Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj

Storžič

Natisni
zavest14.2.2021 22:03:51
Eno je pogovor in izmenjava neprecenljivih izkušenj, drugo so udrihanja in sodbe ljudi, ki se neizogibno pojavijo pod takšnimi novicami.

Na način, kot je svojo izkušnjo z nedavnim plazom z Begunjščice predstavil izkušen alpinist, je gotovo smiselno in v poduk vsem, ki obiskujemo gorski svet pozimi. Žal se z dogodki včeraj ponovno pokazalo, da se lahko nesreča zgodi tudi tistim z največ izkušnjami in poznavanjem lokalnega terena.

Komentarji o "nerazumevanju zasvojencev", "kaj jim je bilo treba rinit tja" in pozivi k raznim izstavljanjem računov pač kažejo na domet piscev, ki s tem na svoj način "prispevajo k boljšemu svetu" ...
(+24)všeč
dk3315.2.2021 5:38:27
Se popolnoma strinjam @zavest

Moje začetno sporočilo le temu ni bilo namenjeno, ampak zgolj sožalje in mogoče kakšna koristna izmenjava informacije kakor je pred mano nekdo napisal, treba se je pogovarjati.

Nikakor pa ni bil namen obsojanja, bože nedaj!

Srečno in varen korak vsem.
(+6)všeč
Lukito15.2.2021 10:49:49
Uh.... zelo nehvalezno je bit "pametn", saj se vsakemu od nas to lahko zgodi. Tako ali drugace.
Mene v oci bode predvsem dejstvo da vedno vsem neizkusenim oziroma tistim ki rinejo v tezave pisemo da naj bodo doma, da naj se ne igrajo, da naj ne obremenjujejo GRS-jevcev in podobno. In to drzi in za tem bom vedno stal.

Snezne razmere so objavljene in nevarnost je (bila) 3. oziroma celo 4. stopnje. Ljudje katerim je je pripetila nesreca niso bili nevedni, imeli so izkusnje, poznali so veliko nesrecnih primerov in se bi lahko nasteval. Zato je ta tragedija se toliko bolj zalostna.


Na goro pac gres zato ker je tam, nima smisla razglabljati o zasvojenosti. Vseeno pa tole ni ravno primer kjer je nekdo dobro premislil in ocenil vse skupaj.
(+11)všeč
jax15.2.2021 12:20:47
S tem se nekako strinjam. Jaz sem imel vedno probleme s trditvijo, da se "nesreče dogajajo neizkušenim" oz., da "reševalci rešujejo predvsem neizkušene". Reševalci rešujejo vse, pri zahtevnejših (stenskih, izpod plazov) reševanjih pa izkušeni kar lepo prevladujejo. In ja, zima je glede tega po moje še boljši primer. Ne vem, kolikor se jaz spominjam, se skoraj nikdar ni zgodilo, da bi plaz odnesel kakega neizkušenega. Vedno so bili to ljudje s kilometrino, ki so čisto dobro vedeli, v kaj se podajajo. Tako da, tu je sklicevanje na (ne)usposobljenost malo mimo.
(+7)všeč
Lukito15.2.2021 12:27:02
Glede na porast planincev oziroma "corona planincev" v zadnjem letu in predvsem takih ki zadnje case tudi pozimi zahajajo v gore in iscejo vedno vecje izzive se s tem ne morem strinjati. Je pa to moje osebno mnenje/opazanje.
(+2)všeč
Lunatixz15.2.2021 12:31:39
Vsekakor je s strani GRS številčno bistveno več reševanj neizkušenih (zdrsi, zvini, zlomi, utrujenost, nepoznavanje terena, ...). Spremljajte malo SPIN (https://spin3.sos112.si/javno/zemljevid) pa boste kmalu ugotovili koliko reševalnih akcij v gorah poteka vsak (lep/sončen) vikend.

Na spletu lahko pogledate statistiko nesreč, v kolikor si kdo dela utvaro, da v gorah umirajo samo alpinisti - https://www.grzs.si/resevanje/statistika-nesrec/

ŠTEVILO NESREČ S SMRTNIM IZIDOM
2018: 31
2019: 43
2020: 33

So pa v medijih seveda v središču pozornosti takšne in drugačne večje nesreče s smrtnim izidom, kot se je to zgodilo sedaj, v katerih pa so občasno vpleteni tudi posamezniki z več izkušnjami - torej alpinisti ali bodoči alpinisti, alpinistični smučarji, ...
(+3)všeč
Urbban15.2.2021 12:39:32
Uradna obvestila in zasebna dejavnost članov GRZS si gresta od časa do časa navzkriž, ampak, saj smo vsi samo ljudje, mar ne? Kdor je poznal Majo in Slavca, ve kakšna kalibra sta bila.

Tudi dohtar, verižni kadilec, bo svojemu pacientu dejal, da kaditi ni zdravo. Čeprav se sam ne drži tega, ne pomeni da je njegov nasvet neiskren ali celo napačen.
(+13)všeč
j.15.2.2021 12:56:58
Zanimivo, da je od vseh forumašov, ki tako ali drugače prispevajo koristne informacije, na mojih par besed prvi reagiral le Zavest, glavni kavč mojster Covid foruma. Pa nič hudega, demokracija mora biti, tudi za trole. velik nasmeh

Tole pa resno: ob Lukitovem mnenju (ki mu nimam kaj dodati, razen da je bil napovedan močan veter) naokrog kroži tudi tole: plaz je zasul štiri, dva sta se rešila, poklicala reševalce in pomagala zasutim tovarišem. Med reševanjem sta mimo prišla peti in šesti, ki sta kljub opozorilom reševalcem nadaljevala naprej, dokler se ni zgodil še drugi del tragedije.

Je to sploh res? Morda ve kdo kaj več o tem?

(+3)všeč
jax15.2.2021 13:03:25
@lunatixz
Moraš gledat tudi zahtevnost reševanja. Saj ne, da je tam karkoli banalnega, ampak ja, čisto drugače je pospremit v dolino Čehinjo, ki jo je zagrabila panika čez Prag ali kakega lokalnega izletnika, ki se je izgubil pod Kamniškim sedlom - ali magari poslat helikopter za planinko, ki si je poškodovala gleženj nekje pri Triglavskih jezerih (to zadnje pa niti ni več omejeno samo na neizkušene) kot pa vlečt zaplezano navezo iz severne stene Špika ali celo poslat ekipo in pse na plaz pod Begunjščico. Drugače v pogledu potrebne usposobljenosti, potrebnih resursov, časa, tveganja. In zadnji dve situaciji se neizkušenim dogajata le izjemoma.
(+6)všeč
jax15.2.2021 13:04:12
@j.
Menda ja. Čisto zanesljivih informacij pa tudi jaz nimam.
všeč
Lunatixz15.2.2021 13:37:14
@Jax:
Se popolnoma strinjam s tabo. Si pa lahko po drugi strani prepričan tudi v to, da so vsi te alpinisti člani PZS in vključeni v A zavarovanje, hkrati pa verjetno tudi veliki podporniki GRS (donacije preko njihovih nalepk, ...). To sigurno ne drži za nekega lokalnega izletnika oziroma Čehinjo na dopustu. V tem dotičnem primeru je bil ponesrečeni načelnik GRS Tržič in je tekom svojega življenja pomagal pri zajetnem številu reševalnih akcij, v soboto pa so pri posredovanju sodelovali njegovi dolgoletni prijatelji.

Torej iz vidika resursov in časa prostovoljcev je veliko bolj "neupravičeno" reševanje Čehinje, vsaj po mojem mnenju. To samo kot odgovor na tvoj komentar, seveda pa sam stojim za tem, da se pomaga vsakemu.


(+4)všeč
gj15.2.2021 14:30:54
Moje razmišlanje je , da pač reševalec mora oz. gre v take razmer zaradi psihe ker posledično pač v takem doskrat rešuje. Žal je v tem primeru zaradi vetra prešla 3 stopnja nevarnosti v 4. Tega pa ne ne veš dokler nisi na terenu. Še enkrat moje razmišljanje.

Svojcem pa moje sožalje.
(+3)všeč
ppegan15.2.2021 14:42:29
@ j. to ni res, peti in šesti sta bila višje v grapi in sta kljub temu, da sta videla, da spodaj rešujejo, nadaljevala z vzponom (mogoče nista imela izbire oz. sta mislila, da je najboljša možnost, da gresta do vrha) ter tako sprožila še 2. plaz, ki ju je nato odnesel, žal je eden od njiju tudi preminil. Obenem pa je ta drugi plaz ogrozil reševalce spodaj na melišču, dva sta se med begom pred 2. plazom tudi poškodovala. Podroben opis dogajanja pa najdete na naslednji povezavi
(+4)všeč
jax15.2.2021 15:06:08
Okej, to je malo bolj razumljivo. Hvala za pojasnilo.
(+1)všeč
j.15.2.2021 15:12:11
PPegan, hvala. Vse našteto, kar si naštela je dejstvo, lahko pa da ni pa vse.

Sem pa zgodbo vmes preveril še drugje in tudi tu dobil potrdilo, da sta peti in šesti kljub policijski zapori mesta nesreče, opozorilom in glasnim protestom reševalcev mirno odpikala mimo in po grapi navzgor. Upam na uradno pojasnilo tudi tega dela tragedije.

(+4)všeč
ppegan15.2.2021 15:21:30
Tvoje verzije jaz nisem nikjer zasledila, že takoj je bilo rečeno, da so bile v grapi tri naveze in da sta bila ta dva, ki ju je odnesel drugi plaz, zgoraj nad srednjo navezo. Ne vem, lahko pa, da je bilo drugače zmeden Kakorkoli, gre za tragedijo, ki se ne bi smela zgoditi, a se na žalost je.
(+4)všeč
Slavonski planinar15.2.2021 16:56:33
Iako sam iz ravnice, zaljubljen sam u Alpe. Na Storžiću sam 2019.odustao od daljnjeg uspona "skozi Žrelo" zbog skliske stijene. Možda izgleda lagan u odnosu na druge vrhove, ali niti jednu planinu ne treba podcijeniti i opreza nikada dosta. Iskrena sućut slovenskim prijateljima planinarima i obiteljima stradalih.
(+9)všeč
bongo15.2.2021 17:20:46
@Ppegan že če pogledaš čas med prvim in drugim plazom (10:30, 13:20), nekaj ni ok. Kdorkoli bi bil v času prvega plazu nad njim, bi v tem času izplezal oz. sestopil.

Prvi plaz je odnesel navezo 1 in 2, naveza 3 pa je šla v smer PO prvem plazu in med reševalno akcijo. Torej je bilo tako, kot pravi j.

Sosledje dogodkov dejansko potrdi tudi obvestilo GRS o nesreči.

Kar se mnenja "kaj jim je bilo tega treba" tiče pa so člani GRS ponavadi največji zaljubljenci v gore z res veliko kilometrine v vseh pogledih. Jasno je, da so v zelo dobrih pogojih (kar so na prvi pogled tudi bili) med prvimi ali na turnih, na slapovih ali v zahtevnih smereh. Podobno kot najboljši surferji na orkanski burji ipd. Žal pa se nesreče pripetijo tudi njim, upam da je bila zadnja.
(+8)všeč
rokav15.2.2021 18:35:55
Nesreča se lahko pripeti vsakomur, to je poanta nesreče. Vsak, ki se zadosti giblje pozimi v gorah ve kako je s plazovi... vse znanje in izkušnje, pa še vedno se zalomi.
Večina reševanj pri nas je tipa “izčrpan planinec, zvin gležnja na westrovi poti, itd.”, ker se alpinisti več ali manj iz težav spravijo sami, razen kadar pride do resnejših poškodb ali celo smrti. O takih tragedijah se v medijih piše na veliko, potem pa se oglasi sleherni Janez iz kavča, da poda svoje mnenje kako gora ni nora...
Seveda se na izčrpano planinko na Kredarici noben ne požvižga, pa četudi je bolj malomarna pri pripravi na turo.
Kakorkoli dragi Janez, če v soboto nisi bil v visokogorju, potemtakem ne veš kako zavajujoče so bile razmere in vsak komentar je odveč.
Sožalje družinam preminulih v težkih časih.
Špekulatorjem zarot druge naveze pa še to.. ne poznam plezalca/alpinista, ki bi odpikal mimo nesreče in močno dvomim, da se je to zgodilo.

(+12)všeč
mpp15.2.2021 19:52:07
Bo kar res
V poročilih je bilo s strani reševalca povedano: udeleženca druge nesreča sta šla mimo, a ju ne obsojam.
(+2)všeč
Stran:123...85868788
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki