Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Strma peč

Natisni
IgorZlodej22. 11. 2012 10:01:23
res je LG, sem jo komaj dohajal nasmehzavijanje z očmi
(+2)všeč
velkavrh18. 07. 2013 21:22:30
Danes sem bil že ob pol šestih zjutraj na planini Pekol. Moj cilj je bil danes Špik nad Nosom. .Nad planinsko kočo grem po poti kot za Špik-Hude Police. Nekje na več kot pol poti pa se odcepi pot za Špik nad Nosom. .Pristop ni prezahteven-je samo nekaj krajših varovanih odsekov.Pod vrhom me pričaka velika čreda kozorogov. Gor smo od nekakšnega prevala relativno hitro. Na vrhu nas čaka popolnoma nov bivak-prekrasen. Notranja oprema je prečudovita. Za doplačilo si lahko vzamemo celo kaj za pojest-zraven so cene in skrinjica za denar.Nato pa se odločim, da bom sestopil po grebenu. To je izredna lepa pot. Je polna prepadnih mestoma dokaj ozkih polic, nešteto odsekov z jeklenicami,jeziki snega.Kar nekaj časa sem hodil po tej poti-ne vem točno kako se imenuje. Ker sem se moral vrniti na planino Pekol sem pri nekih oznakah zavil na spodnjo staro vojaško pot -mulatjero, ki ni nič označena.Ob malatjeri je polno ruševin vojaških objektov. Lepo se je da slediti po celotnen pobočju in nato po gozdu. Tu pa pridemo naa cesto za planino Pekol.Res enkratna tura.
Začetek na planini Pekol.1
Planinska koča.2
Tu je treba zaviri desno na pot za Špik Hude police.  Dopisana je tudi Špik nad Nosom.3
Na skrajni desni je moj cilj, v sredini je Špik Hude police.4
Moj cilj.5
Tu se zavije desno.6
Na kamnu je napisano-Špik nad Nosom.7
Lepo.8
To je pot na Špik nad Nosom.-kratka varovana pot na vrh.9
Vseskozi je dobro označena.10
Pod vrhom srečam trop kozorogovih samcev.11
Šel sem mu takole mimo.12
Predvrh.13
Vrh-na vrhu pa ličen bivak.14
Noter pa vrhunska oprema.15
Razgledi so z vrha veličastni.16
Spuščam se dol po grebenski poti-pogled nazaj na bivak.17
Po teh poličkah hodim.18
Kar dolgo sem hodil po neštetih poličkah, se spuščal po jeklenicah, obšel snežene jezike. Pri tem napisu pa sem zavil na staro vojaško mulatjero-ni bila označena.19
Ob mulatjeri je polno ruševin vojaških objektov iz I. sv. vojne.20
Pridem na pot za planino Pekol.21
Živina je v oborah že pri hlevih. Zgleda , da so pastirji za danes že končali delo, kajti na paši je živina s pastirji. Ponoči je v hlevih.h.22
Nazaj grede si ogledam še jezero.23
(+2)všeč
klm18. 07. 2013 21:35:35
Kot vidim, g. Velkavrh, niste bili na Strmi peči, pač pa na Špiku nad Nosom, na katerem je v letu 2012 postavljen bivak, posvečen Luki Vuerichu iz Trbiža, sicer preminulemu,a svojčas odličnemu alpinistu. Lepa tura. Pot se imenuje Ceria - Merlone. Strma peč je pač le nekje drugje, a vseeno blizu - 5 km zračne linije jugozahodneje.
(+2)všeč
ben18. 07. 2013 21:59:25
Ja Velkavrh, ne vem sicer kako ti to prevajaš, ampak Strma peč bi bila (oz. je) Monte Cimone. Tista Leva na tretji sliki pa ni levo, ampak ferata "Augusto ed Elenita Leva", ki pelje izpod Špika hude police na Montaž. Kot pravi klm, kar precej si bil oddaljen od Strme peči, ki jo imaš na 5 sliki zadaj. Pa brez zamere nasmeh

LP B
(+1)všeč
velkavrh18. 07. 2013 22:07:04
Obema se zahvaljujem, bil sem v zmoti.Bom pa drugo leto šel prav. Vseeno pa je bilo čudovito.
(+4)všeč
velkavrh20. 07. 2013 16:18:08
Šele danes sem končno ugotovil kje sem prazaprav hodil. Prehodil sem dobršen del poti Ceria-Merlone(Sentiero Attrezzato Ceria-Merlone).Tako se uradno po italijansko imenuje pot. Začne se tam, kjer sem začel.Pod vrhom Špika Hude police se zavije desno na pot , ki vodi pod Špikom nad Tratico in visoko nad planino Pekol do Škrbine nad Tratico(Forca de lis Sieres) in nato čez dvojni vrh Špika nad Nosom (Foronon del Buinz). Na vrhu stoji nov bivak, ki sem ga predstavil. Naprej hodimo po stari vojaški poti pod Špikom nad Špranjo(Modeon del Buinz)in vodi po polici na vzodnjo stran te gore.Tukaj se vojaška pot konča in sestopimo po skalovju in grušču na Škrbino la Val(Forca de la Val-2352m). Dobro je varovana. Za škrbino se pot spet usmeri na staro vojaško pot in po izpostavljenih policah prečimo pod vrhom Nižnjih vrhov (Cime delle Puartate-2436m). Nato hodimo v polkrožnem loku pod Špicami v Planji (Punta Plagnis). Od tu pa nisem prepričan, če sem prišel do Škrbine Krni dol(Forcella del Cregnedul).Na tisti skali je sicer pisalo CASERA CREGNEDUL NON SEGNATO! Mislim, da to pomeni -pozor lestev. Vem, da bi tu morala biti desetmeterska lestev , ki vodi verjetno navzdol po strmi plošči.Tu sem zavil na staro mulatjero, ki vodi po pobočju v okljukah na pašnik in nato prek gozda na cesto za planino Pekol. Temu pobočju se reče Krni dol. Za ta točen opis sem si pomagal s prečudovito knjigo od Ingrid Pilz.Za ponazoritev poti, ki me je dejansko navdušila in jo bom obratno drugo leto ponovil dodajam še par slikic.
Proti Škrbini nad Tratico.1
V bližini Škrbine nad Tratico sem bil opazovan.2
Po poličkah.3
Kralji teh višin.4
Pri številki štirideset sem nehal šteti-resnično.5
Kaj pomeni ta napis pred vrhom na skali ne vem.6
Kot sem že omenil obrambnih zidov in kavern ne manjka.7
V bivaku pa tak konfort-bravo Italija!8
Od vrha pa takoj špon dol.9
Tako to gre.10
Prek takih ledenih jezikov je bilo treba nekako priti.11
Tudi tu ni bilo nič drugače.12
Lepo.13
Jaz bi mu rekel-Velikan.14
Mimo vseh teh špičk.15
Ja, tako to zgleda.16
Zgleda nevarno, pa sploh ni.17
Prek teh sem šel, naštel sem jih .Dejansko pa jim imena ne poznam.18
Hudo!19
Tu v dolino moram priti in nazaj na planino.20
Tukaj skrenem na neoznačeno mulatjero-To je Krni dol.21
Kako dolgo so to gradili.22
Celo ob cesti za planino Pekol so bile vojaške zgradbe.23
Nazaj grede sem si ogledal Rabeljsko jezero.24
Brez rožc pa res ne smemo biti-Triglava tukaj ni, je pa triglavska roža.25
Triglavski svišč je tudi.26
Triglavska neboglasnica.27
Prelepa gorska nebina.28
Planike sem tudi našel.29
Pa še čisto običajna arnika za katero kmalu nebi vedel, da tu raste.30
(+8)všeč
mirank20. 07. 2013 16:55:44
Tisti napis pomeni: Planina Krni dol-nemarkirano. Pot Ceria Merlone se od tam nadaljuje do Škrbine prednje špranje, kjer se stika s potjo Anita Goitan, katrea je še eno lepo nadaljevanje predhodno omenjene poti. Ja lepi so ti Zah Julijci in zadnje čase vse bolj obiskani kjer prednjačimo Slovenci in prav je tako!
(+1)všeč
Keko20. 07. 2013 17:09:04
To pot smo prehodili pred dvemi leti, vendar v obratni smeri kot ti. Na vrhu Krnega dola bi moral sestopati na drugi strani grebena in bi prišel do lestve ki jo omenjaš, ter se prek nje spustiš do Škrbine Prednje špranje. Ti si na Krnem dolu najbrž kar sestopil in si tako spustil del te prelepe poti, ki se še nadaljuje do Škrbine Prednje špranje, kjer je uradni začetek te poti, če se je lotiš s te strani. Meni je bila ta pot med najlepšimi, kar sem jih do sedaj prehodil.
Opis te poti najdeš tudi v knjigi od Mašere,
55 zavarovanih plezalnih poti.
všeč
velkavrh20. 07. 2013 17:25:15
Kot sem omenil, drugo leto naredim celo v obratni smeri-celotno. Čez deset dni grem spet v ta konec. Tokrat pravilno na Strmo peč.Sestopil sem pa zato, ker nisem bil prepričan kako se bom vrnil na planino Pekol. Sedaj vem.
všeč
IgorZlodej20. 07. 2013 18:18:43
@Keko res je opis štev. 46, ampak jih je opisanih samo 50, drugače pa je opis Ceria - Merlone tudi v vodniku Zahodne Julijske Alpe pod štev. 37. mežikanje
všeč
Keko20. 07. 2013 19:08:10
V novejši izdaji je Mašera dodal še 5 opisev, tako da jih je zdaj skupaj 55 in je ta pod št. 51. Jaz imam namreč zadnjo izdajo te knjige.
(+3)všeč
velkavrh21. 07. 2013 04:28:57
Starejšo knjigo-50 zavarovanih plezalnih poti sem že prinesel iz knjižnice. Veliko gorniške literature berem pozimi.Knjiga me je navdušila. Sploh grem v PV prvo brat njegove prispevke vkolikor so.
všeč
panda21. 07. 2013 07:01:28
@velkavrh: čestitke za turo. V zahodnih Julijcih so "kaverne" (umetno izdolbene jame v skale) in ne "taverne" (gostilnice).nasmeh
(+2)všeč
velkavrh21. 07. 2013 17:39:13
Rad imam malo zahtevnejše in daljše ture. Tudi prosta plezarija I. in II.stopnja mi ne dela težav-zraven pa še raziskovanje gorske flore-popoln užitek.Res, da zato kako uro dalj hodim, pa nič zato.Doma imam potem res veliko dela, da prispevke skup spravim-izberem posnetke in tekst kot za rožce kot za ture.
(+6)všeč
felix19. 08. 2013 09:10:19
V četrtek smo nameravali na Strmo peč, pa nas je pri sirarni ustavil napis, da sta obe poti na omenjen vrh zaprti. Vzrok je bil požar , ki je zajel dobršen del pobočja te gore in se je širil proti planini Pecol. V sredo je bil tudi s pomočjo dežja pogašen, vendar so s helikopterji še v četrtek polivali vodo po pobočju. Mi pa smo si izbrali rezervni cilj - Špik Hude police.
Strma peč s Špika Hude police1
Strma peč z Bele peči2
všeč
Domch11. 08. 2014 16:08:20
V petek sem opravil premierni vzpon na Strmo peč iz planine Pecol. Izredno lepa tura, pohodnikov izredno malo. Pot gre delno tudi po požganih pobočjih, ki so jih pozimi še dodatno poškodovali plazovi, a vzpona to ne ovira. Prekrasna tura, ki je vredna reprize.
Na Kaninu je še veliko snega.1
Pogled proti Strmi peči.2
Na poti proti škrbini Vendul.3
Škrbina Vendul.4
Stražar na škrbini.5
Kontrola od zgoraj.6
Varovani del - strmo navzgor.7
Tam gor.8
Veličastne stene, Montaž zadaj.9
Kontrola pod vrhom.10
Na vrhu.11
Občudovalec.12
Kralj Strme peči.13
Vojska kozorogov.14
(+3)všeč
mukica31. 08. 2014 08:04:17
Včeraj v lepem vremenu na pl.Pecol živahno, čeprav večina pohodnikov izbere druge smeri .Slovenci so bili povečina in največ se jih je odpravljalo na Montaž. Mi gremo na Strmo peč in izbira je bila odlična...Gor smo šli mimo škrbine Vandul, vračali pa po pobočju Viene .Začetek poti je sprehod po ravnini in pozneje se začneš dvigovati v serpenicah z lepimi razgledi daleč naokoli.Pot je zelo lepo speljana ,del nje je zavarovan z jeklenico in v bližini je tudi lep bivak.Cvetja in živali veliko, pohodnikov na Strmi peči pa ne.Videlo se je daleč naokoli do morja in vrhovi niso samevali. Vrh ima kipec Marije in je brez vpisne knjige in žiga.Toplo priporočam nasmeh
tja gor nas pelje pot1
počasi se dvigujemo2
v serpentinah 3
pogledi in razgledi naokoli4
5
v zavarovanem delu6
7
proti Montažu8
pričakali so nas domačini9
cel trop10
vrh11
nazaj dol mimo pobočjaViene, kjer so žalostni ostanki pogorišča12
(+11)všeč
Domch31. 08. 2014 14:25:05
To je res lepa tura: zanimiva, malo pohodnikov in prepolna cvetja in kozorogov, med katerimi so pravi kapitalci.jezik
(+2)všeč
ločanka4. 11. 2014 19:40:50
V nedeljo je bil pravi dan za obisk Strme peči. S hojo smo začeli po poti Via Alta in jo zapustili pri odcepu za pot št.640. Vračali smo se po poti 641 in spet stopili na visokogorsko promenado,ki je bila v nedeljo pravi gorski raj, tlakovan z mehkimi iglicami macesnov, ki so žareli v popoldanskem soncu.
Krasna krožna tura, previdnost pa je potrebna pri spustu čez področje Viene, ker so trave sedaj suhe in nevarne za zdrs. Jeklenica in vzpon čez skalne skoke proti vrhu Strme peči, pa ne predstavljata problemov.
Dan brez oblačka, razgledi do morja in preko zasneženih avstrijskih hribov, stalna prisotnost kozorogov, ki pa se v glavnem niso dali motiti. Gora danes ni samevala, prav nasprotno, celo popoldne so pohodniki še pričenjali z vzponom. Na tak dan, res nikoli ni bilo prepozno!
naš cilj v jutranjem soncu1
odcep desno2
konglomerat ob poti3
4
pozorni  opazovalec5
okolica Montaža6
vrh7
proti planini Pecol8
razgled neskončen9
domačini pri počitku10
11
pogorišče ob Via Alti12
13
utrinek14
15
16
jesenska17
ločanki - obe18
(+6)všeč
bos14. 06. 2015 21:40:52
V petek s Pl. Pecol po poti 640 na vrh, sestop po poti 641.
Na samotni poti za družbo poskrbijo kozorogimežikanje.
jutranji pogledat na Montaž1
Strma peč je tam daleč zadaj2
Kanin v jutranjem soncu3
na nasprotni strani Reklanske doline pa se dviga Žrd4
tu gor je treba5
proti škrbini Vandul6
pogled nazaj na prehojeno pot7
malo plezanja8
pogled nazaj na plezalni odsek nad škrbino Vandul9
škrbina Vandul10
pogled na prehojeno pot od odcepa poti 64011
Strma peč12
bivak Fisso in Strma peč13
Dve špici in Piparji14
varuh gora15
lepotec16
in njegovi prijatelji17
stražar18
šopek svišča19
na samotnem vrhu pride kmalu družba20
je malo hodila naokrog po vrhu, zadaj Dve špici, Piparji in Poldašnja špica21
pogled navzdol proti bivaku22
Montaž23
sestop skozi polja pogačic24
pogled nazaj na smer sestopa25
ter naprej 26
prihod nazaj na pot 621, požar je terjal svoj davek27
še pogled nazaj proti vrhu28
spet na Pl. Pecol, tam zadaj pa Strma peč29
še pogled na Montaž in srečno do naslednjič...30
(+1)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki