Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Športna ura x-fact, wm II alto

Natisni
triglav17. 07. 2009 10:36:37
Zanima me, če ima mogoče kdo izkušnje z ali pa pozna športno uro x-fact, wm II alto, katera ima poleg osnovnih funkcij tudi višinomer, kompas in barometer.
Predvsem ali navedeni merilniki delujejo kolikor toliko točno, saj se zanimam za njen nakup.

Hvala za Vaše izkušnje in odgovor.
všeč
CAR24. 12. 2009 23:12:39
Sam imam CASIO (200e)sem plačal zanjo pred slabimi dve leti, lahko ti povem da niso najbolj točne (višina)predvsem v slabem vremenu,v sončnem pa + - 4 metre.Ura oziroma višinomer je odvisen od barometra ki se pri večini samodejno nastavlja.Moj sohribovc pa ima SUNTO pa mu bistveno bolj natančno kaže.Pri nakupu ne hiti,raje še malo počakaj da dobiš še kakšen nasvet.LP
všeč
viharnik25. 12. 2009 07:45:50
Višinomer ure Suunto so res najpreciznejše in še kar delajo,s tem je pa tudi pogojena cena za mehanizem barometra.Najbolj izpopolnjen in primeren model za gorništvo je model Core.Ure Polar se najbolje obnesejo pri merjenju pulza,gorniški modeli SNX 300,500 pa so se precej kvarili,zato jih ne uvažajo več.
Zelo precizen ročni višinomer pa je Mammutov,ki meri le višino in temperaturo in je na en meter natančen.Cena pa je samo okoli 50eur.
Nepokvarljiv in najbolj zanesljiv pa je sigurno analogni z iglo znamke Silva.
(+1)všeč
andr33j25. 12. 2009 10:39:22
Imam x-fact,sem z njo zelo zadovoljen.Če ne rabiš neke profesionalne,je ta čisto vredi.
Ko enkrat nastaviš višino(več opcij),ta dela brezhibno.
všeč
serajko25. 12. 2009 11:19:04
Uporabljam Askot alti +kompas . Deluje že tretje leto na iste baterije. Pri natančnosti pa je vse odvisno od spremembe vremena. V stabilnem "kiksa " do 4m v nestabilnempa lahko tudi do 20m. Mislim , da je za to ceno ena uporabnejših(32€ je bila 2006)
všeč
šodrovec27. 12. 2009 11:52:42
Saj je vse znano, a morda ne bo škodilo ...

Ker se mi zdi, da vsi pričakujemo od teh priročnih napravic mnogo preveč, bom napisal nekaj splošnega o baro-altimetrih (višinomeri, ki delujejo na principu merjenja zračnega tlaka).

Najprej stopimo na realna tla. Torej, pričakovati od tovrstnega višinomera natančnost do +-1m je velika neumnost. Pričakovati to v vseh vremenskih (in temperaturnih) razmerah pa je neumnost brez primere!


Višinomer in temperaturna kompenzacija.

Zračni tlak je v bistvu gostota zraka. Ta pa ni odvisna le od višine, temveč tudi od temperature. Zato proizvajalci digitalnih višinomerov v formulo izračuna višine poleg podatka o izmerjenem zračnem tlaku vključijo tudi izmero temperature, kakor tudi lestvico (tabelo) pričakovanih temperatur na določenih višinah. S pomočjo te tabele in stalnega merjenja dejanske temperature zraka opravijo popravek izračuna višine (osnova je izmerjen zračni tlak) in s tem dosežejo boljši približek (!) k dejanski višini. Zdaj poznamo primarni razlog zakaj ročne barometrične napravice navadno vsebujejo tudi termometer. In vedeti moramo, da če napravico nosimo na zapestju, potem ta ne izmeri prave temperature okolja (vpliv toplote telesa) in zato tudi temperaturna kompenzacija ne more biti pravilna. (Zdaj nam bo tudi jasno, da se tisti, ki nosijo uro-višinomer obešeno nekje na nahrbtnikovih oprtnicah, nujno ne afnajo ali važijo.)

Iz vsega doslej navedenega sledi, da so tovrstni višinomeri načeloma (!) natančnejši od tistih, ki temperaturne kompenzacije ne upoštevajo. Besedico načeloma sem poudaril zato, ker je osnova dobrega izračuna višine vendarle predvsem dobro barometrično tipalo. Potem šele natančen termometer in tabela višin-temperatur, ki je kar najbolje prilagojena okolju v katerem uporabljamo višinomer.

Jasno je, da analogni višinomeri temperaturne kompenzacije ne upoštevajo ...

Še nekaj. Za zahtevne natančneže. Če poznamo prej omenjeno tabelo višin-temperatur (običajno je sestavni del navodil za uporabo višinomera) namenjeno kompenzaciji in nekje na turi, ob znani višini (zemljevid!), ugotovimo temperaturno odstopanje od tabelaričnih vrednosti, lahko izvršimo dodatni preračun popravka višine in se tako zares približamo dejanski višini. Rabimo le kalkulator in ustrezno formulo (navodila višinomera). Hm, in ljubiti se nam mora!

Seveda pa nam nobena natančnost višinomerovih tipal in preračunov nič ne pomaga, če nismo na začetku ture (in potem ob vsaki znani višinski točki) na višinomeru nastavili izhodiščne višine ...

Na odstopanja, ne glede na kvaliteto višinomera, moramo seveda računati vedno, kadar se med turo spreminja vreme. Če se slabša, torej zračni tlak pada, bo višinomer načeloma (!) pokazal preveč metrov. In obratno. Spet besedica načeloma, ker je potrebno istočasno upoštevati tudi morebitno hitro spremembo temperature.

Še praksa. Večina znancev pravi, da ni nič nenavadnega v povprečju pričakovati napako do nekaj deset metrov na tisoč metrov vzpona. Trdijo tudi, da običajno in v povprečju napravice pri nas kažejo nekaj premalo. A če bi se hoteli zanesti na te izkušnje, potem bi morali poznati proizvajalce in tipe višinomerov, ki so jih znanci uporabljali, pa letne čase v katerih so bili opravljeni vzponi, pa takratne vremenske razmere, pa ... Mimogrede, Suunto se tudi meni dobro obnese.

Za konec vprašanje: »Kdo od nas in kdaj rabi višinomer s predvidenim odstopanjem ... recimo .... boljšim od ... +- 20m?«
(+1)všeč
viharnik27. 12. 2009 12:19:24
Lepo obrazloženo in se popolnoma strinjam,da je za gornike pomemben predvsem podatek višine,na znanih višinskih točkah(koča,prelaz,vrh),kjer z večjim odstopanjem višin,ugotovimo barometrično stanje na terenu.Ker barometer deluje na tlak zraka,se ob prehodu front zračnitlak zniža in posledično pokaže višjo vednost od dejanske.Ponavadi odstopanje od realne višine za 50-100m že grozi z močnejšim poslabšanjem vremena.
Nj dodam,da je v Evropi le ena firma(dve kopirajo od nje-posledično slabša natančnost oz.umenost),ki izdeluje mehanizme barometra,prevedene v elektronski zapis.Načelno pri poceni urah pa je,da več kot je instrumentov(kompas,ura termometer,naklonomer,alarmi itd),manj precizen oz kvaliteten je posamezen merilni instrument in s krajšo življensko dobo.
Višnomer od včerajšnje nastavitve ob lepem vremenu na 320m,danes kaže občutno drugače1
všeč
zmp227. 12. 2009 12:52:15
Odlično šodrovec, zelo lepo razloženo, dodal bi, da je v času GPS-ov, iskanje trenutne višine z barometrom...

Sam pa že nekaj časa iščem dober termometer, s temperaturno skalo vsaj od -20 (željeno -30) do vsaj +50 (željeno +60), takšnega s karabinom, oziroma možnostjo, da ga obesim na nahrbtnik.

Še nekaj, (čeprav ne paše v to temo), ali kdo ve kje se lahko kupi velik dežnik (150 cm premera in več)?

Hvala
všeč
marko127. 12. 2009 13:36:41
Sam sem pred približno enim letom kupil uro z mnogimi funkcijami.Ker pa nisem hotel zapraviti veliko denaarja,sem se odločil za uro canyon.Kolega pa ima uro za 150 evrov pa mu višine nič bolj natančno ne kaže.Tako ,da za ta denar priporočam to uro.Pa dober nakup!.
všeč
marko127. 12. 2009 13:40:32
Evo še sliko sem našel.
Mimo vrste1
2
všeč
ploha27. 12. 2009 19:38:09
Tudi jaz imam uro znamke canyon skoraj že tri leta.Pred kakšnim tednom menjal baterijo,jo pa kar precej uporabljam(dve do tri ture tedensko)Drugače pa brez pripomb,z višinomerom pa tako,pred turo nastaviš višino in ob konstantnem vremenu so odstopanja do+-10m.Za ta denar,kot je rekel marko1, dobiš veliko.
všeč
šodrovec27. 12. 2009 22:34:05
Zmp2, tri pikice na koncu tvojega prvega odstavka bi morda (zaenkrat še!) lahko nadomestil z: "morda še smiselno." Utemeljil pa z naslednjimi trditvami: Cena GPS - ov je še relativno visoka, imajo relativno majhno energetsko avtonomnost, "daje jih" relativno slaba natančnost v gozdnatem ali strmem oz. zastrtem terenu. Pa še, proizvajalci GPS-ov v svoje naprave vgrajujejo barometrične višinomere in to posebej reklamirajo ... Ponujajo kombinacijo. Posredno priznajo, da GPS topogledno (še) ni oz. ni vedno tisto najboljše.

Nazadnje, da zgornje pisanje primerno uravnotežim ... Kolegova GPS napravica (naj)nižjega razreda je nekaj let nazaj skoraj do metra natančno določala višine vrhov. Na odprtem, torej. In (seveda) niti najmanj je ni motila bližajoča sprememba vremena.
všeč
noteko27. 12. 2009 23:19:28
Sam uporabljam Garmina 405.Deluje tako, da se poveže s satelitom. V osnovi uporabljam uro za trening, ko pa grem na kak hrib ali goro pa jo tudi vedno vzamem sabo.
Presenetljivo ura kaže nadmorsko višino precej natančno. Kot primer, na vrhu Snežnika(1796m) mi je že ob mnogih testiranjih pokazala od 1793m-1800m. To se mi zdi precej natančno.
Problem nastane pri naklonu strmine, tu so odstopanja večja in je meritev pogosto nenatančna.
Ima tudi GPS. Uporabljam ga predvsem pozimi, ko v gorah zapade precej snega in je pokrajina povsem drugačna, zato imam v sami uri shranjenih veliko poti, ki sem jih posnel pozimi in so mi v pomoč pri zimskih vzponih, da ne skrenem s poti.
Ura pa tudi ni ravno poceni, večinoma je na prodajnih policah za okrog 300 EUR.
Sam sem z njo kar zadovoljen, pogrešam le temperaturo zraka.
všeč
noteko27. 12. 2009 23:23:12
Sicer pa naj bilo odstopanje v višini pri tem Garminu v jasnem do +/- 10m.
všeč
ljubitelj gora18. 01. 2011 14:38:45
Tale del pri uporabniku @noteko mi ni jasen:
˝Uporabljam ga predvsem pozimi, ko v gorah zapade precej snega in je pokrajina povsem drugačna, zato imam v sami uri shranjenih veliko poti, ki sem jih posnel pozimi in so mi v pomoč pri zimskih vzponih, da ne skrenem s poti.˝

Kaj je to mini garmin navigacija na roki al kaj, meni znano lahko prikazno pot vidiš samo na računalniku ne pa tudi na uri.
všeč
aljazek18. 01. 2011 14:50:02
ponavadi imajo ure le GPS sledenje in risanje sledi, ki jo potem na računalniku pogledaš...lahko pa zaženeš neko sled in ti ura kaže v kateri smeri moraš it, da ji slediš
všeč
ljubitelj gora18. 01. 2011 18:50:57
OK, to potem pride prav za zimske ture, če si predhodno že hodil tam in shranil v uro sled.
všeč
VesnaM20. 03. 2013 19:13:36
Hej,
ima kdo kaj izkušenj z uro suunto altimax, http://www.intersport.si/izdelki/tek/sportne-ure-in-merilci/suunto-altimax_p1992#c1347 .. imela pa bi jo za v gore,tek,kolesarjenje..skratka mix vsega .. Pa me zanima, če je v redu? Ali mi priporočate kaj drugega ?
Lp nasmeh
všeč
Zebdi20. 03. 2013 20:53:07
Odvisno kaj pričakuješ od ure. Meni osebno je super in ga ne menjam. Če pa potrebuješ merilec srčnega utripa, potem rajši poišči kaj drugega mežikanje
všeč
VesnaM21. 03. 2013 18:00:57
merilec srčnega utripa mi ni toliko pomemben, vse drugo prej. Torej bo suunto altima dobra izbira ? nasmeh
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki