Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Mokrica

Natisni
ejti15. 09. 2014 22:02:00
Bravo! Po tej poti sva šla s prijateljem 17.7. letos.
všeč
rokolab14. 03. 2015 20:21:08
Kakšno je stanje?
všeč
andi224. 05. 2015 15:43:57
Mokrica je res prava stvar za raziskovanje neoznačenih poti in brezpotij. Že lani sem užival v raziskovanju južne strani (bližnjice do peskokopa, varianti do lovske koče, spust na Markovo raven; potke nad lovsko kočo čez Debeli hrib, mimo jame do Ovčarije, dolga prečnica v levo proti Kriški planini).
Danes sem iskal varianto diretissime (SV del, omenjen kot možnost spusta v Brezpotjih) iz Predaslja. Spodnji del poti (po treh ovinkih desno) se da kar lepo prehodit, je pa krajši žledolom treba na široko obvozit. Sledi več odsekov cest, gozdnih vlakih in brezpotij. Na višini okrog 1300m mi je uspel lep prehod na širok greben, ki je na meji južne strani Mokrice in doline Kamniške Bistrice. Ujel sem celo zametke potke. Na prehajanju gozdne meje pa nazaj zaradi službe. Bo počakalo za drugič. Vesel bom kakšne info o zgornjem delu, če je kdo že hodilnasmeh Je pa pravega imena, zmeraj moker do kože - dež ali švicmežikanje
všeč
j.30. 11. 2016 21:02:18
Mokrica in Kompotela: razgledna terasa Kamniških Alp.

Danes po lovski poti iz Korošice mimo lovske koče in Medvedje jame na Mokrico in naprej na Kompotelo in Košutno. Snega ni, zimsko opremo sem seveda imel s seboj, a je nisem rabil.

S Košutne sem našel pot na planino Košutna. S planine pa pastirsko pot, za katero sem upal, da me bo po lovski varianti pripeljala nazaj do lovske koče pod Medvedjo jamo, a se je pot počasi izgubila. Zato sem se obrnil in nadaljeval do planine Koren po spodnji (neoznačeni) poti in naprej po markirani poti čez Markovo raven do avta, ki sem ga pustil pri peskolomu. Duhamorno...

Iskana lovska pot gre v resnici iz sedelca pod Dedcem in preči vodoravno proti vzhodu. Zgrešil sem jo za 150 m.

Snega v tem območju seveda ni, v KSA se pojavi nekje na 2.300 m. Na Grintovcu sem opazil kakih pet pohodnikov.

Na levi varianti lovske poti je več podrtih dreves, na desni (položnejši) precej manj.1
Jeklenica na levi varianti poti se skrije v listju, a travnata strmina pod njo je precej dolga.2
Medvedja jama je brez snega, naši predniki so pred 30.000 leti očitno znali kuriti ogenj, uporabljali so plastiko...3
Prehod iz opuščene planine Ovčarija na pobočja pod Mokrico.4
Po 150 letih, odkar so planino Ovčarija opustili, pot še vodi pod Mokrico.5
Trave, preko katerih vodi pot, so brez snega, a pomrznjene in ne preveč zahtevne.6
Planina Ovčarija na višini približno 1650 m je brez snega.7
Z grebena med Kompotelo in Mokrico pa razgled, ki mu ga ni para...8
S Kompotele se vidi, da se sneg prične na okrog 2.300 metrih.9
Izgleda, da je v Julijcih snega več.10
Sneženi možic na Kompoteli, postavljen kdo ve kdaj, pa v mrzlem vremenu še kar vztraja.11
Če dobro pogledaš, se tik pod vrhom Grintovca vidi nekaj pikic.12
Planina Košutna. Na kapelici je napisano, da je plaz leta 1961 zasul 12 letnega fanta.13
Planina Koren z gostilno, ki nikoli ni odprta. Zgoraj greben Jež.14
Spodnja (nemarkirana pot) iz planine Košutna na planiko Koren. Snega pa ni nikjer.15
Iz ceste mimo Markove ravni se lepo vidi Velika planina v zahajajočem soncu.16
Nove palice pustijo črne sledove na rokah in rokavicah. Bljak...17
(+5)všeč
zokipoki2. 11. 2018 09:13:44
Zdravo!
Zanima me pot na Mokrico iz Kurje doline. Je tu kdo, ki mi lahko pomaga z opisom smeri?
Hvala in srečno!
(+1)všeč
SilvestrO2. 11. 2018 09:34:42
V osnovi obstajajo tri dokaj zapletene varijante pristopa, varijante mimo Kovačnice pa žal tudi jaz še nisem šel, vse pa pripeljejo mimo Velba..., smer je podrobno zelo težko opisat, zato si preberi Habjanov opis poti na Mokrico iz Kurje doline v vodniku Manj znane poti slovenskih gora.
(+4)všeč
zokipoki2. 11. 2018 14:25:06
SilvestrO najlepša hvala.
Lp
(+1)všeč
j.2. 11. 2018 23:04:52
Tole sem pred letom ali dvema nekje našel, mogoče ti kaj pomaga. Vira pa prav zares ne vem več.
1
(+3)všeč
zokipoki3. 11. 2018 10:46:54
Super. Vsaka informacija pride prav. Vzel si bom čas in še kaj poiskal. Hvala vsem.
všeč
hribov.ec3. 11. 2018 12:07:03
Zoran, že kar dobrih 10 let nazaj sva z mladim prijateljem šarila tam okoli. Spomnim se, da je bilo to več ali manj kar"smotano" brezpotje. Vsega nekaj, ruševje, šoder... Potem, ko prideš na greben je pa kar lepo, razgledi... Spust na drugo stran strm travnat teren (Ovčarija) pa mimo Medvedje jame v dolino do K. Bistrice in po desnem bregu, po poti, do izhodišča pri Jurčku. Kot rečeno, več ali manj brezpotje. Srečno!
(+3)všeč
j.13. 06. 2020 23:41:19
Včeraj (petek, 12. junija) Mokrica čez Veliki Krvavec, pod Velbom in sestop v Korošico po lovski poti. Začel sem pri Jurju zgodaj zjutraj in mimo Plečnikove umetnine nadaljeval proti Kurji dolini. Ko se je potka izgubila, sem šel kar po strugi hudournika in iskal prehode med balvani. Kjer se Veliki Krvavec odcepi proti levi, sem na desnem bregu grape zaznal potko, ki je vodila navzgor. Najbrž je to lovska pot, ki vodi po grebenu vzporedno, sam sem nadaljeval po Velikem Krvavcu pod Udiranjem. Vreme je bilo lepo, brez vetra, ponoči ni zmrzovalo, tako da sem računal, da po padajočega kamenja ne bo. In res ga ni bilo. Grapa je v glavnem dokaj lahko prehodna, sem ter tja je treba malo popaziti po vesinah iz peska in kamenja. Svežih udorov ni bilo. Ko se je grapa proti vrhu zapirala, sem se oziral za možnostjo prehoda desno na rušnat greben, pa je nisem našel. Zato sem nadaljeval po strmih, krušljivih ploščah in žlebovih, ki zadnjih 100 metrov oblikujejo zaključek Velikega Krvavca. Če je bilo poplezavanje prvih petdeset metrov nekako znosno, je bilo nadaljevanje toliko bolj zoprno. Na daleč je teren izgledal kot strma stenica iz rdečkaste skale. Ko sem prišel bližje, se je izkazalo, da gre za nekakšen hudičevo strm pesek, v katerem so naloženi kamni, ki le izgledajo kot skala. Nekaj sem jih kar izpulil, da sem naredil stop za nogo, enkrat ali dvakrat pa sem si luknjo v pesek preprosto izbrcal. Zadnjih nekaj metrov so začinile še prav tako strme trave, tako da sem se kar oddahnil, ko sem se na višini kakih 1450m prekobalil čez rob v desno stransko grapico.

In stopil skoraj direktno na stezičko. Opremljena s kar veliko možicev me je vodila skozi skalnate in ruševnate prehode. Kakih 100 metrov višje sem predvideval, da gre skozi skoraj navpično ruševje, zato sem splezal navzgor 10 metrov, a sem ob pogledu nazaj dognal, da je stezica zavila ostro desno in navzdol skozi pravi tunel iz porezanega ruševja. Možici, če pa teh ni bilo, pa prehodi skozi porezano ruševje so me vodili naprej do gredine pod Kompotelo. Po gredini sem prečil nad robom ruševja (nekako v zgornji tretjini gredine) do grape pod severnim rebrom Mokrice, pa spet ob možicih kakih 80m navzdol in nato desno po žlebu pod Velb. Pred njim levo po travnati polički na dokaj strm rušnat rob in nato naravnost navzgor skozi porezano ruševje in po mokrih strmih travah (cepin je pomagal) na greben. Do vrha Mokrice na levi je bilo še kakih 150 metrov markirane poti.

Sestopil sem po lovski poti mimo koče in naprej do peskokopa. Nato pa po gozdni cesti do pod Farjevega plazu. Ko se cesta obrne ostro v desno in nazaj, sem šel naravnost po kolovozu, nato po stezi in ko se je ta izgubila pod podrtim drevje še kakih 100 metrov po gozdu navzdol in nato po markirani poti do Jurja.

Za vzpon po Velikem Krvavcu sem se odločil, ko sem našel opis v Alpinističnih razgledih 3/1980 in objavo v starem forumu PZS (PrimozL, 2010), opisi začetka lovske poti pa so se mi zdeli nejasni. Opis v AR ne omenja hujših težav v grapi, PrimozL pa opozarja na police pod Velbom, ki da so tehnično najzahtevneši del (II. stopnja). Meni pa se je daleč najbolj zahteven zdel krušljiv in zelo strm izstop iz grape. Višje gori sem na poti naletel na kar nekaj možicev, ruševje na ključnih mestih je najbrž že nekaj časa porezano. Domnevam, da je vsaj približno enako označen tudi spodnji del poti, torej tisti, ki sem ga sam obšel skozi Veliki Krvavec. Za pristop na Mokrico s te strani bi zato priporočil varianto po poti od samega začetka. Vzpon čez Veliki Krvavec pa zanesljivo predstavlja imenitno, 1200 metrsko turo v zimskih razmerah.



Med balvani v hudourniški grapi.1
V začetku Velikega Krvavca je na desni vidna stezica.2
Takole se Veliki Krvavec začne.3
Jutranji pogled na severne sosede: Dolgi hrbet, Štruca, Skuta, Rinke, Turska gora, Brana, Kamniško sedlo.4
Svet pod Udiranjem. Svežih podorov ni bilo.5
Lep prehod po mučnem izhodu iz grape.6
Naštel sem vsaj 20 možicev. Nekateri so domiselni :).7
Najbrž že dolgo nazaj porezano ruševje kaže prehod.8
Jermanov turn.9
Gredina pod Kompotelo z označenim prehodom.10
Prehod med Kompotelo in Mokrico, ki od daleč izgleda zanimiv. Po njem bi šlo najbrž težje, kot levo od Velba.11
Velb. Pred njim se zavije na levo po krušljivi, ozki, zeleni polici.12
Tudi na vršnji strmini je rušje porezano. Drugače bi bilo težko prehodno.13
Na vrhu pa namesto razgledov po gorah megla, ki leze iz Bistrice. Kompotela.14
Vidi se Velika planina.15
Komaj vidna stezička na desni (zahodni) strani vršnjega pobočja Mokrice pripelje na planino Ovčarija.16
Prehod na Ovčarijo.17
Stezica z Mokrice pripelje po zaraščenem robu in nato po prehodu na sredini slike.18
Medvedja jama.19
Včerajšnja sled. Slika je bila narejena pred nekaj meseci.20
(+8)všeč
palček plezalček14. 06. 2020 00:26:57
Fajn tura. nasmeh Sem danes gledala z druge strani, kje naj bi potekala.
(+1)všeč
matic414. 06. 2020 08:37:15
Običajno se pristopa po ruševnatem hrbtu desno od grape,stezica je tam za silo uhojena. Grapa je sicer zanimiva, precej razsuta, problematičen je zgornji del. Zaradi krušljivosti in zagruščenosti sestop nazaj tam skoraj ni mogoč.
všeč
j.15. 06. 2020 15:45:35
Hvala obema! Glede sestopa je poleti seveda res in to podpišem. Pozimi pa: prvo zimsko ponovitev je naredil France Malešič davnega 1972 - v sestopu.
všeč
ljubitelj gora7. 07. 2020 22:15:10
Mokrica iz Korošice. Mimo lovske koče in po pobočju na Mokrico. Še na Kompotelo in nazaj v Korošico. Sam začetek poti ja težko najti, prav tako višje je treba zavit desno. Na planini je zaraščeno, tak da dolge hlače.
izhodišče1
v bližini je steza2
izhodišče3
4
5
6
po grapi in v desno7
kmalu zavil desno na lahek greben8
9
hodil sem rahlo v desno10
Mokrica11
12
Kompotela13
14
..15
(+4)všeč
matic416. 04. 2021 18:09:14
Danes po dolini Korošice ,mimo medvedje jame na vrh. Do lovske koče je pot kopna. Okrog medvedje jame so zimske razmere, brez derez ne bo šlo, naprej proti vrhu so priporočljive. Novega snega ni veliko, kar nekaj je še starega snega, v vrhnjem delu je precej napihanega.
medvedja jama1
2
pl. Ovčarija3
4
na grebenu napihan sneg5
Kompotela6
posledica plazov7
(+7)všeč
Bini20. 04. 2021 22:19:12
Kakšna je cesta do izhodišča oz. od kje si štartal peš?
všeč
bongo20. 04. 2021 22:57:52
Štartaš lahko iz Markove ravni, v tem primeru moraš zaviti levo čez mostiček in po južni poti narediti malce daljši krog, saj je naravnost po dolini Korošice plazovina in boš hodil vsaj 900m do izhodišča. Če štartaš pri peskokopu pa greš naravnost po dolini Korošice do izhodišča. Cesta tu je OK, makadam kot makadam, pač greš počasneje, prideš tudi z 2WD. Ne pozabi derez, srečno.
všeč
matic421. 04. 2021 08:06:20
@bini jaz sem štartal od spodnje postaje žičnice. Cesta do peskokopa je drugače normalno prevozna. V petek je bila zaprta malo pred razcepom za Markovo raven zaradi gozdarskih del.
(+1)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki