Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Repov kot-Srebrno sedlo-Planjava-Kamniško sedlo-K.bistrica

Natisni
Irina1. 09. 2011 01:12:39
@Jany 31.8.2011

Skalni žleb ni tako neprijazen kakor deluje na prvi pogled. Dovolj je oprimkov in stop, tako, da vzpon ni tako zahteven, a moraš biti zbran, ker je tudi gušč. Sicer pa je to vedno relativno, kaj je zahtevno.
Dodala sem fotografijo od lani, kjer se vidi vstop v žleb. Na sedlu nadaljuješ na levo po kratkem grebenu in že si na travici.
Pred vstopom v žleb1
všeč
Jany1. 09. 2011 17:35:00
Nisem čisto prepričan @Irina, da imava v mislih isti prehod. Dodajam fotofrafije.
Vseeno hvala.
LP
Pogled nazaj v repov kot1
Vidna pot po polički2
Ob poti3
Pogled nazaj na grapo, po kateri sem lezel do ...4
... tu. Poskusil sem najprej levo po robu, potem pa ....5
.. okoli po rušju.6
všeč
pikec11. 09. 2011 18:43:18
Jany, če se ne motim tvoja pot je stara lovska po ki pelje proti vrhu,Irina tvoja pa je na srebrno sedlo.Drugače je pa najlažje na srebrno sedlo iti pod sedlom rahlo levo.lP
Grega
všeč
JusAvgustin1. 09. 2011 18:51:45
s kolesom... nasmeh
všeč
Jany2. 09. 2011 07:51:51
... pa lučko, da si po zijalki svetiš.

Sicer pa imam zdaj toliko informacij, da moram it tole še enkrat probat.
LP
všeč
Janez Seliškar2. 09. 2011 09:09:31
Irina govori o varianti izstopa iz Repovega kota na Srebrno sedlo.

Jany pa pripoveduje o prehodu iz Repovega kota na Planjavske zelenice.

Torej gre za dve poti, za pristop na Planjavo iz Repovega kota!!
všeč
turbo2. 09. 2011 09:18:02
Seveda, tisti preko Srebrnega sedla je nekaj lažji, tehnično in orientacijsko. Jany-jeva pot gre na zelenice, točno. Tam pri votlini greš levo, prek skoka in si na travah. Točno kje sem se lotil tistega skoka težko rečem po toliko letih, vem pa, da je bilo bolj sitno kot pa zahtevno. mežikanje In ko si preko, se res lahko nadaljuje s palicami, čeravno so trave kar strme. In jaz sem takrat naredil tako, da sem (sva) potem sestopila prek Srebrnega in Repovega kota . . .
všeč
Volk7. 09. 2011 13:49:42
Sicer ne vem, o kakšnem skoku je tukajle govora ...
'Pr požganmu macesnu' (tako tistemu razglednemu pomolu pravijo jagri) pod spodmoli do skalnega žleba. Po njem in kmalu levo čezenj ter po strmih travah gor do macesna pod stenami. Levo za njim se navzdol odpre grapa. Lahko tudi po njej in kmalu v desno navzgor v travnati žleb - krajši skokec, še lepše pa je kar prečiti izpostavljeno skalovje (ponavadi možic) do travnatega žleba, ki te navzgor pripelje na grušč na dnu Planjavskih zelenic. Do Sukalnika ali na vrh Planjave si prehode iščeš sam. mežikanje
všeč
LidijaJesih16. 09. 2011 19:18:04
Bolj ko sem gledala, bolj je bilo jasno, da je treba zaklenit pisarno in pač z make upom ter malo kasneje kot običajno v gore. Dobro, da je vse več ali manj vedno spakirano, tako se le preoblečem in med dvema idejama izberem zgornjo. Pot na Jermanco je popravljena, le zadnji ovinek je težko prevozen, a poti ne podaljša več kot za 5 minut. Edinega popotnika vzamem kar v avto, v Klinu se razideva, on na Kamniško jaz v Repov kot. In potem ni bilo več žive duše. Pot pa tako lepa kot se je spomnim, lahko sledljiva, ko jo vdaneš. Paziti je treba le pri macesnu iz opisa, kjer potko v desno lahko spregledamo. Do tu je pot pohajanje (strmo sicer) naprej za neizkušene ne več. Že prva skalna stopnja lahko povzroči težave, poplezavanje po skoku pa sploh. Danes sem šla po desni grapi, pa se strinjam z @volkom (zgoraj). Prvič sem šla levo od obeh grap, po kratki stenci, ki potem preide v lahek teren, grapa desno pa je krušljiva in malo sitna, čeprav omožičena. Zeleniške špice so samevale (oh,še ena v vrsti želja), Planjava pa skoraj, na njej spet srečam znanca iz začetka. Pohvalim naj na novo popravljeno pot do Kamniškega sedla, jeklenice so nove, tudi pometli so malo. Do koče ne grem, saj je spust po melišču premikaven, tokrat ga vbodem čisto na vrhu in se spustim čisto do konca v levo. Še malo in sem spet pri avtu. Lep je ta konec,lep. Še me bo videlnasmeh
takole zeleno in slikovito je v Repovem kotu1
utrinek s poti2
prečenje grape, pogled nazaj. Malo naprej so latvice, ki si jih oglejte na že prej objavljenih komentarjih3
kljub pozni uri je na iglicah še rosa. Sonček pride pozno (če sploh)4
star macesen iz opisov, kjer je treba v desno5
pot se zapira, res grem v kot6
štrclji Zeleniških špic; Baje so krasne...7
skalni skok; od tu naprej ni več le sprehod8
platke. Čez je treba. Če je suho, ni težav9
pogled nazaj. Pot je ves čas izpostavljena, a lahko sledljiva10
grape na izbor, šla sem po desni. Drugič bom šla levo od leve.11
Utemeljitev prejšnjega komentarja. Na vrhu desne grape (tu je že ok)12
Slovo od Zeleniškega špičevja. Lep greben, žal poznam od blizu le Staničev vrh13
pogled na Kamniško sedlo in ozadje vršacev, pa znana kača navzdol, ki pa je danes ni bilo treba tlačit14
Ta boljš šodr pr nas, Spust je prav sexi, da se do podna,expres do pastircev. Lep krog je bil15
všeč
janez316. 09. 2011 20:06:55
Lidija, narobe si razumela Volka. Šla si klasičen pristop na Srebrno sedlo čez Repov kot in v končnem delu danes izbrala desno grapo za vzpon na greben zeleniških špic. Volk pa opisuje drugo pot, ki ima svoj začetek pri "macesnu iz opisa" in že tam skrene levo. Tole dvoje malo mešate.
všeč
LidijaJesih16. 09. 2011 20:15:07
Ja, na tej strani. Eno stran nazaj, za @andejep pa volk opisuje to, kar sem omenila. Krušljivost desne grape z grebenom in levo možnost. Saj kakšne velike izbire tam tako ni. Tisto z macesni sem si pa tudi pogledala, se mi zdi, da bi tudi znalanasmeh
všeč
Volk16. 09. 2011 21:07:06
V bistvu imata tako Lidija kot Janez prav. Sam sem seveda na grobo opisal BREZPOTNI prehod iz Repovega kota na Planjavske zelenice, Lidija pa je šla tokrat skozi Repov kot na Srebrno sedlo. Sicer steza proti Srebrnemu pred tistim požganim macesnom res malček 'nerodno' (beri prikrito) zavije v desno, saj nas stezica kar sama vabi na razgleden pomol, kjer pa nam mora biti jasno, da je nekaj narobe, ker se pred spodmoli konča. mežikanje
Tokratna Lidijina varianta v zgornjem delu pa je nedvomno zahtevnejša (krušljivo) od najlažjega prehoda tamkaj na levi ('le' kratek skokec).

Vse skupaj pa je pravcata igrača v primerjavi z grebenom Zeleniških špic. nasmeh

Lp in srečno.
všeč
janez316. 09. 2011 21:14:12
Lidija, se opravičujem. Zavedel me je tisti "zgoraj", eno stran nazaj bo držalo kar pišeš.
Še slika s ključnim macesnom.
med macesnom in skalami ...1
všeč
Volk16. 09. 2011 21:18:15
Nedvomno najlepši detajl omenjenega brezpotnega prehoda. nasmeh
všeč
Irina16. 09. 2011 22:23:51
Ja, imate prav, jaz sem imela v mislih "klasičen" izstop iz Repovega kota, vi pa se pogovarjate o "poslasticah". Žal meni tista iztočnica na zelene travice ni poznana.

Volk 16.9.2011
Leta nazaj sem s prijatelji preplezala-prehodila greben Zeleniških špic. A, če me danes vprašaš, kje smo vstopili se ne spomnim več.
Greben se mi takrat ni zdel preveč zahteven. V spominu so mi ostali čudoviti razgledi in moj pred-plezalec. Oblečen je bil v neke pisane, havajske kratke hlače in, ker ga je bilo strah (sploh ne vem zakaj se je odločil, da gre z nami) so se tiste hlače tako tresle, da sem nekje na pol poti zarobantila, da ne bom več hodila za njim. Oddajal je tako slabe energije.
A, usoda je hotela drugače in ponovno sem na neki drugi poti ( čez Plamenice) zopet znašla v steni in za njim in ni bilo prijetno. Čudna so pota gospodava.
všeč
Volk17. 09. 2011 22:04:57
Irina.
Prav res zna biti, da strah oddaja tudi slabe energije. Še toliko bolj, če se med zelo zahtevnim potepanjem po gorah pred teboj neprestano tresejo hlačnice. mežikanje
A ni kaj. Treba si je priznati in sprejeti, da smo si ljudje različni. K sreči jo je fant (navkljub tresavici) dobro odnesel, ti pa si (bila) nedvomno iz pravega testa.
Praviš, da se ti greben ni zdel preveč zahteven? Z varovanjem ali brez?
Morava pa si objektivno priznati, da je prečenje Zeleniških špic še vedno alpinistično dejanje.

Lp in srečno.
všeč
Irina17. 09. 2011 23:47:29
Volk 17.9.2011

Seveda so Špice plezarija. Ne, nismo bili v navezi, čeprav smo imeli osebno opremo s seboj. Samo na enem delu, kjer se je bilo potrebno z enega od sedel povzpeti po daljšem zelo zračnem grebenu in še to zelo krušljivem, sem se navezala. Drugače je pa kar šlo.
Pravzaprav, ko si mlajši si tudi bolj pogumen. A, slovo od mnogih, ki sem jih poznala ti da neko strahospoštovanje do gora. Zmagovalec je tisti, ki se zna obrniti tik pod vrhom, če razmere niso več primerne za nadaljevanje. Gora bo vedno tam in vedno se lako vrneš in poizkusiš znova.

Plezarije sem se učila v enem od AO, ampak moji domači se s pripravniki/pripravnicami niso kar dosti ukvarjali, razen najbolj nujnega. Z nami res niso mogli opraviti nekih "zvenečih" tur in smo bili bolj "nebodigatreba".
A, imela sem srečo in sem spoznala člane AO Nova Gorica. Ti so imeli po internem pravilnuku obvezo, da je za prijavo v tuja gorstva potrebno opraviti tudi 5 plezarij s pripravniki. Verjemi, da sem bila kar nekaj poletij "razprodana". Bili so čudiviti fantje, ki so me veliko naučili in s katerimi sem se v steni počutila tako varno kakor v dolini.

Že dolgo ne plezam več, mi pa pridobljeno znanje omogoča, da resnično uživam na zahtevnih poteh. Posegam lahko po tistem, kar bi mi brez tega znanja ne bilo dano.
1
2
všeč
romy17. 06. 2012 21:03:13
Zanimivo tole opisovanje poti, ostaja pa naslednje dejstvo: še tako natančen opis s slikami macesnov ne pomaga, če obiskovalec nekoliko zahtevnejših neoznačenih poti ne zna brati iz planinske karte in se omejuje le na subjektivne opise poti. Omenjena pot je(pre) dobro uhojena, dobro se vidi skoraj celotna pot in njeni odcepi(vrisano tudi na zemljevidu ).
(+1)všeč
garmont26. 09. 2013 19:19:44
Danes na Planjavo čez Repov kot.
Še obisk višjega zahodnega vrha in nato proti Kamniškem sedlu. Sestop po melišču in k Jurčku na radler.Vreme in družba - super.
Lp
Movzina1
Prvo izpostavljeno mesto2
V suhem je OK3
V vstopnem kaminu4
Dolg je ta greben špičk5
Proti zahodnem vrhu,v ozadju vzhodni vrh6
Razgled iz zahodnega vrha7
Po grebenu nazaj8
Megla bo zajela Babe in dva deda9
(+1)všeč
pika22. 12. 2014 19:24:36
Včeraj na Planjavo iz Repovega kota. Bolj konkreten sneg se prične nad Srebrnim sedlom. Sestop do odprte koče na Kamniškem sedlu, kjer je sledilo martinčkanje na terasi ob hladnem pivu velik nasmeh Še en lep, sončen, predbožičen dan.
Zeleniške špice1
pod sedlom2
Srebrno sedlo3
Korošica4
proti vrhu5
razgledi6
7
8
9
proti Kam. sedlu10
11
Kamniško sedlo12
(+9)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki