Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Komplet za samovarovanje

Natisni
Lukito27. 08. 2020 12:49:07
@Zebdi: je zavarovana plezalna pot, ki sem jo dal kot primer in ne kot edino opcijo. In ce si osebno zelo presenecen pac bodi. Verjemi pa da se ljudje dejansko vpnejo tudi na gurtno in vponko pri dolocenih sestopih. No, ti se verjetno nebi ker je faktor padca cez steno zate verjetno boljsi kot poskodba hrbta. Ce se nisi pojedel vse pameti sveta in imas se kaj prostora pa morda vseeno lahko pomislis tudi na to da je fino biti vsaj malo pripet - morda moras pa kje koga srecati ki je manj izkusen in te z nahrbtnikom pomete iz stene.

No, razen ce si izkusen alpinist, potem je to nemogoce, kajne? Nevarnosti ni vec, varovanje je povsem nepotrebno. Morda se ti bo kaksna dlaka razcepila drugace in bos pomislil malo bolj prakticno. Osebno raje varujem na vponko in gurtno kot pa na nic. Glede na to da imam pas na sebi in opremo na pasu. Lep dan in srecno.
(+2)všeč
Zebdi27. 08. 2020 13:05:17
@Lukito, veliko je že bilo napisanega na temo statičnega oz. dinamičnega varovanja, pa vseeno:

https://www.youtube.com/watch?v=me0dSWbEq8I

Padec 1 meter nad klinom, 80kg, testirano tudi varovanje z gurtno (120cm). Good luck!

(+2)všeč
Lukito27. 08. 2020 13:19:00
Jabolka, hruske... vsak alpinist ti bo tudi povedal da nima nobene zelje pasti na SVK ker je faktor previsok in poskodba zelo verjetna. Vsekakor pa bolje kot pasti brez, ane?

Me pa veseli da si nekje nasel prostor za razdajanje znanja, ceprav o tem nisem govoril ali spraseval. Pa vseeno hvala, vse to ze vem.

(+1)všeč
Zebdi27. 08. 2020 13:38:57
Glej, meni je popolnoma vseeno, kako se (oz. se ne) varuješ. Tistih jabolk in hrušk, padcev alpinistov in podobnega ne bom komentiral, ampak ko pišeš o varovanju z gurtno in vponko se zavedaj, da obstaja možnost, da bo nekdo to prebral in to "znanje" uporabil. Že tako je preveč nesreč po gorah in ni popolnoma nobene potrebe, da bi jih še vzpodbujali. Toliko z moje strani mežikanje

(+1)všeč
Lukito27. 08. 2020 14:15:25
Ce bi prebral vse potem nebi pisal takih. Potem bi tvoje pisanje nekateri interpretirali da je bolje da nisi varovan kot pa varovan na navadno vponko, oziroma da moras imeti maticarko na koncu SVK. Pa tudi to ne drzi, kajne?
všeč
Zebdi27. 08. 2020 14:35:24
Sem prebral, brez skrbi. Da napišem povzetek svojih objav:
- za samovarovanje je primeren le SVK z ustreznimi vponkami (z varovali!).
- navadna vponka brez varovala se ob padcu lahko izpne (kolegu se je med padcem na slacklinu oz highlinu izpela celo matičarka, zaradi česar ga na žalost ni več med nami)
- izid padca na navadno gurtno bo zelo, zelo slab. Kot je demonstrirano v zgoraj prilepljenem videu, je pri padcu z višine 1m nad klinom dejansko vseeno, a si vpet ali ne.


A se v kateri od zgornjih točk ne strinjamo?

P.S. Meni se zdi matičarka za SVK zelo nepraktična, ampak če jim ostale zmrzujejo..
(+2)všeč
dprapr27. 08. 2020 14:36:09
Mene pa zanima, če je bila v zadnjih letih opravljena kakšna raziskava (pri nas) o tem, koliko manj nesreč je posledica uporabe SVK na naših zavarovanih poteh. Oziroma, ali obstajajo podatki, koliko nesreč se je zgodilo izključno zaradi neuporabe SVK na zavarovani poti? Tu ni mišljeno tistih par ferat v Sloveniji , kjer je uporaba SVK nesporna.
(+1)všeč
Zebdi27. 08. 2020 15:21:00
dprapr, nekak se mi je zdelo, da je točno o tem že bilo govora na tem forumu. Poglej na strani 6 te teme - Jani Bele je napisal odličen prispevek nasmeh
(+3)všeč
dprapr27. 08. 2020 17:07:22
Imaš boljši spomin od mene. Res je dobro zapisal. Sem podobnega mnenja.
Sicer redko, ampak, ko vidim to “opletanje” s SVK, pomislim, kam nas je pripeljala ta potrošniška miselnost in lažna varnost in odgovornost.
Kakšno je dojemanje gorskega sveta ob nenehnem prepenjanju na normalni zavarovani poti? Kvečjemu to razumem takrat, ko imamo pripetega otroka. Odrasli pohodnik, ki potrebuje SVK na zavarovani poti, je tam prehitro. Kot je že omenil J. Bele!
Glede ferat pa ni dileme. Ampak teh je v Sloveniji manj kot je prstov na rokah. Da se kljub temu proda toliko SVK -jev, je zanimivo in strašljivo.
(+3)všeč
Pi_is_exactly_327. 08. 2020 20:08:44
Za predstavo sem na sliki označil, kje sneg blokira zaklepni mehanizem v karabinu (gl. oznako 1). Ko sneg pride zraven, ni mogoče več stisniti držala (gl. oznako 1), zato vratca karabina ostanejo zaklenjena in jih ni mogoče odpreti (gl. oznako 2). Že krajši odsek po (južnem) snegu povzroči to težavo. V ostalih pogledih pa odlično funkcionira.
Pri 1. se zatakne.1
všeč
recruit25. 12. 2020 17:23:04
Pred nekaj več kot 10 leti sem kupil samovarovalni komplet znamke "PETZL", ki ni bil niti enkrat uporabljen in skaldiščen v suhi omari ter tudi nedotaknjen vseh 10 let.

Danes pa sem kupil samovarovalni komplet brez pasu (samo zgornji del/za otroke) v katerih navodilih pa je pisalo, da kompleti po 10 letih niso več uporabni četudi so nedotaknjeni ali pravilno skladiščeni.

Navodil starega kompleta pa nimam.

Zdaj nevem ali naj tisti stari komplet zavržem in kupim novega ali ne. Poleg tega pa je moja telesna teža 5kg manj kot je maximum(brez opreme)

Zahvaljujem se za vaše odgovore. Lp
(+2)všeč
lijaneja25. 12. 2020 22:07:00
Resnica ni daleč. Daljšo dobo neuporabe zdržijo samo naravni materiali, vse umetno je po daljši neuporabi fuč. Pred leti sem imel priliko preverit na lastne oči. Pralni stroj v stalnem obratovanju je vzdržal ( z občasnimi popravili) 25 let. Popolnoma nov, shranjen v kleti (zapakiran) je bil po manj kot desetih letih goden za odvoz na smetišče.
Seveda to ni ustrezna primerjava, ti pa da mislitzmeden
(+2)všeč
dprapr26. 12. 2020 10:03:29
Zavržti ali kupiti novega?
Odvisno, koliko imaš rad sam sebe.nasmeh
(+1)všeč
Lamps26. 12. 2020 16:34:09
Jaz za kakšno težko feratanje (obešanje in visenje na zajlah) ga ne bi uporabljal. Tudi za plezanje ne. Za kakšne zahtevne varovane poti(Hanzova,Triglav čez Plemenice,itd) pa bi bil še vedno uporaben, saj bi povsem služiil svojemu namenu (večji varnosti in boljšemu občutku).

Odločitev pa je seveda tvoja. Če misliš tudi tega novega uporabljati toliko kot "starega", ti nakup odsvetujem.jezik
(+6)všeč
Mcgiver27. 12. 2020 19:17:13
Plastika, se še kako stara... Po ene osmih letih sem imel danes namen na turne. Pancarji skladiščeni v temnem in suhem prostoru. Še dobro, da sem doma preveril če so mi še prav.... velik nasmeh To je namreč rezultat.....
1
(+4)všeč
grega_z_brega27. 12. 2020 19:55:54
No, maš pa nove coklje.velik nasmehjezik
(+3)všeč
Mcgiver27. 12. 2020 20:31:49
He he, tud Mcgiver tega ne poprav več....... jezikvelik nasmehvelik nasmeh
(+4)všeč
dprapr28. 12. 2020 08:42:04
Se kar strinjam s Tonetom, da plastika pri neuporabi še prej propade. Ampak ne glede na to, se s temi zadevami ne bi igral.
Prva je varnost.
(+2)všeč
bongo28. 12. 2020 09:01:00
Imaš povsem prav Drago. Vedno mi je zanimivo, kako ljudje vržejo na stotine, tudi tisoče evrov za razne brezvezne stvari in "kitajska jajca", ko pa pridejo do čelade, SVK, gojzarjev, vetrovke, derez, nezgodnega zavarovanja ipd pa je "Khm, .. pa a rabim? Kje bi dobil najbolj poceni? Saj je staro iz kleti moje ome še v redu ... " velik nasmehzavijanje z očmi
(+2)všeč
julius28. 12. 2020 11:02:18
V razmislek.
Med prazniki sem si na Aljaziri ogledal oddajo iz serije Gore Balkana. Tokrat je ekipo na Triglav vodil Viki Grošelj. Bil je tudi osrednja oseba oddaje. Iz Vrat jih je čez Prag popeljal na Kredarico in nato na Triglav. In v čem je bila poanta?
Viki si ni nadel niti čelado, kaj šele, da bi si opasal kakršno koli varovalno opremo. Bosanci so pa imeli čelade in nič drugega!!!!
Po končani oddaji sem malo pobrskal po starih slikah. Najstarejše so stare krepko preko 60 let. Do dobrih 20 let nazaj ni skoraj nihče pri gibanju po nadelanih planinskih poteh uporabljal čelado, še manj pa SVK.
Če pomislim kakšni ljudje vse hodijo sedaj po gorah, kakšno je njihovo znanje, kako se obnašajo, kaj vse počnejo in seveda koliko jih je, je uporaba čelade res nujna. SVK pa je zgolj in le v napoto-oviro. Seveda je na pravih "feratah" obvezna, na nadelanih planinskih poteh pa nikakor ne.
O kvaliteti pa lahko doktoriramo, posebej še o poniževalno napisanih "kitajskih jajcih". Če svoj drago plačano opremo, obutev in oblačila najbolj priznanih znank temeljito pregledaš, boš na vseh našel "made in .. Kitajska, Vietnam, Tajvan .. Še naša Alpina prodaja pod svojim imenom Kitajske čevlje. Volčje-kožni Jaka nima niti enega izdelka narejenega v EU.
Skratka, temeljito premisli kakšno opremo potrebuješ in pri nakupu ne varčuj na sebi. Kupi res kvalitetno robo. Čelado pa le temeljito preglej vsako leto, ker ima omejen rok varne uporabe zaradi staranja materiala. Enako pa velja za vso nekovinsko robo.
Zato je vsako zmrdovanje
(+2)všeč
Stran:123...10111213
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki