Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Pitje med hojo

Natisni
Gost20. 07. 2007 13:20:03
A mi lahko kdo pove, kaj pijete med hojo v gore in koliko? Kaj priporočate? Hvala
všeč
Gost20. 07. 2007 14:34:01
to je čist odvisno, jst vzamem s sabo 4 litre vode, saj se ponavadi odpravim na daljše ture. in jih imam dovolj za enodnevne ture. drgač pa paše tud kej tazga za regeneracijo, al pa neki z magnezijem, da regenerira mišice.
všeč
Gost20. 07. 2007 15:25:16
Navadno vodo in Radensko Light.
všeč
Gost20. 07. 2007 17:57:40
popiješ pač toliko kot telo zahteva, če je daljša tura recimo tri do 4 litre mogoče lahko tudi kaj s c vitaminom,magnezijem,..
všeč
Gost21. 07. 2007 06:43:30
V liter in pol vode žlico soli, žlico sladkorja in sok limone.Že par požirkov te tekočine te odžeja in ti da novo moč.nasmeh
všeč
Gost21. 07. 2007 14:03:17
Za ohranjanje ravnotežja elektrolitov v organizmu (pomembno zlasti pri močnem potenju) priporočam, da imaš s seboj vrečke Nelit praška. Raztopiš ga v navadni vodi, po navodilu na vrečki. Nelit dobiš v lekarni. Raztopino si seveda lahko pripraviš tudi že doma.
všeč
Gost21. 07. 2007 20:01:43
Jaz osebno zase vzamem vodo (količina je odvisna od vročine, dolžine ture in seveda, če je med potjo kakšen studenec),na vrhu spijem požirek ali dva žganja (takoj ob prihodu na vrh, ko se seveda odahnem),zraven malice ponavadi prav tako na vrhu pa pivo.zavijanje z oemi
všeč
Gost21. 07. 2007 20:30:20
Zagotovo je daleč najboljša pijača voda zmešana z medom.
všeč
mkspc26. 07. 2007 12:03:10
Kot je že bilo napisano: 3 do 4 litre tekočine. Ovisno od potebe in dolžine poti.
Doma narejene izotonične pijače:
1,5 l navadne vode iz pipe, do 2 čajni žlički slanice (tekoča koncentracija soli), sok ene limone in sok ene grenivke.
všeč
Gost26. 07. 2007 12:33:30
3 litre vode , v vsak l 1kavino žčičko soli in eno limono,dodatno pa 1 liter črne kave (proje)z eno kavino žličko sili.
všeč
Gost26. 07. 2007 21:01:57
Super miksi.Marsikareri preizkušen.
všeč
Gost5. 10. 2007 20:08:13
jest pa pijem izomaratonic ki vsebuje tiste vitamine in ostale stvari ki jih izgubljaš z znojenjem, preverjeno in vsaj zame idealno
všeč
Gost5. 10. 2007 23:45:07
Termoska čaja, na prijetnem mestu sveže kuhana kavica, tudi kakšen požirek vode ob poti. nasmeh
Seveda 'poleti' pijem neprimerno več, kot 'pozimi', takrat studenčnico mešam tudi z isostar tabletami. Se pa odvajam mamljivega žlampanja premrzle vode. cool

Stane
všeč
Gost6. 10. 2007 23:09:04
kaj pa sirotka v prahu? seveda sveže zmešana z vodo?
a ima o tem kdo kakšne izkušnje?
všeč
Kobra 18. 10. 2007 09:31:58
Kje lahko sirotko v prahu kupiš?nasmeh
všeč
roger8. 10. 2007 10:43:04
lp
mene pa zanima kaj je najbolje vzeti s sabo u hribe glede hrane?pa še nekaj.za vikend se odpravljamo na rombon in me zanima koliko ur zmerne hoje je do vrha iz kluž in ali je res vseskozi precej strmo?


hvala za odgovor
všeč
Gost8. 10. 2007 10:52:02
Za enodnevne ture se svetuje, da se dobro najemo že dan prej. Zjutraj lahkoten zajtrk, med potjo pa čokolado, piškote in podobno. Na turi si izberemo tudi daljši počitek, kjer malicamo v planinski koči juho in kakšno klobaso, če koče ni je priporočljiva ribja konzerva. Na turi se nikoli ne najej preveč! Malicaj večkrat po malo (vrstica čokolade, piškot ali dva.
Rombon je dolga naporna tura, ki traja približno 5 ur.
všeč
Gost27. 10. 2007 22:06:55
Mislim, tale gost malo višje... Se mi zdi, da prevečkrat malca.... velik nasmeh
všeč
ČeGa28. 10. 2007 18:27:57
treba je velik malcat...če ne ne zmoremo velikih naporov...jst vedno sabo vzamem pasjo radostvelik nasmeh
všeč
flapho28. 06. 2009 12:12:02
Telesna dejavnost in oskrba s tekočino


J. Tina Sentočnik: Voda ni dovolj!

Pogosto razpravljamo o najprimernejši prehrani pri posameznih športnih dejavnostih in o idealnih jedilnikih, ki naj omogočijo čim boljše rezultate rekreativcev in vrhunskih športnikov. Toda na primerno hidracijo med dejavnostjo radi pozabimo, podobno kot pogosto pozabimo na ustrezno preskrbo s tekočino pri zdravih odraslih med običajnimi vsakodnevnimi dejavnostmi. Seveda ni treba, da pijemo na litre vode in se silimo s tekočino, vseeno pa si je pametno zapomniti, da vsaj 70 odstotkov odraslih žensk živi na robu dehidracije!

Zaloge vode v telesu
Voda je ključna za presnovne procese v telesu. Omogoči namreč transport snovi, ki so potrebne za rast in ustvarjanje energije, ki nastane z izmenjavo snovi med organi in zunanjim okoljem.
Voda je največji "oddelek" v telesu, saj predstavlja od 45 do 70 odstotkov celotne telesne teže. Celo mišice vsebujejo od 70 do 75 odstotkov vode, maščobno tkivo pa od 10 do 15 odstotkov. Tako imajo športniki z veliko mišično maso v telesu razmeroma veliko količino vode, saj imajo malo maščobnega tkiva.

Če pijemo normalno, imamo v telesu stabilno količino vode; vode namreč zaradi delovanja ledvic, ki izločijo vso odvečno količino, v telesu ne moremo kopičiti oziroma je imeti "na zalogo". Do dehidracije pride, če zaužijemo premalo vode; vsebnost vode se zmanjša tako v celicah kot tudi zunaj celic. V celicah sta dve tretjini celotne količine vode, ki jo imamo v telesu (približno 30 litrov).

Voda v telesu in telesna dejavnost
Mišice se med telesno dejavnostjo krčijo, opravljajo torej mišično delo, posledica tega pa je kopičenje presnovnih produktov v mišičnih celicah. To povzroči povečan vstop vode v celice. Pozneje se spremeni prepustnost celične membrane, presnovni produkti in pozneje še voda izstopijo iz celic, krvni tlak pa se poveča. Zaradi povečanega dotoka krvi v mišice med telesno dejavnostjo se poveča mišični volumen. Med intenzivnim anaerobnim mišičnim delom se najbolj poveča dotok krvi v mišice, saj pri tem v njih nastane velika količina laktata (mlečna kislina), ki se nato kopiči v mišicah.

Dehidracija
Če je vnos tekočine med telesno dejavnostjo premajhen, nastopi hemokoncentracija ali zgostitev krvi. Pojav je izrazitejši, če med dejavnostjo izgubimo veliko znoja. Med telesno dejavnostjo vodo izgubljamo tudi z dihanjem. Od intenzivnosti vadbe, telesne pripravljenosti, zunanje temperature in vlažnosti zraka ter telesne teže je odvisno, koliko vode se izgubi z znojenjem – nekaj sto mililitrov ali pa kar dva litra na uro!


Če se količina krvne plazme zaradi dehidracije pomembno zmanjša, se bo zmanjšal dotok krvi v delujoče mišice, posledično pa tudi dotok kisika in snovi, potrebnih za mišično delo. Zmanjšal se bo odtok odpadnih snovi iz delujoče mišice, a tudi iz celotnega telesa, saj ne bodo prispele v ledvice. Tedaj se zmogljivost mišic za mišično delo zmanjša in nastopi prezgodnja mišična utrujenost. Telo se pretirano ogreje, kajti manjši pretok krvi ne odvaja toplote iz delujoče mišice. Posledice so lahko hude: dehidraciji sledijo utrujenost, pregrevanje telesa, lahko pa tudi toplotni kolaps. To se seveda zgodi le v primeru neustreznega vnosa tekočine med dejavnostjo.

Treba je vedeti, da izgube tekočine z znojenjem ne smemo nadomeščati samo z navadno vodo. Pri maratoncih so pogosti primeri tako imenovane zastrupitve z vodo; nadomeščanje znoja s pitjem čiste vode ima namreč za posledico zmanjšanje količine natrija v telesnih tekočinah, najhujši zaplet, do katerega lahko pride, pa je koma.

Rehidracija
Žeja in pitje sta odvisna od hrane in predvsem od količine natrija (sol) v hrani. Najočitnejši znak žeje so suha usta. Žeje pogosto ne čutimo oziroma jo občutimo šele tedaj, ko smo že dehidrirani.
Vsak dan bi morali zaužiti vsaj toliko tekočine, kot jo izločimo – za približno 4 odstotke telesne teže (velja za zdrave odrasle). Telesna dejavnost zelo poveča "obračanje" tekočine v telesu, nanj pa vplivata še temperatura in vlažnost zraka ter nadmorska višina.

Z upoštevanjem vsega tega 70 kilogramov težak moški za normalno delovanje ledvic potrebuje od 1,5 do 2,0 l tekočine na dan.
Ljudje, ki opravljajo sedeče delo, potrebujejo po 1 ml vode na vsako kilokalorijo svoje celodnevne kaloričnih potreb; posameznik, ki naj bi za vzdrževanje svoje telesne teže zaužil po 1800 kcal na dan, bi torej moral popiti 1,8 l tekočine na dan.

Enako velja med športno dejavnostjo: športnik ali rekreativni športnik, ki bo med nekajurno intenzivno kolesarsko dirko porabil 6000 kcal, naj bi zaužil 6 litrov tekočine. Maratonski tekač porabi približno 3000 kcal, zato mora med tekom popiti 3 litre tekočine.


Strokovna priporočila (National Research Council) o potrebni dnevni količini elektrolitov navajajo: zdrav odrasli potrebuje 500 mg natrija, 750 mg klora in 2000 mg kalija. Z zaužito hrano zaužijemo veliko več teh ključnih elektrolitov, zato jih ni treba dodajati hrani ali nadomeščati z nadomestki. To pa je potrebno v primeru zelo povečane potrebe oziroma izgube elektrolitov (zares močno znojenje, driska …).

Klasična rehidracijska raztopina s kombinacijo elektrolitov in ogljikovih hidratov

Priporočena sestava
Ogljikovi hidrati: od 30 do 100 g/l
Natrij: največ 1100 mg/l
Osmolarnost: < 500 mosmol/l
(priporočljivo: isoosmolarnost)

Priporočljivi ogljikovi hidrati
Fruktoza, sukroza, glukoza, maltoza,
maltodekstrin, topni škrob

Možni dodatki (neobvezni)
Klorid: največ 1500 mg/l
Kalij: 225 mg/l
Magnezij: 100 mg/l

Zlata pravila rehidracije
1. Tekočina in elektroliti so pomembni za ohranjanje tekočinskega ravnovesja med telesno dejavnostjo.
2. Izguba telesnih tekočin z znojenjem in dihanjem ima med dejavnostjo za posledico manjši volumen krvi in manjši pretok skozi delujoče mišice. Neustrezno nadomeščanje tekočine med intenzivno dejavnostjo ima lahko hude posledice: vročinski udar in kolaps.
3. Dehidracija (izguba tekočine), ki presega 1,5 litra, zmanjša dotok kisika v mišice do te mere, da pride do mišične utrujenosti in črevesnih zapletov.
4. Ustreznejša kot z navadno vodo je rehidracija z rehidracijskimi raztopinami, ki poleg vode vsebujejo tudi elektrolite in ogljikove hidrate
5. Najpomembnejši elektrolit v rehidracijskih raztopinah je natrij, ki učinkuje rehidracijsko, poleg tega pa zmanjša tudi izgubo vode z urinom. Dodajanje ostalih elektrolitov v rehidracijske raztopine ni obvezno.
Rehidracijske raztopine naj bodo izotonične in ne hipertonične..

J. Tina Sentočnik, dr. med., spec. interne medicine
všeč
viharnik28. 06. 2009 12:56:47
Zelo lep in poučen članek.Sam uporabljam kot sem že omenil,Hot sport drink izotonični napitek,ki ga imam v gorah v pol l plastenki.Zraven pa še 1,5 l Fruca,ki ga predhodno razredčim z pol plastenke vode.Vse skupaj dodajam,če tekočine zmanjka,kar v blišnjih izvirih.Povedal bi pa za fenomena Franja z Mojstrane,ki je svoja leta postavljal rekorde o dnevnih vzponih na Triglav.Ta namreč je na pot vzel samo pol litra vode,ko pa je prišel nazaj po turi v Krmo je pa še dva deci zlil preč?Smo različni.
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki