Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Dom Petra Skalarja

Natisni
davorin13. 09. 2009 16:09:25
Na internet stranicama www.pzs.si cijelu godinu piše da je dom zatvoren. Je li to točno?
všeč
triglavski13. 09. 2009 16:29:34
Ni točno, Julija in Avgusta je bil dom odprt in je tako tudi pisalo. PZS ima točne podatke.
všeč
davorin13. 09. 2009 17:44:59
Pa nije baš tako. Ovako izgleda stranica www.pzs.si 13.9.2009.u 14:45 sati.
1
všeč
davorin13. 09. 2009 17:51:11
Triglavski, OK sad vidim i sam u čemu bi moglo biti nasporazuma. Zadnji put kad sam planirao izlet i gledao otvorene kuće po Sloveniji DPS na Kaninu je bio zatvoren. No, nisam siguran da je to bilo julija ili avgusta - više je vjerojatno da je to bilo prije ( junij???). Sada stranica izgleda ovako, a ja bi se prošetao prema Kaninu pa me interesira je li dom SADA otvoren. Hvala za odgovor i oprosti za zabunu koju sam napravio nespretno postavljenim pitanjem.
všeč
triglavski13. 09. 2009 17:57:06
Planirano je bilo, da bo dom odprt še za vikende, ko bo vozila gondolska žičnica. Ker nam je zima podrla dimnik, prihajajo pa hladni dnevi, pomoči od PZS pa za sanacijo nismo prejeli smo dom pač zaprli. Tako je to s PZS.
(+1)všeč
davorin13. 09. 2009 18:50:15
Žal mi je da to čujem. Šteta jer sam uvjeren da je za svaku zgradu (stavbu) bolje da su u njemu ljudi, pa makar samo vikendom. A mislim da niti planinara ne bi nedostajalo. Hvala za odgovor.
všeč
viharnik13. 09. 2009 18:59:26
Prav sramotno od PZS,da še ubogega dimnika niso mogli denarno podpreti.Izgleda,da gre pri PZS za nesistematično in suspendirano obnašanje do koč v visokogorju ter egoistično vlaganje na področja,kjer priteka več benefita zaslužka v organizacijo.Več bi morali narediti tudi za obveščevalne table(v več jezikih in kazni za prekršitev le teh),čistilne naprave,vzdrževanje poti in markacij,predvsem zimskih,ki jih že načenjajo leta pa še kaj bi se našlo.cool
všeč
julius13. 09. 2009 19:24:27
PD Bovec kot 100% lastnik bi lahko dimnik popravilo s sredstvi zavarovalnine, seveda, če bi gospod predsednik in UO PD Bovec objekt(kočo)ustrezno zavarovali.
Žal pa agonija PD Bovec resnično traja že predolgo in tudi zavedanje predsednika PD-gospoda Zlodeja ni omembe vredno. Stalno išče izgovore za svoje slabo delo izključno izven Bovca, le v Bovcu ne.Dom Petra Skalarja na Kaninu je po logiki gospoda Zlodeja odprt kakor se jim zazdi. Dobiček je njihova stvar, izguba in poškodbe pa naj plača PZS.
Take logike je zmožen le prdsednik PD Bovec. Še enkrat-PD je 100% lasnik Doma Petra Skalarja. PZS pa je le bogato pomagala pri izgradnji, v prvih dneh januarja leta 1972 pogorelega Doma Petra Skalarja na novi lokaciji.

všeč
viharnik13. 09. 2009 19:55:57
Če gre za takšno razmišljanje juliusa,potem zakaj tudi koča na Doliču v primeru podrtja od snežnega plazu,ni bila zavarovana.Zavarovalnine za visokogorske koče menda niso samo dva stotaka letno,kot v dolinah.PZS pa ima tako kot triglavski stolp v posedovanju večino gorskih koč,z redkimi izjemami,kot so Bregarjevo zavetišče,Koča Merjasec,Koča pri Ingotu itd.
všeč
julius13. 09. 2009 20:12:42
Zavarovalnine za škodo,ki jo povzročijo plazovi znašajo resnično samo par stotakov.
Za koliko je bil zavarovan Dolič, vam lahko povedo le na PD Gorje.
Kar se tiče lastništva planinskih postojank, pa tole. Velika večina planinskih postojank je v 100% lastni PD-jev. Pri preostanku koč je lastnina v razmerju 90% PD in 10% PZS in le par koč je v 100% lasti PZS. Z vsemi kočami upravljajo PDji in njihovi najemniki. PZS pa je dežurni krivec za vse kar je slabo, kar je pa dobro pa v taki ali drugačni obliki kasirajo društva.
p.s. Upravljalci planinskih postojank-tudi tistih, ki so 100% last PZS, ne dajejo-plačujejo PZS niri centa letno. Nasprotno, PZS jim pomaga pri pridobivanju sredstev na razpisih in jim daje tudi sredstva reciprocitete. Poleg tega pa društvom nudi tudi vso strkovno pomoč.
všeč
triglavski13. 09. 2009 20:51:43
julijus ne bo vse držalo, PZS se na razpise sploh ni sposobna prijaviti to mi je zagovotil nekdo z vrha PZS, za sredstva reciprocitete si na GK izmislite tak interni razpis, da te vse mine, da se bi sploh prijavil, no mi smo se, pa vam nismo bili všeč in smo izpadli (po vaše zaradi nepopolne dokumentacije) slike, ki ste jih dobili očitno niso bile dovolj,ne vem kaj bi sploh radi, priložene obrazce smo izpolnili, pa tudi to ni veljalo nič. Strokovna pomoč, le kakšna neki, še vedno imamo škodo po potresu iz leta 2004, nihče na PZS v tej zvezi niti pisnil ni, sram naj vas bo, da si sploh upate oglašati. Zelo pa vas briga stolp in druge neumnosti, to ja. Končujem to debato, odgovori me spominjajo na odgovore predsednika gospodarske komisije pri PZS. Kočo pa bomo v bodoče dali v najem gorniškemu klubu Skala. lep pozdrav
všeč
triglavski13. 09. 2009 21:25:08
Še tole moram napisati, koča je ustrezno zavarovana in naj te julijus to nikar ne skrbi, se obnašamo kot dobri gospodarji, tvezenje o novi lokaciji pa je res samo tvezenje, vsi podatki so napačni, kot je bila popolnoma napačna tudi izbira lokacije, (do takrat tam mimo namreč ni vodila nobena planinska pot in tudi danes gre 80 % obiskovalcev Kanina, Laške Planje mimo te koče) ki jo je določil kdo drug kot vsevedni na PZS. Stari planinci v Bovcu so mi povedali, koča bo stala tam (na sedlu za Konjcem) ali pa je ne bo. Za nameček so še načrt narobe obrnili, tako, da je ja vse narobe. Diktatura PZS je veljala že takrat in nekateri jo hočejo voditi še danes. Julijus ne komentiraj zadev, ki jih ne poznaš.
všeč
julius13. 09. 2009 22:07:05
Ja Igor! Meni pa je nekdo iz vrha PZS povedal, da ste bili edini, ki se niso pravilno prijavili na razpis za reciprociteto. Temu se reče fukcionalna nepismenost.Potem pa v jok in iskanje krivcev na vseh koncih in krajih. Po zakonu o društvih si kot predsednik odgovoren za celotno poslovanje društva in poslovanjem s premoženjem društva, kar Dom Petra Skalarja tudi je. Že obratovalni čas koče pove vse, saj je domala celo leto zaprta.
No, sedaj si tudi lepo povedal, da imate kočo ustrezno zavarovano. Če je to res, vam je škodo poravnala zavarovalnica in res ne vidim vzroka, da boš imel še koga za tepčka in dodatno še enkrat tržil nastalo škodo.
Praviš, da imate še vedno škodo po potresu iz leta 2004. Ja kaj za boga milega pa ste počeli, da jo niste sanirali v petih letih.
Kar se pa tiče postojank PD Bovec se pa lahko vprašava kaj in kako je bilo z njimi:
-Koča Zlatorog v Trenti???
-Koča na Predelu????
-Stanje koče Petra Skalarja ob požeru??
-Prejšnja koča na Magartskem sedlu???
Ja, ja kam je vse to izginilo? Zakaj je propadlo?..
Cela slovenska planinska srenja se je čudila, ko je videla kam ste postavili novo Skalarco. Daj povej kdo je bil ta mojster, ki je zahteval, da ste novo kočo postavili na to mesto (Potočnik, Banovec, Brvar, Ekar, ..)
In ti si zopet za vse skupaj našel krivca v PZS.
Zadeve pa bolje poznam kot si ti misliš in jih zato tudi lahko komentiram.
Pa brez zamere.



všeč
viharnik14. 09. 2009 08:30:43
G.julius,če bi bilo vse tako dobro,kot sedaj z vso vnemo zagovarjate PZS,potem ne bi bilo toliko govoric s strani gornikov ali bolje rečeno alpinistov.Vaše zavarovanje A kat.ponekod v Evropi v primeru hujših nezgod,ne pokrije niti helikopterskega reševanja,kaj šele oskrbe v tujih bolnišnicah.Markiranje gorskih poti je precej v pomankljivem stanju,kar so mi ne malokrat potožili tujci,celo Čehi,ki imajo svoje Tatre zgledno urejene z večbarvnimi markacijami oz enobarvno od začetka ture do konca in primerno otablane.Vsaj za na vsake tri leta bi lahko namenili sredstva za tistih 50l barve.Naše redke zimske markacijske trase so v zarjavelem,opuščenem stanju in le čakajo,da se popolnoma zlomijo.Zaboga ali ne morete nabaviti tistih nekaj štang na vsakih 10let in jih zacementirati ter razširiti trase z nimi.Tudi gorske straže v tako pomembnem parku,kot je Triglavski ni in tujci lahko počnejo v njem,kar se jim zaželi.Nekateri pijani Gradčani so celo bri Bregarjevem zavetišču prosto postavljali šotore,ko jih je nazadnje oskrbnica morala obvestiti o kršenju pravil TNP.Tudi table,ki opozarjajo na TNP so maloštevilčne,postavljene ponavadi le na začetku glavnih dolin,brez kazenskih opozoril.Naprej,v kočah neučinkovite čistilne naprave-onesnaženje.Za vsak majhen bivak,ki se gradi,morajo pl. društva sama iskati denarna sredstva(Bivak pod Jalovcem,Bivak Pavla Kemperla pod Grintovcem),kje je tedaj PZS s svojimi prispevki?.Od države dobivate denar pa nič od vas.Vlagate samo na področja,kjer mislite,da boste imeli kakšen profit(muzej itd),za novo leto še enega koledarja ne morete donirati zastonj med redne člane PD.Povem vam,da so gore kompleksna dejavnost na vseh področjih,če želimo ohraniti našo naravo,poti,koče,ugled,kot ga imajo sosednja društva.Za Bovec je pa tako.Ta del najlepšega dela Slovenije je bil zapostavljen s strani države že leta nazaj.Prevoznost ceste s strani fanatičnih cestarjev v Kranjski gori je neuslišana!.Nekaj let nazaj je nek kekec s klobukom prišel celo na TV in dejal ja jo splužimo ko bo čas(morda takrat,ko jo že sonce stopi?!)Torej,ni PZS kriva za vse v naši državi,pač pa ji zamerim neenakomerno razporejanje sredstev in neizvajanje nekaterih pomembnih del,ki zahtevajo minimalna sredstva,pač pa le malo srčne volje do gora.Lp-Rok.
všeč
triglavski14. 09. 2009 17:12:32
julijus, celo prav imaš v nekaterih stvareh, ampak gremo po vrsti, če kaj ni bilo v redu glede razpisa bi nas lahko dobronamerno opozorili, meni bi sicer slike o škodi povedale vse, vam očitno ne. Urnik koče je bil tak, da je bila v juliju in avgusta odprta vsak dan, sicer smo na začetku imeli nekaj težav s tovorno žičnico (podrt eden od stebrov) pričakovane pomoči v obliki helikopterja ni bilo, zato smo vse opravili ročno in na hrbtih s pomočjo firme Kaskader. Torej nobene pomoči s strani PZS, ki se hvali z vsakoletnim podpisom pogodbe o sodelovanju s SV, julijus pojma nimaš o zavarovalnih pogojih, za plaz na strehi se ni možno zavarovati, le za vihar, toliko samo v vednost. Ja škoda po potresu iz leta 2004, osebno sem bil s cenilcem iz DTP na ogledu, veliko je bilo posvetovanja in pisarjenja med PD in DTP, odgovor je bil, da koča oz.planinski dom pač ni pa prioritetni listi za sanacijo, najprej so na vrsti stanovanjske hiše, poslovni objekti (tudi cerkve so na čakalni listi), čeprav sem zatrjeval, da koča pač ne more obratovati jih to ni ganilo. Za posredovanje sem zaprosil tudi odgovorne na PZS, pa rezultatov ni bilo. Glede na svoj položaj bi PZS verjetno imela tudi kakšen vpliv!? Sice pa je DTP pred kratkim objavila, da bo sanacija škode iz potresa 2004 odpravljena do leta 2012, upam, da tudi na Kaninu.
Glede naštetih koč pač ne morem biti odgovoren, ker me takrat niti v Bovcu še ni bilo, pa tudi nisem prišel v Bovec zato, da bi tukaj reševal, kar se rešiti še da. Vse to so zapravili drugi, med njimi tudi taki, ki so še danes vidni funkcionarji PZS. Kot praviš, da dobro poznaš situacijo, potem tudi dobro veš kdo je določal lokacijo, ki razen odličnega razgleda nima ničesar uporabnega. Je pa tudi znano koliko let se je ta koča gradila. Če bi obveljala domena domačinov, bi koča stala v bližini zgornje postaje gondolske žičnice. In, da se povrnem na osnovno temo zakaj je dom sedaj v Septembru že zaprt. Še med sezono ni kakega pretiranega obiska, najemnikom se enostavno ne izplača dežurati za tri ali pet ljudi, ki pridejo do koče. Najemnino v celoti vračamo nazaj v koči v obliki rednega vzdrževanja, enkrat na Kaninu (streha), drugič na Mangrtu (okna)pa prav veliko si z njo ne moremo pomagati.
Me je pa vse navedeno, spoštovani julijus vedno bolj prepričuje, da bi vrnil Posebno priznanje PZS - KPP za dolgoletno aktivno delo na planinskih poteh in častnemu znaku PZS za zaslužno in uspešno delo v planinski organizaciji, ker sta izgubila ves svoj sijaj.
3/4 koče je bilo v tej zimi v snegu in le z grozo sem vsake toliko časa hodil gledat kdaj bo priško do sesutja1
zaradi številnih lukenj in brezen je zimski pristop do Doma Petra Skalarja kot ruska ruleta2
še pogled od zgoraj, zadaj Konjc3
všeč
Kozorog3. 10. 2009 01:33:28
Triglavski dne 13.9.2009 si napisal, da boste kočo - Dom Petra Sklalarja dali v najem gorniškemu klubu Skala... a to pomni da dosedanji najemnik ne bo več ta kot je bil letos? Ali? Hvala za odgovor lp
všeč
julius3. 10. 2009 09:38:37
Triglavski ne bo nikomur nič dajal v najem, ker je odstopil z mesta predsednika PD Bovec. O tem, komu bodo dali Dom Petra Skalarja v najem bo odločal UO PD Bovec.
Mislim, da bi bili vsi ljubitelji gora ležečih onkraj Soče srečnejši, če bi se Triglavski ukvarjal izključno z res lepimi opisi poti in brezpotij teh gora, kot pa s politično obarvanimi pamfleti na oguljene teme. Politike, predvsem pa politikantstva imamo na vseh koncih že vrh glave.
Vsak naj dela tisto kar resnično zna, tudi Triglavski.
Pa brez zamere.
všeč
Kozorog3. 10. 2009 13:13:16
Julius.. nikoli nisem mislil, da bo posameznik oddajal kako planinsko postojanko v najem - ampak ustrezen organ (ti si napisal UO PD Bovec)- tudi jaz sem napisal v množini! Kaj pravzaprev imate nekateri med seboj me popolnoma nič ne zanima. Prepričan sem, da je Triglavski, kljub temu, da je neugoden sogovornik, zelo aktiven in delaven član društva in zveze. Če bi bili vsi taki kapo dol pred PZS.
Jaz, tako kot številni drugi gorniki, širim "poslanstvo gora" tudi na naslednje rodove. To poslanstvo vedno prenašam brez politike in politikantsva ter prepirov za stolčke ali položaje.
Jaz to počnem s srcem, vstrajno in upornostjo, če ne bi bil tak, bi veliko zanamcev opazovalo vrhove gora samo iz doline ali pa bi jih obiskovali s helikopterji, kot to počno nekateri z vrha organizacije PZS.
Brez zamere tudi tebi.
všeč
triglavski3. 10. 2009 14:32:17
Julijus, če te je kaj v hlačah se končno predstavi in povej kaj si doslej storil v dobro planinstva in gorništva, zasluge, ki si jih opravil le z besedami lahko mirno izpustiš, ker ne štejejo nič. In še to ti povem, si povsem zadnji, ki lahko karkoli reče s čim naj se ukvarjam, prav zadnji julijus ali kdorkoli pač že si, upam, da si razumel.
všeč
IgorZlodej22. 01. 2010 16:58:20
Zapeljem se proti B postaji žičnice na Kanin, potem pa lepo po cesti s smučmi do B postaje in z žičnico na Kanin. Od tam se spustim do polovice Velikega grabna in po zimskem prehodu do doma P.S. Preverim stanje koče, potem pa grem na Vrh Osojnic in na Škrbino desno od Hudega Vršiča. Smuka ni najboljša (od mehke do trde klože, nekaj skorje in nekaj napihanega snega. Pazim na jame in prismučam nazaj v Veliki graben in naprej do vstopne postaje sedežnice in nazaj gor. V restavraciji pomalicam, tam pa sam Ekar in dan je.... s sedežnico se povzpnem na Prestreljeniško škrbino pa po smučišču dol na Prevalo in po dolini Krnice do planine Krnica, potem pa po cesti vse do avtomobila. Nič posebnega skozi Krnico, snega je spodaj malo, pa še ta je skorjast.
sprva po cesti zelo lagodno1
potem pa malo bolj strmo2
proti Krnu3
in proti Triglavu4
otoček (Matajur) sredi jezera, pardon meglenega morja5
koča za Konjcem6
spredaj Vrh Osojnic, zadaj Laška Planja7
jama pri jami jamar8
nekaj zavojev pa sem le naredil9
dolina Krnice10
dolina Krnice v srednjem delu11
plaz kložastega snega, smučanje po dolini Krnice je lahko nevarno, zato je obvezna zimska turna oprema, 12
nad planino Krnica, spodaj Bovško polje13
in doma me je čakalo prijetno presenečenje14
všeč
turbo22. 01. 2010 17:27:22
Prava zimska pravljica, tole zgornje popotovanje po Kaninu. nasmeh
In tisto na koncu....Ekar pa v jok jezen.
(ja, tudi jaz sem šel proč......)
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki