Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Nič več brezplačno reševanje

Natisni
ljubitelj gora15. 10. 2010 18:39:43
Ne me preveč držat za besede, ampak Bojan_A je napisal, da mora plačati 1450 evrov stroškov reševanja, ker je obstal nekje v Skutini steni, kar nekaj časa nazaj.
Ima mogoče kdo kak vir, kdaj so to sprejeli?
Ampak, če je to res sem zgrožen nad sprejetim predlogom, alkoholiki, kadilci, odvisniki drog a kaj te majo pa kr brezplačno zdravljanje, seveda na račun zavarovalnice, ampak OK, itak je Slovenija dežela lopovih, tajkunov, nelogike, ....
všeč
gams4415. 10. 2010 18:46:26
kaj pa rine v skuto če ne ve kje bo pršu vn.se mi zdi da je to resnica moj prjato se je zaplezal v Špiku je tudi plaču
všeč
Iguana15. 10. 2010 19:13:56
Ali ne obstaja tudi dodatno zavarovanje za ekstremne športe? Če se ne motim tudi stroške reševanja pokrivajo.
Se strinjam, da je na eni strani kup lopovov, tajkunov in nelogičnosti, pa vendar, ko gre za plačilo zavarovanj za premoženje, osebnega zavarovanja, je vse preveč drago, ko pride do nesreče pa.......????
všeč
šerpa16. 10. 2010 08:57:52
Vprašanje če je Bojan_A član PZS s poravnano letno članarino?

Zavarovanje v okviru članstva PZS za npr. člane B krije stroške reševanja v naših gorah do 2.800 EUR preko zavarovalnice Tilia. Postopek pa ni kar avtomatiziran kot pri avtomobilskih zavarovanjih. Po nezgodi je potrebno izpolniti formular, ki se mu reče "prijava nezgode" in ga z vso dodatno zahtevano dokumentacijo dostaviti na PZS, ki nato zadevo ureja naprej z zavarovalnico.

Kot prejemnik storitve reševanja je Bojan-A tudi edini zavezanec za plačilo stroškov reševanja, kar pomeni, da je dolžan terjani znesek poravnati iz svojega žepa. Zatem pa se rešujejo zavarovalnine, če je zavarovan. Seveda je upravičenec do zavarovalnine potem on, kar pomeni, da zavarovalnina kapne njemu v žep in mu pokrije luknjo, ki mu je nastala ko je predhodno plačal zavarovanje iz svojega žepa.

Mene zanima, če sta plačala s prijatlom vsak po 1.450 EUR za reševanje? Če je stalo reševanje skupaj 2.900 EUR, potem pomeni, da zavarovanje s članarino B pri PZS ne pokrije več stroškov niti take, bi rekel dokaj enostavne reševalne akcije. Vsekakor bi morala PZS razmišljati o dvigu zavarovalne vsote vsaj v okviru "B" članarine.
všeč
BT8816. 10. 2010 09:34:55
Ja če gredo pešadinci(brez helikopterja)zavijanje z očmi je pa zastonj al kolk majo oni na uro.
všeč
JusAvgustin16. 10. 2010 09:45:40
sploh ni v tem catch! lahko bi se odločila drugače in prebivakirala v steni(glede na opremo, ki sta jo imela slaba opcija) počakala do naslednjega jutra in sestopila, poklicala sta helikopter oz. GRS in ti so jima priskočili na pomoč, kakorkoli kdo smo mi ,da sedaj nekaj očitamo nekomu, ki je zašel v resne težave. hvala Bogu, da se je tako izteklo, kot se je. Vsak lahko pokliče GRS, kamorkoli te pridejo reševat, če je le mogoče. Ne zagovarjam izstavljene položnice, še manj pa da more stroške poravnat sam, ampak tako pač je. Na žalost!
všeč
šerpa16. 10. 2010 09:54:15
Glede na mačehovski odnos države do GRS moramo tudi mi razumeti, da brez denarja tudi oni ne morejo reševati.

Jaz sem bolj pristaš tega, da se vsak primerno zavaruje in se s tem izogne posegom v lastni žep.

Sicer pa mislim da pri nas še ni prišlo do tega, da te prej povprašajo po zavarovanju in denarju, prej ko te gredo reševat. Baje da je takšna praksa na področjih tako opevanega Alpenveraina oz. bližnji nam tujini. Ko se bo pa to začelo dogajat, pa bomo resnično lahko v skrbeh.
všeč
BT8816. 10. 2010 09:59:49
Ja ve kdo kolk ma PEŠADIJA na uro al ne?
všeč
panda16. 10. 2010 10:32:43
Ja, ko pa pride helikopter z ekipo po mrtvega planica/planinko, pa računa ne izstavijo svojcem ampak je reševanje v breme proračuna. WTF? Torej je treba žive skubit. Potlej je odgovor na dlani, zakaj nista planinca pod Mlinarskim sedlom poklicala na pomoč. Kje je meja, boš klical na pomoč ali ne? To ve samo tisti, ki se znajde v brezizhodnem položaju in zna poleg tega še s trezno glavo (če sploh še gre) pomisliti, da bo stroške plačal morebiti sam. Paradoks na paradoks. Nekaterih stvari se ne da razumeti kar tako, saj je od primera do primera različno. Včasih pregovor "uzdaj se use i u svoje kljuse" obvelja kot najboljša rešitev, včasih pa odpove. Pa brez zamere, to je samo moje subjektivno mnenje.....Včasih je pametno ne riniti tja, kjer nismo dorasli. Pa lahko vedno tako odločimo ali nas žene tja želja po samodokazovanju, do kod zmoremo? Včasih se izteče dobro, venomer ne ? Če bi vsakdo imel na to odgovor, do reševanj sploh ne bi prišlo. Kdo ve, zakaj se to dogaja prav nam......? nasmeh
všeč
100jan16. 10. 2010 11:43:06
Zakaj pa moraš ti plačat, saj si imel vendar vodnika z licenco.velik nasmeh
všeč
viharnik16. 10. 2010 12:16:00
Čeprav Bojan na srečo ni bil poškodovan,se je izognil najhujšemu pod Skuto in bil varno pripeljan v dolino.Mislim pa,da je eno življenje precej več vredno od nekaj papirjev evrov.Mi smo živa bitja,denar pa ne.
Na ta kontekst se spominjam nekega starejšega gospoda,ki ni imel vinjete na avtu.Seveda so ga kmalu dobili redarji,ker sam avta ne bo imel dolgo in ga bo zamenjal.Pride k prodajalcu rabljenih vozil,kateri mu pove,da se v loveniji menda dobi na črnem trgu tudi ličen ponaredek in,da mu je žal,ker je imel gospod takšno smolo.On pa dobrohotno mehamentno naglas nazaj prodajalcu:Mi smo važni,ljudje in ne vinjete ter policija.Se prav nič ne sekiram!.Prodajalec pa smejaje nazaj:Pa še prav imate,človek je važen...
všeč
šerpa16. 10. 2010 12:23:14
Ja, dobro je poznati zavarovalne pogoje pri tehle zavarovanjih. Sem malo prebrskal tele pogoje in našel zanimiv primer - nezgodno zavarovanje Tilie za »A« člane PZS v veljavnih zavarovalnih pogojih »NEZ-07«, 21. alinei , 3. odstavka, 6. člena izključuje višinsko bolezen kot nezgodo, kar pomeni, da v primeru reševanja zaradi višinske bolezni niso dolžni izplačati zavarovalnine. Višinska bolezen je v malo višjih gorstvih, ki jih »A« članarina tudi pokriva zelo pogost izjemno življensko nevaren pojav oz. problem pri planincih. Če to določbo poznaš pač prizadetemu zlomiš prst – pol pa ne bo problemov z izplačilom zavarovalnine. Lapsus ali namerno vstavljena določba?
všeč
Jure S16. 10. 2010 12:28:47
Naj še jaz podam svoje mnenje.
Pred kratkim je na tem forumu tekla debata o Alpinistični šoli, kjer je Bojan_A tudi povedal svoje, da bo pa šel kdaj drugič.
Kaj je sploh počel na tako zahtevni smeri, brez potrebnega znanja o plezanju takšnih smeri.
Sam osebno sem se letos vpisal v Alpinistično šolo. Kaj sploh hočem povedati. Povedati hočem to, da če je Bojan_A sprejel odločitev, da gre plezati to smer brez potrebnega znanja, naj sedaj po moško sprejme še plačilo te položnice nasmeh
Prav je tako in tako naj tudi ostane v bodoče. Sem pa tudi vesel za Bojana_A, da se je vse skupaj srečno končalo tako za njega kot tudi za reševalce.

Lep pozdrav, Jure
všeč
viharnik16. 10. 2010 12:29:00
Šerpa,lahko,da Tilija zavaovalnica,kljub A zavarovanju,postavlja svoja pravila,kajti 20let nazaj sem imel velike,dolgotrajne polletne probleme pri izplačilu škode na vozilu,kljub iz moje strani nespornem postopku.Mislim,da tudi sedaj ta zavarovalnica še ni prišla na dober glas.
všeč
šerpa16. 10. 2010 12:46:44
Žal tudi jaz slišim več pritožb kot pa pohval na račun te zavarovalnice.

V primerjavi z avtomobilskim zavarovanjem je podoben lapsus, ko ti zavarovalnica pokrije samo neposredno škodo zaradi povoženja divjadi, kar pomeni da če si po trčenju zapeljal v jarek in razbil še pol avta, ti te po njihovem posredne škode ne krijejo.mrk pogled
všeč
ugn16. 10. 2010 14:22:22
v nobenem primeru kakršnokoli zavarovanje ne more krit škode v primeru, ko ni bilo nesreče. To bi bilo v nasprotju s konceptom zavarovalništva in bi nudilo neskončno možnosti zlorab in bi bilo zaradi tega stroškovno nevzdržno. Predstavljaj si (hipotetično), da nekdo npr pleza v Skuti in se odloči, da se mu ne ljubi več in bi šel rad s helikopterjem domov... seveda je pred tem sklenil ustrezno zavarovanje...
všeč
Jaša16. 10. 2010 14:36:10
BT88

GRSjevci so prostovoljci. Stroške, za katere se dajejo(mo) naredi predvsem helikopter.

In ne, ne moreš rečt naj te pridejo iskat peš. Glede na razpoložljiva sredstva in resnost situacije posredujejo pomoč.

Ne dam roke v ogenj za te besede, ampak sem kar prepričan v to... če ne naj me kdo popravi!

Žalostno je to, da za manj pomembne naloge, kdaj tudi prednostne ni posredi ne zavarovalnic, ne civilistov. Se brez težav krije z državnega proračuna.

P.S.
Ne preveč žovča zlivat, ker se ne splača
všeč
ljubitelj gora16. 10. 2010 14:40:28
Narobe zastopil, torej, če si poškodovan imaš brezplačno reševanje, če se zaplezaš, plačaš stroške reševanja sam.

Mi je kar odleglonasmeh
všeč
Jaša16. 10. 2010 14:50:50
ob predpostavki, da si imel primerno opremo, ne napihaš,...

Drugače v šahu, ko se bliža "mat" je zmaga priigrati "pat" (ostati cel braz možnosti sestopa).

Lp,
in naj imajo GRSjevci čim več mirnih dni brez klica...
všeč
Bojan_A16. 10. 2010 20:43:33
Vse kar ste povedali večinoma drži.

Ne morem se pa strinati z Juretom S, ki me obtožuje da sem šel plezati brez ustreznega znanja. Že res da sam nimam alpinističnega izpita, ampak moj soplezalec pa ga je imel. Po pravilih ne smeta plezati skupaj dva tečajnika, lahko pa je kombinacija. Pa, dejansko mi ne manjka znanje, ampak samo papir. Kaj tu šteje? Odvisno za koga - boste rekli.

Kako bo pa z mojim nadaljnim udejstvovanjem v gorah pa še ne vem. Spoznal sem to da je alpinizem zelo nevaren šport v katerem ni nikdar mogoče zagotoviti 100% varnosti.
všeč
Jaša16. 10. 2010 20:49:02
Že ki si se vklopu, da dokončno razčistimo...

Si šel na zavarovalnico, in kakšen je bil odgovor? Velja tisto do 2800€ al v tem primeru ne?

(če nisi član PD ne rabiš odgovoritnasmeh

lp
všeč
Stran:12345
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki