Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Triglavski narodni park

Natisni
dprapr26. 12. 2015 17:04:44
http://www.gore-ljudje.net/novosti/123428/#19700101010000
Naslov članka iz PV, ki ni najbolj primeren za tiste, ki imajo težave z visokim pritiskom.

Človek dobi občutek, da se pripravlja nekakšen zakon, ki bo dovoljeval obisk gora v določenih predelih samo "posvečenim".
(+7)všeč
GregorC26. 12. 2015 17:57:20
Kaj pa je drugega za pričakovat pri nas, kjer probleme rešujemo z omejevanjem in prepovedovanjemeek Po liniji najmanjšega odpora pač.
Dokler se park ne bo v večini financiral iz lastnih prihodkov pridobljenih z svojimi dejavnostmi, ampak bo priklopljen na davkoplačevalsko finančno infuzijo si lahko privoščijo takšne poteze.
Kar je škoda, ker park ima velik potencjal, ki pa bo očitno še dolgo neizkoriščen.
(+7)všeč
viharnik26. 12. 2015 19:01:55
To zadevo o omejevanju gibnaja v TNP so kovali že vsaj dve leti nazaj.Baje mislijo celo popolnoma prepovedati vzpone po Fužinskih vršacih, planinah in še kje.V stolni cerkvi so ravno na Božični maši povedali, da si človek v novih časih že prav vse upa jemati po svoje, od zakonov, etike obnašanja, pravil, norm..., ko niti za to pristojni živi Jezus ni nikdar nikomur sodil ali mu postavljal pravila.Rekel je sledbenikom le: Hodi za menoj in po mojem odhodu ne delajte iz Mene vere, učite le, kot sem vas sam učil.
Torej v Avstriji in drugod iz narodnih parkov nikdar ne delajo gibanju omejena področja, pač pa so podana samo varstvena pravila parka.
V našem primeru gre za lobije lovstva, kateri so verjetno povezani z vrhovi TNP ja in imajo podporo pri vladi, saj je kar nekaj lovskih veljakov družin v političnih vodah.
Vsa narava in tudi naš TNP je javno dobro in smo ga dobili v dar od Matere zemlje, ki je zelo božje inteligentna, zato si ne predstavljam, da bi ga po svoje lahko krojil prav vsak pisarniški molj in ga ratificiral po vezah pod mizo še na našem ministrstvu za okolje in prostor.Da bi bil naš TNP kaj drugačen od tujih parkov in bi s tem nekdo kar na svojo pest uvajal nekih 26 mikro lokacij z omejenim režimom gibanja v parku, je pa že malo prehuda.Še tisto gorsko divjad želijo potolči in spraviti v pohlep materializma.
(+5)všeč
Daaam26. 12. 2015 20:17:31
Noro eek
(+3)všeč
miri26. 12. 2015 20:38:29
Ko bodo pospravili vse "tehnične ovire" po Sloveniji,bodo lahko ogradili TNP 5 m v višino.Boste videli,gamsi bodo velikosti slona.Ne vem še,zakaj bodo uporabili rilce?
(+6)všeč
lynx27. 12. 2015 16:50:34
Ok, kaj pa kaj bolj konstruktivnega? Pritisk na prostor se povečuje tudi po naši zaslugi. Kako ga zmanjšati kot pa z omejevanjem?
všeč
viharnik27. 12. 2015 17:17:55
Lari - fari.
Divjad visokogorja je na nas gornike že precej navajena, domača in ve, da ni ogrožena.Huje za njo pa bo, če bodo morebiti nastala t.i."varovana območja", kjer bodo lovci imeli vse vajeti v rokah, vključno z odstreli.In prav v tem je namen "dodatnega varovanja" parka, seveda z velikim izgovorom.Žival se umakne v mirno področje že precej prej, ko pride do srečanj s človekom in je kakršnokoli barantanje z omejevanjem gibanja povsem odveč.
(+6)všeč
pikica127. 12. 2015 18:08:05
Prav si tole napisal @viharnik. Vampeži bojo hodil na krvoločne pohode in pobijali živali. Teren bo zaprt in jim ne bo treba nič pazit okrog kerga vogala se bo pokazal kak pohodnik. So zavohal denar in se bodo šli lovni turizem.
Mi jasno ne bo nikoli, kako je lahko nekomu ubijanje živali šport in zabava. Beštrge, jih ne maram sploh.
Potem pa pravijo, da jih pohodniki vznemirjamo. Sam poslikaš ga in gremo vsak svojo pot. Divjad, če ne galamiš neki, sploh ne zbeži.
(+6)všeč
lynx27. 12. 2015 18:52:26
Kakšen larifari? A še nikoli nisi splašil belke, jerebice in kakega gamsa za vogalom? Sploh ptiče lahko ponesreči skoraj pohodiš. Ne morejo se vedno pravočasno umaknit, niti to ni vedno enostavno (zima). Vseeno, mirna območja so ravno v ta tvoj omenjeni namen - da se imajo kam za umaknit, brez da bi jih spet kdo drug zmotil. Delno analogno domu.

Lovskih načrtov in odstrela se dokument ne dotika kaj dosti, ne spreminja režima. Tako da res ne vem kaj neki na pamet udrihata čez njih. V prvem varovalnem območju, kjer bo večina(vsa?) mirnih območij, bo lov ostal prepovedan.
všeč
viharnik27. 12. 2015 19:58:18
He, he, lov bo ostal prepovedan...(sploh pa tam, kjer nikogar ni)...tako kot vse v naši državi.
Naj mi pobudniki teh idej o varovanih predelih povedo, kako bodo živali s takšnimi ukrepi držali le na teh točno določenih mestih v gorah.Saj Kozorog ali Gams ni Krava v hlevu in ta žival pozimi išče in sonce in zavetrne lege ter tudi, da pod snegom najde kakšno šoto trave za pod zob.A sedaj bo pa zaradi peščice zimskih gornikov, ki tedensko prečkajo kakšno grapo ali greben, žival to kaj posebej zanimalo.Dajte no, nekaj slame v glavi pa še premoremozavijanje z očmi.
(+7)všeč
lynx27. 12. 2015 20:45:46
Kar si napisal je preusmerjanje pozornosti, slaba retorična praksa in nima nobene zveze z realnostjo (nihče ne bo omejeval živali na ta področja). Pa tudi divjad mora ostati divja, ne domača, že iz jezikoslovnega vidika. jezik

Kar mene moti je to, da ne najdem več opredelitve posameznih mirnih območij in zakaj so bila izbrana. Prisegel bi, da je bilo to vključeno v eni od prejšnjih različic.
všeč
viharnik28. 12. 2015 15:53:16
Tu ne gre za nobeno preusmerjanje pozornosti oz. bolje rečeno bistva, zakaj se nekdo odloči narediti v nekem parku, ki je skupno dobro, svoje kriterije gibanja in s tem omejevanje gornikom.
Za uporabljanje recimo neke pl. poti, sam gornik porabi le tistih 40cm širine prostora linije v celih 85.000 ha, kot meri Triglavski narodni park, če se ime narodnemu sploh še pritiče?.
Potemtakem po njihovo, žival na takšnih površinah nima dovolj prostora, da se sama umakne tam, kjer ji to instinktivno najbolj ustreza ?.Gams se lahko umakne tako hitro, da bodo gorniki še lep čas sopihali po grebenu na Prisank, ko se bo oni že na Razorju sončil in jih opazoval.Pozimi je dejansko z gorniki frekventnega pavšalno ocenjeno še ne 10% parka, poleti malo več, vendar je tudi takrat še ogromno neobleganega prostora, da se žival lahko umakne, ker takšnih plezalcev gornikov, ki bi motili njihov mir, je tudi samo štetje na prste rok.V teh zadevah se skrivajo globlji argumenti in privilegiji nekaterih, ki si želijo sebi v prid podjarmiti lokacije, kajti narava se sama obnavlja brez njihovih idej na papirju.S tem se kaže tudi zapostavljanje planinstva, kot osnovne dejavnosti parka, s katerim je na teh temeljih nekoč tudi sam nastal.Sam sem izključno proti vsakršni dodatni manipulaciji s parkom, ki gre mimo ustaljenih praks ter smernic varovanja parkov, katere poznajo vse naše sosednje alpske države in takšne samovoljne ideje je treba že v kali zatreti.Če bodo še kaj pametovali, se bodo tako kot v Gospodarju prstanov, tokrat vsi viharniki zbrali v kup proti takšnim jalovim idejam.
(+7)všeč
lynx28. 12. 2015 17:21:29
Seveda je preusmerjanje, kot tole zgoraj, ker si spet načel nov argument in nisva napredovala. Govora je o mirnih območjih, ki seveda ne bodo tik ob planinskih poteh. Omejevanje na nadelane poti pa tudi ni nič novega ali unikatnega za evropski prostor.

Si pa lepo zadel bistvo: narava se sama obnavlja, BREZ NAS. jezik

Prvotno vprašanje še vedno ostaja ...

Kartografskih prilog žal niso dali na voljo in je tako vse skupaj manj transparentno.
všeč
viharnik28. 12. 2015 18:17:32
Glej, Lynx, mi z našimi človeškimi posegi smo v zgodovini največkrat le škodovali naravi, kot jo ohranjali.
Sveta Mati je dejala:Človeška egoistična znanost stalno raziskuje, kar je že vse bilo v davnini ustvarjeno od Boga.Do korenin stvarjenja pa ne morejo, ker ne zanjo priti do svojh duhovnih globin.Tako bi se brez ega še najbližje približali naravi, jo razumeli in spoštovali ter častili kot lastno Mater zemljo, od katere smo vsi odvisni.
Mati pravi:Kdor je razsvetljen, ne rabi raziskovanj in odgovorov, vse v naravi niha v čisti harmoniji in je samo po sebi popolno.Bog nam je vse ustvaril, da mi lahko samo še uživamo v tem ambientu.Včasih so indijanska plemena, če so kdaj kaj vzela z narave, to v obredih tudi poravnala in se opravičila.
TNP park bomo še najbolj varovali, če se bomo vsi kot posamezniki zavedali te žive veličine, ki vse čuti, se sama ohranja, na sebi naredi vse letne čase, čuti tudi kdo hodi po njej, jo samo globoko spoštovali, mi kaj drugega ne moremo, to je dovolj.
(+4)všeč
gorolazka28. 12. 2015 18:26:55
...
(+1)všeč
lino28. 12. 2015 18:47:46
Gorolazka, to je pa post, ki pove zelo veliko in nikogar ne ujezi. Lp
(+1)všeč
lynx28. 12. 2015 20:50:03
Pričakovati množično razumevanje in uvidevnost je trenutni de facto režim. Ki se očitno ne obnese dovolj. Z ignoriranjem problema ne bomo rešili.
všeč
pikica128. 12. 2015 21:11:03
Jaz mislim, da bi bilo prav, da je referendum.
Za živali gre.
1
2
3
4
5
6
(+3)všeč
grega_z_brega28. 12. 2015 21:15:45
Pa bognedej, da se istospolnim parom dovoli posvojitev zavrženih živali, ane?
(+3)všeč
pikica128. 12. 2015 22:03:35
Mensezdi, da živali s tem nimajo nekih hudih težav.
Ima dve mami1
Ena je šla pred njim, druga je zadaj pozorno spremljala vsak njegov korak. Men je bilo to videt lepo.2
(+2)všeč
djimuzl27. 04. 2020 10:38:27
V letošnjem letu je načrtovana uveljavitev prvih "mirnih območij" v TNP - na Pokljuki, Vitrancu in Mangrtskem sedlu.
https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/obvestila/uveljavljanje-mirnih-obmocij-v-najbolj-ranljivih-delih-triglavskega-narodnega-parka/

V prihajajočih letih naj bi postopoma "mirna območja" uveljavili po celotnem parku, (slabo) vidna so na priloženi sliki, poimenski seznam področij pa je viden na straneh 202-206 dokumenta
"Načrt upravljanja Triglavskega narodnega parka 2016–2025".
Povezava do celotnega dokumenta:
https://www.tnp.si/assets/Javni-zavod/Nacrt-upravljanja/JZ-TNP-Nacrt-upravljanja-TNP-2016-2025.pdf

Podrobne specifikacije območij (oz. njihove točne lokacije in natančen obseg) v dokumentu niso navedene, lahko pa iz imen območij (in priloženega, sicer slabše razvidnega zemljevida lokacij mirnih območij) sklepamo, kje jih načrtujejo, dodana pa je tudi specifikacija aktivnosti, ki bo v njih nezaželena.

Kot je Drago ob otvoritvi tega foruma nakazal, marsikomu te uveljavitve ne bodo všeč; kar nekaj naštetih območij tudi sam rad obiskujem.
Upam, da jih ne bodo resnično omejili do te mere, da bomo posledično "obsojeni" le na Knafelca...
Mirna območja v Triglavskem narodnem parku1
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki