po božjem ustroju),kar pomeni,da se seme(voda),uparja z elementom ognja(v telesu),nakar nastaja topla para(prana shakti),ki obnavlja in pomlajuje vse dele človeškega telesa.Jaz bom čez natanko skoraj 2 leti preživel 40 križev pa mi vsak pravi,da sem 10 ali 15 let mlajši.Za to je potrbna tudi meditacija(čiščenje,duhovna rast) in gibanje na svežem zraku.S tem se spremenimo v božjega otroka velikih moči,zaščite in podpore od boga.Lp-Rok
(+1)všeč
jprim12. 02. 2009 19:49:41
Pa saj ne vem, kaj sploh želiš povedati?
Lahko na kratko?nasmeh
všeč
tana12. 02. 2009 19:51:17
Sorry,ma nekdo je zrel za " opazovanje ".
všeč
viharnik12. 02. 2009 20:06:25
Bližnjic do Boga ni .Pot je dolga(več življenj),sedaj precej olajšano s pomočjo vrhovne inkarnacije Boga,ki biva prav sedaj na tej zemlji.Glede na zgoraj opisano,ne morem povedati drugače.Človek je sestavljen iz naravnih elementov,ognja,vode,zraka,zemlja,etra,kovine.Ko se človek rodi,se ustvarijo nevidni vrtinci(energetske čakre-centri),ki se venomer vrtijo kot vetrnica in privlačijo pra(bolj fizične,snovne mikro delce),kateri prvo ustvarijo žleze v telesu,ki odgovarjajo posameznemu delu telesa(hipofiza,epifiza,ščitnica...)Vse to na višjem nivoju kreirajo zakoni božanstev,ki upravljajo določen EN.Center ali čakro.Z Zapisi žlez pa kasneje nastaja,raste in se razvije telo.V knjigah piše še mnogo več,vendar nas znanje o tem ne pripelje do prosvetljenja.Potrebno je konkretno delo z meditacijo(stanje brez misli)-le takrat odpremo da pridejo božje energije v nas(ker če je šalica polna idej,ega,prepričanj,da mi vse znamo in vemo,potem božje ne more do nas.Ne obremenjujte se,vse je v vas bilo položeno že ob rojstvu,le uvideti je treba pravo naravo boga in stvarstva-narava.
všeč
jprim12. 02. 2009 20:12:56
Hvala z odgovor. Mislim pa, razpredat o svojem lastnem življenskem pogledu na tem forumu ni umestno, pa se lahko strinjam s tabo ali ne,kajti vsak ima svoj pogled na filozofijo življenja, zatorej ...zmeden
LP!
všeč
viharnik12. 02. 2009 20:21:37
Namesto ROKA urejam neumestne izjave,katere niso na mestu na tem forumu.Malo je ljudi na tej zemlji,ki vidijo preko iluzije sodobnega časa...
všeč
FLEKSARCA12. 02. 2009 21:12:10
Dim ali dva preveč?
(+1)všeč
heinz12. 02. 2009 21:47:53
Zanimivo je, da pa živali, katere srečujemo na planinskih pohodih niso obremenjene z iluzijami, življenskimi filozofijami, verstvi itd, se ne trudijo uvideti pravo naravo boga in stvarstva, ne uporabljajo zaščitnih faktorjev..
Mimogrede glede slednjega priporočam kako strokovno razlago, kajti vse bolj je javnosti razkrito, da t.i."zaščitni faktorji" uničujejo in pospešujejo nastanek kožnega raka,-kar pa je na višinskem soncu še nekolikokrat možneje!
Zato je moj odgovor na prvotno zastavljeno vprašanje:NOBEN FAKTOR!).

No, jasno da smo ljudje manj odporni na marsikaj, med drugim tudi zaradi prevelikega zaupanja v farmacevtski in kozmetični lobi. Zato bom osebno zase v tem oziru iskal rešitev v domačih zdravilnih pripravkih, npr. včasih smo se proti opeklinam mazali s šentjanževim oljem ipd.
Sicer pa nekateri uporabljajo tudi tekstilna zastirala.(primer arabcev v puščavi brez sence (in "faktorjev"))..
no coment1
2
všeč
triglavski12. 02. 2009 22:02:46
Najboljša zaščita je biti čimveč na snegu in soncu.
všeč
teabag12. 02. 2009 22:07:47
viharnik in heinz,

bravo, napisanemu ni kaj dodati nasmeh))
všeč
viharnik13. 02. 2009 06:56:07
Tudi jaz sem slišal,da višji kot je faktor krem,slabše se obnese.Nastajajo neke kontraindikacije(sonce ne pride do nas,krema kemično reagira),ki niso blagodejne za kožo.Najbolje je biti tako,kot je dejal Triglavski.Ob opeklinah pa pomagajo naravna olja(šentjanževo,mandeljevo),gel Aloje vere,narejen iz kaktusovega mesa pa je že tisočletja preizkušen,ker hladi in močno blaži opekline-Beduini v poščavah.
všeč
GITA13. 02. 2009 09:25:30
Po mojem mnenju zmerna uporaba zmerno visokega zaščitnega faktorja naredi koži manj škode kot opekline, pa če te potem zdravimo še tako "naravno". Kaj pomeni "zmerno" je pa močno odvisno od tipa kože. Po mojih izkušnjah faktor več kot 30 ni potreben tudi za tiste najbolj svetopolte. Vedno pa za zaščito izberem kremo z mineralnimi in nikakor ne kemičnimi filtri.
P.S. Primerjava z beduini mi pa ni umestna...
všeč
turbo13. 02. 2009 14:21:25
Enostavno vprašanje zahteva enostaven odgovor. Pa žal ne gre. zmeden
Zjutraj je sonce manj močno, opoldne zelo močno, popoldan pojenjuje. Potem je odvisna lega, oziroma kje se, gledano na smeri neba, giblješ. Se pravi, ali imaš sonce v hrbet ali obraz. Lahko sveti bolj z leve ali bolj z desne (takrat moraš eno polovico obraza namazati bolj kot drugo). In še mnogo mnogo podobnih podrobnosti je potrebno vedeti, preden se odločiš kakšno sončno kremo potrebuješ.
Vsekakor potrebuješ vsaj dve tubi. Nižji in višji UV faktor seveda. Potem moraš paziti, da je krema vodoodporna (da je znoj sproti ne spere). Prav tako mora krema ščititi kožo, še posebno če močno piha in kadar je zelo mraz.
In ko preštudiraš vse parametre in si še vedno vsaj malce v dvomu, se lahko oglasiš tudi v lekarni ali pri dermatologu. velik nasmeh
Obstaja pa tudi rešitev, pri kateri te ne bo nikoli opeklo, pa še mazati se ti ni potrebno. In sicer: podkapo na glavo, pa temna očala in si iz hudega ven !!! eek
(+1)všeč
andrej76713. 02. 2009 15:33:28
Ja OK podkapa ampak mora pa že peklensko pihati ali biti vsaj -15C da bi si to nase dal,kar se sonca tiče in zaščite se zelo redko s kako kremo v hribe podam - mogoče bi bilo res bolje s kakimi "arabskimi" zastirali in pokrivali v hribe vsaj poleti - samo v tej Evropi se ne bi počutil varnega velik nasmeh mimogrede te kak ameriški bombnik opazi in ti odvrže kako bombico jezik
všeč
viharnik13. 02. 2009 16:22:47
Kot je že Triglavski dal dober nasvet,pojdite sedaj večkrat v gore,da dobite pigment,ker kasneje v marcu in aprilu bo morda res žgalo.Podkapa je pa dobra samo za prenočit v kaki zimski sobi,da se zaščitimo pred podhladitvijo.Jaz bom pigment nabiral dodatno že po 24.2 v Indiji,kjer imajo podnevi že 33°C(Mumbai-Pune).Lpp!
(+1)všeč
geppo13. 02. 2009 18:17:16
Viharnik - mej se in kakšno slikco potem ko se vrneš.
Lp
všeč
heinz13. 02. 2009 19:32:08
Viharnik, v kolikor ne pozabiš, prosim vprašaj tamkajšne prebivalce ali kake šerpe, kateri UV faktor oni uporabljajo in če poznajo kožnega raka! Najbrž kar "razturajo" kozmetiko. Verjetno pa tudi v okolici veličastnih gorovij mrgoli dermatoloških klinik, pa raznih prodajaln nujno potrebnih maziv, saj bi jih v nasprotnem sonce že davno scvrlo..
Se veselim odgovorov!
všeč
heinz13. 02. 2009 22:05:37
ZANIMIV ČLANEK S STRANI LIFESTYLE:

ULTRAVIJOLIČNO SEVANJE VKLJUČUJE UVC, UVB IN UVA ŽARKE

Ultravijolično sevanje je del sevanja, ki ga sonce oddaja proti zemlji. Večino sevanja vključno z UV –C in UV- B spektrom zadrži oz. naj bi zadržala naša atmosfera in sicer njena ozonska plast. Poleg slednjih pa obstaja tudi spekter UV- A sevanja, ki je še premalo raziskano in vzbuja skrb. Državni inštituti za varovanje zdravja (National Institutes of Health) so izjavili, da je vključitev zaščite pred žarki UV-A "glavna skrb". Sedanja zaščitna sredstva, ki ščitijo pred žarki UV-B, dajejo ljudem lažno sigurnost in ostajajo dlje časa na soncu kot bi smeli in se preveč izpostavljajo žarkom UV-A. Ljudje, ki se bodo dalj časa zadrževali na prostem, sicer ne bodo dobili opeklin zaradi žarkov UV-B, vendar lahko nanje škodljivo vpliva podaljšano izpostavljanje žarkom UV-A.

Kreme za sončenje

Kreme za sončenje z zaščitnimi faktorji so formulirane v glavnem za absorbcijo UV-B žarkov, prepuščajo pa večji del UV-A žarkov, ki prodirajo v kožo, kjer jih vsrkavajo melanociti (pigmentne celice, ki proizvajajo melanin), ki so vpleteni v nastanek melanina za porjavelost kot tudi v nastanek MELANOMA. Poleg tega imajo UV -A žarki negativni učinek na imunski sistem, delujejo v smeri njegovega zaviranja.

Veliko zaščitnih krem vsebuje kot aktivno spojino benzophenon, ki pospešuje nastanek prostih radikalov. Ko ga UV žarki aktivirajo, nastajajo prosti radikali, ki iščejo svoj manjkajoči atom tako med sestavinami kreme kot tudi na površini kože. Verižne reakcije lahko pripeljejo do nastanka MELANOMA ali drugih oblik KOŽNIH TUMORJEV.

Druga sumljiva komponenta je OCM (octyl methoxycinnamate), ki je prisotna v 90 % vseh krem za sončenje. Raziskava objavljena v New Scientist Magazine razkriva, da lahko pride do poškodb celic v organizmu, če krema z OCM preide s površine v notranje plasti kože. V študiji na Norveškem so ugotovili, da na laboratorijskih miškah pride do poškodb celic pri zelo nizki količini te sestavine. Nekateri znanstveniki menijo, da UV žarki povzročajo kožnega raka s kombiniranim učinkom na zaviranje imunskega sistema in na poškodbe DNA.

Sonce je tudi koristno

Kljub vsemu pa je izpostavljanje soncu tudi koristno. Skoraj 75% vitamina D našega organizma nastane s pomočjo žarkov UVB. Z uporabo zaščitnih krem za sonce (proti UVB žarkom) se drastično zniža proizvodnja vitamina D3 v koži. Majhna količina tega vitamina v krvi pa je povezana s povečanim rizikom za nastanek tumorjev na dojkah in črevesju, lahko pa tudi pospeši rast MELANOMA. Največjo stopnjo melanoma so ugotovili ravno pri osebah, ki so redno uporabljale zaščitne sončne kreme.

Čeprav nam zdravniške oblasti še vedno priporočajo uporabo zaščitnih krem za sonce, se vedno več raziskovalcev strinja z ugotovitvijo, da uporaba krem za sončenje s filtri ne preprečuje kožnega raka, ampak ga lahko celo VZPODBUJA.

Kako ravnati
1. Če povzamemo novejše raziskave je pametno upoštevati naslednja priporočila:
2. Ne zanašajmo se na to, da nas kreme s sončnim zaščitnim filtrom varujejo pred kožnim rakom.
3. Poskušajmo priti do naravne in zmerne porjavelosti, razen če nismo izrecno občutljivi in dovzetni za opekline; v tem primeru se soncu raje izogibajmo (osebe s svetlo poltjo).
4. Kadar smo na prostem, se zaščitimo tudi z oblačili in pokrivalom.
5. Med 10.30 in 16 uro se ne izpostavljajmo soncu.
6. Tudi v oblačnem vremenu so prisotni UV žarki še posebno UVA.
7. Samo zdrava koža bo pomagala soncu, da nas ne bo poškodovalo. Najboljša kozmetika za kožo pa je uravnotežena prehrana z veliko vitamina D3 in vitamina A ali beta karotena, če je potrebno, tudi v obliki dodatka. Dokazano je, da 30 mg betakarotena dnevno ščiti naš imunski sistem pred škodljivim delovanjem UVA žarkov. Prehrani ne sme primanjkovati antioksidantov, vitamina C, vitamina E, Omega 3 in selena, ki ščitijo kožo pred UV žarki.

Tisti, ki so že prešli na naravno kozmetiko, pa za varno izpostavljanje soncu uporabljajo naravne kreme, ki ščitijo kožo tudi pred najhujšim soncem in so brez umetnih zaščitnih filtrov. Narejene so pretežno iz afriških rastlin, znan je karite, kakavovec, kokos in razne afriške palme.

P.s. "MELANOM" = KOŽNI RAK


no coment1
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki