Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Gran Monte (Stolov greben)

Natisni
MajaO19. 03. 2012 11:15:03
(+10)všeč
Azael19. 03. 2012 15:59:57
Zanimivo, kar pišeš o Viškorši, tudi sam imam občutek, da bi se najraje tam kar naselil jezik In ravno včeraj sem spet pohajal tam naokoli.

Lepe slike.

(+3)všeč
IgorZlodej20. 03. 2012 09:24:07
MajaO res lepo, doživeto, čustveno opisuješ te kraje, mi je zelo všečnasmeh. Na Brinici sem bil prvič že pred več leti in se pozneje še nekaj krat vrnil (opisal na forumu, ki pa je pozneje mrknil, menda so šli tudi vsi opisi v nič). Ti griči in doline človeka preprosto očarajo, imajo dušo. Pot iz Viškorše do Križa je prelepa, lahka, razgledna, za popolne užitke. Z nje se lahko ob dobri vidljivosti spogleduješ z pobeljenimi gorami daleč na severu in morjem na jugu. Všeč mi je bila tudi "ta strma pot (710) direktno iz vasi gor na M. Testa Grande, pa po grebenu do Brinice in pri Križu nazaj v vas. Še bolj očarljiva je pot s severa s sedla Tam na Meji (712), ki vodi čez Starmac na Breški Jalovec, mimo koče A.N.A nazaj na izhodišče. In ko takole pohajkuješ tam gor, ti pogled pritegne Zajavor na drugi strani doline. Meni zelo lepa je krožna pot s sedla Tam na Meji na planino Nischiuarch (pot 739) do svete Ane na sedlu Karnica in vzpon na Zajavor, ter sestop nazaj na izhodišče. Skratka lepe turce, primerne tudi za tvoje simpatične kužke. Ne priporočam v visokem poletju.
1
(+5)všeč
VanSims12. 11. 2013 18:14:56
V četrtek se zgodaj zjutraj zapeljem na bivši mejni prehod Učja nato pa po malo smotani makadamski cesti, ki se odcepi tik pred slovenskim mejnim objektom, do nekje pol poti do planine Božca in v gozdu pri ovinku kjer stoji tudi neka brunarica, pustim kolo.

Nato se z avtom zapeljem nazaj do mejnega prehoda in na italijanko stran do par km za sedlom Tam na meji. Tam parkiram in se odpravim po poti 710. Sprva še makadam(ne vem ali se sme zapeljati še kak km višje) se potem spremeni v gozdno pot, ki po kake dveh urah pripelje na greben. Splača se potruditi v hrib po morda ne tako zanimivi poti kajti na vrhu se začne sedem ur neprekinjenega uživaškega grebenskega pohajkovanja. cool nasmeh Greben je na kar nekaj mestih ozek in/ali izpostavljen, ni pa nobenega plezanja le tu in tam se je treba(predvsem na italijanski strani) malo bolj prijeti za kako skalo. Vse skupaj nekje v rangu 'delno zahtevne poti' po lestvici tega portala.

Ko pridem na vrh grebena se mi tudi odpre lep razgled. Na severu seveda markanten(in belo poštupan) Kanin po katerem bi kar segel z roko, zraven njega v daljavi Triglav. Zahodno se na italijanski strani lepo vidijo Muzci pa zraven greben Lanež-Veliki Kamran, ki me tudi še čaka in ki je tehnično nekoliko zahtevnejši. Lepo se vidi sedlo Predol in prehod na Mali Kamran nad Guminom(Gemona). Južno pa je bila Padska nižina v megli, zaradi katere se ni videlo morja, malo se je sicer videl Videm. Tudi Posočje je bilo v megli.

Ko pridem na greben se torej usmerim na levo. Za Kaninom se počasi začne odkrivati Montaž, vidi se tudi vse več naših Julijcev(npr. prilično markantno Razor in Bavški Grintavec, nad posočjem pa seveda nezgrešljivi Krn). Po kaki uri pridem na Brinico od tam pa naprej do sedla z velikim križem. Od tam nadaljujem proti Ricovero Monteaprta(neoskrbovana koča s kakimi 2o posteljami). Od tam malo iščem nadaljevanje na greben, sledim nekim rdečim oznakam a se moram vrniti in iti nazaj do odcepa za Breški Jalovec(Punta di Montemaggiore).

Od sedla naprej postane greben manj izpostavljen in od Ricovera do Breškega Jalovca lep tričetrurni sprehod. Spotoma vidim da se priključi še ena pot iz Ricovera. To je bila ta pot po kateri bi prišel, če bi našel nadaljevanje od njega. Morda so bile tiste rdeče oznake prave. zmeden Na vrhu Breškega Jalovca se zopet malo razgledujem, pomalicam, vpisati pa se nisem mogel ker se škatla z vpisno knjigo ni dala odpreti. zadrega zavijanje z očmi

Potem se odpravim naprej proti meji. Najprej se spustim za par deset nmv nato pa pridem do zadnjih smerokazov na italijanski strani. Nadaljujem naprej, nobenih markacij več... zmeden Tu bi se moral začeti slovenski del. Nadaljujem po grebenu brezpotno nato pa skrenem malo levo v gozd in po naključju res zagledam slovensko markacijo. Pot(zaradi listja slabo vidna) se seveda nadaljuje od tistih dveh smerokazov naprej, vendar se niti naši, niti italijanski markacisti niso potrudili za tistih 200 m okoli meje. Ja, vem, obmejno področje, bog ne daj da bi se na tujem kaj malalo,... zavijanje z očmi Italijani bi lahko vsaj postavili še smerokaz za Slovenijo(iz naše strani je nadaljevanje bolj intuitivno).

No, ko končno najdem pot nadaljujem skozi gozd oz. po poti, ki gre pravzaprav vse do konca grebena malo po gozdu malo po golem. Tako pridem do prvih smerokazov na naši strani(prvi odcep za Breginj). Piše da je do Musca še eno uro. Res, po ene toliko časa pridem do vrha za katerega mislim da je Musc pa se čudim da ne vidim bivaka. No izkaže se da je to Gabruc in po kake deset minutah res pridem do njega. Treba bo kar prenočiti tu. Ura je bila 15.30 in ne bi se izšlo do Stola in do Planine Božca.

Vreme je bilo prvi dan lepo a so se tekom dneva vedno bolj pogosto pojavlajle meglice, ki same hoje sicer niso ovirale so pa jemale razgled. Popoldne so sploh prevladovale, no občasno se je lepo zjasnilo. Takrat se je spodaj videla pokrovka oblakov kot pri poletu z avionom. nasmeh cool Naslednji dan je bil ves oblačen in meglen. Sonca praktično ni bilo.

Počakam torej da se znoči in ker so se slučajno megle razjasnile grem na Gabruc opazovati sončni zahod nad Padsko nižino. Zraven so se v sončni zarji kopale špice Dolomitov. cool Proti severu se je sedaj jasno in nezgrešljivo videl Montaž v svoji podobi kot se vidi iz npr. Pecola, proti našim alpam pa že tudi Mangrt in Jalovec. Vse pod okriljem večernega mraka. Zelo lepo. nasmeh cool Jasno se je videlo tudi zvezdnato nebo.

Noč v bivaku je bila bolj naporna. Spal sem bolj malo, armaflexi so bili trdi zadrega, no dek za pokriti se je bilo na pretek, saj je bilo zunaj kar hladno.

Zjutraj se odpravim naprej na Musc in na Stol, do koder je še kako uro in pol. Ta pot je zopet mestoma nekoliko strmejša, predvsem je malo napornejši vzpon na predvrh Stola ko je treba tu in tam pošlatati kako skalo, vendar še vedno v okviru 'delno-zahtevnega'. Tako pridem na Stol, od tam pa direkt dol na Planino Božca(vmes je razcep: za Breginj sledimo napisu SEDLO za Božco pa napisu UČJA).

Na Božci pomalicam in od tam me čaka še kako uro do kolesa. Po tisti smotani cesti je z navadnim trekking kolesom šlo kar malo mučno, no kmalu se pripeljem dol do našega mejnega prehoda, od tam gre do italijanskega prehoda(kake 2-3 km stran) vuuuš navzdol, od njega naprej pa cca. 6 km gonjenja v sicer blagi klanec, ki pa se je kar vlekel. zavijanje z očmi Od vrha prelaza Tam na meji pa spet 2-3 km vuuuuš do avta. mežikanje

Takoj se dopeljem do Žage, kjer se v Merkatorju malo napojim saj sem bil že kar malo žejen. Ker me je Garmin potem vodil preko Predela, sem se ustavil še v Trbižu na sladoledu in v Ratečah na pumpi na piru potem pa domov.

Ti kraji so lepi in tudi izlet mi bo ostal v lepem spominu.
(+6)všeč
igor b.1. 02. 2015 01:14:34
Celoten Gran Monte/pogorje Stola Slika 1

In planinske poti na pogorju Stola ki jih odsek Breginj PD Kobarid. Slika 2

Več slik o pogorju Stola in okolice pa dobite na ---> http://www.panoramio.com/user/7036190

Za več inf. o pogorju Stola pa pišite na igor.breginj33@gmail.com
Gran Monte/pogorje Stola1
Planinske poti na pogorju Stola ki jih ureja PD Kobarid in odsek Breginj2
(+1)všeč
igor b.1. 02. 2015 01:38:49
Slika: Iz vrha Punte di Montemaggiore/Breškega Jalovca (1613m) (ITA) na pogorje Stola

vir ---> http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=32&with_photo_id=113498146&order=date_desc&user=7036190
Iz vrha Punta di Montemaggiore/Breškega Jalovca (1613m) (ITA) na pogorje Stola 1
(+2)všeč
igor b.19. 02. 2015 13:50:53
Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor. In ko pride gor vidi, da se splača biti nor... nasmeh
(Na vrhu Muzca(Musca) 1612 m pogled na Karnijske alpe)

Muzec(Musc)(1612 m) —> http://pdkobarid.com/gore-okoli-nas-z-opisi-tur/muzec-musc-1612-m/

Vir: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.707484249280501.1073741864.584548798240714&type=3

Več na ---> http://pdkobarid.com/2015/02/19/na-vrhu-muzcamusca-pogled-na-karnijske-alpe/

Na vrhu Muzca/Musca (1612 m) pogled na Karnijske Alpe1
(+1)všeč
igor b.19. 02. 2015 22:10:25
Sončni zahod nad pogorjem Stola 19.02.2015

Več slik dobite na ---> http://pdkobarid.com/2015/02/19/soncni-zahod-nad-pogorjem-stola-19-02-2015/
Sončni zahod nad pogorjem Stola 19.02.20151
(+1)všeč
igor b.25. 02. 2015 11:16:35
Avtohtona prebivalca pogorja Stola “kotarja” – Modras (vipera ammodytes) in Laški gad (vipera aspis) slikano na pogorju Stola 09.08.2014

Več slik dobite na ---> http://pdkobarid.com/2015/02/25/avtohtoni-prebivalci-pogorja-stola-kotarji/
Avtohtona prebivalca pogorja Stola kotarja - Modras (vipera ammodytes) in Laški gad (vipera aspis) slikano na pogorju Stola  09.08.20141
(+2)všeč
igor b.3. 03. 2015 21:35:00
Bivak pod Muzcem 1550 m 03.03.20151
(+1)všeč
bagi5. 09. 2015 19:27:11
Prečenje več kot 30 km Stolovega grebena od njegovega začetka v Italiji do cilja v Kobaridu je posebne vrste avantura. Začne se z dostopom do Monte Contese ( Mali vrh ) in nadaljuje preko Stola v dolino. Ko sem nekaj dni kasneje urejal fotke sem se sam sebi čudil zakaj smo se kolektivno pridušali nad to potjo zmeden. Pokrajina je enostavno čudovita, vreme nam je služilo, tudi vode nam ni zmanjkalo kljub temu da se ta dobi šele na planini Božca eek. Dobrih 30 km se niti ne sliši veliko za dva dneva hoje, morda bi se to dalo narediti tudi v enem. Ampak dvomim. Pot je zaraščena, neuhojena, luknjasta in kucljasta mrk pogled. Potrebna je stalna previdnost kam stopiš. Lepo sta uhojeni edino poti na Muzca in Stol. Vse ostalo je kosmato, robato in brez dežnih hlač si moker do riti pa dežja niti videl nisi. Trave so visoke in rosa je močna. Ampak kljub slabi poti nam je prečenje ostalo v spominu po njegovi lepoti in čudoviti pokrajini nasmeh. Vse ostalo je pozabljeno. Prilagam nekaj fotk za vtis ...

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
(+9)všeč
igor b.24. 03. 2016 17:58:18
Pogorje Stola/Gran Monte najdaljši greben v Julijskih Alpah

Razteza se na najbolj zahodnem delu Slovenije in nadaljuje v Benečiji na Italijanski strani, skoraj 34 km daleč od Kobarida do Humina (Gemone) v Italiji. V slovenskem delu grebena se začne z vrhom Hum (1015m), Starijski vrh (1146 m) ter se počasi vzpenja do Stola (1673m) ki je najvišji vrh. Pomembna vrhova sta še Gabrovec (Gabruc) (1630 m) in Muzec (Musc) (1612 m), na vrhu Muzca je izjemen razgled daleč okrog. Dober kilometer zahodno od njiju je še vrh Nizki vrh (1488 m) potem pa greben preide v Italijo in se nadaljuje z Breškim Jalovcem / Punta di Montemaggiore (1613 m) in Brinico / Monte Briniza (1636 m), še naprej proti zahodu reka Ter globoko prereže greben, ki se na drugi strani nadaljuje v isti smeri in na Velikem Karmanu / Monte Chiampon (1709 m) nad Gemono/Huminom doseže svojo najvišjo točko.

Večji del grebena Stola ureja Planinsko društvo Kobarid odsek Breginj ---> http://pdkobarid.com/planinski-odsek-breginj/

Več inf. dobite na FB. strani Pogorje Stola /Gran Monte ---> https://www.facebook.com/Pogorje-StolaGran-Monte-1533070633678555/

PD Kobarid ---> http://pdkobarid.com/

Stol 1673m ---> http://pdkobarid.com/gore-okoli-nas-z-opisi-tur/stol-1673-m-n-m/

Muzec 1612m ---> http://pdkobarid.com/gore-okoli-nas-z-opisi-tur/muzec-musc-1612-m/

Bivak pod Muzcem 1550m ---> http://pdkobarid.com/bivak-pod-muscem-1550m-2/

Bivak Hlek 1225m ---> http://pdkobarid.com/bivak-hlek-1225m-2/

Spletna Kamera na vrhu Stola ---> http://s53mv.s5tech.net/ipcam/index.php?loc=Stol

Vremenska postaja Stol ---> http://www.drustvo-adrenalin.si/index.php/sl/vremenske-postaje

Vremenska postaja (Ricovero Montemaggiore) Gran Monte/Pogorje Stola (ITA)---> http://www.protezionecivile.fvg.it/ProtCiv/default.aspx/Cae/StationDetail.aspx?numstaz=487900
Pogorje Stola / Gran Monte 1
Planinske poti na grebenu Stola ki jih ureja odsek Breginj 2
všeč
igor b.24. 03. 2016 18:45:50
Spletna kamera na vrhu Stola1
všeč
miri24. 03. 2016 19:56:51
Bi prišel iz Kobarida (ali obratno) do Humina v
treh dneh? Seveda zmerne hoje upokojenca.
všeč
igor b.24. 03. 2016 20:05:35
Bolj težko ker je celotni greben razdeljen na dva dela: Kobarid - dolina Ter in dolina Ter - Gemona/Humin. Samo prvi del traja 2, 3 dni. Greben Velikega Karmana pa še dodatni dan. Problem pa je tudi ker na grebenu ni vode. ---> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1548689262116692.1073741829.1533070633678555&type=3
celoten greben ki je razdeljen na dva dela1
všeč
palček plezalček24. 03. 2016 20:16:57
Mene bi ta greben tudi zelo zanimal za pomlad ali pozno jesen. Koliko ur pa bi približno hodil od Kobarida do Nizkega vrha. Sicer je logistika z avtom malce težavna. Najbrž iz Breginja v Kobarid avtobusne povezave tudi niso zelo dobre.
Vnaprej hvala za odgovor.
všeč
igor b.24. 03. 2016 20:24:02
Povezave so zelo slabe (avtobus), najbolje je če pustite avto v Breginju in greste z prijateljivim avtom v Kobarid. Od Kobarida do Stola je prb. 4h od Stol pa do nizkega vrha je še prb. 3h, od nizkega vrha pa do Breginja je še dodatnih 2h, torej je približno 9h hoje vse skupaj.
všeč
miri24. 03. 2016 20:27:53
@igor b.hvala.Voda ,kar sem predvideval,je problem.Od Brinice do Kobarida mi je greben malo poznan.Da bi bila kje na poti voda pa ne vem.Mogoče bi jo dobil na pl.Božca.
všeč
VanSims24. 03. 2016 20:30:09
Sicer pa za nekoga ki ima kolikor toliko gorniške kondicije bi po mojem šlo.

Prvo noč spanje v bivaku pod Muzcem, drugo v vasi Muzci (Musi - povprašati v oštariji Ai Sorgenti ob glavni cesti iz Učje(Uccea) v Čento(Tarcento)) ali pa morda v bivaku na Tam za goro (Casera Tazaoro) kake tri ure od vasi in uro pred prihodom na greben Karmana (pri tej možnosti preveriti ali je odprto ker znajo imeti italijani bivake zaprte zaradi kraj, ključ se običajno dobi na pristojnem CAIju, morda tukaj tudi v vasi kje, morda oštarija).

Tretji dan potem do Karmana in v Gumin, lahko pa na Ledis in nazaj v Muzce, od vrha Karmana kake 6 ur. Slednje je dalj ampak bolj prikladno z drugim vozilom za nazaj, če je to npr. kolo. Iz Gumina pa je kake 20 km dalj (preko Čente)

V oštariji v Muzcih bi vodo morda lahko zastonj natankal. Voda iz potoka Mea pa ne vem če je užitna. Ime 'Ai Sorgenti' pove da je nekje izvir. Planinska pot, ki gre proti Pian di Tapou (od koder se nadaljuje za Tam za goro), sicer kolikor se megleno spomnim preči neke potočke.
všeč
palček plezalček24. 03. 2016 20:35:20
Najlepša hvala. V vaših koncih ne poznam nikogar, ki bi me peljal, ampak v kakšnih 3-eh urah bi se najbrž vrnila tudi peš v Kobarid. Sigurno veste tudi kakšna je časovnica za drugo polovico grebena. Bi vas smela prositi še za to informacijo.
Še enkrat lepa hvala.
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki