Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Druga etapa PP-Gamsove riže

Natisni
JusAvgustin24. 08. 2010 08:15:39
Včeraj je bil prekrasen dan, ki sem ga izkoristil maksimalno. S to trofejo v gorniški beri se lahko pohvali vsak(malokateri)-ki mu uspe preplezati Gamsove riže. Gamsove riže, že ime samo pove da je to v resnici ena dolga, naporna(predvsem psihično), izredno izpostavljena gamsja magistrala pod severnim ostenjem tamarskih velikanov Šit, Travnika in Mojstrovk. V ta pozabljen svet brezpotja nas popeljejo Gamsove riže. Ko sem se vzpenjal na Kumljah(zadnji zeleni pomol v ostenju Travnika!) sem se spraševal kaj me čaka. Prebral sem mnogo literature, povpraševal ljudi kako in kaj... vendar šele ko si na vrhu Kumljaha vidiš v kaj se v resnici podajaš. To je lepo viden sistem polic, grap, in izredno krušljivega sveta, seveda je vmes tu pa tam, tudi kakšen zelen pomol, na katerem si ves zadovljen odpočiješ(Lopa-vpisna knjiga, Malo Sleme, Rateško sleme in nazadnje tudi Sleme). Pa pojdimo lepo po vrsti. Že vstop na Gamsove riže je v obliki izredno sitne grape(krušljiva, strma, ozka), ko pa si enkrat na sistemu polic, je orientacija otročje lahka. Tako počasi! napreduješ iz zatrepa v zatrep, dokler ne priplezaš do Lope. Tam te čaka nagrada v obliki razgleda in pa vpisna knjiga, ki je v bistvu pločevinasta posoda(doza) v njej pa listki. Po Lopi se police ponovno spustijo, dvignejo, spustijo, do naslednjega velikega zelenega pomola-Malo Sleme. Od tu naprej gre pa zares! Police se zožijo, zračnost se poveča, gor-dol, gor-dol do ključnega mesta prehoda. Prehod je ena izmed ključnih točk celotne PP! Polica po kateri sem hodil do tedaj se zoži, postane nemarno krušljiva in neverjetno izpostavljena. Po tej polici sem res lažje zadihal. Tu težav še ni konec, saj je na vrsti razmeroma dolga polica, pri kateri pa skala še nekako drži(prijemi tudi za veje). Počasi se sistem izteče na prijazna melišča pod Mojstrovko oz. na razgledno Rateško sleme. Od tam sem jo mahnil nazaj proti Tamarju.
OPOZORILO! Gamsove riže so mestoma izredno izpostavljeno, krušljivo brezpotje.(sistem "polic")Potrebno je obvladati plezanje II. stopnje(tudi navzdol), varovanje na nekaterih mestih ni možno! Toplo priporočam cepin(opora v strmem svetu), nujna uporaba čelade(dereze niso potrebne). Nujno je stabilno vreme!
Tisti, ki bo poizkušal kdaj preplezati gamsove riže, bo občutil neverjetno samoto, utesnjenost, občutek izpostavljenosti tam na policah nad Tamarjem. Celotno veličino Travnikove stene in Plezalnih smeri v Travniku in Mojstrovkah. Na pot naj se odpravi le fizično in predvsem psihično močna oseba. Občutek ko preplezaš riže je pa...
Še nikoli nisem občutil česa takega po gorniški turi!
Ta tura resnično pokaže iz kakšnega testa si, niti približno ni za vsakogar!
Ne spodbujam k temu, da greste na gamsove riže, samo z vami(forumovci) delim svoje nevrjetne občutke!
V pričakovanju na pozitivne odgovore in komentarje vas vse lepo pozdravljam.

Juš Avguštin
(+2)všeč
panda24. 08. 2010 08:42:10
Juš kaj naj ti rečem? Iskreno povedano ne vem. Jaz tega ne bi počel niti v najgrših sanjah. Čeprav je nekdo, ki ga več ni med nami dejal, da ni nemogočih poti, se je tudi sam uštel. Po slikah sodeč, si uspešno zaključil zelo težko turo, ki si jo večina ljubiteljev planin (kamor se sam prištevam) ne bo nikoli privoščila. Čestitke! nasmeh
všeč
JusAvgustin24. 08. 2010 09:04:02
humarmrk pogled, hvala za čestitke
všeč
šodrovec24. 08. 2010 11:57:46
Prepričan sem, da so bile Juševe sanje po opravljeni turi lepe ... Je pa možno tudi, da so zaradi utrujenosti začasno izostale. nasmeh Čestitke!
všeč
JusAvgustin8. 07. 2011 20:49:34
dons po šihtu v tamar na pir, pa mi ni dalo miru in sem "skočil" še na Kumljah, do vstopa Gamsovih riž. ker tudi tam nisem imel miru, sem se sprehodil po polici do prvega snega, tam pojedel frutabelo in odracal nazaj na Kumljah... jah, takle mamo.

Juš(tokrat brez prasca!)nasmeh
všeč
JusAvgustin10. 07. 2011 18:30:39
Dolgo časa dogovarjala, dolgo časa odlašala, pa ni blo cajta, pa to in ono... No skratka, danes ob 5h prvo snidenje... Sledi vprašanje, kje je pa Pipi? Ja u ruzaku, kje pa?! Aha, ker če ni Pipija, ne grem. Ok, dober začetek si mislim, skupaj jo mahneva do balvana, ki nakazuje začetek PP1, da dobi malo filinga... Nato se odpraviva naprej proti tamarju, celo pot samo čebljava, nakladava se smejiva. Skrajno prijetno, sicer pa tako mora biti, ko greš z nekom, ki ne poznaš na zame najtežjo etapo celotne PP: Zloglasne Gamsove riže, po Miheliču eden izmed težjih prehodov na celotni PP nasmeh Ja, laštica je pa laštica, ampak do tam je bilo še 6ur. Zakaj strašiti, zakaj pokvariti presenečenja? Kmalu sva v Tamarju, od tam 5 minut od "bajte" je odcep in skrajno majhna pika PP. Tam zavijeva desno v gozd, sprva lepo sledljiva potka, "potka" naju pripelje do balvanov (PP) pod melišče v Kumljahu. Skupaj zagrizeva v grušč, pokažem bližnjico in kmalu plezava v lepi I-II. na Kumljah. Vedel sem, da če bo pri sestopu vse v redu(na polico namreč) bo tudi potek GR dokaj enostaven(psihološko) Sestopiva na polico, pogledam navzgor in vidim širok nasmeh ter: "Noro!" Sicer je to premila beseda za vse kar sva danes doživela. Po eni uri sva na Lopi(vpisna knjiga: prva letos! na Rižah), od lope do Malega slemena pa potrebujeva skoraj dve uri(snežišče, izjemno sitno prečenje, varovanje)dereze ostaenjo v nahrbtniku nasmeh, ni kaj lep sprehod so imele... Iz malega slemena po prehodu PP(pika na roglju), (katerikoli drug prehod je smrtno! nevaren...) na zgornjo polico, kmalu zatem sva na najvišji točki GR in zloglasni "laštici". Priznam, na zelo podel in obenem zvit način prepričam, da to ni to in da "laštica leži za ovinkom... nasmeh Ko sva bila na drugi strani povem, da je vse v glavi(psihologija je namreč zelo pomembna v hribih nasmeh) Kmalu sva na sestopu iz polic v osrednje melišče, kjer naju pa pričaka sneg(med snegom in polico popolnoma gladka skala... Jaz se odločim za levji skok, ko sem na snegu zabijem cepin. Obstaja tudi boljši način seveda, a takrat mi ni padel na pamet. Kmalu sva pri balvanih in prečnici, ki v vsej svoji izpostavljenosti pripelje v zatrep MM. Od tam skokec na SŠ in Sleme. Spet slišim: "Noro!" Prikimava si, podava roki: Čestitam Rozka, preplezala si Gamsove riže. V tamarju sva v pol ure, na piru pa v 33 minutah nasmeh Pojeva enolončnico, spijeva pir in odhlačava proti Planici.

OPOZORILO: gamsove riže so naravne police speljane pod osrednjo travnikovo in mojstrovkino steno. Pristop(beri sestop na polico) terja previdnost, mirno nogo in varen korak. Police so krušljive in izredno drobljive, ponekod je sneg, ponekod šoder. Izredno izpostavljeno, prepadno, temačno in tesnobno. Priporočam navezo(dva ljuda mežikanje). Do Lope je sprehod, nato se stvar zakomplicira, težavnost se stopnjuje... Plezanje gor in dol II. stopnje. Obvezno moram priporočiti uporabo cepina. Prehod iz malega slemena je ključen, če zgrešiš prehod se podajaš v gotovo smrt. Pomni, ko ne veš kam naprej išči rdečo piko! Nadvse uživaško vzdušje, Pipijevo kruljenje v ruzaku in... Mogoče bo pa še dečva kaj dodala.

Za vas na Rižah: J&R&P(the pig!)
všeč
rozka10. 07. 2011 20:59:58
Hja, kaj naj rečem...se je splačalo počakatimežikanje
Kar se pa samih Gamsovih riž tiče, težko še kaj dodam...razen, da še kar podoživljam turco in lahko samo rečem, da je bila to ena neverjetna in nepozabna izkušnja zame in seveda hvala Juš, da si me vzel s sabonasmeh
jutro v Tamarju, zadaj že viden Kumljah1
ena izmed redkih...2
tečno melišče za ogrevanje3
S Kumljaha že vidna Lopa4
začetek-vstop na Gamsove riže5
pogled nazaj6
vpis na vpisni listič na Lopi, juhu prva letos:)))7
tu spodaj se skriva vpisna skrinjica8
proti Malemu Slemenu9
pot tik ob steni in pod njo10
Juš, ta je zate11
utrinek12
laštica...hmmm, brez komentarja13
to pa sem jaz:)))14
čeprav se ne vidi, je bilo snežišče strmo15
je kr hotu zraven:)))16
Slemenova špica...tako blizu, a tako daleč17
z Malega Slemena slikano nazaj...vidna stezica je napačna18
konec Gamsovih riž...hja, eni tu skokom, drugi smo pa špage delali, hehe19
Jalovec20
še zadnji izpostavljen del poti21
proti Slemenovi špici22
cel greben (spodnji) Gamsovih riž23
dobro vidna zadnja izstopna pot pred S.špico24
všeč
JusAvgustin10. 07. 2011 21:28:08
laštica naj ostane posamezniku. da jo občuti in premeri od blizu. Slika niti slučajno ne pokaže resničnega stanja.mežikanje kar v robe!
všeč
panda10. 07. 2011 21:45:08
"Dobra sta", ko čitam vajine podvige, se mi naježijo dlake. Jaz bi si to upal morebiti samo s kakšnim "starim" prekaljenim mačkom. Ampak, samo pod pogojem, da sem v navezi. Čestitke obema.nasmeh
všeč
Kozorog10. 07. 2011 23:03:45
Čestitke obema! zadeva res ni enostavna.. ampak tale navedba pa tudi ne drži ... "če zgrešiš prehod se podajaš v gotovo smrt" nasmehjezik
všeč
Jany11. 07. 2011 09:00:48
Zdi se na meji mogočega. Taki prehodi so rezervirani. Poznajo jih le "gamsi" in tako naj tudi ostane!
Opis in fotke, ki jih delita z nami, nam vsaj malo pričarajo vzdušje tam gori. Kaj pa sta vidva takrat občutila pa vesta le sama.
Lep pozdrav in ČESTITKE.
všeč
PrimožL11. 07. 2011 11:09:08
Aha, vaju sem torej včeraj opazoval iz Stebra revežev. nasmeh
všeč
JusAvgustin11. 07. 2011 14:57:37
jes, jes. midva pa vaju u sten! pomoje sta bla še dva v ašotu, pa dve navezi v šitah... kok cajta sta lezla?

Lpnasmeh
všeč
Primož7611. 07. 2011 19:53:01
Plezala sva cca 5 ur, je bilo par orientacijskih zank. zavijanje z očmi
všeč
Stumby25. 07. 2011 17:50:18
v kratkem (ob prvem stabilnem vremenu), se nameravam odpraviti na turo po gamsovih rižah, pa me zanima koliko časa ti približno vzame celotna tura, seveda če orientacijsko preveč ne zalutaš?
všeč
JusAvgustin25. 07. 2011 21:39:24
od avta do avta(postanek na kumljahu, postanek na zel. pomolih in obvezno slemenu cca. 7ur... orientacijskih zank ni, pazi na piko na malem slemenu
všeč
šodrovec25. 07. 2011 21:48:32
Če smem izjemoma Jušu v zelje. Po Miheliču rabiš za Tamar - Kumljah - GR - Sleme - Tamar dobrih 8 ur. Se kar strinjam, čeprav je to, kako prenašaš zehteve poti PP, zelo odvisno od predhodnih tovrstnih izkušenj. Z vidika globalne orientacije sodi ta etapa poti PP med lažje (razen ene zanke), mikroorientacija (vsak korak) je pa kar zahtevna. Torej nasvet: pojdite res zgodaj in rezerve bo več.
všeč
JusAvgustin25. 07. 2011 22:11:39
popolnoma se strinjam s .... nasmeh

krasna etapa, neverjetna polica, neverjetno ostenje...
všeč
Stumby20. 08. 2011 12:24:50
V četrtek opravili z gamsovimi rižami. Resnično lepa etapa, vreme fenomenalno, prav tako razgledi. Je pa res, da je v tistem šodru in travah potreben čvrst in zanesljiv korak. Edino vpisne knjige na koncu žal nismo našli. Bi pa bla ta pot pomoje bistveno lažja v obratni smeri, saj bi se izognili par sitnim sestopom, tako da mogoče jo še kdaj ponovim v tej varianti.
všeč
JusAvgustin20. 08. 2011 21:57:26
Čestitam! nasmeh Sedaj pa samo naprej. Vpisna knjiga se nahaja v možicu na Lopi(prvi travnat pomol od Kumljaha... Pa drugič!
všeč
SilvestrO19. 07. 2012 23:09:09
Včeraj,... po PP2,... požagano tako široko, kot da bodo gradili cesto,...s Kumljaha sem se spustil po razmočeni in od vode zdrti grapi do police,...nekje naprej je ropotalo kamenje..., ko sem se bližal Lopi se je iz stene spet vsulo, saj poznate ta zvok,... slab občutek..., zato sem obrnil..., pri prvi piki na polici sem postavil možica..., splezal nazaj na Kumljah, malo razmišljal kam zdaj... in odšel z drugega konca malo povohat zloglasno laštico...mežikanje, tura kliče po ponovitvi zavijanje z očmi
...dobro jutro, je rekla1
tale me je spet povabila v grmovje2
pri povratku sem sedel na njej in...3
razmišljal ter slikal...4
tamle je ropotalo5
še vedno gruntam....Tamar6
no...., tamle sem šel malo raziskovat...7
skoraj cele riže...8
panoramska...9
hm, še ena,...lepa je10
PP Robičje,...tam sem se že tudi klatil...11
(+1)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki