Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Nizki vrh 2162 m z Bale

Natisni
peter223. 06. 2011 21:02:04
O divjini Trentarskih dolin in vrhov je bilo že marsikaj napisanega. Pa vendar sem vedno in vedno presenečen nad tem čudovitim koncem naših Julijskih Alp.
Pot sem pričel v Bavšici. Po dolini Bala do Prevale, kjer sem se odcepil proti desni proti Pelcem. Strm žleb je že od daleč lepo viden, ob njem sem sem ter tja zasledil ostanke poti, ki pelje na sedlo Vrh Osojnika.
V zatrepu pod Zadnjim Pelcem sem si vzel čas in preučil pristop proti znameniti Zajčji polici proti Srednjemu in Zadnjemu Pelcu. Pot mi je ob opisih iz knjig hitro postala jasna, a me je strmina in nevednost, kaj vse se še skriva za grebenom, odvrnila od poti na ta dva vrhova zmeden
Nadaljeval sem proti sedlu Vrh Osojnika in se odločil za obisk Nizkega vrha. Ta vrh sem že pred leti videl z Zadnjega Pelca in se mi je zdel primeren za obisk. Pred sedlom sem zavil proti vršnemu grebenu in po njem, nekaj pa po obvozih na južni strani, prispel na vrh.
Vreme se je žal pričelo slabšati. Pelci so se zagrinjali v megle, prav tako vse ostale gore naokoli.
Sestopil sem na sedlo Vrh Osojnika in si za povratek izbral dolino Dolič.
Nikoli še nisem hodil po tako samotni in divji dolini. Ostankov poti, sploh v zgornjem delu, ni več. Prehode sem izbiral med neštetimi balvani. Nižje sem sem ter tja zasledil skromno pot, ki se je že v naslednjem trenutku zgubila v visokih travah.
Proti koncu doline se pričnejo Bukovska korita. Ker nikjer nisem našel poti sem pot nadaljeval kar po potoku. Dolina je tako ozka da zraven njega dobesedno ni bilo mogoče iti. Šele ko sem spoznal, da to vsekakor ne more več biti nekdanja pot sem nekako zlezel ven na levo in kasneje našel pot, ki pripelje s planine Bukovec.
Do Bavšice potem po markirani poti.
Kot sem zvedel kasneje je treba že pred potokom zaviti levo. Na to bi opozoril vse, ki se imate namen odpraviti v ta divji svet.
Nekaj slik pa je tukaj: http://www.petersfoto.si
Nizki vrh 2162 m z Bale Proti grebenu Nizkega vrha1
(+1)všeč
raubšic24. 06. 2011 08:48:03
ni vse za vse!
(+1)všeč
peter224. 06. 2011 08:51:21
In tako bo hvala bogu tudi ostalo mežikanje
(+1)všeč
raubšic24. 06. 2011 08:52:07
Ja, upam da bo res tako!
všeč
turbo24. 06. 2011 10:06:03
Peter2, tam kjer bi pred koriti oz. potokom moral zaviti levo, ja ja, tam so pa koprive nekje do podpazduhe mrk pogled. Še vedno so bile, kadar sem tam hodil. In imel "opečene" noge, navkljub Schoellerju im drugim high tec materialom mežikanje
P.S. ali si na sedlu Vrh osojnika kaj vrgel oko na Špičico zmeden tudi dosegljiva, ne pretežka in ravno prav blizu. zavijanje z očmi
(+1)všeč
peter224. 06. 2011 10:23:38
Turbo, živijo!
Svet v dolini Dolič, sploh v spodnjem delu je, kot je Mihelič lepo napisal, skrajno poraščen in robat. Koprive gredo res skozi dolge hlače zadrega
Špičica je z Nizkega vrha res blizu, a vzpon nanjo "ni za našga".
Lp Peter
(+1)všeč
darinka415. 07. 2022 06:12:30
13.7. 2022. Čeprav si navajen brezpotij, ne gre vse tako kot si zamisliš. Sva rekla , da greva na ogledno turo in bova videla sproti kako in kaj. Namen je bil Nizki vrh. Iz Bavšice do lovske koče ni bilo težav. Tisti del , kjer je bil lani septembra težji prehod zaradi podrtega drevja je sedaj prehoden. Ko sva že mislila , da ne bo težav, ko sva zavila na vidno stezico za lovsko kočo, sva videla verjetno potko , ki pelje nižje pod koriti. A ker je imel Marijan zarisano morda nekoč prehodno pot v garminu višje in je bila nekoliko vidna sva nadaljevala . Vse do tam , kjer se je končala. Naprej pa prepadi. Ni bilo druge, kot se vračat. Tiste poti nižje pa nisva več našla. Kamorkoli sva pogledala in se nekoliko spustila je bilo prepadno. Sva se po kakšnih dveh urah iskanja spustila do lovske koče. Da bi šla na izhodišče in v Balo ni imelo smisla. Sva se odločila , da greva do sedla Kanja.Ne vem sicer kje točno , ampak kar nekajkrat se je slišal zvok padajočega kamenja na desni strani pod Grintavcem. Na sedlu sva že od daleč videla nekoga , ki je bil tam kar nekaj časa. Počakal je , da sva prišla in povedal, da je bil na Jalovcu in šel po poti s Špičke nad planino Zapotok. Da je slabo prehodna. Da ne pozna teh vrhov , ker je prvič tu. Nameraval je sestopiti v Lepeno in na Krn.Da je podor in zaprta na Bavški Grintavec sva mu povedala. Midva sva sestopila v Bavšico. Kljub vsemu prav zanimiva tura. Zagotovo prideva ali pridemo še enkrat. Ampak verjetno z Bale. Na Kanskem prevalu je bilo toplo. 18 stopinj. Potem sestop v dolino tudi vroč . Vse do 34 stopinj nižje.
že na začetku v visokih travah. 1
in koprivah . 2
kjer je bil lani podor se da sedaj iti . 3
višje čez potok. 4
pogled tja gor. 5
pri lovski koči. 6
potem po vidni potki7
najbrž sva šla preveč desno.8
v zelenje. 9
dan prav lep. 10
vse zaraščeno.11
a sva iskala naprej. 12
potem pa prepadi naprej.13
in treba se je bilo vračat. 14
domačinka. 15
pogled na Rombon.16
se odločiva 17
da greva do sedla Kanja. 18
pogledat kako izgleda. 19
nekdo je tam gor. 20
paše se malo usesti.  21
vedno lep pogled. 22
levo na Šmihelovec. 23
nimava več daleč. 24
vrh Kanja ob poti. 25
pa sva prišla. Čeprav tja nisva nameravala. 26
pogled nazaj ob sestopu.27
toplo je vso pot. 28
očak v modrini. 29
potem nisva srečala nikogar več. 30
dol po melišču.31
pogled tja gor. 32
kamor danes ni bilo dano.33
kjer je bil podor je kup podrtega drevja. 34
in že v Bavšici.35
zdaj veva kako zgledajo  te poti , ki jih več ni. 36
(+3)všeč
dprapr15. 07. 2022 06:52:33
Takoj za lovsko kočo je odcep levo v dolinico Dolič.
1
(+2)všeč
darinka415. 07. 2022 07:46:54
Ja Drago, zdej je kar je. Nič ni pomagalo, da sva vse opise pregledala tu na hribi net, od Miheliča, kar je opisal, pa Stritarja tudi. Na koncu naju je garmin zavedel . No ja saj vse počaka...nasmeh
zgleda enostavno . A še zdaleč ni tako. 1
všeč
djimuzl15. 07. 2022 10:04:47
Podobno napako sem storil tudi sam, zvesto sem sledil aplikaciji v gozdno reber - kjer zavede tudi sprva dokaj dobra steza - prava pot pa poteka po dolinici čez visoke trave (koprive) - proti prehodu v Dolič na Dragovi sliki.
(+1)všeč
ločanka15. 07. 2022 14:11:23
Tako je. Mi smo se takole spuščali proti LK, neprijetno skozi visoke koprive je potekala pot
1
2
(+2)všeč
lijaneja15. 07. 2022 15:22:51
Ja, Darinka, nad lovsko kočo sta šla preveč desno. Zanima me, če sta nekaj minut nad kočo opazila dva velika možica. Pred leti, ko sem 'odkrival' Pihavce, je nad kočo tudi meni zmanjkalo poti, vzel sem si čas in postavil na ključni mesti dva velika možica, ker tam kamenja ni veliko, sem ga znosil tudi od 50m daleč. Vsekakor pa je najboljša alternativa, da že par minut pred kočo, namesto, da bi prečil korito, nadaljuješ kar po njem levo navzgor. Tudi če še malo teče voda brez skrbi, par deset ali sto metrov višje bo zagotovo že suho in se da prav lepo nadaljevati po kamnih v koritu, kjer kmalu stopiš tudi na pot proti Vrhu Osojnika.
Pa srečno še naprej!
P.s. Škoda, ker nisi pregledala pihavških zapisov, tam mislim, sem to že opisal.
(+4)všeč
darinka415. 07. 2022 21:26:27
lijaneja, jaz se možicev ne spomnim. Sem pa Marijana vprašala in mi je napisal, da sta bila tam verjetno pri odcepu vidna možica. Ampak midva nisva vedela. Sedaj veva. Naslednjič če gremo najbrž vsi trije, gremo s planine Bala. Upam, da ne bomo zopet iskali poti , ki jih ni. Moram reči, da nisem mislila , da bova zgrešila na celi črti.nasmeh. Hvala in tudi tebi srečno na poteh. Mislim, da sem gledala tudi tvoje opise. Ampak sedaj nama je vse bolj jasno.
tam zadaj je bolj poznano. 1
všeč
jax15. 07. 2022 22:15:54
A propos planine Bala: mi smo zadnji vikend šli na Veliki Pelc (in nato naprej proti Kloniškemu). Tudi tam je ena caka (velja tako za Pelc kot tudi za Nizki vrh), ki je sicer manj usodna, ampak ti lahko precej zagreni življenje, če tega ne veš: ne sledi markacijam do Prevale! Markirano pot se zapusti že prej, na zadnji travnati strmini pred Prevalo. Sem prilepil tudi fotko. Tam nadaljuješ naravnost in po strmih travah navzgor v smeri žleba v desnem pobočju.
Na sami Prevali imaš opravka z razbitim svetom razmetanih balvanov in ruševja, kjer je sicer nekoč potekala markirana pot, danes pa ni več absolutno ničesar. In prebijanje tam čez ti pobere kar precej časa in živcev.
Tu nekje zapustiš markacije1
(+3)všeč
darinka416. 07. 2022 11:15:33
jax supernasmeh hvala. Morda bo šlo v( treh) lažje.
všeč
darinka421. 07. 2022 11:43:57
Šla sva. V sredo 20. julija. Z Bavšice nekaj pred sedmo uro zjutraj. Ko trave niti niso bile preveč rosne. Se pozna , da je manj padavin. Voda pod lovsko kočo nad planino Bala je presahnila.Nadaljevanje poti do odcepa na Prevali brez težav. Zahvala jaxsu za izčrpen odgovor in sliko, ki je prišla ravno prav. Ja želja je bila prevelika . Ampak nisva bila sama. Še trije mladci so šli po isti poti na Pelce. Hitri so bili. A potem jih je brezpotje nekoliko upočasnilo. Visoke trave. Luknje v travah. Na vse je treba misliti. Koprive so bile najmanjši problem. Tam je Marijanu kazal gps , da morava iti v desno na greben. A po nekakšni kmečki logiki se odločiva , da jo ubereva naravnost gor. Misliš , da boš hitro na sedlu. A še zdaleč ni tako. Trije pohodniki so zavili levo in jih nisva več videla. Midva sva nadaljevala vse do vznožja Nizkega vrha. S pogledom na Pihavce. Možicev tam ni bilo videt. Sploh , ker sva bila prvič v tem čarobnem brezpotnem svetu , sva iskala pristop na vrh. A je pravi? Garmin je potrdil. In ob 12. 30 sva bila na vrhu v tišini neba. Edina obiskovalca teh samotnih koncev. Na vrhu toplo. Brezvetrje. Za sestop se odločiva po grebenu in spust v Bukovska korita. Tam , kjer sva zadnjič zaman iskala pot. Najbrž ne bova več tako nekaj ur hodila po balvanih , kot sva včeraj. Dolga pot je . Sonce je ves čas pripekalo. Potem sva zagledala na srečo shojeno pot v travah, tam po tisti potki, ki preide v gozd, kjer sva zadnjič zgrešila odcep. Tam so naju koprive še dodatno božale . Pa nič zato. Naredila sva krožno pot v obe smeri. Zahtevni obe. Tu res moraš imeti dovolj vzdržljivosti. In ni se za bati, da bo kdaj po teh poteh gneča. Potem še sestop mimo lovske koče Bukovec na izhodišče. Možici so še vedno na odcepu za korita. Sestopa z Nizkega vrha v korita ne priporočam. Raje vzpon. Ampak , kdor bo tam hodil. Videz vara. Zgleda kratko. V resnici je pot kar dolga. Potem še po celotnem grebenu, kjer iščeš najboljše pot vse do vznožja Nizkega vrha.Na koncu ture presrečna oba. Zahvala nebu za krasen dan. V brezpotnem svetu sanj.
še na začetku poti1
skozi gozd.2
tu sva zavila na brezpotje.3
v visoke trave. 4
kar dobro nama je šlo.5
lepe  razglede sva imela. 6
potem se odločiva   7
da greva kar v strmino.8
tu je nekoč bila pot. 9
visoke trave so. 10
a se da iti. 11
postaja drugačen svet. 12
skalnat. 13
trije pohodniki gredo bolj levo. 14
potem jih ne vidimo več. 15
prvič sva tukaj. 16
v trentarski divjini. 17
vrhovi vsenaokrog. 18
bližava se grebenu.19
ko si prvič je  vse drugače. 20
nadaljujeva. 21
gps pokaže , kje je pravzaprav vrh. 22
krasni razgledi. 23
poiščeva prehode .24
tu spodaj pod zanimivimi skalami.25
viden greben, kjer  bova sestopala . 26
in na vrhu sva. 27
pokuk na vrh28
tak svet je tukaj29
drugačen. 30
razgledi.31
daleč je bilo videt. 32
iščeva najboljše prehode. 33
Zapotoški vrh. 34
zgleda kot Špičica. A ni.  35
zanimiv svet je tukaj. 36
Svet Pihavcev.37
potem se spuščava. 38
v korita. 39
tu ni poti. 40
in prav nikogar ni. 41
najtežje prehodni del. 42
dolg je  . 43
ta del je bil bogat s koprivami. 44
pa sva v gozdu. 45
tu sta tista  dva možica , po katerih  je spraševal lijaneja. 46
dosti metuljev je na poti. 47
sestop mimo koče. 48
(+9)všeč
Trobec21. 07. 2022 16:23:14
Pa je le uspelo nasmeh
(+1)všeč
mirank21. 07. 2022 16:38:34
Lepo, mi smo šli v obratni smeri in mislim, da je tako lepše sledljiva pot. Tiste koprive so pa res svetovne....
(+1)všeč
lijaneja21. 07. 2022 16:57:11
Sliki 35 in 37 sta greben Pihavcev.
(+1)všeč
djimuzl21. 07. 2022 17:31:55
Darinka, super nasmeh
všeč
darinka421. 07. 2022 18:34:42
Hvala Matej in djimuzl. Tokrat sva bila odločena , da greva . Tam skozi Bukovska korita se mi je zdelo najtežje.Oziroma tudi spust dol. Ko ne veš kam stopiš. Povsod visoka trava. Tako , da sva se raje odločila , da greva po skalah, kot po visokih travah. Potem sva razmišljala , da sva kar pametno naredila, da nisva sledila poti na gps za vzpon na sedlo Osojnika , ki je bil speljan bolj desno . Sva šla naravnost gor.
kako videz vara. Dolga dolga je (cesta)1
Naj bi bil Skutnik. Vsaj gps je tako pokazal. 2
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki